Kansikuva

Järjestöreissaajana Satakunnassa

Toukokuisena perjantaiaamuna lähdin reissulleni Pirkanmaalta kohti Satakuntaa. Alun perin tarkoituksena oli kulkea julkisilla kulkuneuvoilla mahdollisimman edullisesti. Kävipä kuitenkin niin, että aikatauluni muuttuivat, ja kätevintä oli matkata omalla autolla. Onneksi määränpäähäni, Poriin ja Eurajoelle, ajaa parissa tunnissa kotikaupungistani Tampereelta. Porissa minut majoitti Hostel River ja Eurajoella EKO Hostel, eli Eurajoen Kristillinen Opisto.

En ollut koskaan aiemmin yöpynyt hostellissa yksin, joten kokemus oli uusi ja sitäkin jännittävämpi. Onneksi vanha autoni kuljetti minut turvallisesti perille Poriin, ja ehdin ajoissa tenttiin Porin yliopistokeskukseen, jossa opiskelen ensimmäistä vuotta. Tentin jälkeen kävin ostoksilla kauppakeskus Puuvillassa, ja shoppailun päätteeksi ostin marketista hieman matkaevästä.

Mansen likka Porissa

Hostel River löytyi näppärästi Porin keskustan tuntumasta, ja auton sai pysäköityä aivan hostellin viereen. Majatalo on valittu Vuoden Hostelliksi vuonna 2013. Se on myös Luonto-Liiton suosittelema hostelli. Kyseessä on Museoviraston suojelema, vanha mutta hyvässä kunnossa pidetty toimistotalo.

 

Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River
Hostel River on helposti lähestyttävä majatalo lähellä luontoa ja Porin keskustaa.

Vastaanotto Hostel Riverissä oli hyvin ystävällinen esittelykierroksineen, ja minulle tuli välittömästi tervetullut olo. Sain asettua rauhassa huoneeseeni, jolla oli myös nimi: Työnjohtaja. Vastapäätä huonettani oli ovi Kirjanpitäjän huoneeseen. Huoneeni sisustus sai minut heti viihtymään ja kotiutumaan majapaikkaani. Hyvänkokoinen huone oli siisti, ja sen sisustuksessa oli käytetty lempivärejäni. Pehmeälle vuoteelle oli ihanaa kellahtaa lepäämään. Kaappiin olisi mahtunut useammankin viikon vaatteet ja tavarat.

 

Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-ovi
Huoneen nimestä huolimatta majoituin hostelliin tavallisen tallaajan tavoin.
Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-huone
Hostellihuoneen sisustus yllätti positiivisesti.

Kodikas Hostel River tarjoaa vierailleen paitsi omat sängyt myös yhteisen olohuoneen, jossa voi katsella televisiota ja tutustua hostellin muihin vieraisiin. Käytettävissä on niin ikään yhteinen keittiö, jossa on vieraille kahvi- ja teetarjoilu, ja käytävällä on tietokonenurkkaus nettisurffailua varten. Kylpyhuone ja vessa löytyvät käytävän varrelta. Hostelli tarjoaa tilat myös 40 hengen kokouksia varten.

 

Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-asiakaskone
Nettinurkkauksessa voi etsiä tietoa vaikkapa Porin tapahtumista ja nähtävyyksistä.
Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-respa
River ottaa asiakkaansa vastaan heti aulassa.
Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-keittio
Yhteisestä asiakaskeittiöstä löytyy kaikki tarvittava. Omia ruokia voi säilyttää jääkaapissa ja jätteet lajitellaan huolellisesti.
Minna-Rajala-Satakunta-Hostel-River-olohuone
Oman sängyn lisäksi loikoilemaan pääsee yhteisen olohuoneen sohville.

Kulunut kevät oli kiireinen, joten nautin kun kerrankin sai vain olla ja rentoutua. Tentin ja shoppailun jälkeen energiani olivat vähissä. Illaksi en siis kaivannut enää ohjelmaa, vaan vietin sen rauhallisesti lukien ja musiikkia kuunnellen. Yöni nukuin paremmin kuin aikoihin, vaikka herkkäunisena en yleensä nuku uusissa paikoissa kovin hyvin.
Hostel Riverissä viihtyy vaativampikin matkaaja. Esimerkiksi Kirjurinluoto ja jazzkadut ovat kivenheiton päässä majatalosta, joten se lienee täyteen varattu jo hyvissä ajoin ennen Pori Jazzeja. Hostel River sopii monenlaisiin tarpeisiin, oli reissun tarkoitus sitten loma- tai liikematka.

Satakunnan sydämessä

Lauantaina puoliltapäivin oli aika jatkaa matkaa Eurajoelle. Reitti Porista seuraavaan kohteeseen osoittautui helpoksi: suora tie, jolta käännyin puolen tunnin ajomatkan jälkeen vasemmalle Eurajoen keskustaan. Sieltä on vain pari kilometriä Eurajoen Kristilliselle Opistolle kauniisiin kartanomaisemiin. Hostel Riverin tavoin myös EKO Hostelilla minut otettiin lämpimästi vastaan.

 

Minna-Rajala-Satakunta-EKOHostel
Silmä lepää EKO Hostelin kesäisissä kartanomaisemissa.

EKO Hostel majoittaa mukavissa tiloissaan ja erityyppisissä rakennuksissaan niin lomailijoita kuin opiston opiskelijoitakin. Majoitustilaa on 80 henkilölle yhden tai kahden hengen huoneissa. Vanha puoli on rakennettu vuonna 1906 ja uusi puoli 1992. Ruoanlaitto onnistuu yhteisissä keittiöissä, rentoutuminen puolestaan jaetuissa oleskelutiloissa. Eurajoen Kristillisen Opiston oma keittiö palvelee sopimuksen mukaan ja laittaa maukkaat ruoat vaikka perhejuhliin, joita on mahdollisuus viettää opiston tiloissa. Paitsi palvelu- myös kurssitarjonta on laaja, ja itsekin innokkaana opiskelijana kiinnostuin muutamasta kurssista.

 

Minna-Rajala-Satakunta-EKOHostel-asuntola
Asuntolarakennus tarjoaa nykyaikaiset majoitustilat.
Minna-Rajala-Satakunta-EKOHostel-kyltit
EKO Hostelin rakennusten välillä on vaivatonta suunnistaa.
Minna-Rajala-Satakunta-EKOHostel-huone
Valoisan huoneen sai pimennettyä yöksi.
Minna-Rajala-Satakunta-EKOHostel-keittio
Keittiön yhteydessä oleva olohuone kutsuu juttelemaan muiden hostellivieraiden kanssa.

Joidenkin huoneiden varustukseen kuuluu oma wc ja suihku, ja sellaiset löytyivät minunkin huoneestani asuntolarakennuksesta. Tämä reissaaja oli tyytyväinen, kun pääsi huoneeseen asetuttuaan virkistävään suihkuun. Sen jälkeen eväät ja pienet torkut maistuivat. Ikkunasta avautui näkymä kauniiseen, vaaleanvihreään luontoon. Avasin ikkunan ja kuulin ilahduttavaa linnunlaulua. Kuvasinpa tunnelmista lyhyen videonkin.

Loppupäivän vietin kartanomiljöötä kierrellen ja ihastellen sekä ostoksia Eurajoen vireällä kirkonkylällä tehden. Päivä oli tuulinen, mutta aurinkoinen ja melko lämmin. Illan hämärtyessä raitis ilma ja pikkukunnan rauhallisuus tekivät tehtävänsä, ja nukahdin sänkyyn päästyäni saman tien.

Aamulla heräsin uuteen päivään reippaana, hyvissä ajoin ennen uloskirjautumisaikaa. Jätin maalaismaisemat taakseni hieman haikeana ja päätin, että palaan niihin vielä joskus uudelleenkin. Satakuntalaisten mutkattomuus sekä hostellimajoituksen helppous ja laadukkuus tekivät minuun suuren vaikutuksen. Samalla vaikutuin siitä, kuinka mukavaa yksin reissaaminen voi ollakaan. Aina voi myös tutustua muihin hostellivieraisiin, jos oma napa alkaa kyllästyttää. Kansainvälistäkin seuraa saattaa saada halutessaan tai huomaamattaan. Seikkailuni aikana kohtasin matkaajia Suomen lisäksi muun muassa Keski-Euroopasta ja Aasiasta. Hostellireissu on ikimuistoinen elämys, jota suosittelen kaikenikäisille.

Teksti, kuvat ja video: Minna Rajala

Matkakertomuksen kirjoittaja on Akavan Erityisaloihin kuuluvan Käännösalan Asiantuntijat KAJ:n jäsen ja yksi Suomen Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa.

KAJ:n jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

Julkaistu 20.7.2016, muokattu 18.1.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *