Kansikuva

Maisemakierros Punkaharjulla

Hostellireissaajatarina 7: Juha Hytönen
Kohde: Itä-Karjalan Kansanopisto, Punkaharju

Olen nelikymppinen mies ja asun Tampereella. Olin kesän töissä Turussa ja nyt on pienen välibreikin aika ennen kuin syksy koittaa ja hektinen arki jatkuu taas. Suunnitelmissa on rauhoittumista luonnon äärellä. Aiempina Turun kesinä olen lomaillut saaristossa, joten nyt Itä-Suomi kuulosti hyvältä vaihtelulta. Ennakkoon ajatellen luonnon erilaisuus minulle tutumpiin maisemiin verrattuna sekä mahdolliset syksyn värit kiehtovat. Yleisinä kiinnostuksen kohteina minulla ovat luonnon lisäksi penkkiurheilu ja saunominen ja niitä pyrin reissuillani huomioimaan.

Lähdin aamulla liikkeelle Keski-Suomesta Äänekoskelta. Aamu valkeni aurinkoisena mikä lupasi hyvää reissulle. Matka taittuu autoillen Hankasalmen, Pieksämäen, Virtasalmen ja Savonlinnan kautta Suomineidon halki Etelä-Savoon.

Punkaharju ja Itä-Karjalan Kansanopisto ovat toinen pysähdys vajaan viikon mittaisella Road tripillä. Saavuin Itä-Karjalan Kansanopistolle (IKKO) Valoniementielle navigaattorin avustamana kahden jälkeen iltapäivällä.

Itä-Karjalan kansanopisto

Alun perin minun piti majoittua asuntola-ruokasalirakennus Vienassa, mutta sainkin siirron rauhallisempaan Pohjolaan. Pohjola on asuntola-opetustila-rakennus, jonka ylemmän kerroksen molemmissa päissä on soluhuoneita. Keskellä rakennusta on yhteiset tilat täysin varusteltuine keittiöineen ja pyykinpesukoneineen. Alakerran tiloihin en tutustunut. Minulle varatussa huoneessa on sängyt kolmelle ja tilava kylpyhuone. Kaappitilaakin on runsaasti, mikäli sitä tarvitsee. Siirsin tarpeelliset tavarat autosta huoneeseen ja respasta napatun kartan kanssa rupesin suunnittelemaan seuraavaa siirtoa.

Itä-Karjalan kansanopiston Pohjola-rakennus

Itä-Karjalan kansanopiston huone ja asiakaskeittiö

Punkaharjussa minua kiehtovat harju- ja järvimaisemat sekä niitä myötäilevä Vuosisadan tieksi valittu Harjutie. Ajoin auton parkkiin levikkeelle harjutien varteen ja lähdin kävelemään maisemista nauttien ja niiden erilaisuutta ihmetellen. Sää suosi alkuun tuulesta huolimatta ja sainkin otettua hyviä kuvia puhelimen kameralla. Kulkuneuvoksi minulla on usein valikoitunut oma auto suurempien etäisyyksien osalta ja käveleminen kohteessa. Hyvä vaihtoehtoinen kulkuneuvo voisi olla polkupyörä, mikäli aikaa on rajallisesti käytettävissä ja mikäli nauttisi harjumaisemissa kuntoilusta. Kävellessä sain kuitenkin riittävästi raitista ilmaa useamman tunnin ajomatkan jälkeen.

Punkaharjun harjutie

Punkaharjun harjupolkua ja Juha Hytönen

Hostellin lähellä olevalle bussipysäkille pääsee päivittäin bussilla ainakin Savonlinnasta päin ja Luston asemalle junalla Parikkalan tai Savonlinnan suunnista. Tarkemmin en aikatauluja lähtenyt selvittämään. Punkaharjun taajamasta puolestaan löytyy kauppa- ja muut peruspalvelut. Hostellilta on matkaa taajamaan 7,5 km suuntaansa.

Kävelyn jälkeen suuntasin taajamaan ja ostin kaupasta välipalaa ennen kuin palasin alkuillasta hostellille. Hostellille palatessa kävin respassa ja työntekijä tuli avaamaan minulle Vanhan rantasaunan oven. Saunan lämmittämisestä oli puhetta etukäteen ja pääsinkin lämmittämään saunaa omalla aikataululla. Respan henkilökunta kertoi olevansa aamupäivästä puoleen yöhön puhelimella tavoitettavissa ja avuliaasti he auttoivat meitä asiakkaita muun opiston töiden ohessa. Henkilökunta pyörittää hostellilla myös pienimuotoista kioskitoimintaa, mikäli ei halua erikseen lähteä käymään taajamassa.

Rantasauna

Aterioin kevyen välipalan ensin, jotta pystyin keskittymään rantasaunan tunnelmasta nauttimiseen. Nälkäisenä kun moni asia tuntuu nihkeämmältä. Sauna on nimensä mukaisesti vanha ja ”pönttömäinen” kiuas näyttää kertalämmitteiseltä mutta osoittautuu kuitenkin jatkuvalämmitteiseksi. Saunan lämmittäminen on minulle mieleistä puuhaa ja tuo kiireettömyyden tuntua lomalle, kun saa vain istua ja nauttia tulen loimusta ja lämmön lisääntymisestä. Välillä istuin terassilla katselemassa Puruvedelle.

Sauna antoi hyvät ja kosteat löylyt eikä minua olisi haitannut, vaikka olisi ollut kanssasaunojiakin. Tilaa on riittävästi isommallekin ryhmälle ja toisenlaisista löylyistä pitäville rannassa on lisäksi helpommin lämmitettävä sähkösauna. Uimaan en tällä kertaa mennyt koska Puruvesi tuntui jo niin kylmältä saunan pesuvedessäkin. Saunan päätteeksi nautin vielä kirkkaasta illasta rannalla ja yritin bongata revontulia. Tähdet loistivat tällä kertaa kirkkaammin. Päivä on kuitenkin ollut niin mukava ja puitteet hyvät, joten se ei tunnelmaa latistanut. Hiljaisuus oli ainoana seurana illalla ennen nukkumaan menoa.

Puruvesi valoisaan ja pimeään aikaan

Seuraavana aamuna heräsin puhelimen herätykseen koska opiston ruokasalissa on aamupala tarjolla klo 8-8.45. Aamupala sisältyi majoituksen hintaan. Ehdin vielä hiukan nautiskelemaan pihapiiristä ja maisemista ennen kahdeksaa. Pihapiirissä on monta kaunista vanhempaa puurakennusta, joita ei ole päästetty rapistumaan.
Aamupalalla on runsaasti opiskelijoita ja opiston henkilökuntaa. Iloinen puheensorina kuuluu. Monipuolisen aamiaisen jälkeen onkin aika jo ryhtyä pakkaamaan tavaroita ja autoa. Opistolla olisi ollut tarjolla myös lounas ja muut ateriat lisämaksusta mutta aamupäivällä ja täydellä vatsalla on mukavampi lähteä jatkamaan matkaa.

Itä-Karjalan kansanopiston piharakennuksia

Olisin kyllä viihtynyt pidempäänkin ja lähtenyt katselemaan läheisiä luontopolkuja mutta tarkoitus oli suunnata seuraavaksi kohti Via Kareliaa. Road trip jatkui seuraavaksi Punkaharjulta Joensuun kautta Kolille.

Teksti ja kuvat: Juha Hytönen

Tutustu Itä-Karjalan Kansanopistoon

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 25.10.2022

 

2 thoughts on “Maisemakierros Punkaharjulla

  1. Kuvaus Punkaharjulta ja hostellista houkuttelee tutustumaan paikkaan ja luontoon . Huipennuksena nautinnollinen saunailta lämmityksineen.

  2. Kuvaus Etelä-Karjalan kansanopistosta houkuttelee tutustumaan paikkaan. Tiedän Punkaharjun olevan kaunis paikka. Kuvat ovat hyviä ja nautinnollinen saunominen lämmityksineen kruunaa kertomuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *