Kansikuva

Hostellivieraana Kaustisilla Koskelan Lomatalossa

Koskelan Lomatalo on kelpo majoituspaikka Kaustisen Känsälän kylällä. Sitä asuttavat Juhani-isäntä, maatilan eläimet sekä talon vierasväki. Pihapiirissä sijaitsee myös viehättävä savusauna Savukoskela, jonne sopii isompikin porukka.

Hostelliverkostoon kuuluu monenlaisia majapaikkoja niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Matkailijan kannattaa tutkia, osuuko tien varrelle tämän majoitusmuodon paikka. Hinnat ovat edulliset ja tilat on varustettu nykyajan tarpeita ajatellen.

Koskelan Lomatalo osui matkan varrelle, kun olin menossa Virroille Rajaniemeen Eläkkeensaaja-lehden toimitusneuvoston seminaariin. Täältä Oulun tienoilta katsoen Kaustinen on puolivälissä, ei tule päivän ajomatka liian pitkäksi kun poikkeaa yöksi vaikka Koskelaan.

 

Koskelan-lomatalo-paarakennus
Päärakennuksen tilavissa huoneissa on saniteettitilat, televisio ja jääkaappi ovat yhteistilassa.

Koskela sijaitsee maalaismaisemassa ja onkin alun perin ollut maatalon päärakennus, jota on aikojen saatossa laajennettu rakentamalla siihen kerros lisää. Navigaattori antaa ainakin yhdestä suunnasta tullessa väärän talon osoitteeksi, mutta kun ajaa satakunta metriä eteenpäin, on oikean talon pihalla.

Talossa on harjoitettu maataloutta ja hieman siihen liittyvää on vielä jäljellä. On hevonen ja kaksi ponia, tätä kirjoitettaessa saattaa olla jo kaksikin hevosta. Lisäksi on kukko ja kanoja sen vahdittavaksi. Enää maataloutta ei harjoiteta, vaan vuodesta 1988 lähtien on harjoitettu majoitustoimintaa. Lisäksi on saunarakennus, jossa on myös majoitustiloja ja yksi erillinen rakennus, jossa myös on tilaa muutamalle matkailijalle.

 

Koskelan-lomatalo-poni
Kerrallaan Koskelaan sopii yöpymään parikymmentä henkilöä. Kaikki tarpeelliset mukavuudet ovat olemassa. Itse voi valmistaa aamupalansa tai vaikka ruokansa, myös isompia tilaisuuksia voidaan järjestää. Talo hankkii ruuan ja muut tarjottavat. Talon isäntä Juhani Koskela toimii lomatalon päällikkönä, apunaan tarvittaessa lähialueen ammattihenkilöitä.

 

Savusaunalla voi pitää myös juhlia ja kokouksia.
Savusaunalla voi pitää myös juhlia ja kokouksia.

Talo sijaitsee pienen maalaiskylän keskellä, joka puolella harjoitetaan erilaisia maataloustoimintoja. Nykyisin koneilla tehdään työt, ne eivät kauaa kestä. Peltoaukeaa on kumpuilevassa maastossa etelään päin, muilla puolilla taloa on metsäistä aluetta. Ei kuulu liikenteen meluja, vain luonnon ääniä ja joskus kukon komeita kiekaisuja.

Isäntä harrastaa raviurheilua, hänen hevosensa on käynyt pari kertaa Pariisissa edustamassa Suomea. Menestystäkin on tullut: tänä vuonna se oli paras suomalaisista hevosista.

Paikan ovat löytäneet niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin matkailijat. Runsaasti käy myös työkomennuksilla olevia, monet jopa asuvat vuosikaudet täällä viikon. Lomatalo on mukava levähdyspaikka matkan varrella, kannattaa käydä öitä ja päiviä viettämässä!


Teksti ja kuvat: Valto SalonperäValto-Salonpera-EKL
Artikkelin pääkuva: Hostellijärjestön kuva-arkisto
Valton kuva: EKL:n kuva-arkisto

Matkakertomuksen kirjoittaja on Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n jäsen ja yksi Suomen Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa.

EKL:n jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *