10 hostellimyyttiä ja totuus niiden takana

Hostelleihin liittyy paljon väärinkäsityksiä ja harhaluuloja. Tässä yleisimpiä hostelleihin liitettyjä myyttejä, sekä totuus niiden takana:

MYYTTI 1: ”Hostelleissa yöpyvät vain nuoret”

Moni kuvittelee, että hostellit ovat vain nuoria varten. Tosi asiassa hostelleja käyttävät kaiken ikäiset matkailijat, eikä niihin ole mitään yläikärajaa. Hostelleista löytyy jokaisen makuun sopivia paikkoja ikään katsomatta. Hostelliasiakkuudessa kyse onkin ennemmin hostellihenkisyydestä kuin iästä.

Perhe ISLO Hostelissa Joensuussa
Hostelleissa yöpyvät kaiken ikäiset matkailijat. Kuva ISLO Hostel / Joensuu
MYYTTI 2: ”Hostelleissa on vain isoja makuusaleja ja huone pitää jakaa muiden kanssa”

Hostellissa yöpyminen ei tarkoita sitä, että huone jaetaan kymmenien muiden matkailijoiden kanssa. Yksityishuoneet ovat hostelleille aivan yhtä tyypillisiä kuin hotelleille.

Hostelleille tyypillistä kuitenkin on, että niissä on myös mahdollista ostaa pelkkä sänkypaikka jaetusta huoneesta. Tällöin majoituskustannus jää pieneksi, ja voi tutustua helposti muihin matkailijoihin. Jaettuja huoneita on erilaisia, ja niitä voi olla kahden hengen huoneesta yli kymmenenkin hengen huoneeseen. Huonetyypistä riippuen käytössä voi olla joko kerrossänkyjä tai tavallisia sänkyjä.

Hostel Suomenlinnan yksiyishuone ja jaettu huone
Yksityishuone ja jaettu huone Hostel Suomenlinnassa Helsingissä.
MYYTTI 3: ”Hostelleissa ei ole huoneessa omaa wc:tä ja suihkua”

Hostellissa wc -ja suihkutilat ovat yleensä jaettuja, ja ne löytyvät käytäviltä. Yhä useammissa hostelleissa on kuitenkin tarjolla myös huoneita omalla kylpyhuoneella. Huoneet, joissa on oma wc sekä suihku ovat yleensä hieman kalliimpia.

MYYTTI 4: ”Hostellit ovat epäsiistejä ja nuhruisia”

Hostellit eivät suinkaan ole vähemmän laadukkaita kuin hotellit. Siisteys, palvelutarjonta ja ystävällinen ilmapiiri toteutuvat myös hostelleissa. Kaikkien HI-verkoston hostellien tulee täyttää Hostelling Internationalin minimistandardit, jotka takaavat asiakkaalle laadukkaan hostellikokemuksen ympäri maailman.

Porvoo Hostel ulkoa ja Majatalo Pihlajapuun majoitushuone
Siisteydestään tunnettu Porvoo Hostel toimii yli 100 vuotta vanhassa rakennuksessa. Majatalo Pihlajapuun huoneet on sisustettu kodikkaasti ja yksilöllisesti (Nurmes).
MYYTTI 5: ”Hostellit ovat meluisia ja rauhattomia”

Valinnanvaraa on vilkkaista nuorison ja reppureissaajien suosimista keskustahostelleista rauhallisemman ilmapiirin omaaviin hostelleihin. Useimmiten majoitustilat ovat hieman erillään yhteisistä tiloista ja hostellien henkilökunta huolehtii siitä, että asiakkaat voivat nukkua yönsä rauhallisesti ilman häiriötekijöitä.

MYYTTI 6: ”Hostelleihin pitää tuoda omat lakanat”

Useimmiten hostelleissa lakanat kuuluvat hintaan, mutta jotkut hostellit ottavat niistä erillisen maksun. Jos lakanat eivät sisälly hintaan, eikä majoittuja halua vuokrata niitä hostellista, voi silloin ottaa omat lakanat mukaan. Hygieniasyistä hostelleissa ei yleensä ole sallittua käyttää makuupussia.

Kartanohostel AnnaCatharinan ja Hostel Linnasmäen majoitushuoneet
Kartanohostel AnnaCatharinassa (vas.) Savonlinnassa liinavaatteet sisältyvät hintaan ja vuoteet on valmiiksi pedattu. Hostel Linnasmäessä Turussa liinavaatteet sisältyvät majoituksen hintaan, mutta asiakas petaa vuoteensa itse.
MYYTTI 7: ”Hostelleissa ei ole saatavana aterioita”

Useimmiten hostelleissa on saatavana vähintään aamiainen. Hostellin huonehintaan se ei kuitenkaan välttämättä sisälly, vaan sen voi halutessaan ostaa erikseen. Myös muita aterioita voi olla saatavana hostellista riippuen.

Hostelleissa on usein asiakkaiden käytössä keittiötilat, joissa voi valmistaa omia aterioita ja säilyttää ruokatarvikkeita, jolloin säästää ruokakustannuksissa ja voi suunnitella aterioinnit vapaammin.

Tapion Tuvan ravintola ja Time Hostelin asiakaskeittiö
Tapion Tuvan ravintolassa tarjotaan kotitekoista lähiruokaa (Kalajoen Hiekkasärkät). Time Hostelin asiakaskeittiössä voi valmistaa aterioita itse (Jyväskylä).
MYYTTI 8: ”Hostelleissa on ”kotiintuloaika””

Hostellit eivät välttämättä ole avoinna 24h, mutta asiakkaiden on sisäänkirjautumisen jälkeen yleensä mahdollista kulkea myös aukioloaikojen ulkopuolella vapaasti hostelliin avaimella tai ovikoodilla.

MYYTTI 9: ”Hostellit ovat turvattomia”

Hostellit panostavat turvallisuuteen huomioimalla hostellin erityispiirteet. Esimerkiksi yhteismajoitushuoneissa tulee olla tarjolla riittävästi lukollisia kaappeja asiakkaiden tarpeisiin. Hostelleissa palvelee asianmukaisesti koulutettu henkilökunta ja henkilökunnan voi tavoittaa ympäri vuorokauden. Hostelling Internationalin yhteiset minimistandardit takaavat, että turvallisuusasiat on huomioitu kaikissa verkoston hostelleissa.

Cheap Sleepin yhteismajoitushuone ja Eurohostelin respa.
Cheap Sleep Helsinki ja Eurohostel Helsingissä ovat avoinna 24/7. Yhteismajoitushuoneissa on asiakkaille lukollisen kaapit.
MYYTTI 10: ”Hostelleissa on oltava sosiaalinen”

Hostellien tilat mahdollistavat sen, että siellä on helppo tutustua muihin matkailijoihin. Tyypillistä hostelleille on ”common room” eli yleinen oleskelutila, jossa voi viettää aikaa esimerkiksi lukemalla, pelaamalla lautapelejä tai katselemalla TV:tä. Jotkut hostellit järjestävät asiakkailleen yhteisöllistä toimintaa, esimerkiksi kaupunkikierroksia tai elokuvailtoja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hostellissa voisi olla omassa rauhassa niin halutessaan. Hostellista voi varata yksityishuoneen ja käyttää yhteisiä tiloja vain siltä osin, kuin on tarpeen.

Majatalo Villasen oleskelutila
Oleskelutila Majatalo Villasessa Jämsässä.

Julkaistu 22.2.2023

Vastaukset

  1. Sinikka Turtiainen avatar
    Sinikka Turtiainen

    Hei,
    KIITOS, kannatti lukea ; ”10 hostellimyyttiä ja totuus niiden takana”.
    Hyvin saatu oleellinen asia ”pähkinänkuoreen”! Minä sain vastauksen / valaistuksen useampaan asiaan, jotka mietityttänyt
    kokemattomana hostelli toiminnasta. Rohkenen sanoa, että tulevana kesänä vierailen / yövyn hostellissa Länsi-Suomessa 🙂
    Hyvää Kevättä !

    Sinikka

  2. Raija Silvennoinen avatar
    Raija Silvennoinen

    Hyvää ja tunnelmallista majoitustaolen saanut.
    Hostellien tyytyväinen käyttäjä sekä perhehuoneissa, yksityishuoneissa ja muutaman kerran myös yhteismajoituksessa.

  3. Ritva Tainio avatar
    Ritva Tainio

    Olen keski-ikäinen hostellimatkustaja.Minulle ei ollut mitään ongelmia majoittua hostellissa. Euroopassa, jossa olen myös asunut pitkään, esim. Ranskassa, kaikenikäiset ihmiset majoittuvat hostelleissa. Vain Suomessa myytit ovat elossa. Eivät esim. Englannissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *