Kansikuva

B&B Savikon Kartano on uusi hostelli Kiteen kansallismaisemissa

Uusimpia tulokkaita hostelliverkostossa on Savikon Kartano, joka sijaitsee Kiteellä keskellä idyllistä maalaismaisemaa aivan keskustan palveluiden tuntumassa.

Ari Karhinen osti Savikon Kartanon 2000-luvun alkupuolella ja remontoi sitä muutaman vuoden ajan. Vuonna 2005 remontit saatiin päätökseen ja samana vuonna kartano palkittin Arvotalo 2005 –palkinnolla hyvin suoritetusta kunnostustyöstä.

Kartanon sisustuksesta on vastannut Arin vaimo Riikka ja kartano on sisustukseltaan kuin karamelli. Maalaisromanttiseen tyyliin sisutetuista tiloista löytyy monia kauniita yksityiskohtia. Kartano on mitä parhain miljöö perhejuhlien pitopaikaksi.

Savikon_Kartano_takka
Tuvan katseenvangitsijana on upea takka.
Savikon_kartano_sisatila
Kartanossa on paljon viehättäviä yksityiskohtia.

Majoitustoimintaa kesästä 2014 alkaen

Majoitustoimintaa tilalla on ollut puolentoista vuoden ajan. Kartanossa on majoitustilaa kuudessa huoneessa 10 hengelle ja kesäaikaan aittamajoitusta kahdeksalle hengelle. ”Majoitustoimintaan päädyimme ihan tilojen hyötykäyttöä miettiessä, koska talo oli aivan liian iso vain oman perheen asumisen kannalta. Samalla voi myös jakaa tietoa vanhoista rakennuksista kiinnostuneille” Ari kertoo. ”Sauna lämpiää tilauksesta ja polkupyöriä löytyy, jos haluaa tutustua Kiteeläiseen kansallismaisemaan” hän lisää.

Kartanon päärakennuksessa majoitutaan viihtyisissä 2-3 hengen huoneissa.
Asukkaiden käytössä on keittiö, josta löytyy kahvia ja teetä talon puolesta.

Kartano on rakennettu vuonna 1896 ja samoihin aikoihin valmistuivat myös pihapiirin rakennukset. Ennen kuin Karhiset ostivat tilan, oli kartano ollut 20 vuotta kylmillään ja varastokäytössä. Kartanon saleissa varastoitiin meijerin maitojauhe- ja pakkausmateriaaleja ja taloon sisälle pystyi näppärästi ajamaan trukeilla.

Kartanon pihapiirissä ja ympäristössä riittää katseltavaa

Talon entisessä navetassa toimii nykyään Arlan meijerin myymälä ja toisessa päässä Suomen pontikkakeskuksen tuotantotilat. Vanhassa kaupassa, joka on myös pihapiirissä, toimii nykyään kauppamuseo. Kauppa oli toiminnassa samassa paikassa yhtäjaksoisesti sata vuotta 90-luvun puoleen väliin asti. Nykyään kauppamuseo on avoinna kesäaikaan ja myös ryhmille varauksesta.

Kartanon pihapiirissä toimii kesäisin kauppamuseo.

”Kartanon läheltä löytyy myös patikkapolkuja, jotka johtavat Hutsin urheilukeskukseen ja Pajarin mäelle, jossa Paha Pajari on pitänyt hoviaan. Kävelymatkan päässä ovat Suomen Pietarhovin upeat puutarhat ja kesäaikaan kesäkahvila. Muutaman kilometrin päässä pääsee nauttimaan Havolan kamarimusiikkikonserteista ja Kyläparin kesäteatteriesityksistä” kertoilee Ari kartanon lähiympäristön käyntikohteista.

Kitee tunnetaan pontikasta ja Nightwishista

Pajarin tarina, itärajan sotahistoria ja pontikkaperinne kuuluvat Keski-Karjalan alueen historiaan sekä nykypäivään. Kiteen Puhoksessa on Suomen suurin ja vanhin lehtikuusimetsä. Siellä pidetään myös yksi Pohjois-Karjalan vetovoimaisimmista tapahtumista, Puhoksen Perinnepäivät, joka houkuttelee tuhansia kävijöitä joka kesä.

Kitee tunnetaan myös maailmankuulun Nightwish –yhtyeen kotikaupunkina. Jo kolmena kesänä Kiteellä järjestetystä Nightwish-viikosta on nyt muodostumassa kahden viikon mittainen suurtapahtuma Kitee International Music and Art Weeks. Kulttuuritapahtumaan saapuu taitavia nuoria soittajia ja taiteilijoita ympäri maailman.

Julkaistu 8.12.2015, muokattu 19.1.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *