Kansikuva

Esittelyssä uusi hostelli eteläsuomalaisessa maaseutumiljöössä: Hostel Lomakivi

Suomen HI-hostellien verkostoon on liittynyt ihanan idyllinen maaseutukohde, Hostel Lomakivi. Hostelli sijaitsee Iitissä, Radansuun kylässä Kymenlaaksossa.

Hostelli toimii maatilalla, jossa viljellään yhä viljaa. Paikkaa isännöivät Virpi ja Ismo Kivinen. Maatila on ollut Ismon suvulla jo pitkään; Ismo ja Virpi ovat tilan 13. isäntäpari.

Virpi ja Ismo Kivinen toivottavat tervetulleeksi Iittiin, Hostel Lomakiveen.

Matka majoitusyrittäjäksi

Virpi ja Ismo aloittivat majoitusyrittäjinä 10 vuotta sitten. Virpi työskenteli aiemmin nuorisotyön ohjaajana: “Ohjasin välillä työn puitteissa nuorten ryhmämatkoja, joten sain tuntumaa mm. ryhmien majoittamisen vaatimuksiin. Ja pihaamme oli vuosien varrella pysähtynyt satunnaisesti saksalaisia pyöräilijöitä. Majoitimme heitä yön yli piha-aitassa. Kun naapuriimme alettiin rakentaa Iitin golfkenttää vuonna 2004, päätimme avata majoituspalvelut.”

Lomakiven viisi majoitusrakennusta valmistuivat seuraavan viiden vuoden sisään.

HI-hostellien verkostoon Virpi tutustui majoittuessaan jo pitkään verkostoon kuuluneessa Hostel Korholan Kartanossa Rautalammilla. Päätöstä hauduteltiin tovi, ratkaiseva päätös syntyi tammikuun Matkamessuilla, kun Virpi osui HI-hostellien osastolle.

Lomakiven päärakennus Museoviraston suojelema

Kylä syntyi uudestaan eloon 1638, kun Hollolasta lähetettiin kappalainen asuttamaan silloista autiokylää. Isojaon myötä 1800-luvulla kylän järjestys muuttui yksittäisiksi maatiloiksi ja Lomakiven päärakennus siirtyi nykyiselle paikalleen.

Museovirasto on ottanut suojelukseensa Radansuun kylän kannaksen, johon kuuluvat myös Lomakiven päärakennus ja piha-aitta. Lomakiven uusien majoitustalojen rakentamisessa on huomioitu suojeluohjeet rakentamalla ne tilan päärakennuksen tyylin mukaisesti.

Hostel Lomakiven kaikissa majoitusrakennuksissa on asiakkaiden yhteiskäytössä olohuone, jossa on tv ja takka. Samassa tilassa on myös keittiö.

Lähiruokaa tilan ravintolasta

Hostellin huoneet ovat viidessä uuden uutukaisessa hirsirakennuksessa, jollaisen voi varata itselleen myös kokonaan. Majoittujien käytössä on asiakaskeittiö. Aamiaisen ja päivällisen voi nauttia myös etukäteisilmoituksesta tilan ravintolassa, joka sijaitsee päärakennuksessa.

“Valmistamme ruuan lähiraaka-aineita hyödyntäen. Käytämme ruoanlaitossa iittiläistä lampaanlihaa ja itäsuomenkarjan eli kyytön lihaa. Käytämme myös villiyrttejä ja tarjolla on itse savustettua tai graavattua lohta sekä lähiseudun juustoja”, Virpi kertoo.

Lapsiperheen unelmakohde

Lomakiven pihassa on puuhaa lapsille ja miksei leikkisille aikuisillekin; on leikkipaikka, iso trampoliini, keinuja ja jalkapallomaali. “Meiltä 500 metrin päässä on lähin uimaranta, joka on lapsiystävällinen. Sitten tänne kylälle on rakennettu pitkospuureitti ja kolme laavupaikkaa. Kylässä on myös kaunis punainen puuristikirkko ja Iitin museo”, Virpi kertoo Radansuun kylästä.

Tilalla majoittuvat myös perheen ponit, Kananojan Roosaliina ja Norlandas Sunset, jotka kisaavat ajoittain poniraveissa. Vieraat voivat kesäisin ratsastaa lähellä sijaitsevalla Katin tallilla.

Kirkonkylä on hostellilta kävelymatkan päässä, sinne voi hurauttaa polkupyörällä, joita Lomakivi vuokraa.

Yhteystiedot:
Hostel Lomakivi
Lomakiventie 4 A, 47400 Kausala
(GPS: Iitintie 606, Kausala)
Puhelin: 040 5340 755
Sähköposti: [email protected]

Sijainti on kätevästi Lahden ja Kouvolan välisellä tieosuudella.

Historiallisesti merkittävää ympäristöä löytyy lisää noin 40 minuutin ajomatkan päästä ruukkikylä Verlasta, joka puolestaan on UNESCOn suojeluksessa maailmanperintökohteena. Muita lähistön kohteita ovat Repoveden kansallispuisto ja Tykkimäen huvipuisto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *