Kansikuva

Uusi hostelli Kolin kainalossa: Herajärven retkeilykeskus on retkeilijän unelmakohde

Luontoretkeilijälle on nyt tarjolla hostellimajoitusta Pohjois-Karjalan jylhissä maisemissa Kolin kainalossa. Verkoston uusi hostelli, Herajärven retkeilykeskus, on retkeilijän unelmakohde Kontiolahden Herajärvellä kauniin luonnon ja puhtaiden vesien äärellä.

Herajärven retkeilykeskus kulkee myös nimellä Kiviniemen luontotila. Tilan toiminta on saanut alkunsa Kolin kansallispuiston perustamisesta ja Herajärven kierroksen rakentamisesta. Matkailu- ja majoitustoimintaa tilalla on ollut 90-luvun loppupuolesta lähtien. Vuodesta 2010 tilaa on ylläpitänyt perheyritys Korpisoturi Oy, joka työllistää yrittäjien lisäksi kesäaikaan kaksi työntekijää. Yritys tarjoaa tilalla majoitus- ja elämyspalveluita sekä välinevuokrausta niin yksittäismatkailijoille kuin ryhmillekin.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti
Tilalla voi yöpyä ympärivuoden sähkölämmitteisissä aitoissa.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti
Herajärven retkeilykeskuksessa yövytään retkeilyhenkisesti 2-6 hengen aitoissa, joissa on yhteensä 26 ympärivuotista petipaikkaa. Lisäksi kesäisin majoitustilana palvelee yli satavuotias riihi, jossa mahtuu yöpymään noin 30 henkilöä. Alueella on myös pieni caravan-alue, jossa on sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikkoja sekä mahdollisuus myös telttailuun. Saunoa voi lisämaksusta pihan tilavassa puusaunassa tai savusaunassa.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti
Pihasta avautuu hieno näkymä Herajärvelle.
Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti
Vanhasta kivinavetasta löytyy mm. asiakaskeittiö.

Yöpyjien käytössä on päärakennuksen wc -ja suihkutilat sekä pihapiirissä oleva kivinavetta, Kahjon Kantturan sali, jossa voi viettää aikaa tai valmistaa itse aterioita. Navetassa järjestetään myös kokouksia ja juhlia; juhlijoita sinne mahtuu 60-120 henkilöä. Melkein 125 vuotta vanhassa päärakennuksessa sijaitseva Pehtoorin tupa tarjoaa maukasta kotiruokaa etukäteistilauksesta sekä palvelee myös kokouspaikkana maksimissaan 30 hengelle.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus sijaitsee kätevästi Herajärven kierroksen puolivälissä, kierroksen risteysten kohdalla. Kierros koostuu kahdesta rengasreitistä, jotka yhdistämällä voi kulkea jopa 60 km. Reitti kiertää Herajärven ja kulkee Kolin kansallispuiston halki. Retkeilykeskuksesta voi valita kuljettavakseen myös vain toisen rengasreitin, pituudeltaan joko 35 km tai 30 km. Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus niin kokeneelle retkeilijälle kuin luontoharrastajallekin. Reitin kallioiset vaaranlaet, varjoisat lehdot ja kulttuurimaisemat tuovat reitille vaihtelua.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti
Herajärven kierroksen varrella sijaitsee Lakkalan vuokratupa, jonka pihapiirin perinnerakennuksia ympäröivät lammaslaitumet ja vanhat pellot.

Herajärven retkeilykeskuksen läpi kulkee myös UKK-reitti, jonka kulkijoita tila palvelee. Kolin luontokeskukseen on hostellista matkaa 20 km. Retkeilykeskuksesta voit vuokrata kanootteja, maastopyöriä, veneitä, telttoja ym retkeilyvarusteita. Ryhmille järjestetään myös opastettuja retkiä.

Asiakaskunta koostuu pääosin kotimaisista retkeilijöistä, mutta myös ulkomaisten määrä on kasvamaan päin. Tilalla on joitakin vakiokävijöitä, jotka palaavat patikoimaan Herajärven ja Kolin maisemiin kerran tai kaksi vuodessa.

Varaa majoitus

Julkaistu 8.7.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *