Hostellijärjestön omat hostellit 85 toimintavuoden aikana

Suomen Hostellijärjestö perustettiin vuonna 1935 nimellä Suomen Retkeilymajajärjestö (SRM). Hostellijärjestön verkostoon kuuluvien hostellien kokonaismäärä on ollut suurimmillaan 80-luvun lopulla, jolloin niitä oli noin 160. Mukana oli tuolloin paljon pieniä ja kannattamattomia kohteita, jotka ovat sittemmin jääneet pois. Toisin kuin useimmissa muissa maissa, Hostellijärjestöllä on vuosien varrella ollut kuitenkin vain muutama oma hostelli.

Omaa retkeilymajatoimintaa pääkaupungin liepeillä

Jo toiminnan alusta alkaen järjestöllä oli toiveena perustaa retkeilymaja Helsinkiin. Helsingissä toimi järjestön yhteistyökumppanin Koulumatkailutoimiston ylläpitämä retkeilymaja Fredrikinkadulla, mutta se oli varsin vaatimaton eikä täyttänyt pääkaupungin retkeilymajalle asetettavia vaatimuksia.

Pääkaupungin majapulaa pyrittiin helpottamaan hankkimalla Helsingin ympäristöstä sopiva tila retkeilymajatoimintaa varten. Vuonna 1939 järjestö osti Vihdin Tervalammilta puolentoista hehtaarin tilan, jossa oli petäjiä, hedelmäpuita ja asuinrakennus. Jo ensimmäisenä kesänä tilan naapurit valittivat retkeilymajan asukkaiden häiritsevän heitä. Tämän seurauksena järjestö päätti tarjota tilaa myytäväksi.

Seuraavana kesänä järjestö osti Puodinkylästä Ylänkö-nimisen tilan Tervalammen tilalle. Vuoden 1943 alussa järjestö kuitenkin myi Puodinkylän tilan ja osti tilalle Vestersundomin kylästä (Länsisalmi) Tistronin tilan, jonka nimeksi otettiin suomenkielinen Leirikallio. Sodan aikana tilalle rakennettiin parakkimaja ja ulkorakennuksia. Tervalammen tila oli tuolloin edelleen järjestön hoidettavana. Vaikka tila oli välirauhan aikaan suosittu, haluttiin siitä kuitenkin luopua ja majoitustoiminta lopetettiin tilalla keväällä 1943.

Leirikallio

Vuonna 1947 Leirikallioon valmistui uusi ja uljas päärakennus, josta tuli seuraaviksi vuosiksi retkeilymajatoiminnan ylpeys. Päärakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa v. 1953, mutta toiminta tilalla jatkui senkin jälkeen. Kymmenen vuotta myöhemmin tilasta kuitenkin luovuttiin, kun suunnitteilla oleva moottoritie tulisi kulkemaan alueen ylitse.

Oma maja Olympiastadionille

Vihdoin vuonna 1961 Retkeilymajajärjestölle tarjoutui tilaisuus omalle retkeilymajalle Helsingissä, kun kaupunki etsi vuokralaista Olympiastadionille valmistuneeseen tilaan. Kaupunki valitsi Retkeilymajärjestön vuokralaisekseen ja Stadionin maja avattiin matkailijoille helmikuussa 1962. Retkeilymajassa oli 2-20 henkilön huoneita. Kesäaikaan tilaa oli 180 yöpyjälle, talvisin ainoastaan 60 henkilölle.

Stadion Hostel, Helsinki

Muutaman vuoden tappiollisen toiminnan jälkeen Stadionin maja saatiin toimimaan omillaan. Stadionin retkeilymaja eli kukoistuskauttaan 80- ja 90-lukujen taitteessa. 90-luvulla nimeksi vaihtui kansainvälisempi Stadion Hostel. Stadion Hostelin ovet jouduttiin kuitenkin sulkemaan matkailijoilta syyskuun lopussa 2015. Lähes 50 vuotta toiminut legendaarinen hostelli lakkautettiin stadionilla alkavan mittavan peruskorjauksen vuoksi, jonka tilasuunnitelmiin ei hostelli jatkossa enää kuulunut.

Stadion Hostel, Helsinki

Lappeenrantaan mallimaja

Retkeilymajat olivat varsin eritasoisia, joukkoon kuului luokkahuoneita, kerrostalohuoneistoja ja maalaistaloja. Sen vuoksi Retkeilymajajärjestö pyrki jo heti toimintansa alkuvaiheessa suunnittelemaan järjestön lippulaivaksi mallimajan. Sen olisi tarkoitus toimia esimerkkinä, millaiseksi retkeilymajoja haluttiin tulevaisuudessa suunniteltavan. Järjestö sai toivomansa mallimajan kuitenkin vasta 70-luvulla, kun Lappeenrannan kaupunki tarjosi retkeilymajan rakentamista varten tonttia Huhtiniemestä.

Finnhostel Lappeenranta

Retkeilymaja valmistui v. 1973 ja sai nimekseen Lappeenrannan Rotelli. Se olikin tuolloin uima-altaineen kaikkineen varsin korkeatasoinen ja oli pitkään silloisen tähtiluokituksen mukaan ainoa neljään tähteen yltävä retkeilymaja. Vuonna 1989 Loma-Oksan alettua pyörittää hostellin toimintaa, vaihtui hostellin nimi Finnhostel Lappeenrannaksi. Hostellijärjestö luopui kiinteistöstä vuonna 2016.

Finnhostel Lappeenranta

Eurohostel perustettiin

Stadionin Retkeilymajan tilojen ja palveluiden ei katsottu vastaavan kaikkien matkailijoiden tarpeita ja Helsinkiin kaivattiin edelleen ajanmukaista retkeilymajaa. 1970-luvun alussa perustettu työryhmä esitti uuden retkeilymajatalon aikaansaamista Helsinkiin keskeiselle paikalle. 80-ja 90- lukujen vaihteessa kartoitettiin myös yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa eri vaihtoehtoja retkeilymajaratkaisuiksi. Uuden retkeilymajan tulisi sijaita keskeisellä paikalla lähellä maahantulopisteitä, olla kohteena mielenkiintoinen, sen varustetason tulisi olla hyvä ja sen tulisi tarjota monipuolisia retkeilymajapalveluita erilaisille matkailijaryhmille sekä toimia ympärivuotisesti.

Eurohostel, Helsinki

90-luvun alussa retkeilymajahankkeessa päästiin eteenpäin. Koulumatkailutoimisto omisti Katajanokalla miesten asuntolana toimineen 6-kerroksisen kiinteistön, jonka se oli päättänyt remontoida muuhun majoituskäyttöön sopivaksi. Koulumatkailutoimisto teki elokuussa 1991 kiinteistöstä SRM:lle myyntitarjouksen, joka eteni kaupan tekemiseen. Hostelli vastasi hyvin retkeilymajalle asetettuja edellytyksiä. Sijainti Katajanokalla oli keskeinen ja hostellin 255 vuodepaikkaa remontoiduissa 1-3 hengen huoneissa vastasivat hyvin kaikenlaisten matkailijoiden tarpeita.

Eurohostel, Helsinki

Eurohostel Oy avattiin helmikuussa 1992 remontin ollessa vielä hieman kesken. Jo ensimmäisenä toimintavuotenaan Eurohostel oli majoitusvuorokausissa suurin hostelli Suomessa. Asiakasmäärät ovat kasvaneet jatkuvasti ja nykyään hostelli kuuluu pohjoismaiden suurimpiin ympärivuotisiin kaupunkihostelleihin. Tätä nykyä Eurohostel on myös ainoa Hostellijärjestön omistuksessa oleva hostelli.

Eurohostel, Helsinki

 

Lue myös: Hostellien toiminta ennen ja nyt – konkarihostellit kertovat

Julkaistu 25.6.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *