Haltinmaan syleilyssä

Hostellireissaajatarina 8: Elisa Saura
Kohde: Majatalo Haltinmaan Mallatupa, Kilpisjärvi

Tiesitkö, että Kilpisjärvellä sijaitseva Majatalo Haltinmaa tarjoaa niin pariskunnille kuin totuuden etsijöille kodikkaita loma-asuntoja ja retkitupia? Pihapiiristä löytyy myös sauna ja Ravintola Lapintyttö, jossa saat patikoinnin jälkeen maistuvaa pohjolan ruokaa ja juomaa. Suosittelen hetkeen pysähtymistä ja virtaamista.

Hostelli Haltinmaan Mallatupa

Haen kesäkautena 2022 Suomen Hostellijärjestö ry:n toteuttamaan rekryyn, jossa kahdeksan hostellireissaajaa lähtevät ympäri Suomea yöpymään eri hostelleihin ja dokumentoimaan tästä unohtumattomasta hetkestä. Minun hakemukseni menee läpi ja seikkailuvalmiina Soturittarena, jonka voit myös nähdä muun muassa kansainvälisten elokuvien kohtauksissa, tanssimassa ja voimistelemassa näyttämöillä ympäri maailmaa, ohjaamassa kanssakulkijoita syvään meditatiiviseen tilaan, päätän tarttua tilaisuuteen ja lähteä Suomen Kilpisjärvelle, Käsivarren Lappiin, jossa sijaitsee Majatalo Haltinmaa. Kiitollinen olla saan.

Astuessani Kilpisjärven maaperälle, katsoessani vasemmalla ja oikealle, hurmaannun villistä voimasta, joka huokuu edessäni aukeavasta, henkeäsalpaavan taiteellisesta maisemasta. Saana-tunturi näyttäytyy mielenkiintoiselta ja sinne on kiivettävä vielä. Mitä, jos siellä onkin jäänteitä uhritulista?

Kilpisjärvi

VAIHE 1 / 9.7.2022

Seikkailuni alkaa. Yövyn Rovaniemellä, jossa aistin alkemiaa ja tiedän, että kiertueestani tulee onnistunut.

VAIHE 2 /10.7.2022

Saapuessani Kilpisjärvelle koen mystiikkaa, kaunista luontoa, kirkasta vettä, mikä välittömästi lumoaa minut.

Majatalo Haltinmaan Mallatupa


ELISAN VIDEOKLIPPI SAAPUMISPÄIVÄLTÄ >>

VAIHE 3 / 11.7.2022

Majatalo Haltinmaa jää psykofyysisen olemukseni taakse. Kuten Saana-tunturi, joka liikuttaa estetiikannälkäisiä- ja janoisia kanssakulkijoita.
Nukun yöni Mallatuvassa, ihastuttavassa retkeilymajassa. Täältä löytyy retkihuoneita yhdelle ja kahdelle henkilölle. Intentioni on, että saan olla kaikessa rauhassa ja päästä syvän unenvaiheeseen pidemmäksi aikaväliksi. Mallatupa täyttyy kanssakulkijoista, jotka kunnioittavat toinen toisiaan. Yhteinen vessa, keittiö ja televisio ovat käteviä olla olemassa.

Majatalo Haltinmaan Mallatupa

Majatalo Haltinmaan Mallatupa

Minä kävelen paikalliseen kyläkauppaan tutustumaan ja näen ihania poroja, jotka vaeltavat ihmisten keskuudessa. He vaikuttavat onnelliselta täällä Pohjolan raikkaassa ilmastossa. Kyläkauppaan kävelee noin kolmisen minuuttia majatalo Haltinmaalta. Käyn myös saunassa, joka sijaitsee majatalon pihapiirissä. En kylläkään ymmärrä, miten kiuasta käytetään ja mietteliäänä kamppailen sen kanssa. Tavoitteeni on saada ymmärrys sen käyttötavasta. Tavoitteeni onnistuu osittain, mutta jään sitä edelleen pähkäilemään…

ELISAN VIDEOKLIPPI POROSTA >>

Yllättävän paljon on mahdollista tehdä yhden vuorokauden aikana. Kävelen naapuruston luona ja käyn katsomassa lähellä olevia paikkoja. Ihan Mallatuvan tuntumassa on mukava kävelyreitti, joka kulkee Tsahkaljärven ympäri. Kuljen järven vieressä ja samalla ihailen taakseni jäävää näyttämöä. Siinä tanssin myös materiaalia tanssitaideprojektiini, hyväksyvät puut, kutsuvat laineet, ikuinen taivas yleisönäni. Suosittelen hyttyssuojaa, sillä järven tuntumassa kävelyreiteillä isokokoisia hyttysiä liittyy seuraan. Niitä voi myös olla majatalon pihalla ja esimerkiksi puseron sisällä.

Kilpisjärvi

Kilpisjärvi

Kilpisjärvi
Kilpisjärvi ja Saana - tunturi


ELISAN VIDEOKLIPPI TUNTURIPUROSTA >>

ELISAN VIDEOKLIPPI VESIPUTOUKSESTA >>

Vinkkejä ja huomiota

Kannattaa varustautua hyvillä kengillä. Vaikka et menisi vaeltamaan ja patikoimaan, niin hyvät kengät tukevat jalkapohjiasi kävellessäsi esimerkiksi paikalliseen kauppaan, erilaisille retkille osallistuessasi ja seikkaillessasi.

Kannattaa myös ottaa vuodenaika huomioon, kun menet Kilpisjärvelle ja majatalo Haltinmaalle. Vaikka on kesäkausi menossa, kun menet kyseiseen kohteeseen, suosittelen lämpimästi myös vaatteita, jotka lämmittävät instrumenttiasi. Kylmyys tai joku muu tekijä voi yllättää sinut.

Itse löysin hyttyssuojan ennen kuin saavuin Kilpisjärven kylään ja panostin myös hyttysvoiteeseen. Minut yllätti se, että hyttyset todella tulivat hyttyssuojaimen läpi iholleni minua näykkimään ja myöhemmin levittelin voidetta iholleni, kun hyttyset olivat minua ahmineet. Heillä taisi olla kisa.

Elisa Saura Kilpisjärvellä

Suosittelen heittäytymistä ja irtipäästämisen riemua siihen, mihin olet mahdollisesti arjessasi tottunut. Jos sinulla on käytössäsi 24 tuntia Kilpisjärven kylässä, niin tee siitä sellainen hetki, jota et unohda.

Kilpisjärvi väreinä

Annan suositukseni Kilpisjärven kylästä ja majatalo Haltinmaasta. Sijainniltaan hyvä, eri kokoonpanoilla varustettu seurue löytää itselleen sopivan huoneen ja mökin, voit keskittyä hiljentymään esimerkiksi vaelluksen yhteydessä ja voit myös mennä Halti Pubiin, jossa on tarjolla viihdykettä. Kilpisjärven kylä antaa sinulle äärimmäisen valokuvauksellisia kohteita ja yllätyksiä, jotka voivat tapahtua milloin tahansa. Kun menet Revontulien aikaan, niin näkymä on varmasti kokemisen arvoinen jättäen sinulle ikuisen muistijäljen. Avoin ja utelias asenne tukevat matkaasi. Odottamattomia tilanteita voi esiintyä.

Majatalo Haltinmaa ja Halti Pub

Saana-tunturi

Majatalo Haltinmaa tarjoaa seuraavaa:

1. Erikokoisia retkeilyhuoneita, loma-asuntoja ja parimökkejä 1–6 henkilölle.
2. Ravintola Lapintyttö, jossa on tarjolla muun muassa buffetpöytä.
3. Mukaansatempaava Halti Pub, jossa voi vaihtaa kuulumisia huumoritäyteisten paikallisten kanssa.
4. Kilpisjärven kylä on ainutlaatuinen kohde, jossa on kahdeksan vuodenaikaa.

Kilpisjärvi

Astun Kilpisjärven kylään. En lähdekään itään. Vaikka vapaudenkaipuuni valtaa minut kokonaan, antaudun Pohjolan sydämeen, herttaiseen Tuonelaan.

Siksi voisin nimetä Kilpisjärven kylän ja sen maisemat. Mukaan lukien majatalo Haltinmaan, jossa tämän lumoavan hetken viettää saan.

Juttelen porojen ja paikallisten kanssa. Menen kävelylle ja uteliaisuus vie minut yhä syvemmälle.

Pysähtyneisyys, kevyet askeleet allani, hetkeen uppoaminen. Miten olenkaan tietoisesti läsnä kuin kirkas tähti? Tälle tarinalle omistautuen. Minulla on kaikki se, mitä tarvitsen. Sisimmässäni, kotiini antautuen. Tähän minä jään. Tuonelaan kiinni, ikuiseen ikävään.

 

Teksti ja kuvat: Elisa Saura

Tutustu Majatalo Haltinmaan Mallatupaan

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 28.11.2022

 

Maisemakierros Punkaharjulla

Hostellireissaajatarina 7: Juha Hytönen
Kohde: Itä-Karjalan Kansanopisto, Punkaharju

Olen nelikymppinen mies ja asun Tampereella. Olin kesän töissä Turussa ja nyt on pienen välibreikin aika ennen kuin syksy koittaa ja hektinen arki jatkuu taas. Suunnitelmissa on rauhoittumista luonnon äärellä. Aiempina Turun kesinä olen lomaillut saaristossa, joten nyt Itä-Suomi kuulosti hyvältä vaihtelulta. Ennakkoon ajatellen luonnon erilaisuus minulle tutumpiin maisemiin verrattuna sekä mahdolliset syksyn värit kiehtovat. Yleisinä kiinnostuksen kohteina minulla ovat luonnon lisäksi penkkiurheilu ja saunominen ja niitä pyrin reissuillani huomioimaan.

Lähdin aamulla liikkeelle Keski-Suomesta Äänekoskelta. Aamu valkeni aurinkoisena mikä lupasi hyvää reissulle. Matka taittuu autoillen Hankasalmen, Pieksämäen, Virtasalmen ja Savonlinnan kautta Suomineidon halki Etelä-Savoon.

Punkaharju ja Itä-Karjalan Kansanopisto ovat toinen pysähdys vajaan viikon mittaisella Road tripillä. Saavuin Itä-Karjalan Kansanopistolle (IKKO) Valoniementielle navigaattorin avustamana kahden jälkeen iltapäivällä.

Itä-Karjalan kansanopisto

Alun perin minun piti majoittua asuntola-ruokasalirakennus Vienassa, mutta sainkin siirron rauhallisempaan Pohjolaan. Pohjola on asuntola-opetustila-rakennus, jonka ylemmän kerroksen molemmissa päissä on soluhuoneita. Keskellä rakennusta on yhteiset tilat täysin varusteltuine keittiöineen ja pyykinpesukoneineen. Alakerran tiloihin en tutustunut. Minulle varatussa huoneessa on sängyt kolmelle ja tilava kylpyhuone. Kaappitilaakin on runsaasti, mikäli sitä tarvitsee. Siirsin tarpeelliset tavarat autosta huoneeseen ja respasta napatun kartan kanssa rupesin suunnittelemaan seuraavaa siirtoa.

Itä-Karjalan kansanopiston Pohjola-rakennus

Itä-Karjalan kansanopiston huone ja asiakaskeittiö

Punkaharjussa minua kiehtovat harju- ja järvimaisemat sekä niitä myötäilevä Vuosisadan tieksi valittu Harjutie. Ajoin auton parkkiin levikkeelle harjutien varteen ja lähdin kävelemään maisemista nauttien ja niiden erilaisuutta ihmetellen. Sää suosi alkuun tuulesta huolimatta ja sainkin otettua hyviä kuvia puhelimen kameralla. Kulkuneuvoksi minulla on usein valikoitunut oma auto suurempien etäisyyksien osalta ja käveleminen kohteessa. Hyvä vaihtoehtoinen kulkuneuvo voisi olla polkupyörä, mikäli aikaa on rajallisesti käytettävissä ja mikäli nauttisi harjumaisemissa kuntoilusta. Kävellessä sain kuitenkin riittävästi raitista ilmaa useamman tunnin ajomatkan jälkeen.

Punkaharjun harjutie

Punkaharjun harjupolkua ja Juha Hytönen

Hostellin lähellä olevalle bussipysäkille pääsee päivittäin bussilla ainakin Savonlinnasta päin ja Luston asemalle junalla Parikkalan tai Savonlinnan suunnista. Tarkemmin en aikatauluja lähtenyt selvittämään. Punkaharjun taajamasta puolestaan löytyy kauppa- ja muut peruspalvelut. Hostellilta on matkaa taajamaan 7,5 km suuntaansa.

Kävelyn jälkeen suuntasin taajamaan ja ostin kaupasta välipalaa ennen kuin palasin alkuillasta hostellille. Hostellille palatessa kävin respassa ja työntekijä tuli avaamaan minulle Vanhan rantasaunan oven. Saunan lämmittämisestä oli puhetta etukäteen ja pääsinkin lämmittämään saunaa omalla aikataululla. Respan henkilökunta kertoi olevansa aamupäivästä puoleen yöhön puhelimella tavoitettavissa ja avuliaasti he auttoivat meitä asiakkaita muun opiston töiden ohessa. Henkilökunta pyörittää hostellilla myös pienimuotoista kioskitoimintaa, mikäli ei halua erikseen lähteä käymään taajamassa.

Rantasauna

Aterioin kevyen välipalan ensin, jotta pystyin keskittymään rantasaunan tunnelmasta nauttimiseen. Nälkäisenä kun moni asia tuntuu nihkeämmältä. Sauna on nimensä mukaisesti vanha ja ”pönttömäinen” kiuas näyttää kertalämmitteiseltä mutta osoittautuu kuitenkin jatkuvalämmitteiseksi. Saunan lämmittäminen on minulle mieleistä puuhaa ja tuo kiireettömyyden tuntua lomalle, kun saa vain istua ja nauttia tulen loimusta ja lämmön lisääntymisestä. Välillä istuin terassilla katselemassa Puruvedelle.

Sauna antoi hyvät ja kosteat löylyt eikä minua olisi haitannut, vaikka olisi ollut kanssasaunojiakin. Tilaa on riittävästi isommallekin ryhmälle ja toisenlaisista löylyistä pitäville rannassa on lisäksi helpommin lämmitettävä sähkösauna. Uimaan en tällä kertaa mennyt koska Puruvesi tuntui jo niin kylmältä saunan pesuvedessäkin. Saunan päätteeksi nautin vielä kirkkaasta illasta rannalla ja yritin bongata revontulia. Tähdet loistivat tällä kertaa kirkkaammin. Päivä on kuitenkin ollut niin mukava ja puitteet hyvät, joten se ei tunnelmaa latistanut. Hiljaisuus oli ainoana seurana illalla ennen nukkumaan menoa.

Puruvesi valoisaan ja pimeään aikaan

Seuraavana aamuna heräsin puhelimen herätykseen koska opiston ruokasalissa on aamupala tarjolla klo 8-8.45. Aamupala sisältyi majoituksen hintaan. Ehdin vielä hiukan nautiskelemaan pihapiiristä ja maisemista ennen kahdeksaa. Pihapiirissä on monta kaunista vanhempaa puurakennusta, joita ei ole päästetty rapistumaan.
Aamupalalla on runsaasti opiskelijoita ja opiston henkilökuntaa. Iloinen puheensorina kuuluu. Monipuolisen aamiaisen jälkeen onkin aika jo ryhtyä pakkaamaan tavaroita ja autoa. Opistolla olisi ollut tarjolla myös lounas ja muut ateriat lisämaksusta mutta aamupäivällä ja täydellä vatsalla on mukavampi lähteä jatkamaan matkaa.

Itä-Karjalan kansanopiston piharakennuksia

Olisin kyllä viihtynyt pidempäänkin ja lähtenyt katselemaan läheisiä luontopolkuja mutta tarkoitus oli suunnata seuraavaksi kohti Via Kareliaa. Road trip jatkui seuraavaksi Punkaharjulta Joensuun kautta Kolille.

Teksti ja kuvat: Juha Hytönen

Tutustu Itä-Karjalan Kansanopistoon

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 25.10.2022

 

Monipuolisesti hostelleja syksyn lomiin

Miltä kuulostaa syysloma kaupungissa vai haluatko kenties lomailla mieluummin luonnon läheisyydessä? Entäpä matkustatko yksin, kaksin, perheen tai lemmikin kanssa? Hostellitarjonnastamme löytyy varmasti jokaisen matkailijan tarpeisiin sopiva kohde ja vieläpä sangen edulliseen hintaan.

Jokainen verkostomme hostelli on yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Sen lisäksi hostellien sijainnit ja palvelut mahdollistavat matkailijalle monenlaisia elämyksiä. Tutustu tässä syyslomailijalle sopiviin hostelliteemoihin helpottamaan majoitusvalintaasi.

Kaupunkimatkailijoille

Kaupunkiloma on täydellinen tapa irtiotolle arjesta. Kaupunkikohteet ovat täynnä nähtävää ja koettavaa, erilaisia tapahtumia, ostosmahdollisuuksia ja ihania ruokaelämyksiä. Lähde kaupunkilomalle koko viikoksi tai muutaman yön viikonloppumatkalle. Staycation on myös mainio tapa irtautua hetkeksi arjesta. Siinä säästät sekä aikaa että rahaa, kun matka kohteeseen on lyhyt.

Kaupungeissa sijaitsevat hostellit toimivat loistavina tukikohtina kaupunkimatkailijalle. Hostelleista on hyvät kulkuyhteydet eri nähtävyyksille, ja osaava henkilökunta auttaa mielellään reittien opastuksessa.

Kaupunkihostelleja löydät Helsingistä, Hämeenlinnasta, Joensuusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Mikkelistä, Porista, Porvoosta, Tampereelta ja Turusta.

Katso kaikki kaupunkihostellit >>

Helsinki ja Helsingin hostellit

Lapin kävijöille

Lappi on uskomaton luontokohde, josta jokainen matkaaja löytää oman tapansa nauttia. Ihaile maisemia, hengitä maailman puhtainta ilmaa ja lataa akkujasi mahtavilla tuntureilla. Lapin luonto ja pohjoisen hostellit tarjoavat unohtumattomia elämyksiä ja lukuisia aktiviteettimahdollisuuksia.
Lapissa verkostomme hostelleja on Lemmenjoella, Kilpisjärvellä, Saariselällä, Sodankylässä ja Ylläksellä.

Tutustu Lapin hostelleihin >>

Syksyinen tunturimaisema Ylläksellä


Lapsiperheille

Yöpyminen lasten kanssa hostellissa on paitsi edullista myös mutkatonta. Isompikin perhe mahtuu yleensä samaan huoneeseen. Hostellien asiakaskeittiöt tuovat joustavuutta ruokailuihin etenkin pienten lasten kanssa, sillä voit valmistaa ja lämmittää siellä aterioita sekä säilyttää ruokatarvikkeita. Hostellin yhteisissä tiloissa voitte viettää perheen yhteistä aikaa pelaillen erilaisia pelejä tai katsellen televisiota. Pienimpien mentyä nukkumaan voivat aikuiset huoletta istua iltaa oleskelutiloissa, jotka useimmiten sijaitsevat majoitustilojen välittömässä läheisyydessä.

Sen lisäksi, että monet hostellit sijaitsevat lähellä perheiden suosikkikohteita, tarjoaa osa hostelleista myös runsaasti aktiviteettejä lapsiperheille. Esimerkiksi hostelliverkostoon kuuluvissa nuorisokeskuksissa löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Perheille sopivia hostelleja on niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Katso vinkkimme lapsiperheille >>

Äiti ja lapsia ISLO Hostelissa

Lemmikin kanssa

Matkustatko lemmikin kanssa? Suuressa osassa hostelleja lemmikit ovat tervetulleita asiakkaita. Osassa hostelleja on myös omia hostellikoiria ja -kissoja sekä myös muita kotieläimiä, kuten hevosia, poneja, kanoja ja lehmiä.

Ennen varauksen tekoa on hyvä kertoa hostelliin, että matkustat lemmikin kanssa, näin saat teille sopivan huoneen käyttöönne.

Katso hostellit, joihin myös lemmikkisi on tervetullut >>

Hostel Lomakiven keittiössä koira ja pariskunta keittiössä

Luontoretkeilijöille

Lähde retkeilemään luontoon ja yövy hostellissa! Verkostossamme on lukuisia hostelleja, jotka sijaitsevat lähellä luontoa ja ovat loistavia majoituspaikkoja luontomatkailijoille. Majoitus on edullista ja retkieväät voi valmistaa kätevästi hostellin asiakaskeittiössä. Hostellit ovat myös luonnostaan ekologisia majoitusvaihtoehtoja, sillä niissä voi itse valita tarvitsemansa palvelut ja mukavuudet.

Katso vinkkimme luontoretkeilijöille >>

Retkeilijä istuu kalliolla Kolilla

Sähköautolla

Sähköautoilu on ympäristöystävällinen tapa liikkua, sillä siitä ei synny paikallisia ilmastopäästöjä. Voit tehdä roadtripin sähköautolla myös verkostomme hostelleihin jopa siten, että autoa ei välttämättä tarvitse ladata välillä muualla.

Katso hostellit, joissa on sähköautojen latauspiste >>

Sähköautojen latauspisteitä Tapion Tuvalla

 

Kaikki hostelliteemat

Pääkuvassa Vaihelan Tila, Joutsa/Pappinen

Julkaistu 30.9.2022

Reissu Kalajoen Hiekkasärkille ja Tapion Tuvalle

Hostellireissaajatarina 6: Riitta Kallio
Kohde: Tapion Tupa, Kalajoki

Kun hellekesän lämpömittari kipusi Tampereellakin päiväkausiksi 30 asteeseen ja yli, oli aika suunnata kohti Kalajoen Hiekkasärkkiä, viileää (sinilevästä vapaata) merta ja vilpoista merituulta.

Saman hienon idean olivat keksineet tuhannet muutkin huippuhelteen korventamat suomalaiset, joiden kesälomat alkoivat juhannuksen jälkeen.

Vapaata hotellihuonetta ei tuntunut Särkiltä löytyvän ainakaan siedettävään hintaan, mutta onneksi loma-alueella on tasokas hostelli. Tapion Tuvalta löytyy likimain hotellitasoinen majoitus aamiaisen ja oman kylpyhuoneen kera. Hostellikortin alennuksen jälkeen kahden hengen majoituksen vuorokausihinnaksi jää 81 euroa.

Matkaseuraksi lupautuu kaverini Kirsi. Kumpikin meistä on kiinnostunut näkemään myös Ylivieskan uuden, huippumodernin kirkon, joka viime vuonna valmistui Kalajokivarrelle. Niinpä auton keula suunnataan ensimmäiseksi kohti melko tuoretta arkkitehtuurinähtävyyttä, josta olimme nähneet muutamia kiinnostusta herättäneitä kuvia.

Reppu kevyt, mieli reipas

Hyvillä mielin hurautamme tien päälle ja vaihdamme kuulumisia. Ensimmäinen pysähdys on Etelä-Pohjanmaalla, matkalaisten suosimalla Jalasjärven Juustoportilla, jossa syömme mainion lounaan ja shoppailemme hieman Pentikin liikkeessä. On mukava, turistimainen fiilis.

Helteestä huolimatta ilmastoidussa autossa on miellyttävä ajella. Jostain takaraivosta pulpahtaa mieleen vanha runonpätkä, jossa matkustavaisia kehotetaan reissaamaan kevyellä varustuksella ja reippaalla mielellä.

Keski-Pohjanmaan uusi arkkitehtuurinähtävyys, Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkko löytyy Google Mapsin avulla helposti ja osoittautuu odotettuakin upeammaksi.

Ylivieskan kirkko
Viime vuonna valmistunut Ylivieskan kirkko ympäristöineen ja taideteoksineen on uusi hieno arkkitehtuurinähtävyys Kalajoen varrella, noin 40 kilometrin päässä Tapion Tuvalta.

Miellyttävä rouva kertoilee meille kirkon rakentamisesta ja esittelee paikkoja. Siinä sivussa nautimme kahvit kirkon ”olohuoneessa”. Uusi kirkko on rakennettu nykyaikaisen seurakunnan moninaisia tarpeita vastaavaksi, mutta samalla rakennuksen pelkistetty muotokieli tuo mieleen keskiaikaiset kivikirkot. Arkkitehtitoimisto K2S ja pääsuunnittelija Kimmo Lintula saavat meiltä täydet pisteet.

Myös uuden kirkon kupeeseen jääneet vanhan kirkon kivijalat ja hiiltyneistä hirsistä tehty muistomerkki ovat vaikuttavia. Kauneus ja rumuus kommunikoivat Ylivieskan kirkkomaalla koskettavalla tavalla.

Kohti merta ja Hiekkasärkkiä

Ylivieskasta Kalajoen Hiekkasärkille on ajomatkaa noin 40 kilometriä. Tasainen peltomaa vaihtuu kumpuilevaksi mäntykankaaksi, kun auton keula kääntyy iltapäivällä takaisin etelää kohti valtatielle E8. Muutaman kilometrin päästä, aivan kasitien kupeelta löytyy Tapion Tupa, joka pitää sisällään ryhmän perinteisiä paikalle siirrettyjä hirsirakennuksia. Päärakennuksen lisäksi alueelta löytyy myös hulppea karavaanarialue maauimaloineen sekä myös meidän majoituspaikkamme ”Pytinki”.

Tapion Tuvan Pytinki
Suosittu hostelli Tapion Tupa perinteisine pohjalaisrakennuksineen sijaitsee Hiekkasärkkien matkailualueen reunassa omassa rauhassa, mutta lähellä alueen moninaisia palveluita.

Huoneemme on toisessa kerroksessa, mutta jyrkähköt portaat eivät meitä haittaa. Hirsipaneloitu huone on siisti ja tilavaan jääkaappiin vähäiset matkaeväämme mahtuvat ruhtinaallisesti. Ilmastointia ei ole, mutta ikkunan saa auki. Ympäröivä männikkö antaa myös mukavaa varjostusta, joten vinttikammarimme on pysynyt siedettävän lämpöisenä ennätyshelteistä huolimatta.

Pytinki huone
Majapaikkamme Tapion Tuvalla oli Pytingin yläkerrassa. Siisti huone piti sisällään tv:n ja jääkaapin lisäksi myös kylpyhuoneen, joka huippuhelteellä tarjosi kaivattua vilvoitusta.
Tapion Tuvan rakennuksia ja sähköautojen latauspiste
Näyttelytila ulkoa ja sähköautojen latauspiste.

Pienen virkistäytymisen jälkeen suunnistamme kävellen läpi kanervantuoksuisen maisemareitin kohti reilun kilometrin päässä siintävää merenrantaa ja sen illallispaikkoja. Tapion Tuvan ruokaa on kehuttu, mutta tällä kertaa merenrantamaisema painaa paikan valinnassa. Päädymme pakollisen hiekkasärkkäkävelyn jälkeen Lokkilinnan terassille, joka on kerännyt keskikesän ilta-auringosta ja ravintolan antimista nauttivan kansainvälisen yleisön pöytiinsä. Korva erottaa iloisesta puheensorinasta suomen ja savon lisäksi ainakin ruotsia ja ranskaa puhuvat.

Maisema reitti ja Riitta Kallio
Reitti Tapion Tuvalta merenrantaan kulki halki kanervantuoksuisen mäntymetsän. Hostellireissaaja Riitta haki vilvoitusta huippuhelteeseen Hiekkasärkiltä, jossa viileältä mereltä puhalsi eteläisen pehmeä ”pumpulituuli”.

Hiekkasärkät

Maukasta illallista on mukava sulatella hissukseen Tapion Tuvalle palatessa upeita kesäisiä maisemia ihaillen. Majoituksemme on hieman jäähtynyt iltapäivästä, mutta pussilakanoiden sisältä on kaivettava paksut peitot pois ja nukuttava pelkillä lakanoilla.

Aamusuihkun jälkeen suuntaamme aamiaiselle, joka on katettu päärakennuksen tilavaan tupaan, joka on sisustettu pohjalaishenkisesti. Käsitöitä ja taidetta on mukava katsella runsasta aamupalaa nauttiessa. Keskikesän bonuksena yläkerrassa on kiinnostava valokuvanäyttely, jonka keskiössä on suomalainen lehmä. Sama näyttely kiertää Suomea lukuisilla eri paikkakunnilla.

Tapion Tuvan ruokasali ja näyttely
Tapion Tupa pitää sisällään majoitus- ja ravintolatilojen ohella myös myymälän, näyttelytiloja, karavaanarialueen ja maauimalan.

Maaginen Särkkä, Kalla ja pumpulituuli

Vaikka Hiekkasärkkien horisonttiin on noussut taas yksi uusi korkea lomahotelli, merenrannan hieno silhuetti on pysynyt lähes ennallaan. Meri, avara taivas ja horisontissa siintävä Kallan saari ovat paikallaan. Vain alueen tunnusmerkki, mereen työntyvä hiekkasärkkä on hieman muuttunut. Meri muovaa taideteostaan joka vuosi hieman eri näköiseksi.

Maaginen muodostelma houkuttelee kesälomalaisia kävelemään pitkää ja kapeaa särkkää kohti horisonttia. Niin teemme taas mekin. Ja milloinpa se olisi miellyttävämpää kuin nyt, kun helle on lämmittänyt hiekan jalalle mukavaksi ja merivedenkin siedettäväksi kahlailla ja uida. Kaiken kruunaa mereltä puhaltava eteläinen tuulenvire, jota lapsena kutsuimme pumpulituuleksi.

Hiekkasärkät
Kalajoen Hiekkasärkät on paisunut Suomen suosituimmaksi matkailualueeksi, eikä suotta. Upean meriluonnon lisäksi alueelta löytyy likimain täydellinen kattaus virkistyspalveluita kaiken ikäisille.

Jatkamme Hiekkasärkkien maisematien läpi satamaan, josta Kallan saarelle liikennöivä alus lähtee. Haikeana joudumme toteamaan, että veneen aikataulu ei sovi nyt reissumme ohjelmaan. Toissakesän pikainen saarikierros Kallassa ja siellä syöty jumalaisen hyvä savusiika kangastelee vielä mielissämme.

Pienenä lohtuna nautimme varjoisalla kioskiterassilla viileät jäätelöt, käymme maistelemassa savusiikaa maisematien ”Lohilaaksossa” ja jatkamme hieman haikein mielin kohti Vaasaa ja sen tv:stä tuttua nähtävyyttä, Srömsötä.

Ei käy kuten Strömsössä

Paria päivää aiemmin Tampereella huollettu auton ilmastointi sanoo sopimuksen irti heti paluumatkan alussa. Jo edellispäivänä Ylivieskan jälkeen ilmastointi alkoi antaa hiipumisen merkkejä ja varoitusvalot vilkahdella. Kun auton sisälämpötila nopeasti kipuaa kohti 40 astetta, kurvaamme jäähylle kohti Lohtajan Vattajaa ja Ohtakaria. Ranta on hieno ja meressä uinti helpottaa hetkeksi, mutta auton ilmastointi olisi saatava kuntoon. Siispä Kokkolaan etsimään huoltoliikettä.

Ohtakari
Vattajan hiekkaranta on isompi kuin Kalajoella, mutta alue on ensisijaisesti armeijan käytössä. Ohtakarin saari on poikkeamisen arvoinen paikka Vattajan pohjoispäässä.

Iltapäivän tunteina huoltoliike löytyy ja NM-Laatuhuollon ystävälliset asentajat suostuvat vielä päivän päätteeksi tekemään välttämättömiä korjaustoimenpiteitä. Niiden valmistumista odotellessa hoksaamme varata majoituksen Kokkolan keskustasta. Hotellin läheisyydestä löytyy suosittu iltatori ja vilpoisalla terassilla varustettu nuorekas illallispaikka. Rock´n Roll Dinerin ruoka osoittautuu yllättävän herkulliseksi. Turhankin kuuman päivän ilta kääntyy leppeäksi ja kaupungin kesäistä menoa on kiva katsella lomalaisen vinkkelistä.

Aamusella jatkamme kohti Vaasaa. Strömsö löytyy helposti Googlen avulla. Aivan meren rannassa sijaitseva, tv:stä tuttu koristeellinen huvila vehmaine pihapiireineen on edellisenä päivänä osunut ukkosmyrskyn reitille.

Strömsö
Strömsössäkin voi myrsky yllättää, mutta puut osasivat kaatua rakennuksia vahingoittamatta.

Trombi on kaatanut useita järeitä pihapuita ja riipinyt hopeapajurivistön oksistoista liki puolet pois. Ehkä paikan kuuluisa hyvä tuuri on ollut kuitenkin menossa mukana, sillä kaatuneet tukkipuut eivät juurikaan ole vaurioittaneet läheisiä rakennuksia. Osoittautuu myös, että Strömsössä on hyvä hiekkaranta, joka näyttää olevan varsinkin lapsiperheiden suosiossa.

Palaamme tapahtumarikkaalta rengasmatkaltamme halki viljavan Etelä-Pohjanmaan ja metsäisen Pohjois-Pirkanmaan varsin vaikuttuneina. Suomen kesä ja arkkitehtuuri on upeaa!

Teksti ja kuvat: Riitta Kallio

Tutustu Tapion Tupaan 

Kirjoittaja on yksi Hostellijärjestön valitsemista Hostellireissaajista, jotka tekevät vuoden 2022 aikana kotimaan matkan yöpyen verkostomme hostelleissa ja tuottavat reissustaan matkatarinan. Hostellireissaajat saavat tukea reissunsa hostellimajoituksiin ja matkakuluihin. Tarinallaan reissaajat osallistuvat myös Vuoden Hostellireissaaja 2023 -yleisöäänestykseen tammikuussa 2023.

Julkaistu 16.9.2022