Reissu Kalajoen Hiekkasärkille ja Tapion Tuvalle

Hostellireissaajatarina 6: Riitta Kallio
Kohde: Tapion Tupa, Kalajoki

Kun hellekesän lämpömittari kipusi Tampereellakin päiväkausiksi 30 asteeseen ja yli, oli aika suunnata kohti Kalajoen Hiekkasärkkiä, viileää (sinilevästä vapaata) merta ja vilpoista merituulta.

Saman hienon idean olivat keksineet tuhannet muutkin huippuhelteen korventamat suomalaiset, joiden kesälomat alkoivat juhannuksen jälkeen.

Vapaata hotellihuonetta ei tuntunut Särkiltä löytyvän ainakaan siedettävään hintaan, mutta onneksi loma-alueella on tasokas hostelli. Tapion Tuvalta löytyy likimain hotellitasoinen majoitus aamiaisen ja oman kylpyhuoneen kera. Hostellikortin alennuksen jälkeen kahden hengen majoituksen vuorokausihinnaksi jää 81 euroa.

Matkaseuraksi lupautuu kaverini Kirsi. Kumpikin meistä on kiinnostunut näkemään myös Ylivieskan uuden, huippumodernin kirkon, joka viime vuonna valmistui Kalajokivarrelle. Niinpä auton keula suunnataan ensimmäiseksi kohti melko tuoretta arkkitehtuurinähtävyyttä, josta olimme nähneet muutamia kiinnostusta herättäneitä kuvia.

Reppu kevyt, mieli reipas

Hyvillä mielin hurautamme tien päälle ja vaihdamme kuulumisia. Ensimmäinen pysähdys on Etelä-Pohjanmaalla, matkalaisten suosimalla Jalasjärven Juustoportilla, jossa syömme mainion lounaan ja shoppailemme hieman Pentikin liikkeessä. On mukava, turistimainen fiilis.

Helteestä huolimatta ilmastoidussa autossa on miellyttävä ajella. Jostain takaraivosta pulpahtaa mieleen vanha runonpätkä, jossa matkustavaisia kehotetaan reissaamaan kevyellä varustuksella ja reippaalla mielellä.

Keski-Pohjanmaan uusi arkkitehtuurinähtävyys, Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkko löytyy Google Mapsin avulla helposti ja osoittautuu odotettuakin upeammaksi.

Ylivieskan kirkko
Viime vuonna valmistunut Ylivieskan kirkko ympäristöineen ja taideteoksineen on uusi hieno arkkitehtuurinähtävyys Kalajoen varrella, noin 40 kilometrin päässä Tapion Tuvalta.

Miellyttävä rouva kertoilee meille kirkon rakentamisesta ja esittelee paikkoja. Siinä sivussa nautimme kahvit kirkon ”olohuoneessa”. Uusi kirkko on rakennettu nykyaikaisen seurakunnan moninaisia tarpeita vastaavaksi, mutta samalla rakennuksen pelkistetty muotokieli tuo mieleen keskiaikaiset kivikirkot. Arkkitehtitoimisto K2S ja pääsuunnittelija Kimmo Lintula saavat meiltä täydet pisteet.

Myös uuden kirkon kupeeseen jääneet vanhan kirkon kivijalat ja hiiltyneistä hirsistä tehty muistomerkki ovat vaikuttavia. Kauneus ja rumuus kommunikoivat Ylivieskan kirkkomaalla koskettavalla tavalla.

Kohti merta ja Hiekkasärkkiä

Ylivieskasta Kalajoen Hiekkasärkille on ajomatkaa noin 40 kilometriä. Tasainen peltomaa vaihtuu kumpuilevaksi mäntykankaaksi, kun auton keula kääntyy iltapäivällä takaisin etelää kohti valtatielle E8. Muutaman kilometrin päästä, aivan kasitien kupeelta löytyy Tapion Tupa, joka pitää sisällään ryhmän perinteisiä paikalle siirrettyjä hirsirakennuksia. Päärakennuksen lisäksi alueelta löytyy myös hulppea karavaanarialue maauimaloineen sekä myös meidän majoituspaikkamme ”Pytinki”.

Tapion Tuvan Pytinki
Suosittu hostelli Tapion Tupa perinteisine pohjalaisrakennuksineen sijaitsee Hiekkasärkkien matkailualueen reunassa omassa rauhassa, mutta lähellä alueen moninaisia palveluita.

Huoneemme on toisessa kerroksessa, mutta jyrkähköt portaat eivät meitä haittaa. Hirsipaneloitu huone on siisti ja tilavaan jääkaappiin vähäiset matkaeväämme mahtuvat ruhtinaallisesti. Ilmastointia ei ole, mutta ikkunan saa auki. Ympäröivä männikkö antaa myös mukavaa varjostusta, joten vinttikammarimme on pysynyt siedettävän lämpöisenä ennätyshelteistä huolimatta.

Pytinki huone
Majapaikkamme Tapion Tuvalla oli Pytingin yläkerrassa. Siisti huone piti sisällään tv:n ja jääkaapin lisäksi myös kylpyhuoneen, joka huippuhelteellä tarjosi kaivattua vilvoitusta.
Tapion Tuvan rakennuksia ja sähköautojen latauspiste
Näyttelytila ulkoa ja sähköautojen latauspiste.

Pienen virkistäytymisen jälkeen suunnistamme kävellen läpi kanervantuoksuisen maisemareitin kohti reilun kilometrin päässä siintävää merenrantaa ja sen illallispaikkoja. Tapion Tuvan ruokaa on kehuttu, mutta tällä kertaa merenrantamaisema painaa paikan valinnassa. Päädymme pakollisen hiekkasärkkäkävelyn jälkeen Lokkilinnan terassille, joka on kerännyt keskikesän ilta-auringosta ja ravintolan antimista nauttivan kansainvälisen yleisön pöytiinsä. Korva erottaa iloisesta puheensorinasta suomen ja savon lisäksi ainakin ruotsia ja ranskaa puhuvat.

Maisema reitti ja Riitta Kallio
Reitti Tapion Tuvalta merenrantaan kulki halki kanervantuoksuisen mäntymetsän. Hostellireissaaja Riitta haki vilvoitusta huippuhelteeseen Hiekkasärkiltä, jossa viileältä mereltä puhalsi eteläisen pehmeä ”pumpulituuli”.

Hiekkasärkät

Maukasta illallista on mukava sulatella hissukseen Tapion Tuvalle palatessa upeita kesäisiä maisemia ihaillen. Majoituksemme on hieman jäähtynyt iltapäivästä, mutta pussilakanoiden sisältä on kaivettava paksut peitot pois ja nukuttava pelkillä lakanoilla.

Aamusuihkun jälkeen suuntaamme aamiaiselle, joka on katettu päärakennuksen tilavaan tupaan, joka on sisustettu pohjalaishenkisesti. Käsitöitä ja taidetta on mukava katsella runsasta aamupalaa nauttiessa. Keskikesän bonuksena yläkerrassa on kiinnostava valokuvanäyttely, jonka keskiössä on suomalainen lehmä. Sama näyttely kiertää Suomea lukuisilla eri paikkakunnilla.

Tapion Tuvan ruokasali ja näyttely
Tapion Tupa pitää sisällään majoitus- ja ravintolatilojen ohella myös myymälän, näyttelytiloja, karavaanarialueen ja maauimalan.

Maaginen Särkkä, Kalla ja pumpulituuli

Vaikka Hiekkasärkkien horisonttiin on noussut taas yksi uusi korkea lomahotelli, merenrannan hieno silhuetti on pysynyt lähes ennallaan. Meri, avara taivas ja horisontissa siintävä Kallan saari ovat paikallaan. Vain alueen tunnusmerkki, mereen työntyvä hiekkasärkkä on hieman muuttunut. Meri muovaa taideteostaan joka vuosi hieman eri näköiseksi.

Maaginen muodostelma houkuttelee kesälomalaisia kävelemään pitkää ja kapeaa särkkää kohti horisonttia. Niin teemme taas mekin. Ja milloinpa se olisi miellyttävämpää kuin nyt, kun helle on lämmittänyt hiekan jalalle mukavaksi ja merivedenkin siedettäväksi kahlailla ja uida. Kaiken kruunaa mereltä puhaltava eteläinen tuulenvire, jota lapsena kutsuimme pumpulituuleksi.

Hiekkasärkät
Kalajoen Hiekkasärkät on paisunut Suomen suosituimmaksi matkailualueeksi, eikä suotta. Upean meriluonnon lisäksi alueelta löytyy likimain täydellinen kattaus virkistyspalveluita kaiken ikäisille.

Jatkamme Hiekkasärkkien maisematien läpi satamaan, josta Kallan saarelle liikennöivä alus lähtee. Haikeana joudumme toteamaan, että veneen aikataulu ei sovi nyt reissumme ohjelmaan. Toissakesän pikainen saarikierros Kallassa ja siellä syöty jumalaisen hyvä savusiika kangastelee vielä mielissämme.

Pienenä lohtuna nautimme varjoisalla kioskiterassilla viileät jäätelöt, käymme maistelemassa savusiikaa maisematien ”Lohilaaksossa” ja jatkamme hieman haikein mielin kohti Vaasaa ja sen tv:stä tuttua nähtävyyttä, Srömsötä.

Ei käy kuten Strömsössä

Paria päivää aiemmin Tampereella huollettu auton ilmastointi sanoo sopimuksen irti heti paluumatkan alussa. Jo edellispäivänä Ylivieskan jälkeen ilmastointi alkoi antaa hiipumisen merkkejä ja varoitusvalot vilkahdella. Kun auton sisälämpötila nopeasti kipuaa kohti 40 astetta, kurvaamme jäähylle kohti Lohtajan Vattajaa ja Ohtakaria. Ranta on hieno ja meressä uinti helpottaa hetkeksi, mutta auton ilmastointi olisi saatava kuntoon. Siispä Kokkolaan etsimään huoltoliikettä.

Ohtakari
Vattajan hiekkaranta on isompi kuin Kalajoella, mutta alue on ensisijaisesti armeijan käytössä. Ohtakarin saari on poikkeamisen arvoinen paikka Vattajan pohjoispäässä.

Iltapäivän tunteina huoltoliike löytyy ja NM-Laatuhuollon ystävälliset asentajat suostuvat vielä päivän päätteeksi tekemään välttämättömiä korjaustoimenpiteitä. Niiden valmistumista odotellessa hoksaamme varata majoituksen Kokkolan keskustasta. Hotellin läheisyydestä löytyy suosittu iltatori ja vilpoisalla terassilla varustettu nuorekas illallispaikka. Rock´n Roll Dinerin ruoka osoittautuu yllättävän herkulliseksi. Turhankin kuuman päivän ilta kääntyy leppeäksi ja kaupungin kesäistä menoa on kiva katsella lomalaisen vinkkelistä.

Aamusella jatkamme kohti Vaasaa. Strömsö löytyy helposti Googlen avulla. Aivan meren rannassa sijaitseva, tv:stä tuttu koristeellinen huvila vehmaine pihapiireineen on edellisenä päivänä osunut ukkosmyrskyn reitille.

Strömsö
Strömsössäkin voi myrsky yllättää, mutta puut osasivat kaatua rakennuksia vahingoittamatta.

Trombi on kaatanut useita järeitä pihapuita ja riipinyt hopeapajurivistön oksistoista liki puolet pois. Ehkä paikan kuuluisa hyvä tuuri on ollut kuitenkin menossa mukana, sillä kaatuneet tukkipuut eivät juurikaan ole vaurioittaneet läheisiä rakennuksia. Osoittautuu myös, että Strömsössä on hyvä hiekkaranta, joka näyttää olevan varsinkin lapsiperheiden suosiossa.

Palaamme tapahtumarikkaalta rengasmatkaltamme halki viljavan Etelä-Pohjanmaan ja metsäisen Pohjois-Pirkanmaan varsin vaikuttuneina. Suomen kesä ja arkkitehtuuri on upeaa!

Teksti ja kuvat: Riitta Kallio

Tutustu Tapion Tupaan 

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 16.9.2022

Vastaukset

  1. Eija avatar
    Eija

    Hyvä reissu kertomus josta saan itselleni vinkkiä mihin voisi suunnistaa ja vaikka yöpyä Tapion tuvan hostellissa, Joskus ollaan poikettu siellä kahvilla kun ollaan reissulla. Ja myös nuorempana etelästä liftattiin juhannuksen viettoon. Mukava sopivan lyhyt kuvaus reissusta josta saa myös käsityksen että mukavaa oli.

  2. Pekka avatar
    Pekka

    Egenlandia parhaasta päästä etenkin kesäkelillä. Mukava juttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *