Kesäloman viettoa vastuullisesti

Nyt on hyvä aika suunnitella kesälomareissuja!

Haluamme matkustella, mutta haluamme myös elää kestävämmin. Miten nämä ajatukset voitaisiin yhdistää? Ensinnäkin, voimme valita kohteet kotimaasta ja näin aiheuttaa pienempiä päästöjä matkustuksen osalta. Toiseksi, voimme valita majoituspaikkamme kestävämmin, valita sellaiset paikat, joissa toimitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

Suomen Hostellijärjestön verkostossa on useita hostelleja, jotka ovat jo vuosia toimineet suunnitelmallisesti vastuullisuusasiat huomioiden. Hostelleilla on sertifikaatteja vastuullisesta toiminnasta ja ne ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa jatkuvasti. Tässä artikkelissa esitellään tarkemmin kolme hostelliverkoston vastuullista hostellia, Majatalo Pihlajapuu Nurmeksesta, Hostelli Suomenlinna Helsingistä ja Linnansaaren Ekohostelli Linnansaaresta. Lisäksi artikkelin lopussa on lueteltu verkoston hostellit, jotka ovat saaneet hostelleille suunnatun kestävän kehityksen sertifikaatin.

Majatalo Pihlajapuu, Nurmes

Majatalo Pihlajapuu Nurmeksessa on osa kokonaisuutta, johon liittyy myös aktiviteetteja kokoava ja tarjoava matkatoimisto. Pihlajapuussa vieraillessaan voi osallistua monenlaisiin liikunnallisiin ja elämyksellisiin ohjelmapalveluihin. Majatalon yrittäjänä toimii Äksyt Ämmät Oy, joka on ideoinut mm. Majatalosta Majataloon -retkiä joko meloen tai polkupyörillä. Koskenlaskua voi kokea veneretkillä ja ohjattuja patikointiretkiä järjestetään joko päiväretkinä tai yön yli -retkinä. Pielisen kaunis luonto ja jylhät maisemat tulevat lähelle jokaista retkille osallistujaa. Äksyjen Ämmien tarkoituksena on tarjota kiireetöntä ja mahdollisimman luonnonläheistä ja mutkatonta oleskelua.

Hostellissa on kotoisa mummolamainen tunnelma. Majoitustilat ovat yhden ja kahden hengen huoneita. Hintaan sisältyy liinavaatteet ja aamiainen. Pihlajapuu tarjoaa myös aterioita – lounas sekä illallinen tarjotaan noutopöydästä. Ateriat valmistetaan paikallisesta puhtaasta lähiruoasta ja niissä voi maistaa Pohjois-Karjalaisen ruokakulttuurin. Hyvän aterian jälkeen voi nauttia puulämmitteisen saunan löylyistä.

Majatalo Pihlajapuun vastuullisuusteot ovat mainitsemisen arvoisia. Pihlajapuu mm. kompensoi lentävien asiakkaidensa matkat lähtömaasta hostellia lähimpinä oleville kentille. Kompensointirahat ohjataan eteenpäin kehittyvien maiden ympäristötoimiin. Hiilijalanjäljet lasketaan kaikista toimista ja niitä pyritään aktiivisesti vähentämään. Paikallisten toimijoiden tuotteita käytetään ruuan valmistuksessa ja marjat, sienet, kalat, hirvenliha, omenat ja perunat ovat paikallisia. Kotitekoisia mehuja ja hilloja tarjotaan aamiaisella ja muilla aterioilla.

Kotoisa Majatalo Pihlajapuu

Majatalo Pihlajapuun lounas on katettu. Majatalon punainen huone.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Suomenlinnassa toimiva hostelli on Suomen Leirikouluyhdistyksen hallinnoima. Hostellissa on hyvät valmiudet järjestää leirikouluja, joiden ohjelmissa on aina myös ympäristökasvatusta ja kulttuuriperintökasvatusta. Hostellin ainutlaatuinen sijainti Suomen yhdessä suosituimmista turistikohteista on sinällään jo elämys. Yöpymällä saarella on mahdollisuus jäädä tutkimaan saarta ja sen historiaa, kun saari hiljenee ja viimeinenkin lautta lähtee kohti mannerta.

Hostellissa on yksityishuoneita pariskunnille, perheille ja ystäväryhmille sekä mahdollisuus valita vuodepaikka yhteismajoitushuoneesta eli dormista. Kaikkien käytössä on keittiö ja oleskelutila, jossa on lautapelejä, ulkopelejä ja kirjoja sekä lapsille leluja. Suihkut ja wc:t ovat käytävillä yhteiskäytössä. Liinavaatteet sisältyvät majoitushintaan ja aamiaisen voi tilata lisämaksusta.

Hostelilla on kestävän kehityksen suunnitelma, jota seurataan ja kehitetään vuosittain. Kehitykseen osallistuu koko henkilökunta ja toiminnanjohtajan vastuulla on ohjelman seuraaminen ja toteuttaminen. Kehityskohteet valitaan siten, että ne todella pystytään toteuttamaan. Vuoden 2021 kehitysohjelmaan kuului mm. Hostelling Internationalin laatujärjestelmän HI-Q&S:n toteuttaminen ja sertifiointi. Sertifiointi toteutui ja seuraavana askeleena on Visit Finlandin Sustainable Travel Finland ohjelman läpivienti. Vastuullisuus hostellissa on ympäristövastuun lisäksi myös taloudellista ja sosiaalista vastuunottoa.

Hostel Suomenlinnan huoneet ovat siistejä ja niissä on kivoja yksityiskohtia. Rakennus on entinen kansakoulu 1900-luvun alusta.

Hostel Suomenlinna tarjoaa asiakkailleen maksutta Reilun kaupan kahvia ja teetä.

Linnansaaren Ekohostelli, Linnasaaren kansallispuisto

Linnansaaren Ekohostelli on ympäristövastuullinen jo siitäkin syystä, että saarella ei ole lainkaan sähköjä ja vesijohtoja. Kaivosta nostetaan vesi sekä peseytymiseen että ruuanlaittoon ja juomaksi. Hostelli on avoinna vain kesäkaudella, joten valaistusta ei välttämättä edes tarvita. Vierailijat voivat varata käyttöönsä lisämaksullisen puulämmitteisen saunan ja kokkailla joko avotulella tai puuhellalla. Saarella olevasta kioskista voi ostaa evästarpeita ja vuokrata kanootteja ja soutuveneitä. Kansallispuistossa on luontopolkuja ja siellä on myös Linnansaaren torppa, perinnetila, johon pääsee vapaasti tutustumaan. Torpan mailla on tarkoitus säilyttää kaskiviljelykaudella aikaansaatu maisema ja suojella kaskiviljelystä riippuvaisia uhanalaisia kasvilajeja.

Linnansaarella majoitutaan neljän hengen aitoissa, joissa on kaksi kerrossänkyä, pöytä ja penkit. Sängyissä on patjat, peitot ja tyynyt. Liinavaatteet ja pyyhkeet voi ostaa erikseen tai käyttää omia.

Yksi Linnansaaren Ekohostellin majoitusaitoista ja näkymä Linnavuorelta Saimaalle.

Linnansaaren Ekohostellin nuotiopaikka.

Hostelling Internationalin hostelleille kehittämän HI-Quality &Sustainability- laatujärjestelmän, johon kuuluu myös kestävän kehityksen lisäosa, ovat suorittaneet ja sertifikaatin saaneet seuraavat verkoston hostellit:
Eurohostel, Dream Hostel & Hotel, Hostel Suomenlinna ja Majatalo Pihlajapuu.

Hostellijärjestön ja Luonto-Liiton yhteistyössä tekemän ekohostellin kriteeristön täyttävät hostellit verkostossa ovat:
Hostel Suomenlinna, Time Hostel, Nuorisokeskus Anjala, Linnansaaren Ekohostelli, Majatalo Pihlajapuu ja Hostel River.

Pääkuvassa on Linnansaaren Ekohostellin hirsiaittoja.

Julkaistu 27.4.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *