Kansikuva

Lontoo on monipuolinen metropoli

Kirjailija Samuel Johnson totesi jo 1700-luvun lopulla ”When a man is tired of London, he is tired of life.” Lontoon tarjonnan paljous voi toki uuvuttaa, mutta lähinnä positiivisella tavalla. Euroopan monikulttuurisin kaupunki elää vuorokauden ympäri ja matkailija voi ottaa siitä energiasta kaiken irti.

Currya, fish’n’chipsejä ja puistopiknikkejä

Lontoo on hyvästä ruuasta nauttivalle omiaan. Tarinat huonosta englantilaisesta ruuasta voi jättää omaan arvoonsa, sillä ainakin lontoolainen ruoka kattaa kaikki maailman keittiöt, kuten kaupungin asukkaatkin ovat ympäri maailman. Intiassa käynyt tietää, että Suomesta ei aitoa intialaista ruokaa saa, mutta Lontoostapa saa. Perinteisesti hyvää intialaista ruokaa on saanut ainakin East Endin Brick Lanelta, mutta tätä nykyä hyviä ja aitoja intialaisia ravintoloita on ympäri kaupunkia.

Nykyiseksi englantilaiseksi kansallisruuaksi väitetäänkin currya ainakin sisämaassa. Rannikolla fish’n’chips on vielä pyhä asia ja Pohjois-Englannissa sunnuntailounaalla pöytään valmistetaan Yorkshire pudding, joka tarjoillaan lihan ja kastikkeen kera. Englannin jalkapallojoukkueen kannustuslauluksi nousi 90-luvun lopussa ”Vindaloo”, joka viittaa intialaiseen curryyn.

Katsaus Lontoon karttaan paljastaa, että suurkaupunkiin mahtuu paljon myös laajoja vihreitä alueita. Kaupungin puistot ovat vehreitä, hyvin hoidettuja ja tilaa piknikin viettoon on varmasti, sillä monet puistoista ovat valtavan kokoisia. Hyde Park ja Regent’s Park sijaitsevat keskustan tuntumassa, ja Victoria Park keskustasta itään on leppoisa paikka, joka kerää alueen asukkaita vapaa-ajan viettoon.

Piknikille voi ostaa eväät hyvistä ruokakaupoista, joita on Marks & Spencerillä ja Sainsbury’s-ketjulla, mutta kaupunki on täynnä pieniä yksityisiä herkkukauppoja, jotka esittelevät metropoliin kulkeutuneita ruokakulttuureja.

 

Ruumiin ja hengen kulttuuria

Legendaarisen British Museumin lisäksi Lontoossa on loputon määrä muita mielenkiintoisia museoita. Käynnin arvoisia ovat Lontoon historiaa mielenkiintoisesti esittelevä Museum of London, iso modernin taiteen museo Tate Modern ja valokuvataiteelle omistettu the Photographers’ Gallery. Lontoon metro juhlistaa tänä vuonna 150 juhlavuottaan, ja sen kunniaksi kannattaa käydä myös London Transport Museumissa. Sherlock Holmes -etsivätarinoiden parissa viihtyvä tulee onnelliseksi Baker Streetillä etsivälegendalle omistetussa museossa.

Moni Lontoon kävijä on saattanut napata paikallisesta lehtikioskista ja kulmakaupasta itselleen Time Out Londonin tutustuakseen viikoittaiseen kulttuuritarjontaan. Lehti muuttui viime vuonna ilmaisjakelulehdeksi ja on tätä nykyä vaikeampi löytää kuin ennen. Onneksi julkaisun nettisivut ovat erinomaiset ja puhelimeen voi ladata lehden applikaatiota, jotka kertovat menovinkkejä. Myös Foursquaren palvelu osoittautui erinomaiseksi uusia paikkoja etsiessä. Ravintolat, kahvilat ja pubit ovat keränneet palveluun paikallisten arvosteluja, niitä on hyvä seurata.  Tätä helpottaa erityisesti se, että Lontoossa ilmainen langaton verkko on lähes kaikkialla.

 

Lontoon metroverkosto kattaa laajan alueen kuudella eri vyöhykkeellä. ”The Tube” kuljettaa nopeasti Heathrow’n lentokentältä asti ja sitä varten kannattaa hankkia Oyster Card –matkakortti. Se toimii myös mm. busseissa, joista erityisesti kaksikerroksisten yläkerrasta pääsee seuraamaan mitä parhaiten kaupungin vilinää kaikessa rauhassa.

Edullista yöpymistä palkitussa hostellissa

Usko pois, majoituksen löytäminen Lontoon sydämestä alle 20 eurolla ei onnistu usein, mutta YHA Oxford Street hostellissa onnistuu. Hostelli sijaitsee korttelin päässä Oxford Streetin vilinästä, Sohon mielenkiintoisten katujen kulmilla ja ilmapiiri hostellissa on rento parin viime vuoden sisällä remontoiduissa tiloissa. Verkossa toimivan varauspalvelu Hostelworldin käyttäjien arviot nostivat hostellin Englannin parhaaksi hostelliksi. Myös YHA London Central hostelli on vain muutama kortteli Oxford Circukselta pohjoiseen.

Hostelli YHA Oxford Streetin rento henkilökunta on paikalla läpi vuorokauden.

Lontoolaisen hostellin vastaanotossa on töissä todennäköisimmin joko lontoolainen opiskelija tai ulkomaalainen nuori, joka on tullut Lontooseen asumaan hankkiakseen elämänkokemusta. Henkilökunta onkin varsin hyvä lähde menovinkkejä kaivattaessa. Jos kyseessä on shoppailureissu, on mm. Topshop ja Uniqlo -vaatekaupat korttelin-parin päässä YHA Oxford Street hostellilta.

YHA Oxford Street hostellissa on sekä omia huoneita että yhteismajoitushuoneita.

Lontoo on mielenkiintoinen, alati uusia elämäntyylejä ja trendejä synnyttävä kaupunki. Sillä on myös niin pitkä historia, että senkin omaksumisessa voisi käyttää useamman matkan ajan. Lisäksi kaupunki on monikulttuurisuudessaan vertaansa vailla Euroopassa. Kertakaikkisen elävä metropoli, joka pakottaa palaamaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *