Heti Helsingistä kuninkaantielle kääntyessämme juoksee tienreunasta pari valkohäntäpeuraa tien yli. Tiedämme seikkailumme alkaneen! Tie on kapea ja mutkittelee maaseudun halki vanhaa Norjan Bergenistä Viipuriin saakka kulkenutta postireittiä pitkin. Sen varrelle on syntynyt vuosisatojen mittaan monenlaista toimintaa kestikievareista varhaiseen teollisuuteen, ja maisemat ovat kauniit.
Matkan varrelta löytyy monia nähtävyyksiä ja pari erilaista reittivaihtoehtoakin. Pohjoiselta kuninkaantieltä löytyy esimerkiksi Mustion linna, jossa kerrotaan kummittelevan! Me valitsimme tällä kertaa kuitenkin eteläisemmän reitin eli niin kutsutun Suuren Rantatien, joka kulkee Inkoon ja Karjaan kautta. Lähistöllä sijaitsee useita ruukkeja, kuten esimerkiksi Billnäs ja Fagervik. Jälkimmäisen luo vievä tie on myös museotie.


Marraskuussa päivänvaloa on vain rajoitetusti, joten suuntasimmekin ruukeilta pian takaisin kuninkaantielle kohti Kuusiston piispanlinnan raunioita. Lähellä Turkua sijaitseva piispanlinna on peräisin 1300-luvulta, mutta 1500-luvulla kuningas Kustaa Vaasa purki linnaa osana uskonpuhdistusta. Jäljellä on enää pelkät rauniot, mutta ne yksistään ovat varsin komeat. Suosittelen piipahtamaan, paikalla voi todella aistia historian havinan!

Tästä ei enää ollut pitkä matka Turun linnaan ja majoituspaikkaamme Laivahostelli S/S Boreen. Hostellilta keskustaan on matkaa n. 2,5 kilometriä, mikä ei ole paha kävelymatka, sillä saahan matkan tepastella viehättävää Aurajoen rantaa pitkin. Alus on täysin entisöity, mutta kuitenkin siellä on menneen ajan tunnelmaa. Aamusaunakin olisi tarjolla, mutta siellä emme ehtineet piipahtaa. Laivahostelli osoittautui kaikin tavoin oikein hyväksi tukikohdaksi: kotoisa hytti ja hyvä aamupala antoivat hyvät puitteet lähteä tutkimaan Turun yöelämää ja kulttuuritarjontaa.


Hostellin vieressä sijaitsee Turun linnan lisäksi myös Forum Marinum. Museoita ja nähtävää Turussa tosiaan riittää kulttuurinnälkäiselle, ja Suomen vanhin kaupunki tarjoaakin etenkin keskiajasta paljon tietoa. Tällä reissulla vierailimme muun muassa arkeologisella kaivauksella Aboa Vetuksessa & Ars Novassa, sekä tietenkin Turun linnassa.

Turun Linna perustettiin jo 1200-luvun lopussa Ruotsin kruunun hallintolinnaksi. Vasta 1500-luvulla itse kuningas tosin saapui paikalle ihmettelemään, mitä Itämaahan kuuluu. Tämä vuosisata oli muutenkin linnanhistorian tapahtumarikkain, sitä mm. piiritettiin kuudesti. Linna on hienosti restauroitu ja ennen kuin huomasimmekaan, niin olimme vaeltaneet linnan sisuksissa jo lähes kolme tuntia.


Pelkän aamupalan tai kulttuuriruuan turvin ei järjestöreissaajakaan matkallaan selviä. Vilkas yöelämä kutsui puoleensa Turun keskustan humuun, josta ”kotimatka” hostellille sujui iloisissa merkeissä. Ja mikä parasta, matkalle osui erinomainen Martinsillan grilli, joka kirvoitti suorastaan riemunhuudahduksia nälkäisiltä matkaajilta.

Kaiken kaikkiaan Turku on matkailijalle erinomainen ja monipuolinen kohde. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan: kotimaa tarjoaa mitä kiinnostavimpia teitä, nähtävyyksiä ja kaupunkeja, sekä tietenkin erinomaisia hostelleja, joiden pehmeille pieluksille päänsä voi kallistaa.
Teksti ja kuvat: Henri Tossavainen
Kirjoittaja on A-lomiin kuuluvan Ammattiliitto AVAn jäsen ja yksi järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan. Henri on myös yksi Vuoden hostellireissaaja 2019 -finalisteista.
A-lomien ja AVAn jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.
Julkaistu 10.1.2019