Munkkeja ja majoitusta ulkoilijoille Imatran Ukonlinnassa

Imatra on kesäkaupunki. Näin kaikki tuttavani varoittelivat etukäteen sosiaalisessa mediassa. Kyllä, kysyin etukäteen mitä tehdä marraskuussa Imatralla. Hostel Ukonlinna Imatran hienoissa ulkoilumaastoissa valikoitui järjestömatkaajan kohteeksi puolittain työn ja puolittain uteliaisuuden vuoksi. En ollut koskaan käynyt Imatralla, joten nyt tuli hyvä tilaisuus. Matka Varsinais-Suomesta Imatralle osui niin sanotusti talven ensimmäiseen lumimyräkkään. Mikäpä se siinä, sillä perillä odotti kaunis pieni puinen hostelrakennus Saimaan rannalla.

 

Hostel Ukonlinna, Imatra
Maisema oli juuri saanut puhtaan lumipeitteen.

Ukonlinna on rakennettu 1930-luvulla ja aloitti hostel toiminnan jo vuonna 1957. Tästä on pieni muistolaatta salissa. Ja rakennus on edelleen samoilla linjoilla. Päivisin rakennus toimii loistavana taukopaikkana ulkoilijoille niin kesällä kuin talvella. Uimarit, veneilijät, maastopyöräilijät, kävelijät, hiihtäjät ja kuka milläkin liikkuen poikkeavat Ukonlinnan kahvioon, useimmiten kahville ja munkille. Paikka on kuuluisa munkeistaan. Hostel on pieni, on aina ollut pieni, ja tulee aina olemaan pieni. Mutta puinen lähes linnaa muistuttava torni luo hyvää karmaa nukkumiselle. Paikallisen Tainionkosken Tähden urheiluseuran vapaaehtoiset pyörittävät kahviota ja majoitustoimintaa. Mukana ylläpidossa on pieni joukko vapaaehtoisia muutaman tunnin jokainen vuorollaan. Aivan mahtavaa!

 

Hostel Ukonlinna, Imatra
Hostel Ukonlinnassa on tilava ruokasali. Salin perällä on vastaanotto ja kioski sekä asiakkaiden käytössä oleva keittiö.

Hostel Ukonlinna, Imatra

 

Hostellissa on muutamia erilaisia huoneita yhden hengen huoneesta perhehuoneeseen. Perhehuonetta lukuun ottamatta muilla huoneilla on käytävällä yhteiset wc ja suihkutilat. Huoneet ovat varsin pieniä ja vaatimattomasti varusteltuja nykyaikaan, mutta kiireetöntä matkaajaa tämä ei haittaa. Alakerran ison salin perällä on asiakkaiden käytössä keittiö. Nukkumismukavuus oli silti hyvä. Ja elämyksellinen puoli oli sitäkin suurempi. Kaarina, jo vuosia Ukonlinnassa häärinyt vapaaehtoinen otti vieraan hyvin vastaan ja puheliaana ihmisenä oli valmis vastaamaan aivan kaikkiin kysymyksiin niin Imatrasta, Ukonlinnasta ja vaikkapa Imatran venäläisistä turisteista.

Hostel Ukonlinna, Imatra
Huoneet ovat pieniä ja vaatimattomasti varusteltuja, mutta kodikkaita.

 

Tainionkosken Tähden urheiluseuran yli 100-vuoden taival on kulkenut enemmän ja vähemmän käsi kädessä Ukonlinnan kanssa. Kaarina osasi kertoa historiasta ja oli salissa myös mielenkiintoinen historiikki. Seura on vuosien varrella remontoinut Ukonlinnan funkkistyylisen rakennuksen useampaan otteeseen vastaamaan käyttötarpeita. Seuran omistukseen paikka siirtyi 40-luvun lopulla. Nyt Ukonlinnassa voi majoituksen lisäksi poiketa kahvioon, tilata saliin tapahtuman ja sen tarjoilun – vaikkapa häät. Seura järjestää pihapiirin rakennuksissa tansseja ja juhannusjuhlia ja tilaussaunoja voi kuka tahansa vuokrata käyttöön. Kaikki tämä aivan Saimaan rannalla.

Hostel Ukonlinna, Imatra
Hostel Ukonlinnassa luonto on lähellä.
Hostel Ukonlinna, Imatra
Ukonlinnan kahvio on suuressa määrin paikallisten suosiossa ulkoilulenkkien taukopisteenä, eikä vähiten paikan maistuvien munkkien vuoksi.
Hostel Ukonlinna, Imatra
Kahviossa on paljon vanhoja seinämaalauksia.

Säännöllisestä toiminnasta huolimatta Ukonlinnan olemassaolo on ollut uhattuna. Rakennuksen huonokuntoisuus ja jopa uusiorakennushanke uhkasivat tätä hienon historian omistavaa rakennusta. Ja tietysti vapaaehtoistoiminnalla pyöritettynä hanke kuin hanke kohtaa hankaluuksia, joskus vain kädet loppuvat kesken. Mutta jälleen tuoksui tuore maali yläkerrassa, kun saavuin majoitukseen. Ja sunnuntaina vuoroon tullut Kaarina aloitti aamun munkkitaikinan paistamisella.

Kaarina kertoi Ukonlinnan majoittujista, että heitä on sekä vakituisia vuodesta toiseen kävijöitä, sukupolvesta perheen perintönä toiselle siirtyviä matkaajia kuin myös satunnaisia reppureissaajia milloin mistäkin maasta. Paljon on luonnollisesti venäläisiä matkaajia, jotka tuntuvat olevan uhka ja mahdollisuus samaan aikaan. Ukonlinnan lähimaastot ovat hyvin täyteen rakennettu lomakyliä, jotka ovat nyt hyvin vähällä käytöllä itäturismin romahdettua.

 

Hostel Ukonlinna, Imatra

Hostellista löytyy riittävästi tietoa Imatran riennoista, joita talvella todella on vähän. Näin marraskuussa suurin mainosarvo jäi Imatran kylpylöiden puoleen. Imatran yritysmaailma tuntuu sulkeutuvan lauantaisin klo 16 maissa. Jäljelle jää suuret automarketit. Toki lumen laskeuduttua maahan talviset lajit on hyvin edustettu Ukonlinnan maastoissa. Ja muutoinkin luontoon liittyen ulkoilureitistöt olivat kunnossa.

 

Hostel Ukonlinna, Imatra
Hostel Ukonlinna sijaitsee loistavien ulkoilureittien varrella Saimaan rannalla.

Järjestöreissaaja yhdisti viikonloppukäynnin työasioihin. Olen työssä vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijoiden maailmassa, ja sattumalta oli syntynyt asiaa käydä Imatran vastaanottokeskuksessa. Sitä miettiessä havainto on, että Ukonlinna on enemmän vapaa-ajan, reppureissaajan tai ulkoilijan majoituspaikka kuin työmatkaajan. Vaikka Imatralla on kohtuu toimiva julkinen liikenne, matkaa Ukonlinnasta keskustaan kaupoille ja rautatieasemalle kuitenkin on. Autolla siirtymät olivatkin sitten helpommin ratkaistu.

 

Imatra
Imatran keskustaa on varmaankin kolmessa eri paikassa Imatralla. Padon vieressä on kauppakeskittymä ja ravintolat.

Imatralla on kolme keskustaa yhden sijasta. Mansikkalan kaupunginosa ajateltiin aikoinaan Imatran hallinnolliseksi keskukseksi, mutta nykyisin kuitenkin Imatrankoskesta on muodostunut kaupungin keskusta. Kulttuurikeskus, urheilukeskus, matkakeskus ja automarketit sijaitsevat Mansikkalassa. Ja sitten on vielä Vuokseniska.
Imatrankoski on varmasti Imatran suurin nähtävyys ja harminpaikka kun talvella koskessa ei ole näytöksiä. Kesällä sitä vastoin kosken partaalla on väkeä! Samoin ns. Valtion hotelli kosken reunalla on kuuluisa imatralainen. Toki kaupunki tunnetaan teollisuudestaan ja vain muutaman kilometrin päässä kaupungista sijaitsevasta Venäjän raja-asemastaan.

Imatrankoski
Imatrankoski on varmasti Suomen kuvatuimpia koskia. Harmi vain, että talvella padot eivät aukea ja veden juoksutus näytöksiä ei ole.
Imatran Valtion hotelli
Toinen Imatran kuuluisuus on ns. valtion hotelli, komea kiinteistö kosken partaalla.

Olen vuosien varrella matkustanut Suomessa ja maailmalla yli 40 maassa ja yöpynyt hostelleissa. Huolimatta Ukonlinnan vaatimattomasta äänieristyksestä huoneiden ovissa paikka löytyy varmasti varauslistoista vielä vuosien kuluttua.

Kiitos Ukonlinna. Minä palaan tänne kesällä, katsomaan kesäistä Imatraa.

Teksti ja kuvat: Miska Keskinen

 

 

Matkakertomuksen kirjoittaja on Suomen Punaisen Ristin jäsen ja yksi Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan.

SPR:n jäsenet saavat 10 % jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa.

 

Onko sinulla kokemuksia Ukonlinnasta tai Imatrasta matkakohteena? Jaa kokemuksesi kommentoimalla alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *