Hostellireissaajatarina 6: Mikke Palvanen
On heinäkuun loppu ja suuntaamme tyttöystäväni kanssa pienelle Etelä-Suomen roadtripille, tarkoituksenamme nähdä hieman normaalista poikkeavia nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi luolia, kirkkoja ja jopa erikoisia puita. Cirkus Hostel Holken vaikuttaa myös mielenkiintoisen erilaiselta majoituspaikalta ja valikoituu näin yhdeksi etapiksemme.
Lähellä Holkenia sijaitsee Suomen kauneimmaksikin puuksi väitetty Paavolan tammi, jonne luonnollisesti meidän on pakko pysähtyä. Luontopolun ja pitkospuiden päässä odottaakin majesteettinen tammi kuin suoraan fantasiakirjan sivuilta. Ihmettelemme vuosisatoja vanhaa jättiläistä ja nopean internethaun perusteella niin on moni muukin, sillä paikka on ollut suosittu myös valokuvaajien ja hääparien parissa.

Saapuessamme hostelliin paikan isäntä, sirkustaiteilija Pekka ottaa meidät iloisesti vastaan ja yllätykseksemme urkuharmonilla säestäen laulaa meidät tervetulleiksi. Pekka esittelee meille tiluksia ja kertoo Holkenin ja hänen taustojaan. Koko Holken huokuu sirkuksen taikaa ja kaikesta huomaa omistajien palon esittäviä taiteita kohtaan. Pekalla ja hänen puolisollaan onkin koko elämän kokemus musiikin, sirkuksen ja teatterin parista ja suuren osan ensi vuotta Pekka viettääkin taas sirkuksen mukana kiertueella.
Holkenin majoitustilat on nimetty ja sisustettu sirkusteemaa kunnioittaen, kuitenkin hillityn arvokkaasti niin, että sekä sirkusfanit kuin pellejä pelkäävätkin voivat nauttia ympäristöstä. Teemaan sopien pääsemme majoittumaan Holkenin erikoisuuteen; aitoon sirkusvaunuun! Tämä sirkusvaunu on toiminut Sirkus Finlandian kioskivaununa useita vuosia ja eläköityään saapunut Holkeniin ainutlaatuiseksi majoitusrakennukseksi. Olin jo etukäteen aivan innoissani tästä majoitusmahdollisuudesta ja vaunun kotoisuus ei petä.
Holkenissa on mahdollista varata myös aamiainen, joka tarjoillaan päärakennuksen kauniissa Sinisestä Salongista. Salongin seinät pursuilevat sirkuskiertueiden aikana Ruotsista kerätyistä vanhoista posliiniastioista, jotka ovat päässeet arvoiseensa käyttöön vieraille. Aamiaista syödessämme Pekka istahtaa tällä kertaa pianon ääreen ja saamme taas nauttia hänen osaavasta musisoinnistaan railakkaan laulun muodossa.
Hostellilta lähdettyämme suuntaamme Inkooseen, jonka kauniissa satamassa on etenkin kesällä kuhinaa ja kojuja. Savustettua kalaa on mahdollista ostaa suoraan tuoreena satamasta ja muista kojuista saa muun muassa käsitöitä ja herkullista saaristolaisleipää. Inkoon kiinnostavalta vaikuttava kotiseutumuseo Gammelgården on valitettavasti suljettuna vierailumme ajankohtana, mutta sen sijaan käymme Inkoon keskiaikaisessa kivikirkossa katsomassa Suomen ainutta Kuolemantanssia kuvaavaa seinämaalausta. Kesäisin kirkossa on myös opas paikalla, minkä lisäksi siellä järjestetään useita konsertteja.

Meidän matkamme jatkuu tällä kertaa pääkaupunkia kohti, mutta lähialueelta löytyisi myös paljon muuta houkuttelevaa nähtävää. Fagervikin historiallinen ruukki sijaitsee vain kymmenisen kilometrin päässä ja idylliseltä alueelta löytyy esimerkiksi museo ja Suomen vanhimmat vielä soivat urut. Porkkalan vuokra-alueeseen liittyvää historiaa löytyy puolestaan läheltä muutamankin sotamuseon verran ja onpa päätien varressa yksi säilynyt bunkkerikin yleisölle avoinna. Pysähdymmekin bunkkerilla ja saamme lisää yleissivistävää historiatietoa infotaulusta. Luonnon rauhaa ja kauneutta kaipaavalle Kopparnäsin ja Porkkalanniemen ulkoilualueet ovat myös lähellä.
Holken on erityisen suosittu pyöräilijöiden keskuudessa ja heitä hostellilla näkyikin samaan aikaan kanssamme. Sijaintinsa puolesta Holken onkin erinomainen valinta pyörällä rannikkoa pitkin matkustavalle ja itseänikin alkaa houkuttamaan ajatus pyöräilyretkestä tuolla alueella tai jopa vaikka Helsingistä Turkuun. Tämän tapahtuessa pysähtyisin matkalla ehdottomasti uudestaan Holkenissa.
Yllä Miken video hostellireissusta Cirkus Hostel Holkeniin.
Teksti ja kuvat: Mikke Palvanen
Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2021 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2022 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2022.
Julkaistu 9.9.2021