Hostellimyyttejä murtamassa

Majoitusvaihtoehtoja on monenlaisia, mutta etenkin viime vuosina budjettimajoitus ja hostellit ovat olleet kasvavia trendejä sekä maailmalla että Suomessa. Mielenkiintoisen ilmiöstä tekee sen, että eri majoitusvaihtoehdot ovat alkaneet ottaa käyttöönsä toistensa ominaisia piirteitä. Nykyään voi olla vaikeaa erottaa hotelli ja hostelli toisistaan, sillä eri majoitusliikkeiden taso ja palvelut ovat hyvin tasalaatuisia.

Mikä sitten on hostelli ja miten se eroaa hotellista? Joutuuko hostellissa yöpymään samassa huoneessa kymmenien muiden matkailijoiden kanssa? Ovatko hostellit vain nuorille suunnattuja? Hostelleihin liittyy paljon myyttejä vuosikymmenten takaa. Hostellit ovat siitä ajasta muuttuneet ja alla murretaan näitä hostellimyyttejä.

MIKÄ EROTTAA HOSTELLIN HOTELLISTA?

Hostellit ovat usein hotellimajoitusta edullisempi ja persoonallisempi vaihtoehto. Kun maksat vain siitä, mitä tarvitset, säästyy matkabudjettia muuhun tekemiseen. Hostellin huonehintaan ei esimerkiksi välttämättä sisälly aamiainen, vaan sen voi halutessaan ostaa erikseen.

Hostellit ja hotellit erottaa S-kirjain, joka kuvastaa sanaa social eli yhteisöllisyys. Hostellit ovat yhteisöllisiä paikkoja, joissa voi tutustua muihin matkailijoihin esimerkiksi hostellin yhteisissä tiloissa. Tyypillistä hostelleille on common room eli yleinen oleskelutila, jossa voi viettää aikaa esimerkiksi lukemalla, pelaamalla lautapelejä tai katselemalla TV:tä.

Dream Hostel & Hotel, Tampere
Hostellien yhteiset tilat mahdollistavat tutustumisen muihin matkailijoihin. Kuvassa Dream Hostel & Hotel Tampere

Hostelleissa on usein asiakkaiden käytössä keittiötilat sekä jaetut kylpyhuoneet, mutta löytyy myös paljon hostelleja, jossa huonevarusteluun nämä molemmat kuuluvat. Keittiötiloissa voi valmistaa omia aterioita ja säilyttää ruokatarvikkeita, jolloin säästää ruokakustannuksissa ja voi suunnitella aterioinnit vapaammin. Jaetut kylpyhuoneet on puolestaan usein eroteltu naisten- ja miesten kylpyhuoneisiin.

Jotkut hostellit järjestävät asiakkailleen yhteisöllistä toimintaa, esimerkiksi kaupunkikierroksia tai elokuvailtoja. Useat hostellit myös tarjoavat esimerkiksi polkupyörä- tai venevuokrausta sekä monipuolisia harrastemahdollisuuksia.
Hostellit eivät suinkaan ole vähemmän laadukkaita kuin hotellit. Siisteys, palvelutarjonta ja ystävällinen ilmapiiri toteutuvat myös hostelleissa.

PITÄÄKÖ HUONE JAKAA MUIDEN KANSSA?

Hostellissa yöpyminen ei enää tarkoita sitä, että huone jaetaan kymmenien muiden matkailijoiden kanssa. Yksityishuoneet ovat hostelleille aivan yhtä tyypillisiä kuin hotelleille. Monissa hostelleissa voi yöpyä hyvinkin laadukkaasti niin, ettei eroa hotellihuoneeseen edes huomaa. Hostellin yksityishuoneessa voi esimerkiksi olla oma kylpyhuone ja keittiö, jolloin vaikkapa perheen kanssa matkustaminen on helppoa.

Finnhostel Joensuussa huoneesta löytyy sekä keittiö että oma kylpyhuone.
The Local Culture Hostel & Café, Jyväskylä

Hostelleille tyypillistä kuitenkin on, että niistä löytyy myös vaihtoehto ostaa pelkkä sänkypaikka jaetusta huoneesta. Tällöin majoituskustannus jää pieneksi, ja voi tutustua helposti muihin matkailijoihin. Useissa hostelleissa on eroteltu naisten ja miesten majoitushuoneet, mutta myös unisex-huoneita löytyy. Jaettuja huoneita on erilaisia, ja niitä voi olla kahden hengen huoneesta yli kymmenenkin hengen huoneeseen. Huonetyypistä riippuen käytössä voi olla joko kerrossänkyjä tai tavallisia sänkyjä. Monet hostellit sisällyttävät hintaan petivaatteet ja pyyhkeet, mutta joissakin hostelleissa ne voi tuoda itse tai vuokrata pienestä lisämaksusta.

OLENKO LIIAN VANHA YÖPYMÄÄN HOSTELLISSA?

Hostelleja käyttävät kaiken ikäiset matkailijat, eikä niihin ole mitään yläikärajaa. Hostelleista löytyy jokaisen makuun sopivia paikkoja ikään katsomatta. Valinnanvaraa on vilkkaista nuorison ja reppureissaajien suosimista keskustahostelleista rauhallisemman ilmapiirin omaaviin hostelleihin. Hostelliasiakkuudessa kyse onkin ennemmin hostellihenkisyydestä kuin iästä.

MIKSI MENISIN HOSTELLIIN, KUN VOIN VALITA HOTELLIN?

Hostellit ovat yksilöllisiä ja ainutlaatuisia. Monet hostellit on sisustettu persoonallisesti esimerkiksi johonkin teemaan perustuen. Hostelleja löytyy niin kaupungeista kuin maaseuduilta. Jokainen hostelli on erilainen, ja niissä kaikissa on persoonallisia piirteitä. Majoittua voi vaikkapa maalaiskartanossa, majakkasaaressa, laivassa tai sirkusvaunussa, mutta myös moderneissa designhostelleissa keskellä kaupungin sykettä. Hostellissa yöpyminen on jo itsessään matkakokemus.

Cirkus Hostel Holkenissa Inkoossa voi yöpyä myös sirkusvaunussa.

Monet hostellit Suomessa ovat perheyrityksiä tai tukevat esimerkiksi nuorisotoimintaa, ja yöpymällä niissä voit tukea samaa ideologiaa. Hostelleissa voit tavata yhteisöllisen hostellihengen mukaisesti muita majoittujia, kuulla matkakertomuksia ja saada matkavinkkejä. Hostelleissa on kodinomainen tunnelma, ja palvelu on lämmintä ja henkilökohtaista.

Artikkelin pääkuva: Myö Hostel, Helsinki. Kuvaaja Aleksi Tikkala

Julkaistu 24.4.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *