Hostellijärjestö ylläpitää jäsenjärjestöilleen hostelliverkostoa Suomessa – etuja jäsenille jo 85 vuotta

Suomen Hostellijärjestö viettää tänä vuonna 85. juhlavuottaan. Järjestö perustettiin retkeily- ja liikuntajärjestöjen toimesta tarkoituksenaan edistää kansan retkeilyharrastusta ja tarjota retkeilijöille edullisia yöpymispaikkoja. Lisäksi tehtävänä oli myös kansainvälisen retkeilytoiminnan kehittäminen sekä edullisten matkojen hankkiminen jäsenjärjestöjen jäsenille.

Vaikka nykyisin hostelleja on myös kaupungeissa ja ne tarjoavat majoitusta kaikille matkailijoille, on perimmäinen idea edelleen sama. Hostellijärjestö ylläpitää ja kehittää jäsenjärjestöjensä puolesta Suomessa hostellien verkostoa tarjotakseen erityisesti jäsenille edullista majoitusta. Lisäksi Hostellijärjestö tekee yhteistyötä kansainvälisen Hostelling International (HI) hostellien verkoston kanssa tarjotakseen jäsenilleen etuja lähes 90 maassa ja 3 500 hostellissa.

Jäsenjärjestöt ja niiden jäsenet ovat tärkeässä asemassa hostellitoiminnassa niin asiakkaina kuin päätöksentekijöinäkin. Ylintä päätäntävaltaa Suomen Hostellijärjestössä käyttää edustajisto, jossa jokaisella jäsenjärjestöllä on edustaja. Jäsenet saavat 10% alennuksen yöpymisestä verkoston kotimaan hostelleissa, voivat tilata Kotimaan hostellikortin maksutta sekä ostaa Kansainvälisen hostellikortin alennettuun hintaan. Tänä päivänä jäsenjärjestöinä on 30 valtakunnallista nuoriso-, opiskelija-, liikunta-, eläkeläis-, ammatti- ja matkailujärjestöä.

5 jäsenjärjestöä esittäytyy

Pyysimme Eläkkeensaajien Keskusliiton, Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT:n, Suomen Ladun, Suomen Partolaisten sekä Touring Finlandia Moottorikerhon edustajia kertomaan yhdistyksestään sekä miksi he ovat jäsenenä Hostellijärjestössä. Suomen Partiolaiset kuuluu myös Hostellijärjestön perustajajäseniin.

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokko:

Timo Kokko, Eläkkeensaajien KeskusliittoEläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on 1962 perustettu puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka jäsenmäärä oli viime vuoden vaihteessa 73 000. Toimintamme ytimessä on, jäsentemme valtakunnallisena keskusjärjestönä, toimia eläkkeensaajien edunvalvojana sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden toteuttamiseksi. Luomme edellytyksiä jäsentemme sosiaaliseen kanssakäymiseen, kannustamme itsensä jatkuvaan kehittämiseen kautta koko elämänkaaren sekä tarjoamme mahdollisuuksia monimuotoiseen kulttuuri- ja harrastustoimintaan.

EKL:n toimet tähtäävät mm. eläkeläisköyhyyden ja ikäsyrjinnän vähentämiseen sekä ikäihmisten keskuudessa lisääntyneen yksinäisyyden torjumiseen. Olemme aina heikoimman puolella. Tuotamme osaamisresursseja yhdistyksille ja ne tuottavat palveluja jäsenilleen. Tavoitteena on edunvalvonnan lisäksi tarjota mielekkäät toimintaraamit 15 piirille ja yli 300:lle alueelliselle yhdistyksellemme ympäri maata niin, että eläkeikäiset voivat nauttia täysipainoisesti työelämän jälkeisistä vuosistaan, elää elämänsä parasta aikaa. Yksi tunnuksistamme kuuluu; Täyttä elämää – hyvässä seurassa.

Eläkkeensaajien Keskusliiton jäsenyhdistysten paikallistoiminnasta löytää oman yhteisön, jossa voi harrastaa, kohdata uusia ystäviä, oppia uutta ja osallistua. Aktiivisessa porukassa pääsee myös vaikuttamaan omaan ja toisten ikäihmisten hyvinvointiin arjessa. Osallistumalla EKL-toimintaan pääsee tekemään omasta kunnastaan ja koko Suomesta ystävällisemmän paikan ikäihmisten olla ja elää.

– Matkusteleminen on keskeinen osa hyvin monen eläkkeensaajan elämää ja lomailu sekä irtiotto omasta arjesta tuo uusia kokemuksia sekä voimaannuttaa suuresti. Tätä ajatellen liitollamme on mm. oma Rajaniemen lomakeskus Virroilla.

Hostellijärjestön asettamat arvot (Yhteisöllisyys, Avoimuus, Edullisuus sekä Vastuullisuus) ovat hyviä, kannatettavia ja lähellä liittomme sydäntä. Missionsa mukaisesti Hostellijärjestön tavoitteena on tehdä matkailusta mahdollista kaikille jäsenille ylläpitämällä ja kehittämällä edullista, yhteisöllistä ja viihtyisää majoitusta tarjoavaa hostellien verkostoa. Kun vielä kaupan päälle jäsenemme saavat majoituksista jäsenalennuksen niin tässä ne tärkeimmät syyt jäsenyyteemme ovat.

Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT:n toiminnanjohtaja Pasi Ylitalo:

Pasi Ylitalo, Palkansaajien hyvinvointi ja terveysPalkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry edistää työikäisten ja heidän perheenjäsentensä hyvinvointia ja terveyttä. Tämä tapahtuu järjestämällä aikuisille ja lapsiperheille taloudellisesti tuettuja hyvinvointikursseja, joiden tavoitteena on antaa osallistujille työkaluja oman hyvinvoinnin edistämiseen ja tukea matkalla kohti kestäviä elintapamuutoksia. Aikuisten Pysyvään muutokseen -kurssit sekä perheiden hyvinvointikurssit ovat ainutlaatuisia kokonaisuuksia, joilla on käytössä viimeisimmän tutkimustiedon mukaiset ohjausmenetelmät. Ryhmämuotoisia kursseja järjestetään luonnonläheisissä ja liikunnallisissa kohteissa ympäri Suomen.

Toiminta on avoinna kaikille suomalaisille työikäisille ja lapsiperheille, joissa on leikki- tai kouluikäisiä lapsia. Kursseille haetaan mukaan sähköisesti ja osallistujat valitaan kursseille terveydellisin, taloudellisin ja sosiaalisin perustein.

PHT:n jäsenenä on SAL- ja T-lomat, jotka edustavat SAK:n ja STTK:n jäsenliittoja.

– PHT haluaa tukea Hostellijärjestön edustamaa ideologiaa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävästä matkailusta. Jäsenjärjestöjemme jäsenet saavat etuja Hostellijärjestön verkostossa olevista hostelleista sekä tietoa mielenkiintoisista hostelleista matkailukohteena niin koti- kuin ulkomailla.

Eki Karlsson, Suomen LatuSuomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson:

Suomen Latu on liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt ulkoilujärjestö, johon kuuluu yli 88 000 henkilöjäsentä 190 yhdistyksessä. Suomen Latu edistää kaikenikäisten ulkoilua ja liikunnallista elämäntapaa – kaikkina vuodenaikoina. Järjestön tavoitteena on, että kaikki löytäisivät mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta. Käytännössä toimintamme näkyy valtakunnallisina ja paikallisina tapahtumina kuten Nuku Yö Ulkona, Ulkona Kuin Lumiukko -tapahtumat tai erilaisina latu-, melonta-, maastopyörä-, ja patikkaretkinä.

– Haluamme tarjota jäsenkorttimme välityksellä jäsenillemme etuja, jotka tukevat ulkoilun harrastamista.

Suomen Partiolaisten toiminnanjohtaja Kaisa Leikola:

Kaisa Leikola, Suomen Partiolaiset– Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista, ja Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry onkin Suomen suurin nuorisojärjestö. Partiota monipuolisempaa harrastusta saa hakea.

Partion tavoitteena on kasvattaa persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia sekä itsenäisesti ajattelevia paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseniä. Partion tavoitteet ja päämäärät pyritään saavuttamaan monipuolisen tekemisen kautta. Kaiken ytimessä on yhdessä tekeminen ja oppiminen.

Partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista – ja samalla pidetään hauskaa! Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.

Aktiviteetteja tekemällä perehdytään uuteen ja opitaan toimimaan yhdessä. Samalla valmistaudutaan retkiin, kisoihin, leireihin ja vaelluksiin. Retket ovat päivän tai viikonlopun mittaisia tapahtumia, jolloin mennään usein luontoon. Leirit ovat yli kolme päivää kestäviä tapahtumia, joita järjestetään etenkin kesällä.

Partio on kaikille avoin harrastus kieleen, uskontoon ja taustaan katsomatta.

– Partio yhtenä ihanteena on rakentaa ystävyyttä yli rajojen. Tämä onkin hyvä pohja jäsenyydelle Hostellijärjestössä, jonka tavoitteena on edistää ihmisten välistä ymmärrystä tarjoamalla mahdollisuuksia kohtaamisiin ja uusiin kokemuksiin. Hostellijärjestön kautta partio voi tarjota jäsenilleen mahdollisuuden turvalliseen ja kohtuuhintaiseen majoitukseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Touring Finlandia Moottorikerhon puheenjohtaja Ari Toivanen:

Ari Toivanen, TFMKTouring Finlandia Moottorikerho ry (TFMK) on matkailua moottoripyörillä tekevä moottoripyöräkerho, jonka jäsenet matkailevat moottoripyörillä koti- ja ulkomailla. Teemme n. 1200 yhdensuuntaista laivamatkaa Suomesta/Suomeen vuosittain, joten voi sanoa, että joka kolmas tourinkilainen käy kerran vuodessa ulkomailla. Jäseniä yhdistyksessä on lähes 1800 jäsentä, joista noin 250 on perheenjäseniä (aivan kaikki perheenjäsenet eivät aja omalla moottoripyörällä!). Järjestämme vuosittain keskimäärin 15 tapahtumaa jäsenistölle: – matkoja, kerhotapaamisia, koulutusta, juhlia…

TFMK hankkii jäsenille jäsenetuja, joita ovat eri laivayhtiöiden alennukset, majoitusedut, alennuksia moottoripyörävarusteista ja -tarvikkeista, etuja vakuutuksista. Kerho tarjoaa jäsenistönsä kautta yhteisön, jolla on kokemusta moottoripyöräilymatkailusta kaikissa maanosissa ja tuemme matkaa suunnittelevia tiedolla eri reiteistä, matkustustavoista ja majoituksen valinnassa. Yhdistyksen nettisivustoilla on datapankki, jota jäsenistö saa vapaasti käyttää (ja saa tuottaa myös lisää sisältöä yhteiseen käyttöön!). Olemme mm. Suomen Moottoriliiton, Suomen Motoristien, Autoliiton ja Hostellijärjestön jäsenkerhoja tai kannatusjäseniä, joten jäsenemme saavat hyödyntää myös näiden järjestöjen jäsenetuja.

Jäsenetuihin kuuluu myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Moottorituristi-kerholehti, jossa kerrotaan kerhon tapahtumista ja eduista, ja jossa jäsenistö ja yhteistyökumppanit kertovat tekemistään mp-matkoista ja niistä saaduista kokemuksista.

Moottoripyöräilyssä on aina omat riskinsä, siksi TFMK haluaa nostaa esiin aina eri tilanteissa ja tilaisuuksissa turvallisuusajattelun. Järjestämme jäsenistöllemme vuosittain Ennakoivan Ajon koulutusta, Ensiapukoulutusta sekä ajoharjoittelua suljetulla radalla. Yhdistyksen jäsenistössä on 15 mp – kouluttajaa, joista osa toimii ammatikseen ajokouluttajina ja osa on omasta halusta/kiinnostuksestaan kouluttautunut kerhon tuella ajokouluttajaksi; he vetävät EAK- koulutusta ja ajoharjoittelua.

– Hostellien palvelut vastaavat usein hotellien tasoa, liinavaatteet ja aamiaiset kuuluvat pakettiin; eihän motoristi muuta kaipaa pitkän ajopäivän jälkeen! Hintataso on edullisempi kuin hotelleissa ja jos haluaa oikein edullista majoitusta, hostelleista löytyy edullisia ryhmämajoituksia tai yksinmatkaavalle myös edullisia nais-/mieshuoneita. Usein hostellit (erityisesti kotimaassa) ovat mielenkiintoisissa paikoissa, kuten maatiloilla tai luontokohteissa jne., jolloin sijainti tuo oman lisäarvon majoituksen valintaan.

Jäsenyys Hostellijärjestössä on merkittävä etu meidän jäsenistöllemme, hostellit ympäri maailman ovat käytössämme!

Julkaistu 28.8.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *