Kansikuva

Hostelliasuminen sopii eläkkeensaajallekin

Eläkkeensaajien Keskusliiton jäsen Timo Roos kävi katsastamassa keväisiä Porvoon seudun maisemia ja majoittui matkallaan Porvoo Hostelissa.

Olimme vaimon kanssa päättäneet pistäytyä katsastamassa keväisiä Porvoon seudun maisemia. Tilasimme majoituksen pariksi yöksi Porvoo Hostellista eli Porvoon Retkeilymajasta. Halusimme nähdä, millainen se olisi aivan tavallisen eläkkeensaajamatkailijan tarpeita ajatellen. Porvoo Hostel kuuluu Suomen Hostellijärjestön hostelliverkostoon.

Ihan aluksi haimme tuoreinta tietoa Porvoosta kaupungin kotisivuilta. Porvoolle näkyy matkailu olevan tärkeä asia. Kaupunkia vähemmän tuntevalle ja omalla autolla tulevalle ei parkkipaikan löytäminen keskemmältä kaupunkia ole kovin helppo juttu. Netistä löytyi tähänkin neuvot.

Eipä taida ihan tavallista olla, että kaupunki neuvoo autoilevalle parkkipaikat ja kertoo niiden hinnat – mutta että neuvotaan myös ilmaisia parkkipaikkoja! Porvoolle siis kiitos neuvoista. Ilman navigaattoriakin löysimme perille, kun tiesimme hostellin olevan uimahallin lähellä.

Ennen Porvoota päätimme käväistä vilkaisemassa lähikaupunkia Loviisaa. Kovin oli hiljaista. Koska olimme liikkeellä Mikael Agricolan päivänä, poikkesimme Pernajassa katsomassa, miten siellä juhlitaan Pernajan suurta poikaa. Hiljaista oli Agricolan arvokkaan patsaan liepeillä. Eipä näkynyt minkäänlaista kukkakimppuakaan. Kuvautin vaimolla itseni seisomassa suomalaisen kirjakielen kehittäjän ja Suomen uskonpuhdistajan Mikaelin edessä.

Majoittuminen Porvoo Hostelliin

Majoituspaikkamme Porvoo Hostel sijaitsee korkealla mäellä, kookas punainen ja vanhanaikainen puutalo. Vastaavia taloja ei taideta enää rakentaakaan. Tämäkin on vuodelta 1903 ja alkujaan rakennettu synnytyssairaalaksi, lienee ollut aikanaan eräänlainen edelläkävijäkin. Huoneet olivat ja ovat edelleen varmaankin 3,5 metriä korkeat, joten niitä voi sanoa ilmaviksi.

Porvoo Hostel sijaitsee korkealla mäellä.

Mieleemme paikasta jäi sen siisteys ja avarat tilat. Vastaanoton iloinen Satu neuvoi meille talon tavat ja paikat.

Porvoo Hostellissa ei ole tarjolla aamupalaa eikä ruokaa, ja muutenkin mukavuudet on karsittu minimiin. Mutta ei sentään niin paljoa, etteikö huoneessamme olisi ollut televisiota ja jääkaappia. Mutta halpaa sitten on yöpyminenkin: 2 hengen huone yöltä kustantaa alle 50 euroa yhteensä, kun hyödyntää EKL-jäsenen 10 %:n alennusedun.

Tilavassa keittiössä on välineet ruuanlaittoon ja kahvinkeittoon sekä iso pöytä suuremmankin väen kahvitella ja ruokailla.

Palvelualttiudesta hyvä arvosana

Vieraalla paikkakunnalla katsastamme aina paikalliset kirpputorit. Porvoo Hostellin palvelutasoa kuvatkoon, mitä ystävällinen ja seurallinen paikan emäntä Tuija vastasi kysymykseemme kirpputoreista. Hetkessä hän pyöräytti meille luettelon paikallisista kirpputoreista osoitteineen ja varsin osuviksi osoittautuneine arvioineenkin. Tämmöistä sanoisimme täydelliseksi palveluksi.

Jos olisimme olleet liikkeellä kesäaikaan, niin Pellinki varmasti olisi katsottu. Siellä vierailleilta olimme kuulleet paikan olevan mielenkiintoisen.

Porvoossa ei tietenkään voi käydä katsastamatta sen vanhaa kaupunkia. Kesäaikaan siihen voi tutustua opastetuilla ja paljon antavilla kävelyretkillä. Löysimme erään hyvän ruokaravintolan eteisestä isokokoisen ja perusteellisen, ilmaisen kaupunkioppaan. Siinä oli kuvitettuna kuudentoista kohteen hyvä reittikartta erinomaisine teksteineen. Kyseinen kaupunkiopas määrittelee Porvoon historianystävän unelmaksi. Historian harrastajina allekirjoitamme tuon todistuksen.

Hostellissa hyvin nukuttujen öiden jälkeen kotiuduimme mukavalta kotimaanmatkalta takaisin kotiin Hämeenlinnaan.

Teksti ja kuvat: Timo Roos, Hämeenlinnan Eläkkeensaajat

Matkakertomuksen kirjoittaja on Eläkkeensaajien keskusliiton jäsen ja yksi Suomen Hostellijärjestön vuoden 2015 järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa.

Eläkkeensaajien keskusliiton jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *