Kansikuva

Kesäloma Kalajoella

Juhlat viikon välein kaukana kotoa saivat meidän perheen kesäsuunnitelmiin täysin uudet suunnat. Samaan aikaan kutsujen kanssa tuli myös haku järjestöreissaajaksi ja se tuntui vastaavan juuri siihen mitä olin miettinyt. Satojen kilometrien edestakaisin ajon sijaan alettiin katsoa mitä kaikkea uutta Suomi tarjoaisi. Kalajoki. Monesti lehtien palstalla näkyneet hienot hiekkasärkät alkoivat kiinnostaa.

Suomen kesä tarjosi tuttua huttua: vettä, vettä ja vettä. Matkaseurueeseemme kuului kaksi lasta (10v ja 8v) sekä vanhemmat. Matkareittimme kulki Vantaalta Mikkelin ja Kuopion kautta Kalajoelle. Kuopiossa aurinko paistoi täydeltä terältä, mutta Kalajoelle päästyämme vesisade oli taas seuranamme. Noin  kuusi kilometriä Kalajoen keskustasta sijaitsee hostelli nimeltä Tapion Tupa. Pienessä tihkusateessa kurvaamme pihaan ja heti päärakennukseen astuessa valtaa hyvä tunnelma. Vastaanotossa on töissä hyvin reipas ja ystävällinen henkilö, joka ohjeistaa meitä hienosti.

 

Tapion Tupa, Kalajoki

Majoitumme Tapion Tuvan Pytingissä. Pytinki on iso hirsitalo, jossa on huoneita useammalle matkaajalle. Alakerrassa on yhteinen iso takallinen tupa, jonka ison pöydän ääreen mahtuu koko perhe ruokailemaan. Varusteluina löytyy mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Jokaisella tulee olla omat ruokailuvälineet mukana.  Yläkerrassa olevassa huoneessamme oli neljä sänkyä, jääkaappi, ruokapöytä sekä vessa ja suihku. Hintaan sisältyi petivaatteet sekä pyyhkeet. Ainoana miinuksena voisin mainita, ettei pyyhkeitä saanut kuivumaan kunnolla mihinkään. Pytingissä vallitsee mummolamainen tunnelma. Pihalla oli kaksi polkuautoa, joilla lapset huristelivat menemään. Pihapiiristä löytyy myös todella hauska vanha keinu, johon mahtuu keinumaan neljä henkilöä seisten. Siinä sai otettua melkoiset vauhdit. Pihassa on myös kota, jossa voi halutessaan grillailla.

Tapion Tupa, Kalajoki
Pytingin tuvan pöydän ääreen mahtuu koko perhe ruokailemaan.

Tapion Tupa, Kalajoki
Aamupala on aika yksinkertainen, mutta riittävä ja maukas. Puuroa, mysliä, jugurttia, leipää, leivänpäällyksiä ja juomista. Tuvalla on mahdollisuus myös lounastaa noutopöydästä tai tilata a ´la cartesta.

Tapion Tupa, Kalajoki
Tapion Tuvan aamiaispöydästä katsottuna maisema näyttää rauhoittavalta.

Tien toisella puolella sijaitsee Tapioland. Se on camping alue, jossa on oma pieni maauimala. Hintaan nähden vesipuisto on juuri passeli. Sieltä löytyy kaikille jotain. Pienemmille lapsille on oma allas, isommille vähän isompi allas, vesiliukumäki ja altaiden ulkopuolella alue pelailuille. Tapiolandissakin oli hyvin ystävällinen ja puhelias henkilökunta. Hyvää tässä paikassa oli se, että sisäänpääsy on päiväkohtainen ja välillä voi käydä muissa aktiviteeteissa ja palata myöhemmin altaalle uudelleen. Miehille ja naisille on omat pienet saunat ja pukeutumistilat, joissa ei ole lukollisia kaappeja. Ruuhkaa ei ollut, johtunee juurikin sateesta. Meistä oli hauskaa käydä saunomassa ja pulahtaa uimaan pienessä tihkusateessa. Tapiolandin alueelta löytyy myös aidattu leikkipuisto.

Tapion Tupa, Tapioland, Kalajoki

Tapioland, Tapion Tupa, Kalajoki
Tapiolandin alueella on myös leikkipuisto.

Halusimme nähdä mitä maksutonta tekemistä Kalajoella on tarjottavana lapsiperheille. Jotain muuta kuin mihin nettiä selatessa törmää. Seuraavana aamuna sade taukosi hetkeksi ja lähdimme seikkailemaan. Tapion Tuvalta lähtee hienot kävelyreitit Hiekkasärkille. Menimme kuitenkin autolla, koska sateen jatkumisesta ei ollut tarkkaa tietoa. Koko päiväksi oli luvattu ukkosmyrskyä.

Suuntasimme ensimmäiseksi Kalajoen Meriluontokeskukseen. Se on ilmainen kohde ja hyvin mielenkiintoinen. Siellä oli paljon tekemistä lapsille ja runsaasti informaatiota luonnosta. Lapset pääsivät onkimaan magneettikaloja, paikoittamaan meriä ja saaria sekä ajelemaan sukellusveneellä. Suosikki jutuksi kohosi ehdottomasti sukellusveneellä ajelu, jossa aikaa vastaan etsitään merenalaisia kohteita. Henkilökunta oli hyvin asiantuntevaa ja ystävällistä. He tulivat oma-aloitteisesti kertomaan toiminnastaan ja ehdottivat lapsille tekemistä.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Kalajoen Meriluontokeskuksessa.
Meriluontokeskuksessa pääsi ajamaan sukellusveneellä.

Meriluontokeskuksesta lähdimme kävelemään lankkupolkua. Rannalle on rakennettu pitkät matkat polkuja ristiin rastiin ja myös rattailla eteneminen onnistuisi jos sellaisille olisi tarvetta. Kävelimme myös merenpinnasta nousevan kannaksen päähän. Maisemat olivat todella hienot.

Kävellessä poikkesimme myös Herrainpakalle. Se on mäen päällä oleva luonnon muovaama kiva kohde. Siellä on käppyrämäntyjä, joissa olisi varmasti kiva kiipeillä kuivalla säällä. Rannalla menee myös todella kivannäköinen frisbeegolf rata, joka risteilee Herrainpakan ympäristössä.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Kalajoen Hiekkasärkillä
Herrainpakkain käppyrämännyt houkuttavat kiipeilemään.

Metsähallituksella oli käyntimme aikana Bioaika-tiedekeskusrekka parkkeerattuna Hiekkasärkkien camping alueelle. Siellä sai tutustua 3D laseilla metsäkoneen käyttöön ja drone nosti katselijan 40m korkeuteen. Rekassa oli paljon mielenkiintoista asiaa menneestä sekä ennustusta tulevaisuudesta. Mitä kaikkea puusta voisikaan tulevaisuudessa tehdä.

Kalajoen keskustassa on viime vuonna valmistunut todella suuri leikki/liikuntapuisto. Siellä on varmasti tekemistä kaikille. Lapsille löytyy kiipeilytelineitä, liukumäkiä, keinuja, pieni tekonurmialue peleille (pienet maalit) sekä aikuisille oma treenialue. Puistossa on myös pöytiä eväiden syömistä varten.

Hostellijärjestön järjestöreissaaja Kalajoen leikkipuistossa.
Viihdyimme Kalajoella todella hyvin. Tekemistä olisi ollut vaikka kuinka paljon ja moneksi päiväksi. Meidän oli kuitenkin aika pakata auto ja jatkaa matkaa vielä pohjoisemmaksi. Seuraavat juhlat ja ystävät odottivat jo meitä.

Teksti ja kuvat: Tiina Hujanen

 

Matkakertomuksen kirjoittaja on Verovirkailijain Liiton jäsen ja yksi Suomen Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan.

Verovirkailijain Liiton jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *