Kansikuva

Uusi hostelli Savonlinnassa: monien tarinoiden Kartanohostel AnnaCatharina

Verkostomme uusi hostelli Kartanohostel AnnaCatharina sijaitsee kauniissa ympäristössä Savonlinnan maalaispitäjässä. Hostellilla on vaiherikas historia. 1900-luvun alussa vaivaistaloksi rakennettu rakennus on kokenut muodonmuutoksen vanhainkodin kautta lämminhenkiseksi hostelliksi. Nykyään matkaajat voivat tunnelmoida laajalla piha-alueella AnnaCatharinan persoonallista historiaa.

AnnaCatharinan tarina

Entisen WillaNutun tilat vuokranneet Marianna Kaarniranta ja Markku Holopainen luottavat paikan historian vetovoimaan. Taloon ja maa-alueisiin liittyy monia tarinoita ja henkilöitä. Tilan mielenkiintoinen historia juontaa juurensa 1600-luvulta kruununtilan hallinnassa olleista Varparannan maista ja sen naapurissa sijainneesta säteristä. Mariannan suku polveutuu tilan omistajasta Abraham Falckista, joka piti hallussaan maa-alueita 1700-luvulla. AnnaCatharinan nimi nousi esille Falckin sukuhistoriasta ja erään tarinan mukaan Anna Catharina olisi ollut Abrahamin sisar. Anna Catharina Falck oli myös aviossa säterin isännän Johan Rutenstiernan kanssa.

1900-luvun alussa silloinen Säämingin kunta perusti tilojen maille vaivaistalon. Tämä talo toimii tätä nykyä AnnaCatharinan päärakennuksena. Vuosien saatossa tilalla toimi kunnalliskoti, lastenkoti ja kulkutautisairaala. 1980-luvulla osastoja alettiin vähitellen siirtää pois Varparannalta ja viimeisenä loppui vanhainkodin toiminta v. 1993.

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna
Hostellissa on nähtävillä vanhoja kuvia menneiltä ajoilta.

Rakennusten oltua viisi vuotta tyhjillään Itä-Savon Nuorisotoiminnan tuki ry vuokrasi alueen Savonlinnan kaupungilta ja nimesi paikan WillaNutuksi. Majoitustoiminnan aloitus pelasti tuolloin historialliset rakennukset varmalta purku-uhalta. Paikka toimi leiripaikkana ja hostellina lähes kaksi vuosikymmentä, kunnes yhdistys lopetti toiminnan WillaNutussa marraskuussa 2017.

Marianna ja Markku työskentelivät tuolloin jo talossa, jolloin heidän tehtävänään oli toiminnan kehittäminen. WillaNutun toiminnan loppuessa, halusivat he jatkaa aloittamaansa kehitystyötä ja vuokrasivat tilat kaupungilta. Kaksikon kokemus matkailusta, markkinoinnista ja ravintola-alalta loi varmuutta yrittäjyyteen. Markku on toiminut aiemmin sekä ravintoloitsijana että eräoppaana. Mariannalla on matkailualan koulutus ja työkokemusta matkailualan yrityksissä sekä projekteissa.

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna

Marianna ja Markku ovat pyörittäneet Kartanohostellia nyt vuoden verran. Ensimmäinen vuosi yllätti tuoreet yrittäjät positiivisesti. Matkailijat löysivät hostellin ja kartanossa vietettiin jopa yhdeksät häät sekä useita syntymäpäiviä ja ylioppilas- ja rippijuhlia.

”Olemme erittäin tyytyväisiä päätöksemme ryhtyä yrittäjiksi. Meillä on aivan ihania vieraita ja tämä paikka on ainutlaatuinen. Nautimme kyllä ihan jokaisesta päivästä! Tänä kesänä saamme taas kunnian olla mukana järjestämässä useita kesäjuhlia ja leirejä ja tietenkin tutustua vieraisiimme, jotka tulevat majoittumaan meille ympäri Suomea ja enenemässä määrin myös ympäri maailmaa!”, kiteyttää Marianna iloisena.

Aamiaismajoitusta ja juhlapalveluita

AnnaCatharinan huoneet ovat pääosin kahdelle hengelle, mutta myös 3-4 hengen perhehuoneita on saatavilla. Majoittumaan mahtuu kaiken kaikkiaan 60 henkilöä. Suihkut, vessat ja itsepalvelukeittiö sijaitsevat huoneiden välittömässä läheisyydessä. Maittava aamiainen sisältyy yöpymishintaan.

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna
Tilavassa perhehuoneessa mahtuu yöpymään neljä henkilöä.

Yksittäismatkailijoiden lisäksi AnnaCatharinan varauskalenteria täyttävät perhejuhlat ja tapahtumat. Idyllinen AnnaCatharina on erittäin suosittu häiden ja muiden juhlien pitopaikka, ja varauksia tulee myös ulkopaikkakuntalaisilta. Ateriapalvelut, 80-100 hlön juhlatila sekä juhlavieraiden yöpymispaikka löytyvät kaikki saman katon alta! Hääparille on oma romanttinen hääkammari talon ylimmässä kerroksessa.
Tilat ja palvelut soveltuvat mainiosti myös leirien ja muiden yksityistilaisuuksien pitämiseen kuten vaikkapa koiraleireille. Suurin osa huoneita on koiraystävällisiä ja ympäröivä luonto tarjoaa monia lenkkeilypolkuja lemmikin ulkoiluttamiseen.

AnnaCatharinaan pääsee kätevimmin omalla autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä, mutta saapua voi myös vaikkapa vesiteitse.

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna

Aktiviteetteja ja retkeilykohteita

Pihapiiristä löytyy monenlaista aktiviteettimahdollisuutta, kuten jalkapallo- ja rantalentopallokentät, luontopolku, kota, valaistu kuntorata sekä pienen matkan päässä näkö- ja seikkailutorni. Alueella ja lähistöllä on myös paljon geokätköjä. Lähin uimaranta, Kallioranta, sijaitsee vain kilometrin päässä Saimaalla. Naapurissa Tiisanmäen lammastilalla pääsee tutustumaan suomalaiseen luomutilaan. Ja kaikki Savonlinnan tapahtumat ja nähtävyydet ovat vain vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä (23 km).

Lähellä sijaitsevat Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot ovat mainioita retkeilykohteita luonnossa liikkujalle. AnnaCatharinasta on lyhyt ajomatka (18km) Oraviin, josta pääsee helposti Linnansaaren kansallispuistoon veneellä tai meloen. Läheinen Kaijansuo on myös tutustumisen arvoinen luontokohde. Retkipäivän päätteeksi voi saunoa AnnaCatharinan pihasaunassa ja nukkua rauhalliset unet maaseudun hiljaisuudessa!

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna

Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna
Linnansaari ja Savonlinnan nähtävyydet ovat lähellä.

 

Varaa majoitus

Julkaistu 3.6.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *