Kansikuva

Syyslomalla Helsinkiin

Pitkä syksy ennen talven tuloa on toisille tervetullut ja mieluisa vuodenaika, mutta toiset meistä kaipaavat syksyyn myös pieniä irtautumisia arjesta. Lyhyet, vaikkapa viikonlopun kestävät lomat kotimaassa ovat tähän aikaan sopivia. Suosittelemme lämpimästi matkoja lähiseuduille ja nyt suuntaamme Helsinkiin. Helsingin hostelleissa on nyt hyvin tilaa monien tapahtumien peruuntuessa. Yöpyminen on myös turvallista ja jokaisessa hostellissa on saatavilla myös yksityishuoneita.

Muutama päivä Helsingissä voi olla lomailua luonnossa, uusia ravintoloita, shoppailua tai tutustumista omaan kulttuuriimme ja historiaan. Yövytpä missä tahansa Helsingin hostellissa, myös hostellin lähellä on kohteita, jotka saattavat kiinnostaa. Tässä on vinkkejä kohteista, jotka ovat myös tunnettujen nykyisten tai entisten helsinkiläisten lempipaikkoja.

1. CheapSleep Helsinki, Teurastamo, Kind of Green ja IPI Kulmakuppila

CheapSleep hostelli sijaitsee legendaarisessa Vallilan kaupunginosassa, joka on vielä kantakaupunkia, mutta toki sen pohjoisinta aluetta. Hostelli on luonteeltaan kansainvälinen ja reppureissaajien suosiossa. Majoittua voi joko yhteismajoituksessa tai yksityismajoituksessa.

Lähellä CheapSleepia sijaitsee suosittu Teurastamon alue, jossa on mm. pientuottajia, ravintoloita, kahvipaahtimo, tislaamo, vierailijoiden oma piha ja siellä järjestetään myös tapahtumia. Teurastamolla vierailee usein myös ravintolayrittäjä Saimi Hoyer hänen piipahtaessaan Helsingissä. Hän pitää Teurastamon rosoisesta tunnelmasta ja vireästä meiningistä. Teurastamolle on hostellista matkaa reilu kilometri.

 

Teurastamon alueella on oma tislaamo ja Tislaamo Bar, kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang

Kilometrin päässä hostellista on eettisiä ja vegaanisia vaatteita myyvä kivijalkakauppa Kind of Green, joka on näyttelijä Anna Airolan kantapaikka hänen hankkiessaan asuja ja asusteita. Samasta paikasta voi ostaa myös vegeruokaa ja ihailla vaihtuvaa taidenäyttelyä, kätevää!

Kalliossa sijaitseva IPI Kulmakuppila on valoisa ja hienosti suunniteltu ja toteutettu kahvila 1,5 km CheapSleepistä. Tänne suuntautuu usein myös Helsingin taidemuseo HAM:n johtajan Maija Tanninen-Mattilan kuljeskelu kaupungilla. Syötävätkin ovat hyviä! IPIn nimestä on olemassa myös kaunis tarina.

 

IPI Kulmakuppila, kuva: Visit Finland

2. Eurohostel, Wallis Karaoke Bar ja Allas Sea Pool

Katajanokalla sijaitseva Eurohostel on kansainvälinen hostelli, jossa voi majoittua omissa yksityishuoneissa ja nauttia tunnelmallisesta saunasta. Myös vuodepaikkoja on tarjolla. Sijainti merellisellä ja rauhallisella paikalla lähellä elegantteja jugendrakennuksia on myös lähellä keskustaa ja julkinen liikenne toimii hyvin.

Katajanokalla kaikki on kävelymatkan etäisyydellä. Kanavarannassa sijaitseva Wallis Karaoke Bar on muutama vuosi sitten perustettu ja Suomen parhaimmaksi karaokebaariksi kutsuttu. Baarissa pääsee laulamaan ja tanssimaan musiikkiesitysten mukana tai laulamaan itse viikon jokaisena päivänä.

Kanavarantaa mereltä, kuva: Maija Astikainen

Allas Sea Pool sijaitsee aivan Katajanokan kynnyksellä. Tanssija, koreografi ja video-ohjaaja Ima Iduozee käy usein uimassa Allas Sea Poolilla. Hän odottaa nimenomaan kylmiä säitä ja pulahdusta avantoon! Allas Sea Poolilla on toki myös ympäri vuoden lämminvesiallas, jossa uidaan talvella pipot päässä. Alueella voi viettää pidemmänkin ajan, sillä kahvila palvelee ympäri vuoden ja siellä voi nauttia päivän ateriat aamiaisesta lähtien.

Allas Sea Pool, kuva: Eetu Ahanen

3. Hostel Iiris, Marjaniemen siirtolapuutarha, Kallahdenniemi ja Itis

Hostel Iiris sijaitsee Itäkeskuksessa aivan metroaseman läheisyydessä. Hostelli sopii hyvin perheille, sillä huoneet ovat tilavia ja joitain huoneita voi myös yhdistää isommaksi yhteiseksi tilaksi. Kaikissa huoneissa on oma kylpyhuone ja huoneet ovat esteettömiä.

Aivan hostellin vierestä avautuu Marjaniemen siirtolapuutarha. Mm. vaatemerkki Ivana Helsingin perustajat, Paola ja Pirjo Suhonen, kävelevät mielellään siirtolapuutarhassa sekä kesäisin ihailemassa kukkaloistoa että myös talvisin, sillä puutarhassa näkee hyvin vuodenaikojen vaihtumisen. Puutarhan mökkejä ja pihapiirejä on mukava tutkailla, sillä jokainen mökki ja piha on erilainen, omistajansa näköinen.

Marjaniemen siirtolapuutarha eli Marjis, kuvat Anne Mattsson 

Itäkeskuksesta kannattaa lähteä myös pienimuotoiselle luontoretkelle Kallahdenniemeen. Ensin metrolla Rastilaan, josta on pieni patikkamatka, reilu kolme kilometriä, Kallahdenniemen kärkeen.  Mukaan kannattaa ottaa eväät, sillä rannan kahvila-kioski palvelee ainoastaan kesäisin. Kallahdenniemi on paitsi ranta myös mielenkiintoinen luontokohde, ja alueella sijaitsee kaksi luonnonsuojelualuetta.  Kallahdenniemessä on kenkäsuunnittelija Minna Parikan mielestä Helsingin kaunein ranta. Niemelle pääsee kaunista mäntyjen ja meren ympäröivää harjua pitkin joko kävellen, polkupyörällä tai autolla. Perillä odottaa upea maisema ja rantaniitty. Talvisin niemen voi kiertää hiihtäen, jos jäätilanne sen vain sallii.

Kallahdenniemi, kuva: Teemu Saloriutta

Jos pidät shoppailusta, Itäkeskuksessa aivan Hostel Iiriksen lähellä, metroaseman toisella puolella sijaitsee Kauppakeskus Itis. Kauppakeskus on todella selkeä ja valoisa, liikkeet ja ravintolat sijaitsevat kahdessa kerroksessa lasisen kaarikaton alla ja keskellä on leveä käytävä. Keskuksessa on myös IMAX®-elokuvateatteri.

Kuva: Kauppakeskus Itis

4. Hostel Suomenlinna ja Suomenlinnan merilinnoitus

Hostel Suomenlinna sijaitsee Suomenlinnassa aivan lauttarannan tuntumassa punatiilisessä entisessä kansakoulussa. Hostelli on erikoistunut leirikoulujen ja luokkaretkien järjestämiseen, mutta se toivottaa tervetulleeksi myös muut matkailijat, perheet ja reppureissaajat. Idyllinen ympäristö jää varmaankin jokaisen majoittujan mieleen.

Suomenlinna, vanhat kanuunat, kuva: Yiping Feng ja Ling Ouyang

Itse saari, Suomenlinnan merilinnoitus, on kokonaisuudessaan jo käyntikohde. Sitä suosittelevat myös näyttelijä ja yrittäjä Jasper Pääkkönen sekä somevaikuttaja Annika Ollila. Saaresta löytyy loputtomasti tutkittavaa ja uusia muureja ja nurkkauksia. Meri, raitis ilma ja näköalat ovat vertaansa vailla. Ei ihme, että myös helsinkiläiset viettävät siellä mielellään vapaa-aikaansa. Saarelle kannattaa mennä myös talvella, sillä monet ravintolat ja käyntikohteet ovat avoinna ympäri vuoden. Saarelle pääsee Kauppatorilta lautalla, jonka maksuksi riittää HSL:n kertalippu. Matka, joka on sekin elämys, kestää vain 15 minuuttia.

Maaginen talvinen Suomenlinna, kuva: Arttu Kokkonen

5. Myö Hostel, Keskuspuisto ja Tamminiemi

Vanhan Ruskeasuon kaupunginosassa, historiallisella Invalidisäätiön sairaala-alueella sijaitsee viehättävä Myö Hostel. Hostelin huoneet ovat yksilöllisesti ja hyvällä maulla sisustettuja. Vieraiden käytössä on keittiö, jossa voi keittää kahvia ja teetä tai valmistaa ruokaa. Hostellissa on myös yhteinen olohuone, jossa voi viettää vaikka koti-iltaa elokuvia katsellen, lukien tai muiden vieraiden kanssa seurustellen.

Myö Hostelin pihalta pääsee suoraan Keskuspuistoon. Keskuspuisto on noin 10 km mittainen metsäalue, joka ulottuu etelästä Töölönlahden tuntumasta Helsingin pohjoisrajalle Haltialaan. Puisto on monen helsinkiläisen henkireikä, siellä voi juosta, pyöräillä tai kävellä lukuisia polkuja seuraten. Toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola vierailee puistossa päivittäin, maastopyörällä, koiran kanssa tai lasten kanssa retkeillen. Puistoon kuuluu neljä luonnonsuojelualuetta: Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto ja Ruutinkosken rantalehto. Helsingin Ladun ylläpitämä kahvila Maunulan ulkoilumajalla palvelee retkeilijöitä, mutta kannattaa tarkistaa aukioloajat.

Keskuspuisto Pitkäkosken kohdalta, kuva: Teemu Saloriutta

Vajaan kolmen kilometrin päässä Myö Hostelista on Tamminiemen huvila. Huvila on aiemmin ollut kolmen presidenttimme virka-asuntona, viimeisimpänä siellä asui Urho Kekkonen. Urho Kekkosen jälkeen huvila on peruskorjattu museoksi, joka esittelee tiloja niiden autenttisessa 70-luvun asussaan. Tamminiemi on kirjailija Rosa Liksomin mukaan ainutlaatuinen kotimuseo. Onhan siellä mm. Urho ja Sylvi Kekkosen taidetta, kirjoja ja jopa vaatteita esillä.

Tamminiemen Museo, kuva: Maija Huitu, Museovirasto

Jos sinulla on Kansainvälinen tai Kotimaan hostellikortti, saat alennuksia näistä palveluista Helsingissä ja muualla Suomessa.

Artikkelin innoittajana ja osin myös lähteenä oli MyHelsinki-sivusto, Helsinki Marketing

Pääkuva: Näkymä Linnunlaulusta kaupunkiin, kuva: Carmen Nguyen, Visit Finland

Julkaistu 21.9.2020, muokattu 18.1.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *