Kansikuva

Uusi hostelli Ranualla: luonnonrikkauksien äärellä Nikkilän Elämyskylässä

Etelä-Lapissa sijaitseva verkoston uusi hostelli palvelee pohjoisen kulkijoita ja luontomatkailijoita. Nikkilän Elämyskylä sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla, Posion ja Ranuan puolivälissä. Seudun koskemattomat erämaat ja laajat vesistö-, suo- ja metsäalueet tarjoavat lukuisat mahdollisuudet liikkumiseen ja rauhoittumiseen puhtaassa ja karun kauniissa luonnossa. Tekemistä riittää ympäri vuoden.

Nikkilän elämyskylä on rakennettu vuonna 1963 alun perin kansakouluksi ja toiminut myöhemmin kunnan leirikeskuksena. Nykyinen yrittäjä Raimo Pokka on harjoittanut matkailutoimintaa tilalla vuodesta 2017. Aluksi paikalla toimi vain kahvila, ja sijainti aivan päätien varrella oli siihen mitä mainioin. Sittemmin myös majoitustiloja on kunnostettu ja otettu käyttöön palvelemaan luonto- ja muita matkailijoita ja paikka sai nimekseen Nikkilän Elämyskylä. Raimo pyörittää matkailuyritystään yhdessä vaimonsa Eijan kanssa.

Luontoelämyksiä, jääkarhuja ja keramiikkaa

Nikkilän Elämyskylässä voit harrastaa monipuolisesti erilaisia luontoaktiviteetteja kuten kalastusta, marjastusta ja sienestystä. Ranuan laajat hillasuot houkuttavat marjanpoimijoita kauempaakin ja kunta tunnetaan myös Arktinen Hillakylä -nimellä. Syksyisin voit retkeillä ja nauttia Etelä-Lapin ruskaloistosta. Voit liikkua luonnossa joko omatoimisesti tai opastetusti, Elämyskylään on tulossa kalastusvälineitä myös vuokrattavaksi.

Nikkilän Elämyskylä, Ranua

Ranua, hillasuot
©Visit Ranua

Metsästäjille seutu on unelma-aluetta, sillä ympärillä on suuret valtion maat, jotka mahdollistavat monenlaisen metsästyksen eräluvilla. Talvella voit hiihtää tai lumikenkäillä umpihangessa tai vaikkapa pilkkiä Latva-Penämö järvellä, jonka rannalla hostelli sijaitsee. Moottorikelkkareitit välillä Ranua – Posio – Syöte – Simojärvi kulkevat läheltä.

Nikkilän Elämyskylä, Ranua
Nikkilän Elämyskylä sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla.

Retkeilijälle on tarjolla monipuolisia kohteita myös lähialueella. Korouoman rotkolaakso ja Soppanan sekä Simojärven luontoalueet sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä. Korouoma on noin 30 kilometriä pitkä, satoja miljoonia vuosia vanha rotkolaakso. Voit vaeltaa, hiihtää tai lumikenkäillä halki koko uoman tai kulkea siitä vain viiden kilometrin pituisen Koronjää-reitin, jonka varrelle kohoaa kanjonin kolme suurinta jääputousta. Simojärven ja Soppanan alueet ovat upeita retkikohteita vesiretkeilystä, kalastuksesta ja patikoinnista pitäville. Alueen vanhat metsät ovat helppokulkuisia ja maisemat vaihtelevia.

Ranuan Eläintarha
©Ranuan Eläintarha

Ranuan eläinpuistoon on Nikkilästä vain noin puolen tunnin ajomatka. Eläinpuistossa voit nähdä jääkarhun ja 50 muuta arktista eläinlajia ympäri vuoden. Posiolla puolestaan voit vierailla kulttuuri- ja ostosmatkailukohteessa Pentik-mäellä, jossa on myös Pentikin pohjoisin keramiikkatehdas. ”Lapin Rivieraksi” kutsuttu kilometrin pituinen Livojärven hiekkaranta kuuluu myös Posion suosittuihin nähtävyyksiin.

Tiloja ja palveluita moninaisiin tapahtumiin

Nikkilän Elämyskylässä mahtuu tällä hetkellä yöpymään 16 henkilöä päärakennuksen 4-hengen huoneissa. Wc- ja suihkutilat ovat majoittujien yhteiskäytössä ja sauna on varattavissa lisämaksusta. Elämyskylään kuuluu myös nyt remontissa oleva erillinen rivitalo, jonka käyttöönoton jälkeen hostellin majoituskapasiteetti nousee 38 vuodepaikkaan. Piha-alueella on tilaa myös karavaanareille. Aamiaista voi ostaa hostellin kahvila/ravintolasta.

Nikkilän Elämyskylä, Ranua

Päärakennuksen isoa liikuntasalia ja muita tiloja voi vuokrata erilaisia juhlia, tapahtumia, liikuntaryhmiä ja kokouksia varten. Tilava urheilukenttä ja parkkipaikka mahdollistavat myös erilaisten ulkotapahtumien järjestämisen ja Nikkilässä on pidetty mm. koirien rotupäiviä ja haukkukokeita. Elämyskylällä voi myös harjoitella tai kilpailla ammunta simulaattorilla, joka on varattavissa myös tapahtumiin kuten esimerkiksi hirvipeijaisiin. Juhlijoiden käytettävissä on myös karaokelaitteet.

Päärakennukseen on rakenteilla kirjasto, josta on tarkoitus tulla sekä kyläläisten että matkailijoiden kohtaamispaikka.

Julkaistu 3.10.2019, muokattu 18.1.2021

One thought on “Uusi hostelli Ranualla: luonnonrikkauksien äärellä Nikkilän Elämyskylässä

  1. Hieno juttu, tulee mahdollisesti majoittua, poikettua muuten vaan esim. matkalla ylemmaksi moottoripyörällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *