Kansikuva

Ekohostelleja maailmalla ja meillä

Haluatko yöpyä hostelleissa ja olla samalla ympäristöystävällinen? Monet Hostelling International (HI) -verkoston hostelleista panostavat ekologisiin ratkaisuihin ja tässä esitellään niistä muutama. Pääset tutustumaan näihin ekohostelleihin vieraillessasi Italiassa, USA:ssa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Taiwanissa ja Suomessa.

ITALIA
Eco Hostel Floreal, Napoli, Italia

Napolilaisen Cristianon ja barcelonalaisen Chantalin ylläpitämä hostelli Italian Napolissa on värikäs, aurinkoinen ja välimerellinen. Eco Hostel Floreal sijaitsee Vesuvius-tulivuoren rinteellä luonnonpuistossa Napolinlahden sydämessä.

Rakennus on toiminut aiemmin kansakouluna. Hostellin kantavana voimana ovat luonnonmukaisuus, kierrätys ja ympärillä olevan luonnon säilyttäminen ja suojeleminen. Hostelli toivottaa tervetulleiksi myös eläimet. Polkupyöriä ja kajakkeja saa lainata ilmaiseksi, tilauksesta järjestetään opastettuja vaelluksia tulivuoren rinteille sekä Sorrenton ja Amalfin rannoille. Hostellissa voit ottaa joogatunteja, opetella tanssimaan capoeiraa ja osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Hostellin yksityishuoneissa on omat mukavuudet, yhteismajoitustiloissa on jaetut wc:t ja suihkut.  Yhteisiä tiloja ovat mm. itsepalvelukeittiö ja iso ruokailuhuone, kuntosali, puutarha ja useita terasseja upeilla näköaloilla.

 

HI USA: ERIKOISIA TAPOJA SÄÄSTÄÄ VETTÄ

USA:n hostellit pienistä rantakohteista suuriin kaupunkikohteisiin tekevät pieniä ja suuria tekoja ympäristön huomioimiseksi, kuten kierrätys ja aurinkopaneelit. Hostellit ovat löytäneet myös uusia innovatiivisia tapoja säästää vettä. Seuraavissa hostelleissa vieraillessasi säästät vettä huomaamattasi, ja luonto kiittää.

HI San Francisco Downtown – hostellin vessat

Aluksi voi tuntua hiukan oudolta, että peset kätesi vessanpönttöön yhdistetyssä pesualtaassa, mutta se on itse asiassa melko nerokas tapa, jolla HI San Francisco Downtown säästää vettä jokaisella kylpyhuonekäynnillä. Käsien pesemiseen käytetty vesi suodatetaan takaisin järjestelmään ja sitä käytetään seuraavaan wc:n huuhteluun, jolloin silmukka säästää vettä menemästä viemäriin.

Pesukoneet HI Point Montara Lighthouse hostellissa & HI San Diego Point Loma hostellissa

Seuraavan kerran kun vierailet HI Point Montara- tai HI San Diego Point Loma -hostellissa, muista tuoda kasa pyykkiä mukanasi! Kuivuuteen alttiissa Kalifornian rantapaikoissa on idyllisiä pieniä puutarhoja, joissa kasvaa sekä ​​koriste- että syötäviä kasveja. Kasveja kastellaan pesukoneiden kierrätetyllä vedellä! Hostellit käyttävät kemikaalitonta pyykkisaippuaa, joten pyykkivesi ei haittaa maaperää. Jokainen pyykkikuorma edesauttaa kasveja kukoistamaan!

 

UUSI-SEELANTI
YHA Lake Tekapo, Lake Tekapo, Uusi Seelanti

Uuden Seelannin hostellijärjestön omistama YHA Lake Tekapo hostelli toimii upouudessa rakennuksessa. Hostelli sijaitsee Tekapon järven rannalla ja sieltä on hulppeat näkymät järven yli vuorille. Hostellissa on useita ympäristöystävällisiä ratkaisuja: vettä säästävät suihkut ja wc:t, lämpöverhot, tunnistimilla toimivat valot käytävillä ja pesulassa, suihkuvesien lämmön talteenotto ja aurinkopaneelit.

Hostellissa on tilavat ja modernit yhteiset tilat, erilaisia huonetyyppejä yksityishuoneista yhteismajoitushuoneisiin, ilmainen WiFi, oma burgeribaari ja kahvila.

AUSTRALIA
Halls Gap – Grampians Eco YHA, Australia

Grampians Eco YHA on tyylikäs ja mukava ympäristösertifioitu hostelli, joka on suunniteltu arkkitehtonisesti ympäristöä ajatellen. Grampiansin kansallispuiston laitamilla sijaitseva alue on luonnonsuojelualue, joka on täynnä ainutlaatuista kasvistoa ja eläimistöä – hostelli on sitoutunut suojelemaan ekosysteemiä kaikin mahdollisin tavoin. Käytössä on mm. auringon lämmittämä kuumavesijärjestelmä, kierrätysasemat, komposti, sadevesisäiliöt, harmaan veden kierrätys, vesitehokkaat hanat ja suihkut. Hostellissa on oma yrttitarha ja kanala, joten aamiaisella saa varmasti tuoreita munia!

Apollo Bay Eco YHA, Australia

Apollo Bay Eco YHA sijaitsee lähellä rantaa keskellä upeaa Great Ocean Road -valtatietä. Great Ocean Road on 243 kilometriä pitkä tie, joka seuraa Australian etelärannikkoa Victorian osavaltiossa. Hostellissa on viihtyisiä oleskelutiloja, parvekkeita grillaamiseen, täysin varustellut itsepalvelukeittiöt, tv-huone, kirjanvaihtopiste ja yrttimaa, josta jokainen voi noutaa mausteita omiin ruokiinsa.

Hostellissa passiivinen aurinkosuunnittelu pitää hostellin lämpimänä talvella ja viileänä kesällä vähentäen näin ilmastointitarvetta. Hostellissa on lisäksi käytössä mm. ajastettu valaistus, kierrätys, julkisen liikenteen suosiminen, kompostointi, ympäristöystävälliset puhdistusaineet, sadevesisäiliö sekä vesitehokkaat vessat ja suihkut.


Alice Springs YHA, Australia

Aurinkopaneelit tuottavat 10–50% Alice Springs YHA hostellin energiantarpeesta. Lisäksi energiaa säästetään mm. ajastetulla valaistuksella. Ympäristöystävällisyys näkyy myös tehokkaana kierrätyksenä sekä vesitehokkaina vessoina ja suihkuina.

Upeinta hostellissa on ulkoilmateatteri, jossa näytetään elokuvia öisin tähtien alla!
Kaupungin keskustassa sijaitsevassa hostellissa on ilmastoituja yksityishuoneita ja yhteismajoitustiloja, uima-allas sekä grillausalue ja ilmainen WiFi.


Sydney Harbour YHA, Australia

Sydney Harbour YHA on kävelyetäisyydellä Sydneyn ikonisesta oopperatalosta sekä muista käyntikohteista, aktiviteeteista, ravintoloista ja yökerhoista.

Sydneyn siirtomaavalloista peräisin olevien arkeologisten jäännösten yläpuolella sijaitsevassa hostellissa on aurinkopaneelit ja sadevesisäiliöt. Hostellin valot toimivat ajastimilla ja ilmastointi on keskitetysti kontrolloitua. Kaikki kierrätetään ja käytössä on vettä säästävät vessat ja suihkut, sekä vedetön pisuaari, ihan totta! Tilastot kertovat, että Sydney Harbour hostellissa vieraat käyttävät vettä 54% vähemmän yötä kohden kuin muissa Sydneyn hostelleissa.


Pittwater YHA, Australia

Pittwater YHA-hostelli sijaitsee Morning Bayn rinteessä Ku-ring-gain kansallispuistossa. Sydneyn kaupunkiin on noin tunnin matka. Hostelliin pääsee ainoastaan lautalla, ja lauttamatkan jälkeen on 15 min kävely ylämäkeen, joten sinne mentäessä kannattaa pakata kevyesti sekä mielellään käyttää reppua! Tarvittava ruoka tulee ottaa mukaan, sillä kansallispuistossa ei ole kauppoja. Hostellin ekotekoja ovat mm. auringon lämmittämä kuumavesijärjestelmä, passiivinen aurinkosuunnittelu, joka pitää hostellin lämpimänä talvella ja viileänä kesällä, ajastettu valaistus, julkisen liikenteen suosiminen, tehokas kierrätys, komposti ja sadevesisäiliöt.
Kansallispuistossa saatat törmätä valloittavaan wallbyyn, joka on kengurun näköinen mutta pienempi pussieläin.

TAIWAN
Hualien Wow Hostel, Hualien City, Taiwan

Asiakas saa varmastikin sen usein kaipaamansa Wow-fiiliksen, kun hän astuu sisälle tähän Taiwanin saarella lähellä Tarokon kansallispuistoa sijaitsevaan hostelliin. Rakennus on aiemmin ollut antiikkinen hotelli ja se on nyt sisustettu teollisella, rustiikilla tyylillä ympäristöystävälliseksi hostelliksi. Hostellin omistaja haluaa hostellin olevan ekologinen, huomaavainen ja lämmin. Yhteiset tilat kutsuvat olemaan yhdessä.
Wow Hostelli sijaitsee kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Huoneet ovat sekä jaettuja yhteismajoitushuoneita että yksityisiä, myös perhehuoneita. Huoneissa on omat suihkut ja wc:t.

 

SUOMI
Linnansaaren Ekohostelli, Linnansaari, Suomi

Linnansaaren kansallispuiston pääsaarella, Sammakkonimen leirintäalueella sijaitseva Ekohostelli on keskellä kauneinta Saimaata. Hostelli koostuu viidestä hirsiaitasta. Aitat ovat kesäkäytössä ja niiden varustuksena on kaksi kerrossänkyä, pöytä ja penkit. Aittaan ei tule sähköä eikä saarella ole vesijohtovettä. Yhteisessä käytössä leirintäalueelta löytyvät keittokatos, tulipaikka, huussit, kaivo ja varaussauna.

Aitat sijaitsevat keskellä niittyä. Linnunlaulusta, aamukasteesta ja kiireettömistä hetkistä kauniissa luonnossa pääset nauttimaan, vaikka juoden aamukahvia aitan portailla. Saaren luontopolut lähtevät aivan aittojen takaa, samoin kuin polku Linnansaaren torpalle. Kahvilasta voit vuokrata kanootteja, soutuveneitä tai ostaa eväät luontoretkelle. Saarelle pääsee kanootilla, venetaksilla tai reittiveneellä SaimaaHoliday Oravista, sekä Hotel & Spa Resort Järvisydämestä Rantasalmelta.

Julkaistu 29.9.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *