Kansikuva

Hostelli Lemmenjoen kansallispuiston kyljessä

Lapin taika, valkeat kesäyöt ja puhdas, hiljainen luonto. Vieressä Suomen suurin kansallispuisto. Nämä lupaukset pystyy lunastamaan Lemmenjoen Lumo, joka on hostellin ja elämyspalveluiden kokonaisuus. Se on myös uusimpia tulokkaita Suomen HI-hostellien verkostossa.

Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo sijaitsee Lemmenjoen kylän keskustassa, Njurgulahdessa, Lemmenjoen rannassa. Matkailijoita Lemmenjoen Lumo palvelee kesäisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo sijaitsee Lemmenjoen rannassa ja on ”portti” kansallispuistoon. Hostellin pihapiirissä on tilaa vaikka lentopallolle ja tikanheitolle.

Saamelaistila kolmannessa sukupolvessa

Lemmenjoen Lumoa emännöi Karen-Anne Jomppanen, jonka isovanhemmat rakensivat talon 40-luvun lopulla, ja laajensivat myöhemmin. Karen-Anne on nyt vuokrannut tilat ja toiminut paikan yrittäjänä vuoden.

”Majoitustoiminta sai alkunsa isovanhempieni aloittamana Lemmenjoen kultaryntäyksen aikaan, jolloin ihmisiä kahvitettiin ja majoitettiin satunnaisesti. Se oli silloista kestikievaritoimintaa. Myöhemmin majoitustoiminta virallistettiin ja ’Anna-Mari ja Aslak Jomppasen Majatalo’ aloitti toimintansa”, Karen-Anne kertoo.

Lemmenjoen Lumossa voi saunoa Lemmenjoen rannassa ja pulahtaa kuumasta virkistävään, puhtaaseen veteen.

Saamelaisperinne näkyy Lemmenjoen Lumossa. ”Ryhmille olemme pitäneet saamelaisiltoja, joissa esitellään pukuja, soitetaan musiikkia ja joikataan sekä syödään tyypillistä saamelaisruokaa. Matkailijat ovat myös pitäneet siitä, kun olemme opettaneet heille muutamia saamenkielisiä sanoja ja sanontoja”, Karen-Anne kertoo.

Karen-Annen suunnitelmissa on avata kesäksi pihaan kotamajoitus: ”Se on saamelainen laavu, jossa voi kokeilla miten saamelaiset ennen muinoin majoittuivat.”

Lapin maisemissa unohtuu kiireet ja turhuudet.

Opastetut retket Lemmenjoen kansallispuistoon

Paikallinen kulttuuri ja luonto tulevat parhaiten tutuiksi osallistumalla Lemmenjoen Lumon järjestämille opastetuille retkille. Retkiä järjestetään viikoittain, aikataulut ovat Lemmenjoen Lumon verkkosivuilla. Retkiä voi tilata myös räätälöidysti omalle porukalle.

Ravadas-vesiputous kohisee Lemmenjoen kansallispuistossa.

Vaellusretkien lisäksi voi osallistua veneretkelle Lemmenjoella ja kalastusretkelle. Lemmenjoen luontoon voi toki tutustua myös omatoimisesti merkittyjä reittejä seuraten. Lemmenjoen Lumosta voi myös vuokrata kulkuneuvoksi kanootin tai soutuveneen.

Kullanhuuhdonnalla on merkittävä rooli Lemmenjoen historiassa. Kultalöydöt aiheuttivat suoranaisen kultaryntäyksen Lemmenjoelle 40-luvulla sodan jälkeen. Kullanhuuhdontaan voi tutustua Lemmenjoen Lumon järjestämällä Kultaretkellä.

Viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja

Lemmenjoen Lumo tarjoaa majoitusta sekä majatalon huoneissa että mökeissä. Mökit ovat omassa rauhassaan metsän reunassa.

Lemmenjoen Lumon yhteydessä on kahvila, josta Karen-Anne kertoo seuraavaa: ”Olemme halunneet säilyttää vanhan 70-lukulaisen tunnelman kahvilassamme. Valmistamme lappilaista lähiruokaa, ruokalistalla on poronkäristystä, jonka kanssa tarjoamme Lemmenjoen metsistä kerättyjä puolukoita. Listalta löytyy myös Lemmenjoesta pyydettyä paistettua kalaa.” Aamiaistakin on saatavissa etukäteen tilattuna, ja se tarjoillaan seisovasta pöydästä.

Ja herkkusuille tiedoksi: ”Meillä leivotaan lähes joka päivä tuoreita pullia ja munkkeja”, kertoo Karen-Anne.

Lisätiedot:
Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo
Lemmenjoki Camping
Lemmenjoentie 1020, 99885 Lemmenjoki
Puhelin: 045 197 1123 ja 0400 414 294
Sähköposti: [email protected]

Välimatkoja: Inariin 45 km, Ivaloon noin 80 km ja Kittilään noin 170 km.
Lähin lentokenttä on Ivalossa. Lentokenttäkuljetukset: www.kuljetusliikeilmarislant.fi

Nähtävyyksiä lähellä:
Joenkielinen-tunturi, jonne on merkitty reittiä pitkin matkaa n. 8 km
Ravadas-vesiputous
Lemmenjoen kulta-alue
Inarin kunnan korkein tunturi Morgam-Viibus
Lemmenjoen ulkoilmamuseo; Kaapin Jounin vanha porotila

Julkaistu 29.4.2015, muokattu 19.1.2021

 

5 thoughts on “Hostelli Lemmenjoen kansallispuiston kyljessä

 1. Todella hyvä esittely Lemmenjoen Lumosta. Toivon sille menestystä ja runsaasti kävijöitä.

  Olen järjestämässä sinne Työväen Retkeilyliiton jäsenistölle teatteriretkeä (Samuli Paulaharju-operaatio) elokuun lopulla Ravadaskönkäällä ja odotan osallistujia kovasti.

  Meidän liitollamme on myös majoja pohjoisessa, Enontekiöllä ja Kittilässä, huomattavasti vaatimattomampia kuin nämä, mutta tarjoavat suojan omatoimiselle kulkijalle.

  1. Kiitos Ellen palautteestasi, vaikka tulee näin myöhään(mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan)! En ole näitä palautteita käynytkään koskaan täällä lukemassa.Teiltä kävi mukava porukka meillä. Tervetuloa uudestaan! Terv.K-A J

 2. Hei Ellen ja kiitos palautteesta! 🙂 Toivottavasti teillä tulee olemaan elämyksellinen ja mukava teatterireissu Lemmenjoelle. Puitteet teatterille ovat aika huikeat!

 3. Ihanaa Karen-Anne, että jatkat isovanhempiesi ja vanhempiesi jälkiä! Pidät samalla kylää elävänä ja annat meille muille mahdollisuuden siellä käyntiin edelleen – siitähän tässä haaveillaan kaiken aikaa. Lämpimiä terveisiä teille kaikille sinne!

  1. Lämmin kiitos mukavasta palautteestasi. Välitän terveiset. Kiva,että tykkäät käydä Lemmenjoella.Sekä vakituiset että uudet asiakkaat ovat erittäin tervetulleita. Nähdään ! T.K-A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *