Juhannus Tankarin majakkasaarella

Matkamme Tankarin majakkasaareen alkaa pilvisenä juhannuspäivänä Vaasasta. Ajaa saamme Vaasasta Kokkolaan lähes yksin – maantiellä ei tunnu olevan ristinsielua. Meitä on vanhemmat ja 4- ja 7-vuotiaat pojat, jotka edellispäivänä tiedustelivat naapurin 83-vuotiaalta vanhalta merimieheltä, onko Tankarissa merirosvoja. Pojat odottivat innolla matkaa. Mielessä siinsivät ehkä Mikä-Mikä-Maa, aarresaari ja Jake. Myöhemmin selvisi, että pienempi muisteli myös Muumeja, jotka matkustivat majakkasaarelle.

Juhannukseksi oli tänä vuonna luvattu kaatosadetta ja sitä taivaalta tuleekin. Valtatie 8:n varrelle olisimme kaivanneet kylttiä seitsemän sillan saaristotiestä. Meiltä reitti jää sateessa etsimättä. Mennessä merimatka m/s Jennyllä Kokkolan meripuistosta Tankariin taittuu sateisessa säässä, mutta palatessa sää suosii ja myös ylimmästä aurinkokannesta pääsee nauttimaan täysin siemauksin. Matkan alussa kovaäänisistä kuulutetaan turvallisuusohjeita ja tietoja aluksen ja lähialueen historiasta. Meitä neuvotaan katsomaan Halkokarin muistomerkkiä, jolla muistetaan Krimin sodan aikaista taistelua Suomen rannikolla. Aluksen pohjakerroksessa on baari, josta saa juotavaa ja pientä purtavaa. Juhannuspäivän plussana on myös tasokas elävä musiikki. Tunnelma on leppoisa. Kukaan ei ole juovuksissa, ei aluksessa eikä saaressa, vaikka on juhannus.

M/s Jenny liikennöi Tankarin saarelle säännöllisen aikataulun mukaisesti
M/s Jennyn kyydissä.

M/s Jennyn kyydissä on myös vanhanajan asuihin pukeutuneita naisia, jotka mainostavat saarella esitettävää näytelmää Tankarin historiasta. Perille päästyämme vettä tulee kuin saavista kaatamalla, minkä vuoksi teatteriesitys perutaan. On huomaavaista, että maissa meitä vastassa on nuori nainen ”majoittujat”-kyltin kanssa. Kaatosateessa saarta tuntemattomana olisi ollut hankalaa suunnistaa oikeaan osoitteeseen matkatavaroiden kanssa.

Suomen Hostellijärjestöön kuuluva Majatalo Tankar Inn sijaitsee vanhassa luotsiasemarakennuksessa. Kahden hengen huoneet, joiden ikkunoista näkyy majakka, ovat siistejä ja pelkistettyjä. Huoneen hintaan kuuluvat lakanat ja pyyhkeet, sähkösaunan käyttö, yhteis-wc, -keittiö, -olohuone ja -terassi. Nettiyhteys toimii. Sähkösaunan käyttö on vaivatonta. Se sijaitsee samassa rakennuksessa kuin huoneetkin, ja saunan jälkeen vilvoittelemme terassilla sateen raikastamassa ilmassa. Suihkussa vedenpaine ja -lämpö vaihtelevat. Wc on vuosikymmenten takaa, ja jos jonkun parannusehdotuksen saisin jättää, niin saniteettitilojen ja suihkujen uudistamisen.

Vanha keittiö on mökkikeittiötä paremmin varusteltu ja astiat puhtaita. Asukkailla on mahdollisuus viedä omia ruokia jääkaappiin. Takallinen ja taulutelevisiollinen olohuone on upea hulppeine merimaisemineen. Samoin terassilta on karun kauniit maisemat rantakallioile ja merelle, ja siellä on asukkaille oma grillauspaikka. Yhteisissä tiloissa tulee vaihdettua kokemuksia muiden matkustajien kanssa.

Majatalo Tankar Innin terassilta avautuu kaunis maisema rantakallioille ja merelle.
Majatalo Tankar Inn
Majatalo Tankar Inn

Lisämaksusta voi ostaa muita palveluja, kuten saunomisen puusaunassa tai aterioita Café Tankarissa, joka sijaitsee 1800-luvulta peräisin olevassa idyllisessä hirsitalossa. Kahvila on saaren sydän. Siellä matkailijat voivat tavata toisiaan, ostaa välipaloja ja tuliaisia tai tilata lohikeittoaterian ja aamiaisen, kuten me teimme. Valmiit ateriat rytmittävät mukavasti lomapäiviä, ja herkullista lohikeittoa nälkäinen nelivuotias kehuu toistamiseen paljon paremmaksi kuin äidin tekemää. Aamiainen on runsas ja hotelliaamiaisia vastaava. Vain tunnelma on ainutlaatuinen: lankkulattiat narisevat, seinähirret vinksottavat ja ikkunasta piirtyvät majakan ääriviivat. Henkilökunta on erittäin palvelualtista.

Tankar-nakyma-cafe-tankarista
Café Tankarin ikkunasta näkyy majakka.
Lohikeittoateria

Tankarista saa tietoa netistä ja esitteistä, joita jaetaan satamakioskissa ja m/s Jennyllä. Ensimmäisenä päivänä kiertelymme saarella jää rankkasateen vuoksi minimiin, mutta sadetta suojaan pääsee vuonna 1754 rakennettuun vaatimattomaan mutta herttaiseen kirkkoon ja hylkeenpyyntimuseoon, jonne on vapaa pääsy. Toinen päivä valkenee sääennustuksista huolimatta aurinkoisena. Nyt saari on satumainen ja lumoava. Kierrämme opastetun reitin huoneistamme luotsisasemalta majakanvartijoiden ja majakkamestarin talojen läpi majakalle, ihmettelemme kummelia ja kiipeämme lintutorniin.

Saarella on oma pikkuinen kirkko
Tankar-majakka
Majakka on Tankarin saaren maamerkki.
Lintutornista voi ihailla ympäröiviä kalliota.

Hyttysiä tai käärmeitä ei ole. Kuljemme puolentoista kilometrin mittaista luontopolkua, jonka pojatkin jaksavat kävellä (tai juosta innostuksesta), vaikka välillä on vaikeakulkuisempia kohtia kivikossa. Ihailemme sammakoita, katselemme veneitä satamassa ja vuonna 1928 rakennettua hyljevenettä. Pojat kiinnittävät huomion kahvilan seinälle ripustettuihin aseisiin, joita on aikanaan käytetty hylkeenpyynnissä. Rannassa joku uskaltautuu kokeilemaan uintia merivedessä, vaikka sää muuttuu uudestaan sumuiseksi. Ihmisiä ei ole tungokseen asti, missään ei tarvitse jonottaa, ja juhlapyhiä saa halutessaan viettää omassa rauhassa luonnon ääniä kuunnellen.

Niina Café Tankarin terassilla.
Niina Café Tankarin terassilla.

Tankar on mukava lähimatkailukohde, jonne voi helposti tulla myös lasten kanssa. Lapsia täällä onkin paljon. Pääkohteiden välille on rakennettu puusta kapeat kulkuväylät, joilla pääsee kulkemaan myös rattailla. Tosin valtaosa lapsiperheistä on liikkeellä jalkaisin – välimatkat ovat lyhyitä. Vaippaikäisten kanssa matkustettaessa oman haasteensa tuo saniteettitilojen alkeellisuus (satamassa on ulkovessat). Sää vaihtelee saaristossa nopeasti, ja vaihtovaatteita saa pakata reilusti mukaan. Voin lämpimästi suositella Tankaria perheiden (ja muidenkin) retkikohteeksi, myös kauempaa tuleville.

Teksti ja kuvat: Niina Haapala-Livera

Kirjoittaja kuuluu Akavan Yleiseen Ryhmään, jonka jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa. Niina on kotoisin Keski-Suomesta ja muutti työn vuoksi Vaasaan 12 vuotta sitten. Tankarin majakasta hän luki ensimmäisen kerran vuosia sitten Pohjalaisesta ja matka majakkasaarelle jäi kytemään mieleen. Nyt siihen tuli oiva tilaisuus, kun Suomen Hostellijärjestö etsi järjestöreissaajia, ja kohteita selaillessaan Niina huomasi, että Kokkolan hostelli sijaitsee Tankarin saaressa.

Tankarin saari sijaitsee eteläisellä Perämerellä 15 km Kokkolasta luoteeseen. Karu kalliosaari on noussut merestä maankohoamisen seurauksena. Saaren elinkeinona oli vuosisatojen ajan kalastus ja hylkeenpyynti. Myöhemmin saaresta tuli merenkulkijoiden maamerkki. Saarelle pääsee omalla veneellä, tilauksesta tai kesäisin säännöllisen reittiliikenteen aikaan m/s Jennyn kuljettamana.

Julkaistu 5.7.2016, muokattu 9.2.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *