Mikä on hostelli?! Kertaus A:sta Ö:hön

”Majoitun hostellissa.” ”Missä?” ”Hos-tel-lis-sa.” ”Miten se on erilainen kuin joku hotelli vaikka?” No, käydäänhän hostelliuden alkeet läpi aakkosittain. Mikä siis on tyypillistä hostellille? Ja miten se eroaa vaikka juuri jostain hotellista, sen voit ehkä itse päätellä luettuasi tämän. Sitten voit kertoa kaverillekin.

A on Aamiainen    
Joidenkin mielestä päivän paras ateria. Hyvä hostelliaamiainen saa hyvälle tuulelle. Osassa hostelleja se sisältyy hintaan, osassa saat valita haluatko syödä aamiaisen hostellin valmistama, itse yhteiskeittiössä kokattuasi vai lähteä vapaasti valiten lähikahvilaan vaikka pitkän kaavan mukaan nautiskelemaan.

B on Budjetti  
Majoituksen ei ole tarkoitus tuhota matkabudjettiasi. Tätä mieltä olemme hostelleissa. Matkailun tarjoamien hienouksien eli uusiin paikkoihin, kulttuureihin ja ihmisiin tutustumisen pitää olla mahdollista kaikille. Matkailu avartaa!

C on Chilinkasvatus  
Kasvaa. Kysykää vaikka Tampereella Dream Hostelista!

Dream Hostel, Tampere

D on Dormi  
Dormitori, makuusali, yhteismajoitushuone, jaettu majoitus. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta kyseessä on siis iso huone, jossa on useimmiten kerrossänkyjä. Niistä sinä varaat ja maksat petipaikasta, et koko huoneesta ja kerrossänkysi yläpedillä taas majoittuu joku toinen kaltaisesi matkailija. Huoneita on erikokoisia. On sekä naisille että miehille omansa, mutta myös ns. ”mix-dormeja”. Jos ajatus ei tunnu omalta, niin muista että useimmissa hostelleissa on pieniäkin huoneita yhdelle ja kahdelle tai vaikka neljän hengen kaveriporukalle. Yksin matkaaville dormi on halpa majoitusmuoto ja siellä tapaa halutessaan helposti muita matkailijoita!

E on Epämuodollisuus
Hostellit ovat suht epämuodollisia paikkoja. Tervemenoa aamiaiselle pyjama päällä. Jos kylpyhuoneet jaetaan muiden kanssa, niin lavuaarien ympärille saattaa aamuisin ja iltaisin syntyä leppoisia hampaidenharjausrinkejä. Ja muille hostellin asiakkaille SAA puhua, sinua ei pidetä outona. Matkatarinoiden jakaminen yhdistää. Henkilökunta on harvemmin jakkupuku päällä. Muailmalla itseasiassa hostellityö on erittäin suosittua matkailijoiden keskuudessa. Vastaanotossa tai yleismies jantusen hommissa saattaa olla kanssamatkailija, joka on pysähtynyt vähäksi aikaa keräämään lisäansioita (matkabudjetin huvettua…).

F on Flip-flopit
Varvastossut, läpsykät. Hirmu kätevät sujauttaa jalkaan hostellin tiloissa liikkuessa. Ei tarvitse aina kiskoa kenkiä jalkaan. Tosin esimerkiksi Ruotsissa joissain hostelleissa kuljetaan kotoisasti sukkasillaan!

G on Globaali    
Hostelleissa voit tutustua maailmankansalaisiin majoituit sitten Inarissa tai Pääsiäissaarilla. HI:n verkostolla on hostelleja 90 maassa 4000 hostellin verran. Yhteisistä matkakokemuksista on syntynyt monta hienoa, kansalaisuudet ylittävää ystävyyttä.

H on Hostelling International    
Hostelling International on verkosto, jonka muodostaa 4000 hostellia ja koko joukko kansallisia hostellijärjestöjä, kuten Suomen Hostellijärjestö.

I on Ihastus
Onhan sitä sattunut. Tapaat hostellissa jonkun toisen matkalaisen, joka on aivan ihana. Ihastus siitä seuraa. Ja aina ihanampaa, jos ihastus on molemminpuolista. Hostellityöntekijät ovat raportoineet myös ihastumisia matkailijoiden ja työntekijöiden välillä…

J on Jäsenyys  
Kansainvälinen Hostellikortti on yhtä kuin jäsenyytesi maailmanlaajuisessa HI-hostelliverkostossa. Vähän niin kuin asiakasomistaja! Keskittäminen kannattaa, sillä jäsenenä säästät vähintään 10 % majoituksesta.

K on Keittiö    
Useimmissa hostelleissa on asiakkaiden käyttöön tarkoitettu yhteiskeittiö, missä voit kokata omat sapuskat. Tämä on erityisen paljon plussaa, jos olet matkalla pienellä budjetilla.

Eurohostel, Helsinki

L on Lakanat    
Suurimmassa osassa hostelleja lakanat on osa majoituspakettia eli sisältyy hintaan. Joissain paikoissa petaat ne paikalleen itse, osassa se on hoidettu puolestasi. Alkujaan hostelleissa sai käyttää joko omia lakanoita tai vuokrata paikanpäältä. Ideana oli, että omia lakanoita käyttäessä majoitus tuli mahdollisimman edulliseksi.

M on Makuupussi
Useimmissa hostelleissa on sängyt pedattu tai lakanat ainakin sisältyvät hintaan. Siksipä makuupussia ei hostelleja varten ainakaan kannata varata reissuun mukaan.
Myös M niin kuin makuusali: ks. Dormi

N on Netti   
Netissä voi varata paikkansa hostellissa etukäteen. Nettiin pääsee myös hostellien nettipisteissä ja useissa paikoissa on tarjota asiakkailleen wlan, joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Hostel Domus Academica, Helsinki
Both Helsinki (ent. Hostel Domus Academica), Helsinki

O on Omatoimisuus    
Omatoimiselle matkailijalle hostelli on oiva valinta: asiakaskeittiössä voi kokata omat ateriat ja rinkan voi tyhjentää likaisista vaatteista suoraan pyykkikoneeseen, jos hostelli tarjoaa vielä pyykinpesumahdollisuudenkin.

P on Paikallisuus
Hostellit ovat kansainvälisiä kohtaamispaikkoja, joissa paikallistuntemus on kuitenkin huippuluokkaa. Vastaanotosta saa mainioita vinkkejä paikallisen kaupungin/seudun haltuunottoon.

Q on Qumara  
Siis kumara turkulaisittain äännettynä. Selkä qumarassa saatat rinkkaasi raahata. Hostellissa voit heittää sen huoneeseesi tai jättää matkatavaran säilytykseen. Ja taas on freedom tulla ja mennä ilman kantamuksia.

R on Rapistelu 
Rapina aiheuttaa napinaa. Vaikka kuinka olisi kätevää pakata jokainen kenkä ja vaatekerta erikseen muovipusseihin, älä ala tonkimaan niitä aamuyöstä, jos olet joutunut heräämään vaikka aikaista lentoa varten. Muut samassa dormissa eivät välttämättä joudu omasta puolestaan heräämään vielä pitkään aikaan. Pidä siis huoli, että eivät joudu heräämään sinunkaan puolestasi.

S on Sukulaiset
Noh, voihan ne sukulaiset majoittaa vaikka paikalliseen hostelliin vierailun ajaksi… Vaikka mökkipaikkakunnallakin!

T on Työntekijät
Hostelliin hakeutuu usein töihin sellaisia ihmisiä, joille matkailu on omastakin takaa intohimo, ja jotka ovat usein omilla matkoillaan ihastuneet hostellien välittömään ilmapiiriin.

Dream Hostel & Hotel, Tampere

U on Uni  
Hyvä uni on tarpeellista matkan varrella. Unenpuute aiheuttaa joskus känkkäränkänkin vierailuja, joten malta painaa pää tyynyyn edes välillä, vaikka reissussa olisi vaikka kuinka paljon hauskaa tekemistä. Haukotuksien syvetessä kotiudu hetkeksi hostelliisi.

V on Valot    
Valot päälle räps! Ei näin dormissa, eihän? Varsinkaan jos tulet öiseen aikaan jo muiden siellä nukkuessa.

W on Wlan
Useimmissa hostelleissa on käytettävissä wlan.

X on Xenofobia    
Ulkomaalaiskammo. Ei vaivaa sinua, eihän? Hostellit ovat nimittäin todella kansainvälisiä paikkoja. Esimerkiksi Helsingin Eurohostelissa majoittuu  pitkälti yli sata eri kansalaisuutta. Se on osa matkailun rikkautta.

Y on Yhteistilat    
Yhteistiloissa voi hengailla muiden kanssa, katsoa telkkaa, surffata netissä, pelata pelejä, lukea, syödä, kirjoittaa postikortit kotimaassa odottaville.

Z on Zzzzzzzz  
Anna muiden vetää zetaa rauhassa.

Å on Åbo    
Turku on hieno hostellikaupunki. Edesmennyt Hostel Turku majoitti matkalaisia Aurajoen rannassa 65 vuoden ajan ja oli hyvin pidetty hostelli. Nyt Åbon hostelleja edustavat perheiden suosima Hostel Linnasmäki sekä  Laivahostel S/S Bore, joka on ankkuroituna Aurajokeen ja kutsuu merihenkiseen majoittumiseen.

Ä on Äiti    
Äitisi ei ole täällä. Siivoa siis jälkesi. Tai ethän edes jättäisi jälkiäsi äitisi siivottavaksi?

Ö on Örveltäjät  
Niitä nyt löytyy valitettavasti joka paikasta, jopa hostelleista. Jos sellaiseen törmäät, älä vaivaudu ottamaan kontaktia, vaan käy ilmoittamassa oitis vastaanotossa tästä tapauksesta. Henkilökunta hoitaa loput.

HAPPY HOSTELLING!

Päivitetty 26.3.2020

Vastaus

  1. Victor avatar

    Kiitos tiedosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *