Kansikuva

Kaupunkilomalle Aarhussiin? Nappaa tästä 10 ilmaista menovinkkiä!

Tanskan toiseksi suurin kaupunki ja vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunki Aarhus on monelle suomalaiselle Kööpenhaminaa tuntemattomampi kaupunkikohde, mutta ehdottomasti käymisen ja kokemisen arvoinen. Nappaa tästä nyt 10 ilmaista menovinkkiä Aarhussissa, jonne hurauttaa Legolandista reilussa tunnissa, Saksan rajalta kahdessa ja Kööpenhaminasta kolmessa tunnissa.

1. Dokk1

Seuraamalla Aarhussin ydinkeskustan läpi virtaavaa jokea päädyt merenrantaan, mistä löytyy mahtipontisen iso rakennus nimeltä Dokk1. Rakennus avattiin käyttöön kesällä 2015 ja sieltä löytyy kaupungin pääkirjasto, kahvila, työ- ja projektitiloja ja useita erilaisia leikkitiloja lapsille. Dokk1 on osa kunnan urbaani mediatila -projektia, minkä tavoitteena on tuoda satama-alue osaksi kaupunkitilaa. (Hack Kampmanns Pl. 2)

2. Lasten ulkoleikkipaikka Børnenes Jord

Useana vuonna peräkkäin kaupungin parhaaksi lasten elämyskohteeksi valittu ”Børnenes Jord” leikkipaikka sijaitsee rauhallisella paikalla keskustan tuntumassa. Leikkipaikan yhteydessä toimii pieneläintarha, mistä löytyy muun muassa kaneja ja vuohia. Leikkipaikka on palvellut alueella asuvia lapsiperheitä jo vuodesta 1971. (Thunøgade 2)

3. Viikinkimuseo

Aarhus on Viikinkien 1200 vuotta sitten perustama kaupunki ja yksi Pohjoismaiden vanhimmista kaupungeista. Ydinkeskustassa sijaitseva pieni Viikinkimuseo sijaitsee kellaritiloissa paikalla, missä on kaivausten yhteydessä löydetty ensimmäisiä merkkejä viikingeistä. (Skt. Clements Torv 6)

4. Aarhussin taidehalli

Vuonna 1917 perustettu Aarhussin taidehalli on yksi Pohjoismaiden ja Euroopan vanhimmista taidehalleista. Tämä nykytaiteen keskus sijaitsee ydinkeskustassa ja sen yhteydessä toimii viihtyisä pieni kahvila ja kirjakauppa. (J. M. Mørks gade 13)

5. Aarhussin tuomiokirkko

1200 – luvulla alulle pantu kirkko koki radikaalin uudelleen rakentamisen 1500- luvun paikkeilla, jolloin nyt 400 vuotta vanha rakennus muutettiin edustamaan goottilaista tyylisuuntaa. Kirkon seinäpinta-alasta huomattava osa on kauniiden freskojen peitossa. (Store Torv)

6. Godsbanen

Kulttuurin monitoimitalo Godsbanella järjestetään erilaisia teatteri- ja tanssitaiteen tapahtumia ja sieltä löytyy myös viihtyisä kahvila. Godsbanen toimii entisissä rautatierakennuksen tiloissa ja rakennuksen pihapiiristä löytyy erilaisia käsityöverstaita, pieni lasten leikkipuisto ja puutarha-kahvila. (Skovgaardsgade 3)

Arhus, Godsbanen
Godsbanen on mukava käyntikohde Aarhussin keskustassa Aros-taidemuseon ja Musiikkitalon lähettyvillä.

7. Kasvitieteellinen puutarha

Gamle By – ulkoilmamuseon vieressä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha, ” Botanisk Have” esittelee neljän eri ilmastotyypin kasveja. Ulkona puutarhassa kasvatetaan Tanskalle tyypillisiä kasveja. Puutarhan yhteydessä toimii kahvila. (Peter Holms Vej)

8. Møllestien

Aarhussin vanhan kaupungin tunnelma on aistittavissa parhaimmillaan kaupungin pienillä, vanhoilla mukulakivikaduilla. Møllestien on yksi ehdottomasti kokemisen arvoisista kaduista. Mukulakivikadun varrelta löytyy pieniä 1800 – luvun loppupuolella rakennettuja asuntoja ja muutama pieni myymälä. (Møllestien)

9. Tori ja kirppis

Frederiksbjergin kaupunginosassa kahdesti viikossa järjestettävät toripäivät ovat kokemisen arvoinen tapahtuma. Varsinkin kesäisin kukkia, juustoja, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia myyviä torikauppiaita on paikalla useita kymmeniä ja kahvia voi nauttia pienistä kahvilakojuista. Kesäisin torilla järjestetään myös suosittuja kirpputoripäiviä. (Ingerslev Boulevard 2)

Arhus, Ingerslev Boulevard
Toritunnelmaa Ingerslev Boulevardilla. Kuva: Timo Nyman

10. Marselisborg Mindepark

Iso 15 hehtaarin kokoinen Marselisborg Mindepark – puisto sijaitsee kauniilla paikalla Marselisborgin linnan ja Aarhusin lahden välissä muutamien kilometrien päässä ydinkeskustasta etelään. Marselisborgin linnan päivittäistä vahdinvaihtoa on hauska seurata aina kuninkaallisen perheen viettäessä aikaa kesäasunnollaan. Puistosta löytyy myös muistomonumentti, leikkipuisto ja jäätelökioski. (Kongevejen 100)

Majoitu:

Aarhussissa voit yöpyä Danhostel Aarhusissa, joka sijaitsee viihtyisällä alueella kaupungin pohjoispuolella Risskovin kaupunginosassa lähellä merenrantaa ja keskustaa.

Janoatko lisää Aarhussin kohdevinkkejä?

Tutustu myös kaupungissa asuvan suomalaisen kokoamaan Aarhussin kaupunkioppaaseen sisältäen 21 kohdevinkkiä kolmessa suositussa kaupunginosassa.

Teksti: Marjoannika Nyman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *