Kansikuva

Uusi hostelli Pellossa: Lapin lumoa ja luontoaktiviteetteja Majatalo Oravanpesässä

Tornionlaaksossa sijaitseva vanha koulu ja SOS-Lapsikylä on saanut uuden elämän majatalona ja hostellina, kun Majatalo Oravanpesä avautui matkailijoille 1.5.2021 ja on nyt myös osa Hostellijärjestön verkostoa. Majatalo Oravanpesä sijaitsee järvimaisemissa Pellon kunnassa Lampsijärven kylässä. Ympärillä on puhdas lappilainen luonto, joka tarjoaa runsaasti aktiviteettimahdollisuuksia.

Paikalla toimi vuosina 1952-1985 Hoikkaniemen koulu. Muutama vuosi koulun lopettamisen jälkeen SOS-Lapsikylä Oravanpesä aloitti siellä toimintansa, jota kesti 30 vuoden ajan aina vuoteen 2018 saakka. Tämän jälkeen tilat olivatkin vailla toimintaa, kunnes tämän vuoden huhtikuussa paikkakuntalaiset Pasi ja Katja Tuomi ostivat kiinteistön. Paikat laitettiin rivakasti kuntoon, ja Majatalo Oravanpesän avajaisia vietettiin jo vappuna. Tiloissa toimii myös kahvila/ravintola, jonne Katja leipoo itse kaiken tarjottavan. Pariskunnalla on jo entuudestaan kokemusta kahvilan pitämisestä, sillä heillä oli myös aiemmin kahvilatoimintaa majatalon läheisyydessä.

Toimintaa pyöritetään pääasiassa omin voimin. Kouluikäiset lapset auttelevat parhaansa mukaan ja Oravanpesässä asuu myös talonmies pitämässä huolen, että paikat pysyvät kunnossa. Omistajat asuvat itsekin paikan päällä, joten tarvittaessa yöpyjillä on apu lähellä. Palvelu on joustavaa ja lämminhenkistä, kuten hostelleille ominaista onkin.

Majatalo Oravanpesä

Koulumaailma näkyy sisustuksessa

Paikan historian haluttiin näkyvän majatalon sisustuksessa. Kauppaan kuului myös kaikki irtaimisto, jossa oli mukana opetusvälineistöä kouluajoilta. Esimerkiksi huoneissa on alkuperäisiä opetustauluja 1920-1930-luvuilta, ja huoneet on nimetty taulujen mukaan. Yöpyä voi mm. Hirvi- tai Tikka-huoneessa. Piharakennuksen Tiku- ja Taku- huoneet on puolestaan nimetty Oravanpesän mukaan. Alkuperäinen Oravanpesä – kyltti on myös tallella ja toivottaa pihamaalla vierailijat tervetulleiksi. Kirjastohuoneeseen on kerätty talosta löytyneet lukuisat kirjat asiakkaiden luettaviksi ja katseltaviksi. Ajankuluksi voi pelata myös pingistä tai sulkapalloa tai heitellä frisbeetä lähellä sijaitsevalla radalla.

Majatalo Oravanpesän Hirvi-huone
Hirvi-huone

Majatalo Oravanpesän 2hh huone

Oravanpesän Taku-huone
Taku-huone

Majoitustilaa on kolmessa rakennuksessa yhteensä 30 henkilölle. Huoneita on valittavana yhden hengen huoneesta aina seitsemän sänkypaikan huoneeseen. Suihku- ja wc-tilat ovat jaetut muiden yöpyjien kanssa. Asiakkaiden käytettävissä on yhteinen olohuone, keittiö, pyykinpesumahdollisuus sekä saunatilat. Saunoja löytyykin peräti kolme; kaksi majoitusrakennuksissa sekä yksi järven rannalla. Isompaan saunaan mahtuu kerralla jopa 20 saunojaa. Naisille ja miehille on omat saunavuorot, ja halutessaan voi myös varata saunan omaan käyttöön. Saunan yhteydessä on takkahuone sekä myös kuntosali, joka on majoittujille maksuton ja muilta peritään pieni maksu.

Kalastusta ja muita luontoaktiviteetteja

Rantasauna sekä hiekkapohjainen ja lapsiystävällinen uimaranta ovat vain 150 metrin päässä pihasta, Raanujärven rannalla. Vuokrattavissa on myös kanootteja ja veneitä ja tarvittaessa niitä voidaan kuljettaa myös muille lähivesistöille. Järviä ympäriltä löytyykin lukuisia. Sekä järvet runsaine kalakantoineen että suurista lohista tunnettu Tornionjoki tarjoavat loistavat mahdollisuudet kalastukseen ympäri vuoden. Erityisesti lähellä sijaitseva laaja Miekojärvi on mainio kalastuspaikka. Järveä kutsutaan myös Napapiirin helmeksi, sillä napapiirin linja kulkee järven halki. Pello onkin virallinen Suomen kalastuspääkaupunki!

Melontaa Raanujärvellä
Melontaa Raanujärvellä

Tuomilla on suunnitelmissa laajentaa palvelutarjontaa myös ohjelmapalveluihin, liittyen juurikin kalastukseen ja luontomatkailuun sekä porotilavierailuihin. Palveluita he voivat tuottaa itse, sekä yhteistyössä muiden alueen yrittäjien kanssa. Talvella onnistuu latujen teko omalla latukoneella. Moottorikelkan perään löytyy myös reki rekiajeluita varten.

Luontomatkailijalle riittää polkuja tallattavaksi Oravanpesän ympäriltä sekä lähiseudulta. Luontopolulle pääsee talon kulmalta ja merkittyjä polkuja on eripituisia. Läheiseltä Romakkavaaralta avautuu hienot näköalat ympäröiville järville. Hiihtäjä Eero Mäntyrannan mukaan nimetty Eeron polku johdattaa kulkijansa Pallistajavaaran huipulle, josta avautuu niin ikään hienot maisemat.

Motoristien ja paikallisten kohtaamispaikka

Oravanpesä on mainio matkakohde myös motoristeille ja karavaanareille. Oravanpesään on helppo pysähtyä, sillä se sijaitsee aivan Rovaniemi-Pello –tien varressa. Pelloon on matkaa 37 km, ja Rovaniemelle 67 km. Karavaanareille on oma alueensa majatalon pihapiirissä ja paikkoja matkailuajoneuvoille on parisenkymmentä.

Paitsi että Oravanpesä tarjoaa majoituspalvelua matkailijoille, on yrittäjille yhtä tärkeää palvella myös paikallisia sekä lähialueen asukkaita. Kahvilaan on mukava poiketa vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan vaikkapa omia kouluaikoja siellä. Suunnitelmissa on myös aloittaa kahvilassa karaokeiltojen pitäminen. Ehkä kauppakin, sillä lähin kauppa löytyy nyt 10 km:n päästä Lankojärveltä.

Motoristeja Majatalo Oravanpesässä
Motoristeja Oravanpesässä
Majatalo Oravanpesän MC-huone
MC-huone

Motoristit lähialueelta ja vähän kauempaakin ovat jo löytäneet Oravanpesän, ja pihagrillin ääressä järjestetään torstaisin motoristi-iltoja. Moottoripyöräily on isäntäväenkin harrastus ja onpa myös yksi huoneista saanut nimekseen ”MC-huone”.

Tutustu Majatalo Oravanpesään >>

Majatalo Oravanpesä on mukana Hostellijärjestön TUPLA-ALE20% -kesäkampanjassa, jossa jäsenet saavat normaalin 10 %:n jäsenalennuksen sijaan  20 %:n alennuksen normaaleista majoitushinnoista. Lue lisää kampanjasta täältä >>

Jäsenet voivat myös vuokrata kanootin maksutta tunniksi.

Julkaistu 17.6.2021

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *