Kansikuva

Hostelleissa majoitut turvallisesti tänäkin kesänä

Moni meistä miettii, miten viettäisi kesälomansa koronan muuttamassa tilanteessa. Kun ulkomaille ei uskalla tai voi matkustaa, on hyvä huomata, että kotimaassakin on paljon käymättömiä ja kiinnostavia kohteita. Kun mietit, missä majoittuisit kotimaan reissullasi, kysymykset turvallisuudesta saattavat askarruttaa mieltä.

Siispä kysyimmekin kahdelta verkostomme hostellilta, miten hostellit ovat varautuneet lomalaisiin.  Haastateltavina ovat Petteri Vitikainen, joka toimii operatiivisena päällikkönä helsinkiläisessä Both Helsinki hostellissa sekä omistaja/yrittäjä Virpi Kivinen iittiläisestä Hostel Lomakivestä. Both Helsinki on suuri kaupunkihostelli, kesäisin vuodepaikkoja on noin 600 yhden, kahden ja kolmen hengen huoneissa, joissa on kussakin omat mukavuudet. Hostel Lomakiven 40 vuodepaikkaa löytyvät viidestä hirsisestä majoitusrakennuksesta, joissa on jokaisessa oma keittiö, olohuone ja peseytymistilat.

Petteri Vitikainen, Both Helsinki                                                     Virpi Kivinen, Hostel Lomakivi

Onko hostellinne ollut avoinna koronakevään?

Petteri: Olemme olleet avoinna koko ajan. Tiettyjä toimintoja on supistettu, kuten esimerkiksi vastaanoton aukioloaikoja – mutta muuten olemme olleet avoinna ja varattavissa normaalisti, tosin saman päivän varaukset ovat mahdollisia vain vastaanoton aukioloaikana suoraan hostellista.

Virpi: Olemme olleet avoinna.

Ovatko hostellin kaikki huoneet käytössä, vai rajaatteko asiakasmääriä?

Petteri: Kaikki hostellihuoneet ovat käytössä, dormeja (yhteismajoitushuoneita) lukuun ottamatta. Dormivaihtoehtoa emme tietenkään tässä tilanteessa hygieniasyistä tarjoa, mutta tarjoamme kyseisiä huoneita yksityiskäyttöön perhehuoneina.

Virpi: Lomatalot ovat olleet vuokrattavissa. Niitä ovat varanneet työkomennuksella olevat 2-4 hengen ryhmät. Heillä on ollut jokaisella oma huone ko. talossa.  Huonemajoitus on nyt myös käytössä, tosin vain puolet kapasiteetista. Näin toimien jokaista huonetta kohden on käytössä oma wc.

         Vastaanoton supistetuista aukioloajoista huolimatta on Bothin vierailla silti mahdollisuus saada tai luovuttaa huoneensa etukäteisilmoituksella tarvittaessa vaikka keskellä yötä, turvallisesti – totta kai

Miten olette huolehtineet huoneiden ja muiden tilojen hygieniasta?

Petteri: Kiinnitämme erityistä huomiota kaikkien kosketuspintojen desinfiointiin, sekä henkilökunnan suojautumiseen. Yleisten tilojen pinnat, kuten esimerkiksi hissien painikkeet, desinfioidaan päivittäin. Jos asiakas viipyy pidempään, huoneiden siivouskertoja on harvennettu, mutta siivouskäyntejä tehostettu. Vieraillamme on halutessaan mahdollisuus ostaa lisäsiivouskertoja tai vastaavasti halutessaan hoitaa siivous omatoimisesti. Uusi vieras saa aina joka tapauksessa meiltä huolella siistityn ja desinfioidun huoneen. Myös huoneiden avaimet desinfioidaan aina ennen uutta vierasta.

Virpi: Samat työkomennusmiehet ovat majoittuneet seuraavalla viikolla samassa talossa kuin edellisenäkin viikkona. Talo on välissä siivottu ja liinavaatteet vaihdettu. Kouvolan kaupungin terveysviranomaisten ohjeiden mukaan tiloissa on käytetty yleispuhdistusainetta, ja wc-tiloissa desinfioivaa pesuainetta. Kaikissa roska-astioissa (wc/huone/saunan pukuhuone) on kannet poistettu ja sisällä roskapussi, joka siivouksen yhteydessä suljetaan ja laitetaan poltettavan sekajätteen keräysastiaan. Olemme aina saaneet erityisen hyvää palautetta siisteydestä, mutta nyt olemme tehneet sen eteen vielä parannuksia. Matot ja pöytäliinat on poistettu, jotta pintojen siivoaminen luonnistuu jouhevammin. Muun muassa ruokailutuolit ja ovet, ovenkahvat, keittiö- ja vaatekaappien ovet pyyhitään joka siivouskerta. Wc-tiloissa on pumppusaippua ja käsipaperia. Kankaiset käsipyyhkeet on poistettu käytöstä.

Hostel Lomakivessä huoneet ovat helppohoitoisia ja käsidesi on asiakkaiden käytettävissä

Tarjoaako hostellinne ateriapalveluita tai aamiaista? Miten nämä palvelut hoidetaan koronan aikana?

Petteri: Emme tarjoa tällä hetkellä aamiaista tai muita ateriapalveluita. Meillä on etuna jokaisesta huoneesta löytyvä hyvin varusteltu minikeittiö, jossa vieraamme voivat kätevästi valmistaa aamiaisensa. Aamiaistarvikkeitakaan ei tarvitse kaukaa hakea, kun 24/7 lähikauppa on kadun toisella puolella.

Virpi: Aamiainen tullaan tarjoilemaan pöytiin ennakkoon tilatun listan mukaan. Siinä on vaihtoehtoja, joista asiakas valitsee itselleen mieluisat. Ravintolan asiakaspaikkamäärässä noudatetaan hallituksen ohjeita, eli tällä tietoa aamiaiselle pääsee vain puolet sallitusta asiakasmäärästä turvaetäisyydet huomioiden.
Meillä on tilausravintola, jossa olemme käyttäneet aiemmin noutopöytämallia. Nyt harkitsemme aloittavamme ryhmäruokailujen tarjoilut rajattujen asiakaspaikkojen mukaan niin, että menu tarjoillaan pöytiin jokaiselle omina annoksina. Saa nähdä jääkö tämä malli pysyväksi normaaliksi. Neljäntoista toimintavuoden aikana on aikoinaan À la carte vuosina tarjoiltu pöytiin. Mielenkiintoista. Meillä on anniskeluluvat, joissa noudatetaan hallituksen ohjetta terassista ja anniskeluajoista poikkeusaikana.

Hostel Lomakiven pihapiirissä asuvat myös talon raviponit

Millaiset mahdollisuudet asiakkailla on huolehtia käsihygieniasta hostellissanne?

Petteri: Jokaisesta huoneesta löytyvän oman kylpyhuoneen lisäksi vastaanotostamme ja aulastamme löytyy jatkuvasti käsidesiä asiakaskäyttöön, samoin asiakas wc-tiloistamme.

Virpi: Vastaanoton ja samalla tilausravintolan ovella on desinfiointiainetta ja wc-tiloista löytyy pumppusaippua ja lämmintä vettä. Samoin lomataloissa on käsisaippuaa kaikilla vesipisteillä.

Mitä muuta haluatte kertoa?

Petteri: Me Bothissa seuraamme aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä ja huolehdimme vieraillemme mahdollisimman turvallisen oleskelun. Haluamme kuitenkin vieraidemme ensisijaisesti rentoutuvan ja viihtyvän luonamme ja Helsingissä.

Hyvin varustetut self-catering huoneemme tarjoavat turvallisen vaihtoehdon omatoimiseen Helsingin kesästä nauttimiseen.

Virpi: Toivomme, että saavutte vieraaksemme terveinä. Meillä ei ole palkattua henkilökuntaa, sama henkilö huolehtii koko hostellin ylläpidosta. Meillekin on tärkeää pysyä terveenä kaikista varotoimenpiteistä huolimatta. Tervetuloa.

Both Helsingin kaikissa huoneissa on mukavuudet, myös pieni keittiö

Julkaistu 1.6.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *