Monipuolista ja yksilöllistä majoitusta hostelleissa

Kutsumme hostelliverkostostoa nimellä ”verkosto” ihan tietystä syystä. Sana ”verkosto” kuvastaa parhaiten sitä, että jokainen hostelli, jota markkinoimme on erilainen, yksilöllinen ja uniikki. Kun olet majoittunut yhdessä, niin olet nähnyt vasta sen yhden. Muihinkin hostelleihin kannattaa tutustua!

Hostellit sijaitsevat hyvin erilaisissa paikoissa

Hostellit ovat ainutlaatuisia ja yksilöllisiä monesta näkökulmasta katsottuna. Ensinnäkin ne sijaitsevat hyvin erilaisissa paikoissa: yksi on kaukana taajamasta lähellä kansallispuistoa ja toinen taas keskellä kaupungin vilinää ja tapahtumia.

Esimerkki kansallispuistoa lähellä olevasta hostellista on Herajärven retkeilykeskus Kontiolahden Romppalassa. Yöpymispaikka on Kolin kansallispuiston maisemissa kahden retkeilyreitin varrella, sekä Herajärven kierroksen että UKK-reitin. Majoitustilat ovat aitoissa ja riihessä, suihkutilat sijaitsevat pihasaunassa ja käytössä on uudet biovessat. Kunnostettu kivinavetta pihapiirissä tarjoaa mahdollisuuden oleskeluun ja ruuanlaittoon. Ennakkotilauksesta voit nauttia valmiista aterioista ja aamiaisesta. Ennakkoon tilaamalla voit myös vuokrata retkeilyvälineitä, mm. maastopyöriä, kanootteja ja kajakkeja. Ja jos sinulla on hostellikortti, saat retkeilyvälineistä 10 %:n alennuksen.

Esimerkki kaupunkihostellista on Helsingin Katajanokalla sijaitseva Eurohostel. Hostellilta on lyhyt ratikka- tai kävelymatka keskustaan, jossa ovat kaikki Helsingin palvelut ja tapahtumat. Helsingissä on kymmeniä museoita ja gallerioita, erilaisia musiikkitapahtumia riittää useampia lähes joka päivälle ja kaupunkiluontoon pääset tutustumaan omatoimisesti tai opastuksen kanssa. Eurohostelissa voit majoittua 1-3 hengen huoneessa, yhteiskäytössä olevat wc- ja suihkutilat ovat erikseen naisille ja miehille. Lisäksi yöpyjät saavat nauttia aamusaunan löylyistä maksutta!

Herajärven retkeilyksekus ja Eurohostel

Herajärven retkeilykeskus ja Eurohostel

Hostellit ovat tyyliltään ja tunnelmaltaan erilaisia

Hostellit ovat tyyleiltään erilaisia. On viihtyisiä ja kodinomaisia hostelleja ja on myös viihtyisiä, mutta tyyliltään moderneja design-hostelleja. Yksi kodinomaisista verkoston hostelleista on Kaustisella sijaitseva Koskelan Lomatalo. Lomatalossa vieraat majoittuvat kotoisasti maalaismiljöössä. Samalla voi tutustua aitoon maalaistalon elämään ja maatilan töihin, sillä tilalla asuu isäntäväen lisäksi hevosia, kanoja ja kaneja. Majoituksen lisäksi on mahdollisuus olla osana maatilan päivittäistä toimintaa. Koskelan Lomatalon pihapiirissä sijaitsee viehättävä saunarakennus, Savukoskela. Savusaunan lisäksi rakennuksessa on tilava puulämmitteinen sauna sekä viihtyisä takkatupa keittiöineen.

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Time Hostel on hyvä esimerkki modernista design-hostellista. Hostelli on sisustettu hyvällä maulla ja huoneiden viihtyvyyteen ja mukaviin sänkyihin on panostettu. Mutta parasta hostellissa ovat kuitenkin seinillä ja katoissa olevat maalaukset. Niiden kaikkien teemana on aika – time. Siitä hostelli on saanut nimensäkin. Maalaukset on tehnyt jyväskyläläinen Ilkka Hackman (Huonosti maalatut seinät).

Koskelan Lomatalon hevonen ja kanit sekä Time Hostelin huone.

Hostellit mahdollistavat aktiivisen tai leppoisan lomanvieton

Verkostossamme on hostelleja, joissa vieraillessa on lähestulkoon pakko harrastaa jotain liikuntaa, sillä niiden tarjoamat palvelut ja mahdollisuudet ovat niin mahtavia. Toisissa paikoissa taas laiskottelu ja rauhasta nauttiminen on itsestäänselvyys.

Aktiivisuuteen houkutteleva hostelli on esimerkiksi Urheiluopisto Kisakeskus (Kisis) Raaseporissa. Kisiksessä voit harrastaa monia lajeja omatoimisesti, kuten esimerkiksi frisbeegolfia, mailapelejä ja pihapelejä. Sieltä voit myös vuokrata soutuveneitä ja kajakkeja. Kisis sijaitsee upeassa maastossa järven rannalla, joten luonnossa liikkuminen, lenkkeily ja pyöräily on luontevaa. Voit ottaa haltuun jonkin uuden taidon, esimerkiksi valokuvasuunnistuksen, johon voit lainata Kisiksestä ohjeet ja välineet. Jos haluat ohjattua liikuntaa, niin sekin onnistuu. Ennakkoon tilaamalla on mahdollisuus saada ohjausta kymmeniin eri lajeihin.

Leppoisampaa lomaa hakevalle sopii hyvin Joutsan Pappisissa sijaitseva Vaihelan Tila. Päivää voit viettää rauhallisesti luonnossa liikkuen, pyöräillen tai kalastellen. Lähistöllä on jopa kolme järveä, joissa voit kokeilla kalaonnea tai käydä muuten vain soutelemassa. Veneet ovat vieraiden vapaassa käytössä. Syksyllä lähimetsät tarjoavat marjoja ja sieniä. Majoitustilassa on puulämmitteinen sauna, jonka vieraat saavat halutessaan lämmittää.

Kisis ja Vaihelan tila

Melojat Urheiluopisto Kisakeskuksessa ja Vaihelan Tilan rauhaa.

Voit valita joko yksityishuoneen tai vuodepaikan yhteismajoituksesta

Hostelleissa voit majoittua omaan yksityishuoneeseen tai voit varata vuodepaikan huoneesta, jonka jaat ennestään tuntemattoman matkaajan kanssa. Usein käy niin, että huonekaveri ei ole enää lähtiessään tuntematon!

Yksityishuoneita on kaikissa verkostomme kohteissa. Yhteismajoitustiloja on useassa hostellissa, yksi esimerkki niistä on Helsingissä Vallilan kaupunginosassa sijaitseva CheapSleep Helsinki. CheapSleepin suurimmissa huoneissa on vuodepaikkoja 26. Tämä takaa majoitukselle edullisen hinnan. Vuoteet on sijoitettu huoneeseen siten, että jokainen majoittuja saa mahdollisimman paljon yksityisyyttä. Hostellissa on hyvät tilat myös oleskeluun ja ruoan laittoon. Vieraiden käytössä on erilaisia pelikoneita ja myyntiautomaatteja. CheapSleep on tunnettu rennosta kansainvälisestä tunnelmasta.

CheapSleep Helsinki

Cheap Sleepin 26 vuodepaikan majoitushuone ja oleskelutila.

Hostellien omistuspohja vaihtelee yksityisyrittäjistä järjestöihin ja kaupunkeihin

Verkostomme hostellit ovat hyvin erilaisten tahojen omistuksessa. Hostelleja ylläpitävät pienyrittäjät, perheet, erilaiset yhdistykset ja esimerkiksi urheiluseurat ja partiolaiset. Imatralla Hostel Ukonlinnaa ylläpitää ”Tainionkosken Tähti” niminen urheiluseura.  Joensuussa paikalliset vapaaehtoiset partiolaiset ylläpitävät Partiotalo – Scouts´ Hostel -hostellia. Partiotalo on avoinna kesäkaudella, mutta ryhmille myös talvella ennakkovarauksesta. Majoittuminen Partiotalossa on hyvin edullista. Vieraiden käytössä on itsepalvelukeittiö, avarat yhteistilat ja ulkogrilli. Joensuun keskustasta on hostelliin noin kaksi kilometriä.

Partiotalo-Scouts Hostel

Partiotalo – Scouts´ Hostel

Hostelliverkostossa on neljä nuorisokeskusta (Piispala, Anjala, Oivanki ja Marttinen) ja neljä opistoa: Itä-Karjalan kansanopisto, ISLO Hostel, Kainuun Opisto ja Urheiluopisto Kisakeskus. Majoittumalla hostellissa asiakas tukee samalla hostellin taustalla olevan seuran tai muun yhteisön toimintaa.

Hostel Tankar Inn Kokkolan ulkosaaristossa on kaupungin ylläpitämä hostelli ja Turussa ammatti-instituutti ylläpitää Laivahostel S/S Borea.

Verkostossamme on useita perheiden ylläpitämiä hostelleja. Yksi niistä on Hostel Visatupa Sodankylän Raudanjoella. Hostelli on ollut verkostossa vuodesta 1987 lähtien. Visatuvan perustivat Vilho ja Milka Sammalkangas lypsykarjatilan yhteyteen. Nykyisin hostelliyrittäjänä toimii Vilhon ja Milkan poika Janne Sammalkangas perheineen. Visatupa sijaitsee puhdasvetisen järven rannalla. Vieraat voivat nauttia saunan löylyistä ja pulahtaa järveen. Maitotilalla on myös mahdollisuus tutustua maidontuotantoon ja lehmiin! Syksyisin luonto kutsuu marjastamaan ja sienestämään. Majoitus on kolmessa eri rakennuksessa, joissa on kaikissa käytössä keittiö. Jos et halua itse kokata, voit istua valmiiseen pöytään nauttimaan lappilaisia perinteitä noudattaen valmistetuista maukkaista aterioista.

Hostel Visatupa

Hostel Visatupa

 

Julkaistu 3.6.2022

Siskokset Suomenlinnassa

Hostellireissaajatarina 1: Kristiina Oinonen
Kohde: Hostel Suomenlinna, Helsinki

Sain tiedon huhtikuun alussa pääsystä hostellireissaajaksi ja kaikeksi ilokseni pääsinkin lähtemään matkaan suhteellisen nopealla aikataululla! Matkakohteekseni valikoitui Hostel Suomenlinna Helsingistä. Pyysin isosiskoani mukaan ja hän lupautui matkakaverikseni.

Minä tai siskoni kumpikaan emme koskaan olleet käyneet Suomenlinnassa, joten tartuimme tilaisuuteen avoimin mielin. Tämä uniikki maailmanperintökohde sijaitsee Helsingin edustalla olevalla saarella ja onkin yksi Suomen tunnetuimmista matkakohteista.

Hostellireissaaja Kristiina Suomenlinnassa
Hostellireissaaja Kristiina

Lauantaiaamuna 21.5. lähdimme aurinkoisesta Pohjois-Karjalasta kohti Helsinkiä. Olemme molemmat opiskelijoita, joten kulkuvälineeksi valikoitui juna, jolla matka taittuu nopeiten ja kaikista edullisimmin pääkaupunkiin. Minulle tärkeää matkustamisessa on mukavuus ja budjettiystävällisyys. Junamatka tarjoaa näitä molempia ja kestää noin viisi tuntia, joten aikaa jäi lukea ja opiskella.

Joensuun asema ja kuva junan ikkunasta
Aurinkoinen aamu matkustamiseen.

Helsinkiin saavuttua iloksemme huomasimme sielläkin olevan aurinkoinen lauantaipäivä. Kävimme lounaalla ja kävelimme Kauppatorille, josta lautta Suomenlinnaan lähtee noin vartin välein. Lippujen osto kävi helposti joko HSL -sovelluksesta tai paikan päältä Kauppatorilta. Matkaseurueemme kokeili molempia tapoja. Runsaasti muitakin ihmisiä oli menossa kohti kesäistä Suomenlinnaa.

Helsinki ja Suomenlinnan lautta
Ihmisvilinää riitti kantakaupungissa.

Lauttamatka Suomenlinnaan oli noin vartin mittainen ja kauniissa maisemissa matka taittui paljon nopeammin. Emme olleet ottaneet selvää paljoakaan Suomenlinnasta etukäteen, joten paikan päälle tultuamme olimme hieman hämillämme. Kuitenkin hyvät opasteet saattoivat meidät Hostel Suomenlinnan ovelle, jonne matkaa laiturilta oli alle 100 metriä!

Lauttamatka Suomenlinnaan
Lauttamatka Suomenlinnaan.

Olimme matkasta uupuneita, mutta sisäänkirjautumisaikaan oli vielä tunti aikaa. Menimme silti rohkeasti hostelliin sisään. Hostellin tunnelma oli ainutlaatuinen jo heti ulko-ovelta, ja käytävän päästä sisään kajastava alkukesän vihreys teki minuun vaikutuksen. Sain maksettua etukäteen huoneen ja saimme avaimet. Lisäksi pääsimme matkatavaroistamme eroon, sillä hostellin aulassa oli lukolliset kaapit, joita sai käyttää ennen sisäänkirjautumista tai uloskirjautumisen jälkeen. Nämä olivat päivän ehdoton pelastus ja hostellilta upeasti ajateltu. Olimme raahanneet tavaroitamme kaupungin läpi, mutta Suomenlinnaan pääsimme tutustumaan jo ennen huoneeseen pääsyä ilman tavaroita. Ja vieläpä ilmaiseksi!

Hostelli ja lukkokaappi
Hostelliin saavuttua pääsimme eroon tavaroistamme.

Suomenlinna oli totisesti alussa sokkeloinen paikka. Siskoni löysi hostellin käytävältä meille ilmaiset karttaoppaat, joten pääsimme kartalle toden teolla. Kiertelimme reilun tunnin erikoisessa linnoitusmiljöössä, kävimme kaupasta loppupäiväksi ruokaa ja menimme hostellihuoneeseemme.

Suomenlinnan esitteet ja kuva, jossa polkupyörä
Lähdimme tutustumaan Suomenlinnan tarjontaan.

Hostelli on kaksikerroksinen ja kaunis molemmista kerroksista. Huoneemme oli toisessa kerroksessa ja kolmelle hengelle, mutta meitä oli vain kaksi matkassa. Erikoisen mallinen ikkuna toi huoneeseemme auringonvaloa kauniisti taittaen ja huone täyttikin kaikki odotuksemme.

Hostellin käytävää
Hostellin tunnelma oli ainutlaatuinen.

Tilaa oli hyvin meille kahdelle ja pyyhkeet sekä lakanat odottivat meitä sängyillä. Tässä vaiheessa olimme todella väsyneitä ja valmiita päiväunille. Laitoimme petilakanat ja nukahdimme.

Hostellihuone ja hostellin kaari-ikkuna
Pussilakanat olivat persoonallisen värikkäät.

Kahden tunnin päiväunien jälkeen saaren hälinä oli hiljentynyt lauantaipäivän ruuhkan jälkeen. Tämä sopi meille hiljaisuuteen tottuneille karjalaisille paremmin kuin hyvin! Lähdimme tutkimaan saarta ja sen linnoituksia tarkemmin ja kauemmas. Meri ja kesäinen tunnelma siivittivät iltaamme ja päivän päätteeksi olimmekin kävelleet yli kahdeksan kilometriä!

Kanuuna

Merimaisema ja linnoitusta
Kaunis kaupunginosa täynnä historiaa.

Tämän jälkeen tuli aika siirtyä hostelliin, jonne muutkin majoittujat olivat jo saapuneet. Hostellissa yöpyi muitakin, mutta rauhallisuus ja hiljaisuus oli silti erityistä. Hostelli ei ole mikään suuri, vaan mielestäni aika pieni. Tämä on ehdoton valttikortti tälle saaren ainoalle yöpymispaikalle. Päivällisen ja iltapalan valmistusmahdollisuudet olivat mielestäni hyvät, vaikka paistaa ei voinut. Saimme vatsamme täyteen ja siirryimme yöunille päivästä väsyneinä.

Asiakaskeittiö ja kahvia tarjolla
Keittiössä oli kaikki tarvittava.

Aamulla herätyksemme soi vasta kello yhdeksän, koska oletimme ettei aamupalalla ole ruuhkaa. Oletus osui oikeaan. Söimme aamiaisen rauhassa ja luovutimme huoneen kello kymmenen.

Tämän jälkeen jätimme taas tavarat säilytykseen hostelliin. Meillä oli kaksi tuntia aikaa tutkia Suomenlinnaa. Kävimme kahdella muulla saarella ja sää oli vähintäänkin yhtä hyvä kuin edellisenä päivänä.

Lopulta tuli aikamme lähteä kohti Helsingin päärautatieasemaa puolilta päivin. Suomenlinna täytti kaikki odotuksemme historiallaan, miljööllään ja tunnelmallisella hostellillaan. Vuoden 2021 hostellireissaaja matkasi Helsingistä synnyinkaupunkiini Lieksaan, Kolille. Minä matkasin täysin päinvastaiseen reissun Helsinkiin. Nähtävää siis riittää Suomessa joka puolella Karjalan kunnailta pääkaupungin vilskeeseen.

Portti Suomenlinnaan ja opastetaulu
Portin kautta lähdimme Suomenlinnasta.

Voin suositella Suomenlinnaa kaikille ja eniten siitä saa irti yöpymällä siellä. Kuten hostellista lähtiessä toinen asiakas totesi minulle: “Moni ei saa tällaista kokemusta, kun ei yövy Suomenlinnassa”. Paremmin en osaisi asiaa sanoittaa.

Helpottavinta oli, kun matkalle ei tarvinnut keksiä muuta ohjelmaa: museot, opasteet ja Suomenlinnan tutkiminen olisi varmasti vienyt vielä toisenkin vuorokauden!

Teksti ja kuvat: Kristiina Oinonen

Tutustu Hostel Suomenlinnaan

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 1.6.2022

Kesäloman viettoa vastuullisesti

Nyt on hyvä aika suunnitella kesälomareissuja!

Haluamme matkustella, mutta haluamme myös elää kestävämmin. Miten nämä ajatukset voitaisiin yhdistää? Ensinnäkin, voimme valita kohteet kotimaasta ja näin aiheuttaa pienempiä päästöjä matkustuksen osalta. Toiseksi, voimme valita majoituspaikkamme kestävämmin, valita sellaiset paikat, joissa toimitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

Suomen Hostellijärjestön verkostossa on useita hostelleja, jotka ovat jo vuosia toimineet suunnitelmallisesti vastuullisuusasiat huomioiden. Hostelleilla on sertifikaatteja vastuullisesta toiminnasta ja ne ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa jatkuvasti. Tässä artikkelissa esitellään tarkemmin kolme hostelliverkoston vastuullista hostellia, Majatalo Pihlajapuu Nurmeksesta, Hostelli Suomenlinna Helsingistä ja Linnansaaren Ekohostelli Linnansaaresta. Lisäksi artikkelin lopussa on lueteltu verkoston hostellit, jotka ovat saaneet hostelleille suunnatun kestävän kehityksen sertifikaatin.

Majatalo Pihlajapuu, Nurmes

Majatalo Pihlajapuu Nurmeksessa on osa kokonaisuutta, johon liittyy myös aktiviteetteja kokoava ja tarjoava matkatoimisto. Pihlajapuussa vieraillessaan voi osallistua monenlaisiin liikunnallisiin ja elämyksellisiin ohjelmapalveluihin. Majatalon yrittäjänä toimii Äksyt Ämmät Oy, joka on ideoinut mm. Majatalosta Majataloon -retkiä joko meloen tai polkupyörillä. Koskenlaskua voi kokea veneretkillä ja ohjattuja patikointiretkiä järjestetään joko päiväretkinä tai yön yli -retkinä. Pielisen kaunis luonto ja jylhät maisemat tulevat lähelle jokaista retkille osallistujaa. Äksyjen Ämmien tarkoituksena on tarjota kiireetöntä ja mahdollisimman luonnonläheistä ja mutkatonta oleskelua.

Hostellissa on kotoisa mummolamainen tunnelma. Majoitustilat ovat yhden ja kahden hengen huoneita. Hintaan sisältyy liinavaatteet ja aamiainen. Pihlajapuu tarjoaa myös aterioita – lounas sekä illallinen tarjotaan noutopöydästä. Ateriat valmistetaan paikallisesta puhtaasta lähiruoasta ja niissä voi maistaa Pohjois-Karjalaisen ruokakulttuurin. Hyvän aterian jälkeen voi nauttia puulämmitteisen saunan löylyistä.

Majatalo Pihlajapuun vastuullisuusteot ovat mainitsemisen arvoisia. Pihlajapuu mm. kompensoi lentävien asiakkaidensa matkat lähtömaasta hostellia lähimpinä oleville kentille. Kompensointirahat ohjataan eteenpäin kehittyvien maiden ympäristötoimiin. Hiilijalanjäljet lasketaan kaikista toimista ja niitä pyritään aktiivisesti vähentämään. Paikallisten toimijoiden tuotteita käytetään ruuan valmistuksessa ja marjat, sienet, kalat, hirvenliha, omenat ja perunat ovat paikallisia. Kotitekoisia mehuja ja hilloja tarjotaan aamiaisella ja muilla aterioilla.

Kotoisa Majatalo Pihlajapuu

Majatalo Pihlajapuun lounas on katettu. Majatalon punainen huone.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Suomenlinnassa toimiva hostelli on Suomen Leirikouluyhdistyksen hallinnoima. Hostellissa on hyvät valmiudet järjestää leirikouluja, joiden ohjelmissa on aina myös ympäristökasvatusta ja kulttuuriperintökasvatusta. Hostellin ainutlaatuinen sijainti Suomen yhdessä suosituimmista turistikohteista on sinällään jo elämys. Yöpymällä saarella on mahdollisuus jäädä tutkimaan saarta ja sen historiaa, kun saari hiljenee ja viimeinenkin lautta lähtee kohti mannerta.

Hostellissa on yksityishuoneita pariskunnille, perheille ja ystäväryhmille sekä mahdollisuus valita vuodepaikka yhteismajoitushuoneesta eli dormista. Kaikkien käytössä on keittiö ja oleskelutila, jossa on lautapelejä, ulkopelejä ja kirjoja sekä lapsille leluja. Suihkut ja wc:t ovat käytävillä yhteiskäytössä. Liinavaatteet sisältyvät majoitushintaan ja aamiaisen voi tilata lisämaksusta.

Hostelilla on kestävän kehityksen suunnitelma, jota seurataan ja kehitetään vuosittain. Kehitykseen osallistuu koko henkilökunta ja toiminnanjohtajan vastuulla on ohjelman seuraaminen ja toteuttaminen. Kehityskohteet valitaan siten, että ne todella pystytään toteuttamaan. Vuoden 2021 kehitysohjelmaan kuului mm. Hostelling Internationalin laatujärjestelmän HI-Q&S:n toteuttaminen ja sertifiointi. Sertifiointi toteutui ja seuraavana askeleena on Visit Finlandin Sustainable Travel Finland ohjelman läpivienti. Vastuullisuus hostellissa on ympäristövastuun lisäksi myös taloudellista ja sosiaalista vastuunottoa.

Hostel Suomenlinnan huoneet ovat siistejä ja niissä on kivoja yksityiskohtia. Rakennus on entinen kansakoulu 1900-luvun alusta.

Hostel Suomenlinna tarjoaa asiakkailleen maksutta Reilun kaupan kahvia ja teetä.

Linnansaaren Ekohostelli, Linnasaaren kansallispuisto

Linnansaaren Ekohostelli on ympäristövastuullinen jo siitäkin syystä, että saarella ei ole lainkaan sähköjä ja vesijohtoja. Kaivosta nostetaan vesi sekä peseytymiseen että ruuanlaittoon ja juomaksi. Hostelli on avoinna vain kesäkaudella, joten valaistusta ei välttämättä edes tarvita. Vierailijat voivat varata käyttöönsä lisämaksullisen puulämmitteisen saunan ja kokkailla joko avotulella tai puuhellalla. Saarella olevasta kioskista voi ostaa evästarpeita ja vuokrata kanootteja ja soutuveneitä. Kansallispuistossa on luontopolkuja ja siellä on myös Linnansaaren torppa, perinnetila, johon pääsee vapaasti tutustumaan. Torpan mailla on tarkoitus säilyttää kaskiviljelykaudella aikaansaatu maisema ja suojella kaskiviljelystä riippuvaisia uhanalaisia kasvilajeja.

Linnansaarella majoitutaan neljän hengen aitoissa, joissa on kaksi kerrossänkyä, pöytä ja penkit. Sängyissä on patjat, peitot ja tyynyt. Liinavaatteet ja pyyhkeet voi ostaa erikseen tai käyttää omia.

Yksi Linnansaaren Ekohostellin majoitusaitoista ja näkymä Linnavuorelta Saimaalle.

Linnansaaren Ekohostellin nuotiopaikka.

Hostelling Internationalin hostelleille kehittämän HI-Quality &Sustainability- laatujärjestelmän, johon kuuluu myös kestävän kehityksen lisäosa, ovat suorittaneet ja sertifikaatin saaneet seuraavat verkoston hostellit:
Eurohostel, Dream Hostel & Hotel, Hostel Suomenlinna ja Majatalo Pihlajapuu.

Hostellijärjestön ja Luonto-Liiton yhteistyössä tekemän ekohostellin kriteeristön täyttävät hostellit verkostossa ovat:
Hostel Suomenlinna, Time Hostel, Nuorisokeskus Anjala, Linnansaaren Ekohostelli, Majatalo Pihlajapuu ja Hostel River.

Pääkuvassa on Linnansaaren Ekohostellin hirsiaittoja.

Julkaistu 27.4.2022

Hostellireissulle sähköautolla

Sähköautoilu on ympäristöystävällinen tapa liikkua, sillä siitä ei synny paikallisia ilmastopäästöjä. Voit tehdä roadtripin sähköautolla myös verkostomme hostelleihin jopa siten, että autoa ei välttämättä tarvitse ladata välillä muualla. Useimpien sähköautojen ajomatkat kertalatauksella kun ovat noin 200 – 400 kilometriä.

Seuraavissa verkostomme hostelleissa on sähköautojen latauspiste:

Time Hostelin huoneJyväskylä, Time Hostel

Uniikki Time Hostel sijaitsee Jyväskylän keskustassa yliopiston vieressä. Hostellissa on huoneita 1-4 henkilölle sekä yksi yhteismajoitustila kahdeksalle henkilölle. Hostellin seiniä ja kattoja koristavat tarinalliset seinämaalaukset ja huoneet on sisustettu yksilöllisesti. Sana ”Time” esiintyy eri lausahduksissa useimmissa maalauksissa. Hostellin yhteiskeittiössä voi valmistaa omia aterioita ja keittiön vieressä on oleskelutila seurusteluun ja ruokailuun. Kirjastonurkkauksessa voit lueskella tai pelailla pleikkaria tai lautapelejä.

Jyväskylä, Time Rooms

Time Rooms huoneTime Rooms on uniikki Boutique tyyppinen hotellitasoinen edullinen hostelli Jyväskylässä. Hostelli sijaitsee sairaala Novan vieressä. Huoneet ovat kodikkaita ja voit valita huoneen omalla kylpyhuoneella tai jaetulla kylpyhuoneella. Yhteisessä käytössä on tilava keittiö, pelihuone, ruokailutila ja kirjasto. Time Hostelin tapaan tässäkin hostellissa on nähtävillä ainutlaatuista seinä- ja kattotaidetta.

Jämsä/Längelmäki, Majatalo Villanen

Majatalo Villanen huoneMajatalo Villanen sijaitsee Valtatie 9:n välittömässä läheisyydessä, Jyväskylän ja Tampereen puolimatkassa. Länkipohjan kylä on pieni ja rauhallinen, ja siellä on matkailijalle saatavilla hyvät palvelut. Majatalo Villanen tarjoaa hyvät puitteet niin rauhallista yöunta kaipaaville kuin aktiivisesta luonnossa liikkumisesta nauttiville tai lähiympäristön kulttuuritarjontaa hakeville. Vieressä sijaitsee Isojärven kansallispuisto, ja Himos sekä Mäntän taidekaupunki ovat kevyen ajomatkan päässä. Hostellissa voit yöpyä 1-2 hengen huoneessa ja aamiaisen voit halutessasi tilata erikseen.

Kalajoki, Tapion Tupa

Tapion TupaTapion Tupa on talonpoikaishenkinen ruokailu-, kokous- ja lomapaikka Kalajoen Hiekkasärkillä. Tapion Tupa tarjoaa monipuolista huone-, huoneisto- ja aittamajoitusta. Tapion Tuvalta löytyy lisäksi oma vesipuisto Tapioland sekä ympäri vuoden avoinna oleva caravanalue. Vaihtuvat taidenäyttelyt ovat yrityksen vakiotarjontaa ja Tapion Tupa toimii myös monenlaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkana. Ravintolassa tarjotaan kotitekoista lähiruokaa ja puodissa myydään paikallisia tuotteita ja elintarvikkeita.

Kaustinen, Koskelan Lomatalo

Koskelan LomataloKoskelan Lomatalossa yövyt valloittavassa maalaismiljöössä. Kaustisen kunta on tunnettu erityisesti musiikkitapahtumistaan sekä raviurheilusta. Koskelan Lomatalossa voit tutustua aitoon maalaistalon elämään ja maatilan töihin, sillä tilalla asuu isäntäväen lisäksi hevosia, kanoja ja kaneja. Majoittumaan pääset kodinomaisessa ympäristössä 1-3 hengen huoneissa tai piharakennuksessa. Huoneiden yhteydessä on myös tilava oleskelutila ja keittomahdollisuus.

Puumala, Hostelli Rantapappila

RantapappilaHostelli Rantapappila on vanha saneerattu Pappila, entinen kappalaisen asunto, joka sijaitsee aivan Saimaan rannalla ja lähellä Puumalan rauhallista maaseutukeskustaa. Kaunis satama palveluineen on kävelymatkan päässä. Sataman läheisyydestä alkaa myös ihana Norppa-luontopolku. Hostellissa voit yöpyä viihtyisissä 1-4 hengen yksityishuoneissa. Jokaisessa huoneessa on myös jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin, mikroaaltouuni ja leivänpaahdin sekä TV. Yhteisissä tiloissa on kotoisa oleskelutila sekä asiakaskeittiö. Käytettävissäsi on myös jumppasali, pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

Raasepori, Urheiluopisto Kisakeskus

Kisakeskus huoneUrheiluopisto Kisakeskus on luonnonläheinen ja monipuolinen liikuntakeskus Raaseporissa, joka tarjoaa majoitusta ja liikuntapalveluja kaikenikäisille. Voit lepäillä ja nauttia luonnon rauhasta tai harrastaa erilaisia pelejä tai käydä kuntosalilla. Kesäisin Kullaanjärvi tarjoaa monia aktiviteettimahdollisuuksia. Opiston alueella sijaitsee myös Suomen Frisbeegolfkeskuksen 18-väyläinen frisbeegolfrata. Kisakeskuksen lähellä on monia kiinnostavia matkailukohteita, kuten Fiskarsin ruukki ja merelliset Tammisaari ja Hanko.

Turku, Hostel Linnasmäki

Linnasmäki huoneHostel Linnasmäki toimii Turun kristillisen opiston yhteydessä. Linnasmäki tarjoaa sekä hostelli- että hotellitasoista majoitusta rauhallisella, luonnonkauniilla ja historiallisella paikalla, vain nelisen kilometriä keskustasta. Hostellissa voit yöpyä yhden ja kahden hengen huoneissa ja keittiöllisissä perhehuoneissa. Jokaisessa kerroksessa on myös yhteiskeittiö sekä oleskelutila. Asiakkaille on tarjolla myös maksuton sauna ja uima-allas sopimuksen mukaan sekä mahdollisuus kuntoilla Linnasmäen kuntosalilla. Talon ravintolassa toimii kahvilakioski ja aamiaista on tarjolla päivittäin. Arkisin voit nauttia myös maittavan lounaan.

Lisäksi Lapissa:

Kuusamo, Nuoriso. ja luontomatkailukeskus Oivanki

OivankiNuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki tarjoaa mukavaa ja luonnonläheistä hostellimajoitusta Kuusamossa Oivangin kylässä. Hostellirakennus sijaitsee järven rannalla huoneistossa, jossa on neljä huonetta. Ympäröivä luonto tarjoaa runsaasti aktiviteetteja. Oulangan kansallispuisto ja Rukatunturi ovat myös noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Kaukana eivät ole myöskään Hossan ja Riisitunturin retkeilymaastot luonnonihmeineen.

Ylläs/Äkäslompolo, KuerHostel

KuerHostelin huoneKuerHostel sijaitsee Äkäslompolossa Ylläksellä, aivan Kuertuntunturin kupeessa. Kylän keskustaan on muutama kilometri ja laskettelukeskukseen 6 km. Hiihtolatu menee pihasta ja Kuertunturiin pääsee retkeilemään niin ikään suoraan ulko-ovelta. Hostellista voit varata majoituksen yksityishuoneesta tai vuodepaikan jaetusta huoneessa. Hostellivieraiden käytössä on myös yhteinen keittiö Köökki. KuerTuvassa tarjoillaan aamiaista ja ennakkovarauksella myös lounasta ja päivällistä.

Tutustu tästä myös Ekohohostelleihin >>

Julkaistu 31.1.2022