Kansikuva

 

Hostelliverkosto, kansainväliset yhteydet, media ja talousasiat
Sanni Viirto
pääsihteeri
045 7733 2944

Markkinointi ja viestintä, hostellikorttiasiat, jäsenjärjestöyhteydet
Sinikka Komu
markkinointi- ja viestintäkoordinaattori
045 7733 2947

Sähköpostit:
[email protected]

Postiosoite:
Suomen Hostellijärjestö Ry
Yrjönkatu 38 B 15
00100 Helsinki

Tilaa uutiskirjeemme

Ajankohtaisia reissuvinkkejä ja tietoa edullisista majoitusvaihtoehdoista Suomessa ja maailmalla.

 

Suomen Hostellijärjestö ry 


Miksi olemme olemassa

Suomen Hostellijärjestö ry (ent. Suomen Retkeilymajajärjestö – SRM ry) on vuonna 1935 perustettu yleishyödyllinen hostellitoiminnan keskusjärjestö, jonka jäseninä on noin 30 suomalaista nuoriso-, opiskelija-, liikunta-, eläkeläis-, ammatti- ja matkailujärjestöä.

Suomen Hostellijärjestö ylläpitää ja kehittää jäsenjärjestöjensä puolesta Suomessa hostellien verkostoa, joka tarjoaa erityisesti jäsenjärjestöjensä yli miljoonalle henkilöjäsenelle yksilöllistä, yhteisöllistä, vastuullista ja edullista majoitusta Suomessa. Lisäksi Suomen Hostellijärjestö tekee yhteistyötä kansainvälisen Hostelling International (HI)-hostellien verkoston kanssa tarjotakseen jäsenilleen etuja noin 60 maassa ja yli 3 000 hostellissa sekä markkinoidakseen Suomen verkoston hostelleja kansainvälisille asiakkaille.

Suomessa hostellit toimivat paitsi erillisinä majoitusliikkeinä, myös matkailukeskusten ja maatilojen yhteydessä sekä kesäisin opiskelija-asunnoissa. Hostelleja ylläpitävät erilaiset yritykset ja yhteisöt, kuten itsenäiset yrittäjät ja perheyhtiöt, yhdistykset, säätiöt, oppilaitokset, opiskelijajärjestöt sekä kunnat.

Suomen Hostellijärjestön omistukseen kuuluu yksi verkoston hostelleista – Eurohostel – joka sijaitsee Helsingissä Katajanokalla.

Majoittumalla hostelleissa, tuet paitsi kestävää ja vastuullista matkailua, myös järjestön yleishyödyllistä toimintaa ja samalla hostellitoimintaa pyörittäviä perhe-, tai pienyrittäjiä.

 

Hostellijärjestön historia

Hostellijärjestö on perustettu vuonna 1935 ja järjestöllä on monipuolinen historia yhteistyöstä hostellien ja jäsenjärjestöjen kanssa. Seuraavista linkeistä pääset lukemaan järjestöstä kirjoitetut julkaisut.

Kymmenen vuotta retkeilymajatoimintaa 1935-1945
20 vuotta retkeilymajatoimintaa
Suomen Retkeilymajajärjestö – SRM ry 1935-1985
Suomen Retkeilymajajärjestö – SRM ry 1986-1995
Suomen Hostellijärjestön toimintavuodet 1996-2020

Lue myös 85 vuotiaasta Hostellijärjestöstä kirjoitettu blogikirjoitus:
Suomen Hostellijärjestö 85 vuotta: Tiesitkö, että hostellitoiminnan juuret ovat retkeilyssä?

Suomen Hostellijärjestö

Missio 

Suomen Hostellijärjestön tavoitteena on tehdä matkailusta mahdollista kaikille ylläpitämällä ja kehittämällä yksilöllistä, yhteisöllistä, vastuullista ja edullista majoitusta tarjoavaa hostellien verkostoa. Lisäksi järjestö tekee yhteistyötä kansainvälisen Hostelling International (HI)-hostellien verkoston kanssa jäsenetujen tarjoamiseksi myös ulkomailla sekä kansainvälisten asiakkaiden saamiseksi verkoston hostelleihin Suomessa.

Visio

Suomen Hostellijärjestön hostellien verkosto on matkailijan ykkösvaihtoehto hänen halutessaan vastuullista, yhteisöllistä ja yksilöllistä majoitusta Suomessa.

Hostelleille verkostoon kuuluminen on arvoa tuottavaa ja kannattavaa. Olemme myös osa maailmanlaajuista Hostelling International (HI) -verkostoa.

Arvot 

Avoimuus

  • Hostellissa voi majoittua kuka tahansa riippumatta iästä, alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, poliittisesta tai muusta mielipiteestä, vammaisuudesta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tms. henkilöön liittyvästä syystä.
  • Suomen Hostellijärjestön päätöksenteko ja raportointi on avointa hostellien sekä jäsenjärjestöjen suuntaan.
  • Suomen Hostellijärjestön henkilöjäseneksi voi liittyä kuka tahansa.

Edullisuus

  • Hostellimajoitus on edullista, koska hostelleissa on majoituksen perusyksikkönä vuodepaikka ja asiakas maksaa vain valitsemistaan palveluista.
  • Suomen Hostellijärjestön jäsenjärjestöksi liittyminen on edullista.
  • Jäsenjärjestöjen jäsenet ja Hostellikortin haltijat yöpyvät verkoston hostelleissa aina edullisemmin.
  • Hostellikortteihin kytkeytyy muitakin matkailullisia etuja.
  • Hostelliverkostoon kuuluminen on hostelleille edullista.

Omaleimaisuus

  • Hostellijärjestön verkostoon kuuluvat hostellit ovat ainutlaatuisia, kaikissa verkoston hostelleissa on jotain omaperäistä ja uniikkia.
  • Hostellit ovat persoonallisia kohteita, jotka edustavat myös paikallisuutta.
  • Hostelleissa on tarjolla erilaisia majoitusvaihtoehtoja yksityishuoneista ryhmähuoneisiin ja ne ovat tarkoitettuja sekä yksittäisille matkailijoille että ryhmille.
  • Hostellit ovat usein pienyrittäjien, perheyritysten tai yhdistysten ylläpitämiä, joka tekee jokaisesta kohteesta omanlaisensa.

Vastuullisuus

  • Suomen Hostellijärjestö sitoutuu vahvistamaan vastuullisuutta ympäristön, ihmisten ja talouden näkökulmista osana toimintansa kehittämistä.
Ympäristövastuu
   • Luontoliitto suosittelee-logoVerkoston hostellit voivat liittyä Hostelling Internationalin HI-Quality tai HI-Quality & Sustainability -laatujärjestelmään.
   • Hostellijärjestö on yhdessä Luontoliiton kanssa laatinut ekokriteeristön hostelleille. Ekohostellikriteerit varmistavat majoituksen ympäristöystävällisyyden ja kannustavat kotimaanmatkailuun.
   • Hostelleissa voit itse valita tarvitsemasi palvelut ja mukavuudet, joten ne ovat luonnostaan ekologisempia majoitusvaihtoehtoja.
   • Hostellit Suomessa -esite painetaan ympäristömerkitylle paperille.
   • Toimiston jätteet lajitellaan ja kierrätetään.
   • Käytämme siivouksessa ympäristöystävällisiä puhdistusaineita.
   • Käytämme ympäristömerkittyä kopiopaperia.
   • Käyttämämme Porvoon Energian sähkö on 100 % uusiutuvaa ja hiilidioksidipäästötöntä.
   • Otamme uusissa hankinnoissamme huomioon aina vastuullisuuden näkökulmat.
   • Viestimme asiakkaille vihreistä valinnoistamme ja pyrimme näin saamaan heidät toimimaan vastuullisemmin.
Sosiokulttuurinen vastuu
   • Suomen Hostellijärjestö ja verkoston hostellit ovat osa maailmanlaajuista Hostelling International (HI)-hostellien verkostoa, jonka missiona on luoda ihmisten välille entistä parempaa keskinäistä ymmärrystä, lisätä sosiaalista kanssakäymistä ja kokemusten vaihtoa sekä tarjota uusia elämyksiä kotimaassa ja ulkomailla.
   • Hostelleihin ovat tervetulleita kaikki riippumatta iästä, alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, poliittisesta tai muusta mielipiteestä, vammaisuudesta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tms. henkilöön liittyvästä syystä. Hostellit ovat turvallisia ja yhteisöllisiä paikkoja. Varmistamme standardien täyttymisen Hostelling Internationalin laatimien kansainvälisten laatustandardien avulla.
   • Osallistumme vuosittain Hostelling Internationalin Say HI for Peace -tapahtumaan.
   • Olemme mukana We Speak Gay -kumppanuusohjelmassa. 
   • Monet hostellit Suomessa ovat perheyrityksiä tai tukevat esimerkiksi nuorisotoimintaa, ja yöpymällä niissä voit tukea samaa ideologiaa.
   • Korostamme markkinoinnissamme kotimaan matkailua.
   • Tarjoamme asiakkaille hostellikorttietuja paikallisilta toimijoilta.
   • Olemme Reilun matkailun yhdistyksen kannatusjäsen.
Taloudellinen vastuu
   • Suomen Hostellijärjestön päätöksenteko ja raportointi on avointa hostellien sekä jäsenjärjestöjen suuntaan.
   • Hostelliverkostoon kuuluminen on hostelleille edullista ja arvoa tuottavaa.
   • Olemme valmiita uudistamaan palveluitamme ja tuotteitamme, jotta niille riittää kysyntää myös tulevaisuudessa. Vakaa talous ja eettinen liiketoiminta luovat perustan toiminnan kestävälle kehittämiselle.
   • Kotimaan hostellimatkailusta muodostuva tulo jää alueelle paikallisten yhteisöjen ja yksilöiden hyväksi.
 • Yhteisöllisyys

   • Suomen Hostellijärjestö ja hostellit ovat osa maailmanlaajuista Hostelling International (HI)-hostellien verkostoa, joka haluaa luoda ihmisten välille entistä parempaa keskinäistä ymmärrystä, lisätä sosiaalista kanssakäymistä ja kokemusten vaihtoa sekä tarjota uusia elämyksiä kotimaassa ja ulkomailla.
   • Hostellit muodostavat oman yhteistyöverkoston.
   • Hostellien toiminta ja tilat on suunniteltu siten, että yhteisöllisyyden toteutuminen on huomioitu.
Suomen Hostellijärjestö

Organisaatio 

Ylintä päätäntävaltaa Suomen Hostellijärjestössä käyttää kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä) kokoontuva edustajisto, jossa jokaisella jäsenjärjestöllä on edustaja. Kannattavilla jäsenillä ja henkilöjäsenillä on edustajiston kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Jäsenjärjestöt valitsevat edustajansa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Edustajiston valitsema hallitus (1+6-8 jäsentä) on käytännössä toimeenpaneva elin.

Jäsenjärjestöksi liittyminen >>

Hostellijärjestön säännöt >>

 

Suomen Hostellijärjestö

Hallitus 2023 

Puheenjohtaja:
Pasi Ylitalo (Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT)

Varapuheenjohtajat:
Eija Pietilä (Suomen Nuorisokeskusyhdistys)
Juha Rakkola (SF-Caravan ry)

Muut jäsenet:
Katariina Haapanen (Etelävartiointi Oy), Petra Miessmer (Hostel Suomenlinna), Sari Murtomäki-Eskelinen (Laivahostel S/S Bore), Maija Seitz (Touring Finlandia MK ry) ja Petra Toivonen (Eläkkeensaajien Keskusliitto ry)

 

Hostellin liittyminen verkostoon

Hostelliverkostoon kuuluminen tarjoaa hostellillesi näkyvyyden markkinoinnissa ja viestinnässä sekä näkyvyyden Hostellit.fi ja Hihostels.com-sivustoilla. Lisäksi voit kehittää hostellisi toimintaa yhteistyössä verkostomme muiden hostellien kanssa tapaamisissa, koulutuksissa ja opintomatkoilla.

Koska Suomen Hostellijärjestö on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen järjestö, ovat sen palvelut edullisia. Voit tutustua palveluihimme tarkemmin liittymisinfossa:

Hostellin liittymisinfo >>

 

Suomen Hostellijärjestö

Hostelling International 


Kuulumme kansainväliseen Hostelling International -verkostoon

Suomen Hostellijärjestö on jäsenenä kansainvälisessä Hostelling International (HI)-verkostossa, joka kattaa yli 3 000 hostellia noin 60 maassa. Suomen hostellit ovat myös osa Hostelling International (HI)-hostelliverkostoa.

Hostelling International (HI) on vuonna 1932 perustettu voittoa tavoittelematon hostellijärjestöjen liitto, jonka tarkoituksena on yhdessä kansallisten hostellijärjestöjen kanssa mahdollistaa uusien paikkojen kokeminen ja kulttuurien oppiminen sekä edistää ihmisten välistä ymmärrystä. HI on yksi maailman suurimmista nuorisojärjestöistä. Kansainvälisen hostellikortin omistavia on yli 3 miljoonaa ja yöpymisvuorokausia kertyy vuosittain noin 33 miljoonaa.

Hostelling International (HI)-hostellit ovat sitoutuneet täyttämään yhteiset kansainvälisesti sovitut laatuvaatimukset, joten voit olla varma, että saat nauttia turvallisesta, edullisesta ja viihtyisästä hostellimajoituksesta ympäri maailmaa. Kansainvälisellä hostellikortilla saat vähintään 10 % alennuksen yöpymisestäsi HI-hostelleissa maailmanlaajuisesti.

 

 

 

 

 

 

Suomen Hostellijärjestö, Hostelling International