Kansikuva

Kylmiä kylpyjä ja kevätaurinkoa Kuusamossa

Hostellireissaajatarina 1: Marianne Marttila

Ihan alkuun, kiitos Suomen Hostellijärjestö, kun valitsitte minut vuoden 2021 ensimmäiseksi hostellireissaajaksi. Olin aivan valmis pakkaamaan reppuni jo hakemusta täyttäessä. Eipä mennyt kauaa, kun sainkin jo pakata kamppeeni ja tutkia matkakohdettani. Suunnittelin ennen lähtöä mitä voisin reissullani touhuta ja lähdin pohtimaan vaihtoehtoja omien mieltymysteni sekä tarjolla olevien mahdollisuuksien kautta, vallitseva pandemia huomioiden. Kuusamo tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Jotain hauskaa, jotain mitä en ole vielä koskaan tehnyt… – toivoin.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki päärakennus
Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangin päärakennus Kuukkeli

Lähdin ajelemaan huhtikuisena perjantaina Pohjois-Karjalasta kohti Kuusamoa, ensi kertaa elämässäni. Saavuttuani aurinkoiseen Kuusamoon, majoituin Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivankiin, Riekko-rakennukseen (kivat linnunnimet pihapiirin taloilla!). Heti alkuun pääsin rentoutumaan upean tilavaan saunaan ja pulahtamaan avantoon. Sehän oli kuin uima-allas verrattuna pikkuiseen kotiavantooni, joka on ollut henkireikäni talven ajan.

Hostellireissaaja Marianne Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa-hostellihuone
Huoneeni
Hostellireissaaja Marianne Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa. Riekko-huoneisto ja iloinen hostellireissaaja.
Majoitusrakennus Riekko ja iloinen Hostellireissaaja.

Oivangissa on hyvät puitteet esimerkiksi leirien, erilaisten tapahtumien ja kurssien toteuttamiseen. Oivangissa on paljon nuorisotoimintaa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Myös yksittäisille matkailijoille ja perheille se on oivallinen kohde. Ja juhlille. Ja niin kauniissa miljöössä veden äärellä. Majoituskohteessani oli siistit wc- ja suihkutilat, huoneessa oli sänky sekä pöytä ja yhteiskeittiöstä löytyi kaikki tarvittava.

Hostellireissaaja Marianne Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa. Avantouinti.
Oivanki sijaitsee Elijärven rannalla. Uinnin jälkeen olo on euforinen.

Nukuin hyvin kaikki kolme yötä ja lähdinkin aina päivän aktiviteetteihin energiaa puhkuen. Lauantai starttasi aamupalalla. Ei vaan, tietenkin aamu starttasi avantouinnilla Elijärvessä! Oli vaan niin helppo pukea uintitossut jalkaan ja kipitellä rantaan Riekosta, joka sijaitsi lähimpänä rannan avantolaituria. Kaikki ruokailut nautin huoneessani aikataulujeni ja toisaalta aikatauluttomuuteni mukaisesti sekä osittain myös vallitsevan ravintolasulun vuoksi. Päärakennus Kuukkelista löytyy ruokasali ja kuulemani mukaan maittavaa kotiruokaa valmistava keittiö.

Hostellireissaaja Marianne Kuusamossa Valtavaaralla
Valtavaaran huiputus on sopiva reitti monen kuntoisille retkeilijöille.

Avantoilun ja aamupalan jälkeen lähdin huiputtamaan Valtavaaran. Mikäs siinä, pidän retkeilystä ja tuo 6 km:n kierros tuntui sopivalta siihen hetkeen. Valtavaaran reitti lähti Itä-Rukalta, Saaruan pysäköintialueelta, johon autoilin noin parikymmentä minuuttia. Sijaintinsa puolesta Oivanki on hyvällä paikalla, Rukan ja Kuusamon keskustan puolivälissä suunnilleen. Valtavaaran reitti oli helppokulkuinen, hyvin merkitty ja sopivan vaihteleva, hienoja maisemia unohtamatta. Huipulla nautiskelin eväistä ja maisemista. Ilokseni tapasin pariskunnan, joka ystävällisesti nappasi minusta muutaman kuvan. Yksin matkaavana virittelee kaikenlaista, jotta saisi perusselfien sijaan jonkinlaisen kuvan itsestään. Retkeltä palattuani Oivankiin, ilahduin eteisen kuivauskaapeista, joihin sain hikiset ja märät vaatteet näppärästi kuivumaan.

Hostellireissaaja Marianne Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangin tulistelupaikalla
Tulistelua Oivangin tulistelupaikalla.

Lauantai-illan extemporena lähdin kurkkaamaan Kuusamon kaupunkielämän; jäätelö kaupan pihalla mopedien säestämänä. Eihän siinä, aurinko paistoi ja matkaseurakin alkoi tuntumaan ihan oikeasti mukavalta, ei tarvinnut kuin kysyä itseltäni mitäs sitä huvittaisi touhuta. Jäätelö kädessä tuumailin myös, että olisin voinut varautua aurinkosuojalla. Istuin iltaa Oivangin nuotiopaikalla tulistellen, grillaillen ja fiilistellen luonnon kauneutta.

Hostellireissaaja Marianne huskysafarilla
Huskysafarilla.
Hostellireissaaja Marianne Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa. Pihapiiri ja latu.
Oivangin pihapiiriä.

Sunnuntai alkoi tietenkin aamu-uinnilla, mikä tuntui erittäin viileältä. Kylmältä. Herättävältä. Ja taas paistoi aurinko. Ajelin noin tunnin ajan Lapin puolelle Posiolle, Kota-Huskyn safarille. Olin pohtinut jo aiemmin, että rekikoirien matkaan on päästävä joskus, ja pääsin kuin pääsinkin mukaan ensimmäistä kertaa elämässäni! Kota-Husky toimii eettisesti ja vastuullisesti ja oli ilahduttavaa itse huomata, että siellä jokainen koira kohdataan arvostavasti yksilönä. Oli mahtava kokemus ja superkilttejä koiria. Sunnuntai-illan ratoksi pienen lepohetken jälkeen lähdin lumikenkäillen tutustumaan Oivangin pihapiiriin ja sen aktiviteettimahdollisuuksiin. Ympäri vuoden onkin monipuoliset mahdollisuudet aina olosuhteet huomioiden lumikenkäillä, lintubongailla, frisbeegolfata, hiihtää, pelata koripalloa ja tennistä, minigolfata, jousiampua, kalastaa, uida, alaköysiratailla, käydä kuntosalilla ja niin edelleen, tekemistä riittää!

Hostellireissaaja Marianne koskikellumassa
Koskikelluntaa Kitkajoen Kiveskoskella

Viimeinen aamu starttasi… – ehkä jo arvaattekin, mielettömän virkistävällä aamu-uinnilla. Aamupalan jälkeen pakkasin kimpsut ja kampsut, palautin huoneeni avaimen, kiitin Oivankia ja lähdin kohti Rukaa. Koska rakastan vettä ja uusia kokemuksia, lähdin kokeilemaan koskikelluntaa! Ruka Adventuresin koskikelluntaelämys Kitkajoen Kiveskoskella oli aivan mieletön! Aurinko kuumotti, linnut lauloivat, makoilin virran vietävänä tuijotellen sinistä taivasta… Koskikellunta talvella kovassa pakkasessa, hengityksen höyrytessä, tähtitaivaan alla, voisi olla sekin kokemisen arvoinen elämys. Koskikylvyn jälkeen oli mahtava fiilis, edelleen ihana aurinkoinen sää ja aika sanoa kiitokset ja heipat Kuusamolle. Ensikertalaisena hostellissa, kokemus oli ehdottomasti positiivinen ja voisin lähteä uudelleen. Reissun kruunasi kotimatkan upea auringonlasku ja komea metso kotitien varressa.

Hostellireissaaja Marianne kotimatkalla
Kotimatkan kaunis auringonlasku.

Kiitos, kun luit reissutarinani. Käy kurkkaamassa koko reissun kuvasaldoa Instagramissa @maremaista profiilini kohokohdista!

Teksti ja kuvat: Marianne Marttila

Tutustu Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivankiin

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2021 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2022 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2022.

Julkaistu 28.4.2021

2 thoughts on “Kylmiä kylpyjä ja kevätaurinkoa Kuusamossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *