Kansikuva

HI hostellien kuulumisia ulkomailta: hostellit kaupunkien apuna koronakriisissä

Koronaviruspandemia jyllää maailmanlaajuisesti ja on pakottanut monia yrityksiä sulkemaan ovensa väliaikaisesti. Myös kansainvälisen Hostelling International verkoston sisällä on jouduttu sulkemaan hostelleja eri maissa.

Hostelling International on voittoa tavoittelematon kansallisten hostellijärjestöjen liitto. Siihen kuuluu lähes 3 500 hostellia yli 90 maassa. Hostelling Internationalin tarkoituksena on yhdessä kansallisten hostellijärjestöjen kanssa mahdollistaa uusien paikkojen kokeminen ja kulttuurien oppiminen sekä edistää ihmisten välistä ymmärrystä.

Vaikka hostellitoimintaa on jouduttu monissa maissa rajoittamaan ja jopa väliaikaisesti lopettamaan, on ikävien tarinoiden joukosta löydetty myös hienoja mahdollisuuksia tarjota apua koronakriisin keskellä. Tällainen esimerkki löytyy esimerkiksi Belgiasta.

HI Belgian tarina koronavirusepidemian keskellä

Kun COVID-19 nousi uutisten luetuimmaksi puheenaiheeksi, ihmiset ryntäsivät kauppoihin. Ulkopuolisen silmin tilanne saattoi vaikuttaa jopa maailmanlopulta. Huolestuneet ihmiset seurasivat uutisista, kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa sairastuivat ja joutuivat sairaalahoitoon. Belgiassakaan ihmiset eivät enää halunneet tai voineet matkustaa edes maan sisällä. Kadut ammottivat tyhjyyttään, tapahtumat peruttiin ja kaikki HI Belgian hostellit autioituivat.

18.3 Belgian hallitus otti kovat keinot käyttöön tilanteen elvyttämiseksi. Hallitus määräsi, että jopa kaikkien hostellien tuli sulkea ovensa välittömästi. 22 hostellia Belgian Flandersin alueella suljettiin pikimmiten kaikilta asiakkailta.

”Olemme siinä pisteessä, että kaikkien on pysyteltävä vähintään 1,5 metrin etäisyyden päässä toisistaan. Se tekee monien yritysten toiminnasta mahdotonta. Ajatelkaa esimerkiksi asunnottomien yösuojia. Yhä harvempi yösijaa tarvitseva ihminen saa katon päänsä päälle yöksi, sillä sänkyjen tulee olla yhä harvennetuin välein toisistaan”, kertoo HI Belgian markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Maxine Cleirbaut.

De Blauwput Hostel, Leuven
De Blauwput Hostel, Leuven

Normaalisti HI Belgian hostellit tarjoavat hostellimajoitusta kaikille, jotka haluavat matkustaa ja tavata ihmisiä eri puolilta maailmaa. Nyt, kun HI Belgian hostellien pedit ovat tyhjiä ja majoitusmyynti on pitänyt lopettaa väliaikaisesti, HI Belgia löysi kaaoksen keskellä mahdollisuuden tarjota majoitusta sitä eniten tarvitseville. Majoitusmyynnin sijaan HI Belgian hostellit Gentissä, Hasseltissa ja Leuvenissa tarjoavat nyt yösijaa asunnottomille.

Yhteistyö kaupunkien ja hostellien välillä antaa mahdollisuuden tarjota väliaikaista majoitusta sitä eniten tarvitseville. Lisäksi hostellit ovat järjestäneet yhteistyöllä asunnottomille myös ruoka-apua. Menettelyä jatketaan niin pitkään, kun koronavirusepidemia kestää.

Slovenian, Englannin & Walesin ja Portugalin hostellit mukana auttamassa

HI Belgian tavoin myös Slovenian, Englannin & Walesin sekä Portugalin (Movijovem) hostellijärjestöt ovat luoneet kaaoksen keskelle selkeyttä tarjoamalla hostellejaan hyvään tarkoitukseen.

Hostel Pekarna Mariborissa ja Celje Youth Hostel Celjessä ovat sulkeneet ovensa matkailijoilta, mutta avanneet ovet paikallisen hoitohenkilökunnan käyttöön. Molemmat hostellit majoittavat hoitohenkilökuntaa hostellihuoneissa. Majoittumalla hostelleissa hoitohenkilökunta säästyy työmatkoilta ja voi yöpyä turvallisesti ja eristettynä. Näin hoitohenkilökunta voi varmistua siitä, etteivät levitä virusta tietämättään esimerkiksi perheenjäsenilleen.

Celje Youth Hostel
Celje Youth Hostel

Vastaavaa toimintaa on aloitettu myös YHA England & Walesissa. Englannin ja Walesin hostellijärjestö tekee yhteistyötä paikallisten viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa kodittomuuden ehkäisemiseksi. Useiden Englannin ja Walesin HI hostellien majoitus-, kokous- ja ruokailutilat on muokattu palvelemaan hoitohenkilökuntaa sekä yhteiskunnan haavoittuvimpia jäseniä.

Samoin Portugalissa maan 41 HI hostellia ovat avanneet ovensa keskitetysti terveydenhuollon ammattilaisille ja turvallisuusjoukoille. Yhteensä petipaikkoja on tarjolla 3 500 kappaletta. Toimenpide on linjassa Hostelling Internationalin sekä Portugalin hostellijärjestön sosiaalisen vastuun ja mission kanssa. Tarkoituksena on edesauttaa solidaarisuutta sekä ehkäistä koronavirusepidemian leviämistä.

Portugal HI hostels
Kuva: Movijovem

Pääkuvassa Gent

Julkaistu 31.3.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *