Kansikuva

Pyöräretki Puumalassa

Hostellireissaajatarina 1: Meeri Kukkola ja Juha Kolistaja

Pilvetön taivas ja helteinen sää tervehtivät meitä saapuessamme vaikuttavalle Puumalansalmen sillalle. Reissumme tarkoituksena oli kiertää retkipyörillä noin 60 kilometrin mittainen Puumalan saaristokierros. Tätä hetkeä oli odotettu kauan ja odotukset olivat korkealla.

Hostellireissaaja Meeri Kukkola pyörämatkalla Hostelli Rantapappilassa Puumalassa.
Rantapappilan rauhallinen pihapiiri.

Ensin oli kuitenkin edessä majoittuminen ja kierros Puumalan satamassa. Majoituimme reissumme ajan Hostelli Rantapappilassa. Hostelli toimii nimensä mukaisesti vanhan pappilan tiloissa. Hostelli sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Puumalan satamasta ja palveluista, mutta pihapiiri on kuitenkin erittäin rauhallinen ja vehreä. Hostellin tilat olivat kaikin puolin toimivat, siistit ja kauniisti sisustetut. Majoituimme kahdelle henkilölle soveltuvassa huoneistossa, jossa oli oma kylpyhuone ja wc. Lisäksi huoneistosta löytyi jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin sekä hieman astioita. Hostellin yhteisiin tiloihin kuuluu tilava ja hyvin varustettu keittiö varsinaista omatoimista ruoanvalmistusta varten. Koska reissumme oli liikunnallinen, oli ilahduttavaa, että hostellissa oli myös hyvä mahdollisuus pestä pyykkiä.

Hostellireissaaja Meeri Kukkola pyöräreissulla Hostelli Rantapappilassa Puumalassa.
Viihtyisään huoneistoon oli mukava tulla ja yhteisissä tiloissa riittää monenlaista tekemistä.

Päätimme jo ensimmäisenä iltana lämmittää Rantapappilan pihasaunan. Puusauna oli mahdollista lämmittää itse ja mikäpä sen mukavampaa, kuin istua lämmintä kesäiltaa, käydä välillä lisäämässä puita ja odottaa saunan lämpenemistä. Vanhassa hirsisaunassa oli todella hyvät ja lempeät löylyt. Saunalta oli parin sadan metrin matka uimarannalle. Puumalansalmen vesi oli kirkasta ja rannasta pääsi hyvin uimaan, vaikka varsinaista laituria ei ollutkaan. Onnistuimme ajoittamaan uinnin juuri upeimpaan auringonlaskun aikaan ja saimme ihastella oranssina leimuavaa taivaanrantaa.

Hostellireissaaja Meeri Kukkola pyöräreissulla Hostelli Rantapappilassa Puumalassa.
Pihasaunan lempeät löylyt odottavat. Upea auringonlasku uimarannassa.

Aamulla oli sitten h-hetki esillä ja pääsimme starttaamaan pyörillä Puumalan saaristokierrokselle. Lämpötila oli jo heti aamusta hellelukemissa ja päivän edetessä elohopea nousi 30 asteen tietämille. Olosuhteet asettivat tiettyjä haasteita auringolta suojautumisen ja nesteiden riittävyyden osalta, mutta emme valittaneet, kun kerrankin saimme nauttia todella lämpimästä ja tuulettomasta pyöräilysäästä Suomessa.

Puumalan saaristoreitti osoittautui kaikkien siitä kuultujen kehujen veroiseksi elämykseksi! Näkymät sinisten järvien, siltojen, kivien ja kallioiden keskellä todella hivelivät silmiä ja laittoivat huokailemaan ihastuksesta. Ihan helpolla Saaristoreitti ei kuitenkaan kiertäjäänsä päästä, sillä reitin profiilia voi kuvailla melko kumpuilevaksi. Reitin varrella on myös kaksi lyhyttä pätkää hiekkatietä. Reitti sopii mielestämme kuitenkin kaiken tasoisille pyöräilijöille ja erilaisille pyörille, kunhan varaa reitin kiertämiseen riittävästi aikaa tai ajaa sen vaikka kahdessa osassa.

Hostellireissaajat Meeri Kukkola ja Juha Kolistaja pyöräreissulla Puumalassa.

Saaristoreitin ehdoton kohokohta on lauttamatka pyörälautta Norppa II:n kyydissä. Pyörälautta taittaa 10 kilometrin matkan pitkin Lietveden selkää välillä Hurissalo-Lintusalo. Maksulliselle pyörälautalle mahtuu vain rajallinen määrä matkustajia, joten oma elämys kannattaa varmistaa varaamalla paikka etukäteen. Hyvällä onnella 40 minuutin lauttamatkan aikana voi nähdä Saimaan norpan. Meitä ei tämä onni kohdannut ainakaan vielä tällä reissulla, mutta näin jäi vielä jotain jännitettävää mahdollista uusintakierrosta ajatellen.

Hostellireissaaja Meeri Kukkola pyöräreissulla Puumalassa.
Pyörälautta Norppa II oli reissun kohokohta.

Hostelli Rantapappilan sijainti on erinomainen ajatellen Puumalan saaristokierroksen kiertämistä. Hostelli on käytännössä reitin varrella ja matkaan pääsee todella sujuvasti. Lisäksi kaikki muutkin reissussa tarvittavat palvelut ovat ihan vieressä. Suosittelemme tätä kokonaisuutta lämpimästi erityisesti kaikille pyöräilystä pitäville tai siitä kiinnostuneille, mutta hostelli Rantapappilan läheltä löytyy myös paljon muita mielenkiintoisia aktiviteetteja.

Puumala oli paahteinen ja ihana, hyvät muistot jäi!

Teksti ja kuvat: Meeri Kukkola ja Juha Kolistaja

Tutustu Hostelli Rantapappilaan ja varaa majoitus


Kirjoittajat kuuluvat Hostellijärjestön valitsemiin Hostellireissaajiin, jotka tekevät vuoden 2020 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2021 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2021.

Julkaistu 30.6.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *