Kansikuva

Aktiivista rentoutumista frisbeegolffarin paratiisissa

Siinä vaiheessa, kun viikon kahdeksannen palaverin ja kolmannen esityksen jälkeen se kauan odotettu perjantai-iltapäivä saapuu, alkaa mieli vaeltaa jo pois työmaailman haasteista. Koti auttaa usein latautumaan ja viemään ajatukset pois työpöydän taustakuvasta, mutta joskus työhaasteet hiipivät syvältä sisimmästä pilaamaan kallisarvoisen vapaan. Siksi aina välillä tarvitsee viedä ajatukset muualle ja helpoiten se mielestäni onnistuu siirtämällä koko henkilö pois tutuista ympäristöistä. Tätä pääsin toteuttamaan Suomen Hostellijärjestön reissaajana ja tämän viikonlopun pelastus löytyi Pohjankurusta.

Työviikon paketoinnin jälkeen paketoitiin siis mies ja reissukaveriksi lähtenyt ystävä autoon ja etuvalot kääntyivät kohti Raaseporia ja Urheiluopisto Kisakeskusta. Ristiretkemme määränpäänä siinsi siis Pohjankuru Raaseporissa, johon pääkaupunkiseudulta matkaa on hieman yli 100 kilometriä. Meidän tapauksessamme 113 kilometriä, joten 1,5 tuntia ja yhtä syliin kaatunutta kahvikuppia myöhemmin urheiluautoa mielessäni muistuttava peltihepomme kaarsi Kullaanjärven rannalle, jossa jo ilta-aurinko lämmitteli urheiluopiston rakennuksia. Määränpäähän pääsisi myös julkisilla, mutta hakiessamme kustannustehokasta ratkaisua päädyimme oman nelipyöräisen olevan paras vaihtoehto. Junalla pääsee lähimmillään Karjaan asemalle, johon pääkaupungista tulee hintaa 8-12 euroa riippuen junan tyypistä. Bussi kuljettaa kyllä reissaajan Karjaalta Pohjan keskustaan, mutta lähimmältä pysäkiltä saa matkata Kisakeskukseen vielä reilut 10 kilometriä. Jos taas Karjaan asemalta nappaa taksin, saa perillä kaivaa lompakostaan noin 42 euroa maksuksi ja muutaman päivän päästä pitäisi varmaan päästä myös takaisin.

 

Kisakeskus_kyltti

 

Vaikka määränpää sijaitsee kaupunkilaiselle melko tuntemattomien pelto-, järvi- ja maalaismaisemien keskellä, löytää vannoutuneinkin city-ihminen perille valjastaessaan navigaattorin ykkösaseekseen. Kuten meitä oli kehotettu, soittelimme matkalta Kisakeskukseen ja sopimuksen mukaisesti meitä oli odottamassa avaimet ja kartta majataloomme. Merirosvojen henkisissä jalanjäljissä kuljimme kohti punaista ristiä löytääksemme ”Alatalon”, jonka alakertaan meidän piti majoittua. Hieman hermostutti, sillä Mikon musiikkia ei tarkoituksella löydy soittolistoiltani.

Maalaispojan sijaan perillä odotti odotuksia vastaava hostellitasoinen majatalo kahdella makuuhuoneella, pienellä keittiöllä ja kylpyhuoneella. Kokonaisuudessaan erittäin toimiva majapaikka jopa viidelle reissaajalle. Yksi yö tässä lukaalissa maksaa 35 euroa henkilöltä ja Kisakeskuksen tarjonnassa on myös 28 euron hintaisia huoneita, jotka ovat hieman pienempiä ja pesutiloihin joutuu matkaamaan käytävälle. Jos saa kutsuttua kasaan isomman joukon reissaajia, kannattaa miettiä myös mökkivaihtoehtoja, jotka tulevat porukkamatkalaisille halvemmaksi. Lisätietoja saa Kisakeskuksen nettisivuilta tai soittamalla äärimmäisen ystävälliselle vastaanoton henkilökunnalle.

 

Kisakeskus-Huone2

Kisakeskus-Huone3
Aamukahvit voi halutessaan keitellä itse huoneiston keittiössä.

 

Ihasteltuamme tarpeeksi majoitusta ja tutkittuamme alueen karttaa alustavasti, olimme valmiita ensivilkaisuun Kisakeskuksen alueesta. Hetken kävely paljasti sen, mitä kartta oli jo vihjaillut: alue ei ole järin iso ja sen päällystetyt tiet on nopeasti kävelty hitaammaltakin kulkijalta. Aluetta ympyröi purupintainen kuntolenkki pituudeltaan noin kolme kilometriä ja koko alue mahtuu tämän lenkin sisään. Pienen säteen sisälle on kuitenkin mahdutettu paljon aktiviteetteja, sillä kentät löytyvät niin jalkapallolle, koripallolle, tennikselle kuin beach volleyllekin. Lenkkipuolun reunaa varjostaa rölliradaksi nimetty alue, jossa riittää kouluikäisille puuhaa valvovien silmien alla. Lisäksi alueella komeilee täysimittainen, 18-reikäinen ja kisakuntoinen frisbeegolf-rata ja mihin suuntaan vain katsotkin, näet aina vähintään yhden keltareunaisen korin merkitsemässä väylän päättymistä. Mikäli kiekko pysyy kädessä ja golf tässä mallissa innostaa, kannattaa ehdottomasti heittää läpi Kisakeskuksen rata. Jotta rata pystytään pitämään loistokunnossa, yksi päivä radalla maksaa viisi euroa ja jos kiertäminen maistuu enemmän, voi vuoden kausikortin ostaa 50 eurolla.

 

Kisakeskus-Frisbeekori
Frisbeegolfia voi harrastaa Kullaanjärven maisemissa.

 

Sadepäivä tuli haastamaan meitä, mutta emme lannistuneet, sillä aktiiviselle ihmiselle riittää nimittäin tekemistä myös Kisakeskuksen sisätiloissa. Päärakennuksen tiloista löytyy täyden mitan palloilusali, jossa kelpaa lyödä sulkapalloa tai laittaa omat futsal-taidot käyttöön. Pika- tai hitaammille juoksijoille matkaa tarjoaa juoksusuora. Meidän valintamme kohdistui kuitenkin kuntosaliin, joka näiden muiden mainittujen lisäksi sisältyvät jo majoituksen hintaan. Kenttien saatavuus täytyy tietysti selvittää etukäteen, mutta kuntosaliin käyttöön riitti avaimen pyytäminen pirteältä vastaanoton naiselta. Kuntosali ei kuulu ensimmäisiin valintoihini kuntoilutyyleissä, mutta ainakin omiin treeneihin täältä löytyi kaikki tarvittava ja paljon enemmänkin.

 

Kisis-Kuntosali
Kuntosalilta löytyy kaikki tarvittava välineistö.

 

Sateen tauottua hyppäsimme juuri peseytyneen menopelimme etupenkille ja navigoimme itsemme taas tien päälle. Vuoden 2015 kotimaan matkakohteeksi valittu Fiskars, tai suomalaisittain Fiskari, sijaitsee vajaat 20 kilometriä Pohjankurun majapaikastamme, joten oli lähes pakko mennä katsastamaan uusimmat oksasaksimallit. Upeana kesäkaupunkina avautuva Fiskars lekottelee pienen jokensa varrella ja tarjoilee kävijöille pieniä design-puoteja ja kesäisiä kahviloita. Onnekas vierailija saattaa osua historialliseen kylään vaaralliselta kuulostavien puukkopäivien aikaan tai löytää itsensä vahingossa keskeltä taidenäyttelyä ravintola Kuparipajan tiloissa. Lähdimme nimittäin etsimään ruokaa, mutta taiteilijan näkemys hiuksista tehdyistä kupeista ei täyttänyt vatsojamme ollenkaan.

 

Kisakeskus-Fiskars2

Kisakeskus-Fiskars1
Ihastuttava Fiskars.

 

Euroviisujen tuijottaminen ei auttanut sunnuntaiaamuna heräämistä, eikä siirtymistä aamupalalle. Kisakeskuksesta voi ostaa kaikki päivän ateriat etukäteen 7,3 euron kappalehintaan ja päätimme kokeilla tarjoilut aamiaisen ja lounaan muodossa. Päivän tärkein ateria tarjoillaan aamulla jo 7.30 – 9.00, joten jos mieli tekee nukkua yli yhdeksän, pitää aamukahvit nauttia omassa keittiössä tai vastaanoton kahvilassa. Vaikka sumpit pihisisivätkin huoneen keittotiloissa, kannattaa silti repäistä itsensä ylös hyvissä ajoin. Aamu alkaa miellyttävästi kolmen kilometrin kuntolenkillä kävellen tai juosten. Lihakset vielä jumissa eilisen kuntosalin haasteista, tämä lenkki kääntyi kävelyvauhdiksi ja palauttavaksi liikunnaksi. Sama se, kaikki liikunta on hyvästä. Rölliradan ohitettua matka jatkui kohti lounasta, joka jäisi viimeiseksi suoritukseksi tälle matkalle. Sekä aamiainen että lounas olivat molemmat erittäin toimivia ja seitsemän euron hintaan erittäin kustannustehokkaita. Tarjolla on hyvää perusruokaa parilla eri vaihtoehdolla, jos ei itse halua kokkailla omissa tai yhteistiloissa.

 

Kisakeskus-Lenkkipolku
Kisakeskuksessa on hyvät lenkkeilymaastot.

Kisakeskuksen reissumme oli tarkoitus tuulettaa ajatuksista kaikki työstressit reissun ja liikunnan voimin. Tavoitteeseen päästiin helposti, sillä Kisakeskus aktiviteettien ja syrjäisen, mutta kuitenkin lähellä olevan sijaintinsa takia ajatukset hiipivät enemmän kesämökkeilyyn kuin arkeen. Kiitos Kisakeskus kokemuksesta ja Hostellijärjestö tästä mahdollisuudesta!

Teksti ja kuvat: Markus Wennäkoski

Hostellijärjestön vinkki Kisakeskukseen menijöille:
Kurssilaisille Kisakeskus järjestää kuljetuksen Karjaan asemalta, omakustannushinta on 8 €/suunta. Junalta kuljetuksesta voi myös kysyä apua Kisakeskuksesta.


Matkakertomuksen kirjoittaja on Tradenomiliiton jäsen ja yksi Suomen Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa.

Tradenomiliiton jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *