Kansikuva

Unelmia Tampereella!

Hostellireissaajatarina 2: Oscar Eriksdal

Puolen päivän jälkeen saavuin Tampereelle, Tammerkosken ja vanhojen tehdasalueiden syleilyyn. Saavuttuani kaupunkiin vatsani kurni jo sen verran, että päätin suunnata suorinta tietä kohti Kauppahallia. Tampereen Kauppahalli tunnetaankin kaupungin sydämenä ja onhan se myös koko Suomen ja Pohjoismaiden suurin kauppahalli, joten se ei varmasti jätä ketään nälkäiseksi.

Matkani linja-autoasemalta sinne taittui verkkaisasti kävellen. Reitin varrella tuli ylitettyä myös Tamperetta kahtia halkova Tammerkoski. Ylittäessäni siltaa vastaan tuli suuren kaupungin tyylisesti sähkösopimuksia tarjoamaan innokkaat feissarit. Tällä kertaa jätin kuitenkin sopimukseni vaihtamatta ja reittini jatkui kohti maistuvaa lounasta.

Perille päästyäni, päädyin valitsemaan Kauppahallin monipuolisesta tarjonnasta japanilaisen ravintolan. Vietin ravintolassa kiireettömän ruokailuhetken ja oli mukavaa vain istuskella rauhassa, sekä seurata ohi lipuvia ihmisiä. Lounaan jälkeen oli aika suunnata majapaikkaani Tammerkosken toiselle puolelle, kansainvälisestikin palkittuun Dream Hostel & Hotelliin.

Hostellijärjestön Hostellireissaaja Oscar Tampereella
Tampereen keskustan maisemia

Nysse tulee! Ei muuten olekaan Tampereella pelkästään sanonta, nimittäin ratikan valmistumista ja käyttöönottoa odotellessa Tampereella kuljettaa joukkoliikenteen Nysseiksi nimetyt bussit.

Hostellin edustalle päästyäni en ollutkaan enää varma, olenko nyt Hollywoodissa vai Suomessa? Nimittäin aivan Dream Hostel & Hotellin edessä Åkerlundinkadulla sijaitsee Suomen ensimmäinen oma Tähtikatu. Tähtikatu juhlii ja kunnioittaa kotimaisia musiikkialan toimijoita. Tähtensä siihen ovatkin tähän mennessä saaneet mm. Juice Leskinen, Eppu Normaali ja Nightwish. Kenenköhän vuoro on seuraavaksi?

Sisäänkirjautuminen hostelliin hoitui kätevästi netin välityksellä. Saapumisohjeet ovikoodeineen pärähtivät suoraan sähköpostiin. Dream on jaettu siten, että ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee Hostelli ja toisessa Hotelli. Oma varaukseni oli hotellin puolella, toisessa kerroksessa. Mielenkiinnosta kuitenkin menin ensin tutkailemaan miltä hostellin puoli näyttää. Hauskana yksityiskohtana osui silmiini heti, kuinka jokainen huone oli nimetty jollakin Tampereeseen liittyvällä aiheella. Näitä aiheita olivat mm. Mustamakkara, Lenin ja Kalevan kirkko. Hostellin käytävällä tuli vastaan iloisuutta hehkuva paikanpitäjä, jonka kanssa vaihdoimmekin pikaiset tervehdykset ja kuulumiset.

Dream Hostel & Hotellin skandinaavinen sisustus
Hotellin skandinaavinen sisustus

Toisessa kerroksessa sijaitsevan hotellin ilmapiiri oli skandinaavisen sisustuksensa ansiosta hyvinkin seesteinen ja tyylikäs. Myös tästäkin kerroksesta löytyi hostellimaiseen tapaan hyvin varusteltu yhteiskeittiö ja oleskelutila. Tunnelma oli hotellissa välillä niin rauhaisa, että sitä olisi ihan mieluusti jäänyt omaan huoneeseensa oleskelemaan. Se ei kuitenkaan ollut suunnitelma ja oli aika lähteä tutustumaan Tampereeseen laajemmin.

Vallitseva pandemiatilanne piti vielä tällä kertaa suurimman osan paikoista suljettuina, joten kaupunkiin tutustuminen jäi lähinnä kävelemisen ja katselemisen muotoon. Tämä tosin sopi itselle vallan mainiosti. Lähdin suuntaamaan kohti keskustan pohjoisempaa puolta ja matkan aikana tulikin huomattua, kuinka monipuolisen erinäköisistä alueista Tampere koostuikaan. Oli mitä erilaisempia tehdasalueita, jugend-tyylisiä kirkkoja, Tammerkoskea, vanhoja kivitaloja, puutaloalueita, kauppakeskuksia, työmaita ja järvimaisemia.

Hostellijärjestön Hostellireissaaja Tampereella. Kuvia kaupungilta.
Punatiili rakennuksia Tammerkosken varrella ja Muumipeikko sorsapuistossa

Reittini kulki myös tunnetun Museokeskus Vapriikin ohitse. Vapriikki toimii Tammerkosken varrella vanhoissa punatiilisissä tehdaskiinteistöissä, jollaisia kaupungista löytyykin paljon. Vapriikissa toimii seitsemän eri museota ja aina yli kymmenen samanaikaista näyttelyä. Kaikki näyttelyt sisältyvät samaan pääsymaksuun. Kun paikat taas aukeavat niin Museokeskus Vapriikki päätyykin ehdottomasti tulevaisuuden vierailukohteekseni.

Näsinpuistoon saakka päästyäni avautui eteeni avarat näkymät. Yllätys, yllätys, Näsijärvelle ja huvipuisto Särkänniemeen. Särkänniemen näkeminen toikin nostalgisesti mieleen lapsuuden mukavat päiväretket perheen kanssa. Kesken nostalgisten muistelmieni Suomen kevät teki taas temppunsa ja taivaalta alkoi pyryttää runsaasti lunta. En antanut tuon kuitenkaan häiritä itseäni, vaan jatkoin matkaani kohti Pyynikin harjua (maailman korkein pitkittäisharju) ja Pispalaa. Pispalaa voisi korkeuserojensa ja värikkäiden talojensa puolesta kutsua jopa Suomen San Franciscoksi.

Hostellijärjestön Hostellireissaja Tampereella Pispalan portaissa.
Pispalan portaat

Pian päivä taas onneksi paistoi ja pääsin reippailemaan nousemalla ylös Pispalan portaat. Pispalan portaat sisältävät 330 askelmaa, jotka kuljettavat Hirvikadulta ylös Pispalanharjulle. Portaiden yläpäässä oli hostellireissaajalle tarjolla mehevä maisema, joka jatkui värikkäiden talojen ylitse aina Pyhäjärvelle saakka. Jos tämä näkymä ei vielä tyydytä maiseman nälkäistä, niin Pyynikinharjulta löytyy merenpinnasta 152 metrin korkeuteen kohoava Pyynikin näkötorni, joka tarjoaa 360-asteiset näkymät ympäristöstään.

Matkalla takaisin majapaikalleni poikkesin vielä läheiseen ruokakauppaan hakemaan hieman iltapala- ja aamiaistarvikkeita. Pitkän päivän jälkeen hotellille päästyäni oli aika käväistä virkistävässä suihkussa. Loppuilta kului lueskellen juuri aloittamaani George Orwellin klassikkoteosta: Vuonna 1984. Jos olet lukijatyyppiä ja lukemisesi ovat sattuneet jäämään kotiin, niin se ei ole ongelma. Dream Hostel & Hotellin huoneiden visuaalisen sisustukseen kuuluu erilaiset kirjat ja lehdet, joten lukemista on tarjolla.

Hostellijärjestön Hostellireissaaja Oscar Dream Hostelissa Tampereella
Hostellireissaaja hostellin riippukeinussa. Tampereen kaupunkielämää.

Herättyäni rauhallisten yöunien jälkeen vietin vielä muutaman tunnin hotellissa. Tunnelmallisella rottinkiriippukeinulla istuskellen nautin aamiaisen ja kupillisen mustaa teetä. Uloskirjautuminen hoitui myös kätevästi netin välityksellä. Ennen kotiinlähtöäni vierailin vielä ystäväni luona Tampereen ydinkeskustassa. Vierailun jälkeen suuntasin kohti linja-autoasemaa, josta kotimatka kohti Turkua alkoi.

Seuraavaan kertaan Tampere.

Teksti ja kuvat: Oscar Eriksdal

Tutustu Dream Hostel & Hotelliin

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2021 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2022 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2022.

Julkaistu 11.5.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *