Syksyinen Punkaharju kutsuu kulkijaa

Punkaharju tunnetaan vilkkaasta kulttuuritoiminnasta, kesävieraistaan sekä ihailtavan huikeista harjumaisemistaan. Mitä Punkaharju tarjoaa nyt kun ruska alkaa olla tiessään, talvea enteilevät tuulet puhaltavat ja ihmisiä pulppuava kesäpaikkakunta on tyhjentynyt lomalaisistaan? Siitä päätimme mieheni kanssa ottaa selvää ja matkustaa viikonlopuksi Punkaharjun kansallismaisemiin.

Niinpä automme kuljetti meidät läpi Lahden, Kouvolan ja Lappeenrannan, kunnes Punkaharjua lähestyessämme, liikenne hiljentyi verkkaiseksi, suorastaan uneliaan tuntuiseksi samalla laskien pääkaupunkilaisten sykettä entisestään.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa
Järjestöreissaaja harjumaisemissa

Maatilamatkailu Mannila tarjoaa majoitusta jokaiselle

Majoituksen olimme etukäteen varanneet Punkaharjulta Hostel Rantakatista, joka sijaitsee Suomen suurimman järven, Saimaan rannalla. Mannila Rantakatti on osa sata vuotta vanhaa maatilaa, ja onkin monelle vierailijalle varsin tuttu kohde vuosikymmeninen ajalta niin perhe- ja yritysjuhlien järjestäjänä, majoitustoiminnasta kuin rippileirien ja leirikoulujen kesäisenä kohteena.

 

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa

Vaahersalon saari, jossa Hostel Rantakatti sijaitsee, on lokakuussa hyvin hiljainen. Tullessamme hostellin pihaan omistaja Osmo Kero ystävineen vetävät suurta kirkkovenettä ylös rannalle lähes peilityynestä järvestä. Talvi on tuloillaan. Rannalla on lukuisia laitureita ja veneitä jotka henkivät menneestä kuumasta kesästä sekä hauskanpidosta. Päätämme tehdä pienen kierroksen raittiissa syysilmassa. Kuljemme läpi maatilan tilusten ja tutkailemme monen muotoisia ja kokoisia rakennuksia. Mannila Rantakatti tarjoaa monenlaista majoitusta. Tarjolla on hostellitasoista majoitusta Huvimannilassa, hotellitasoista majoitusta Rantakatissa sekä mökki-, kesäaitta- ja willamajoitusta. Pihassa on lisäksi karavaanarialue ja jos joku vierailija haluaa telttailla, sekin onnistuu maatilan tiluksilla mainiosti.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa

Majoituksen lisäksi Mannila Rantakatti tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia viettää aikaansa läheisessä luonnossa. Tilan mailla on mahdollista mm. kerätä sieniä, uida, polkupyöräillä, kalastaa tai soutaa kirkasvetisellä Pihlajavedellä. Myös erilaisia luontoreittejä lähtee suoraan Mannilan rakennusten pihasta. Yhdelle tällaisista poluista lähdemme pitkän automatkan jälkeen jalkoja verryttelemään. Noin 1,5 kilometrin polku vie hienolle kelosta tehdylle retkilaavulle, jossa voi vaikka kuivata sieniä, kuten eräs vieras oli tänä syksynä tehnyt. Puhumattakaan makkaranpaistosta, lämpimällä lammastaljalla istuen. Mannilan naapurissa pääsee halutessaan lisämaksusta ratsastamaan. Kesäisin on tarjolla myös kotieläinpiha, jossa voi seurata karvaisten kavereiden tohinoita sekä nauttia herkkuja kahvila Hepokatin tarjoamista antimista.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa

Hotelli Rantakatti

Tarkoituksena oli majoittua hostelli Huvimannilan puolelle, mutta meidät upgreidataan hotellin puolelle. Hostellissa yöpyy samana viikonloppuna työmiehiä, joiden työvuorot eivät noudata toimistoaikaa.

Olemme ainoat majoittujat hotellin puolella. Hiljaisen Rantakatin hotellihuone on suuri ja tilaa olisi ainakin viidelle henkilölle. Huoneessa on oma wc ja suihku, tv sekä suuri parveke joka antaa Pihlajavedelle päin. Parveke tuo varmasti kesällä luonnon aivan iholle. Niin hostelli- kuin hotellihuoneidenkin hintaan kuuluu liinavaatteet sekä pyyhkeet, joten niitä ei tarvitse tuoda mukana. Lisämaksusta tarjolla on myös aamiainen sekä saunavuoro. Vaihtoehtoina on mahdollisuus kylpeä Rantakatin sisäsaunassa tai kesäisin kahdessa rantasaunassa. Alakerrassa toimii tarvittaessa myös ravintola, joten huikopalaa sekä erilaisia juomia on mahdollista ostaa vaikkapa sukkasillaan.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa
Hotellihuone Rantakatissa.

Ilta hämärtyy

Istumme pihalla niin kauan kuin lokakuista valoa riittää. Vilun käydessä kiinni jäseniimme, lämmitämme Rantakatin alakerran puusaunan. Saunassa on hienot muotolauteet sekä tumma vuolukiviseinä, ja kun saunan syvennykselle sytytetyt tuikut hohtavat romanttista valoaan, on ilta täydellinen!

Pikkuhiljaa vetäydymme yöpuulle, talon kuiskaillessa hiljaisuutta. Seuraavana aamuna heräämme syksyiseen auringonvaloon, ja pukeutumisen jälkeen lähdemme harjulle kävelylenkille. Punkaharjun harjumaisemiin on Metsähallituksen toimesta kunnostettu 2,5 km Topeliuksen luontopolku, joka on ilta-aikaan valaistu. Esteetön reitti, joka vie 0,3 km Kruunupuistosta Valkialammin näköalapaikalle, sopii myös ratas- ja pyörätuolikävelyihin. Lisää tietoa Punkaharjun kävelyreiteistä löytyy mm. täältä.

Päivä jatkuu Punkaharjulta löytyvän Suomen Metsämuseo Lusto näyttelyiden parissa. Museo on avoinna ympäri vuoden.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Heidi Punkaharjulla ja Hostel Mannilassa
Metsämuseo Lusto.

Luontopolun sekä metsämuseon jälkeen, ruoka kutsui kulkijaa. Lähialueen tuottajilta kerätyistä raaka-aineista valmistettua erinomaista ruokaa tarjotaan mm. Hotelli Punkaharjun ravintolassa.

Ja mitä tulee sielunruokaan, sitä voi käydä nauttimassa taide-elämysten muodossa mm. Johanna Oraksen Taidekartanossa sekä ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen Parikkalan Patsaspuistossa.

Punkaharju osoittautui hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi mitä tulee syksyisen viikonlopun viettoon näin aikuisten kesken. Puhdas luonto, huikeat liikuntamahdollisuudet sekä mukavan puheliaat itäsuomalaiset ihmiset luovat mainiot puitteet, joissa voisi viihtyä pidempäänkin!

Teksti: Heidi Santonen
Kuvat: Teemu Santonen

Kirjoittaja on Hostellijärjestön jäsen ja yksi järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan. Jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

Heidi on myös yksi Vuoden hostellireissaaja 2019 -finalisteista. Heidin oma reissublogi löytyy osoitteesta www.rantapallo.fi/himomatkustaja/

Julkaistu 6.11.2018

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *