Suloinen, salaperäinen Suomenlinna

Jo Suomenlinnan portille saapuessaan mykistyy. Tämä ainutlaatuinen, upea matkakohde ei hevin unohdu. Ihan jokainen pieni hiekanjyvänen, rantaan iskeytyvä aalto ja ikiaikainen mukulakivi kantaa omaa tarinaansa. Kun istahtaa penkille ja tuijottelee merta, voi melkeinpä kuulla elämisen ääniä vuosisatojen takaa.

Tässä merilinnoituksessa on kohdattu kulkutauteja, kuolemaa, vankeja, mutta täällä on myös nautittu värikkäästä seuraelämästä, loisteliaista tanssiaisista, muodista ja kulttuurista. Kulttuuri on isosti läsnä koko alueella yhä. Vuosittain Suomenlinnassa vierailee jopa miljoona kävijää, noin 800 asuu siellä pysyvästi. Suomenlinna on ymmärrettävästi Unescon maailmanperintökohde.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Hanna-Mari matkalla Suomenlinnnaan

Menneisyys ja nykyisyys lyövät alueella kättä sulassa sovussa. Suomenlinnassa on useita mielenkiintoisia museoita, näyttelyitä, gallerioita, konsertteja, festivaaleja, myymälöitä, ravintoloita ja kahviloita. Jylhät kalliotkin kutsuvat kävijää. Suomenlinnassa palvelevat myös vierassatama, elintarvikemyymälä ja kirjasto – Helsingin kauneimmaksikin nimetty. Kirkko on keskellä kylää, kuten kirkon tuleekin olla – ja majakka sen tornissa näyttää tietä sekä lento- että laivaliikenteelle.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Suomenlinnassa

Räntäsateisena, marraskuisena iltapäivänä löysin seudun valoisimman paikan, kun astuin sisälle Suomenlinnan kirkkoon. Jumalanpalvelusten lisäksi tämä kaunis kirkko palvelee mm vihki- ja konserttikirkkona. Tärkeän hiljentymistuokion jälkeen seikkailin upeilla mukulakivikaduilla ja päädyin hurmaavaan, pieneen kirjastoon. Siellä tyttöjen pienryhmä keskusteli koulupäivänä esiintulleista kysymyksistä. Kaikkialla Suomenlinnassa aisti rauhan, kaukana (vaikka vain vartin päässä) olivat kiireiset juoksuaskeleet ja julkisten kulkuneuvojen minuuttiaikataulut, ihmisten stressaantuneet ilmeet ja turhantärkeys. Ihan niinkuin lyhyen merimatkan aikana kaikki turha olisi kipattu yli laidan.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Suomenlinnassa

Kun alle tuhat ihmistä asuu Suomenlinnassa, tuntevat kaikki varmasti toisensa. Kyläkaupankin välitön, rempseä tunnelma todisti sekin siitä, miten hyvin Suomenlinnassa voidaan ja viihdytään. Jokaisella on aikaa vaihtaa muutama sana, heittää huulta tai neuvoa matkalaista. Niinikään kotiseuturakkaus on ihan ilmiselvää. Jokainen vaalii kotiaan, tässä tapauksessa ihan maailman mittapuussakin ainutlaatuista kotiaan.

Opastetettuja kävelykierroksia järjestetään, mutta historiaan voi perehtyä myös mm museon elokuvateatterissa. Itse ehdin illan viimeiseen näytökseen, näin hienosti toteutetun elokuvan Suomenlinnan värikkäistä vaiheista. Historiaan tutustuttuani kapusin museon yläkertaan tutustumaan nykyisyyteen: hienoon valokuvanäyttelyyn ja tarinoihin, joita nykyiset asukkaat kertoivat.

Hostellijärjestön järjestöreisssaaja Suomenlinnassa

Tässä merilinnoituksessa on oma lehtikin: Suomenlinnan Sanomat. Se on hienosti toimitettu, arkeen ja juhlaan pureutuva asukaslehti. Kun koko maailman media kärvistelee murroksen kynsissä, ei Suomenlinnan Sanomat kaukaisen maailman paineista piittaa, vaan julkaisee kaikkien iloksi paperilehteä. Facebookiakaan kuitenkaan unohtamatta. Suomenlinnasta on ansiokkaasti julkaistu useita sekä historiaan että valokuvaukselliseen ympäristöön keskittyviä teoksia. Alue on inspiroinut taiteilijoita luomaan useita näyttelyitä, filmejä, dokumentteja, kirjoja. On mistä ammentaa, materiaalia riittää niin historiantutkijalle kuin taidemaalarillekin.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Suomenlinnassa

Ensiarvoisen tärkeää työtä koko alueella tekee monen eri alan ammattilaisista koostuva hoitokunta. Merilinnoituksen restaurointi ja ylläpito, toimitilojen ja asuntojen vuokraus, kohteen esittely kävijöille sekä hallinnointi kuuluvat heidän tehtäviinsä. Vuokra-asuntoja tulee vapaille markkinoille äärimmäisen harvoin, ehdinpä kysäistä jo itsekin. Suomenlinnaa osuvampaa paikkaa Merisotakoululle on vaikea kuvitella. Ammattilaisia sieltä valmistuu sekä merelle että rannikolle.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Vierailin Suomenlinnassa vain yhden yön ajan, mutta millaisen yön! Vietin sen ihastuttavassa hostellissa, joka on rakennettu vanhaan, tiiliseen koulurakennukseen. Sain nukkua linnoituksen perustajan, sotamarsalkka Augustin Ehrensvärdin mukaan nimetyssä huoneessa. Ilmankos tunsin oloni turvatuksi. Hostellissakin ilmapiiri on lämmin ja rauhaisa. Asukkaiden ja mukavan henkilökunnan kanssa kävimme pitkiäkin keskusteluja.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Hostel Suomenlinna on viihtyisä, harvinaislaatuinen yösija vaikkapa pitemmäksikin aikaa. Se päihittää jopa italialaiset palatseihin rakennetut hostellit, joihin pääsin tutustumaan toisella interrailillani.

Runsaalla ja herkullisella aamiaisella mieleen hiipi jo haikeus. Seuraavalle vierailulleni jäi vielä kovasti koettavaa!

Teksti ja kuvat: Hanna-Mari Kamppikoski

 

Matkakertomuksen kirjoittaja on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn jäsen ja yksi Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan.

Jytyn jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

31.1.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *