Kansikuva

Hurmaava Hämeenlinna: historiaa ja hemmottelua

Hostellireissaajatarina 8: Iris Pajunen

Vietin marraskuisen viikonlopun historiallisessa Hämeenlinnassa. Kaupunki sopii niin nautiskelijoille, urheilijoille kuin kulttuuri-ihmisillekin. Lue tästä ajatuksiani saunasta, sodasta ja soolomatkailusta.

Hostellireissaaja Iris Pajunen Hämeenlinnassa
Minä, kävelyllä Hämeen linnan ympäristössä

Suuntasin kohti hämäläistä seikkailuani leppoisalla mielellä. Junamatka kotikaupungistani Helsingistä Hämeenlinnaan kestää vain tunnin, mutta en ollut aiemmin vieraillut kaupungissa. Suunnitelmissani oli viettää omaa aikaa, rentoutua, tutustua Hostelli Nauravaan Kulkuriin ja nauttia kulttuurista.

Ensivaikutelmani Hämeenlinnasta oli unelias, mutta kaunis. Juna-asemalta kävelee vartissa keskustaan, jonne löysi kuitenkin helposti kylttejä ja liikennettä seuraamalla. Ohitin monta museota, teatterin, järven ja useita söpöjä kivijalkaliikkeitä.

Hämeenlinna pähkinänkuoressa

Hostelli Naurava Kulkuri

Majoituin Hostelli Nauravassa Kulkurissa. Naurava Kulkuri sijaitsee 15 minuutin päästä keskustasta ja sinne oli helppo löytää. Sain puhelimeeni tekstiviestillä ovikoodin, jolla pääsin sisään sekä hostelliin että huoneeseeni. Systeemi oli oikein kätevä. Tapasin saapuessani lyhyesti myös hostellin pitäjän, ihanan nauravaisen Merjan!

Hostelli oli erittäin siisti ja tunnelmallinen. Oma huoneeni, Punaportti, oli tilava ja vaalein värein sisustettu. WC- ja suihkutilat jaon kahden muun huoneen kanssa. Käytettävissäni oli lisäksi yhteinen keittiö ja olohuone. Yleisesti ottaen hostellissa oli rauhallista, yöllä sai nukkua hiljaisuudessa ja muut hostellivieraat olivat kohteliaita.

Hostelli Nauravan Kulkurin keittiö ja parveke
Keittiö & viihtyisä parveke

Aulan infotaululta löytyi avuliaasti tietoa tapahtumista, ruokapaikoista ja julkisesta liikenteestä. Lisäksi saatavilla oli yhteiskäyttöön tarkoitettuja lautapelejä ja kirjoja. Myös hostellin nettisivuilta löytyy aktiviteettiehdotuksia ja esim. lista kirpputoreista.

Annan Nauravalle Kulkurille arvosanaksi 9/10. Erityisplussaa saunasta, ekologisuudesta, vuokrapyöristä ja siitä, että jokaisessa huoneessa on oma TV. Ainoa akuutti puute oli hissittömyys, mikä vähentää hostellin esteettömyyttä.

Pieni matkakertomukseni

Suuntasin ensimmäiseksi katsomaan itse Hämeen linnaa ja vierailemaan Militaria-museossa. Armeijamuseo Militaria esitteli kiinnostavasti puolustusvoimia ja Suomen sotahistoriaa läpi vuosisatojen. Alueella oli mukavaa kävellä kirpeässä syyssäässä ja nauttia maisemista. Linna oli kerrassaan majesteettinen.

Museo Militaria Hämeenlinna
Museossa oli mahdollisuus osallistua hauskaan aarteenetsintään, josta sai pienen palkinnon

Saavuttuani hostelliin nukuin häpeilemättä päiväunet. Jaksoin kuitenkin lopulta käydä ruokakaupassa ja valmistaa itselleni illallista yhteiskeittiössä. Vietin illan hostellilla omasta ajasta nauttien: saunoin, lakkasin kynnet, katsoin leffoja ja täytin ristikoita. Naukkailin myös kauden ensimmäisen glögimukillisen.

Mikäli mielessä olisi ollut menevämpi illanvietto, olisin voinut katsastaa Hämeenlinnan melko monipuolisen baaritarjonnan.

Hostellireissaajan aamupala Hostelli Nauravassa Kulkurissa
Herkullinen aamiainen & hidas aamu

Sunnuntaina valmistin herkkuaamiaisen ja loikoilin huoneessani, kunnes se oli pakko luovuttaa eteenpäin puoliltapäivin. Nukuin hyvin pehmeissä ja puhtaissa lakanoissa.

Tarkoituksenani oli tutustua Hämeenlinnan kauniiseen luontoon. Marraskuun sää ei kuitenkaan ollut puolellani, joten jouduin hylkäämään suunnitelmani ulkoilusta. Sään salliessa luonto on kuitenkin Hämeenlinnan parhainta antia. Kaupungin lähellä sijaitsee useita luontokohteita ja retkeilyalueita.

Retkeilyn sijasta lähdin ostoksille. Katsastin kauppakeskus Goodmanin ja keskustan pikkuputiikit. Harmikseni Hämeenlinnan shoppailumahdollisuudet osoittautuivat melko suppeiksi. Monet liikkeet ovat viikonloppuisin, erityisesti sunnuntaisin, kiinni tai auki vain lyhyesti.

Hostellireissaaja kahvilla ja Hämeenlinnan kirkko
Ulkoilu vaihtui kahvilaan. Klassismia edustava Hämeenlinnan kirkko valmistui 1798.

Päädyin lopulta pitämään sadetta cafe Laurelliin, joka on palvellut Hämeenlinnassa jo vuodesta 1947. Nautin sitruunaleivoksestani ja hyvästä kirjasta letkeässä sunnuntaifiiliksessä. Ihastelin samalla torin toisella puolella sijaitsevaa Hämeenlinnan kirkkoa.

Uskalla sooloilla

Rohkaisen kaikkia kokeilemaan soolomatkailua. Sooloilu on vapauttavaa, sillä voit tehdä mitä vain välittämättä muiden mielipiteistä tai aikatauluista. Samalla itsetuntemuksesi kehittyy. Opit sietämään paremmin hiljaisuutta ja omia ajatuksiasi.

Kotimaanmatkailu ja viikonloppureissut ovat helppo tapa aloittaa. Ei tarvitse lähteä liian kauas tai pitkäksi aikaa pois kotoa. Suomessa on yleisesti ottaen turvallista matkustaa yksinkin.

Siis kokeile soolomatkailua ja aloita vaikka Hämeenlinnasta. Suosittelen vahvasti!

Hostellireissaaja Iris Pajunen Hämeenlinnassa ja Hostelli Nauravassa Kulkurissa
Hostellireissaaja fanittaa Hämeenlinnaa ja Nauravaa Kulkuria!

Teksti ja kuvat: Iris Pajunen

Tutustu Hostelli Nauravaan Kulkuriin

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2021 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2022 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2022.

Julkaistu 23.11.2021

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *