Kansikuva

Mitä omatoimimatkailija voi tehdä hostelliverkoston nuorisokeskuksissa?

Suomessa on yhdeksän nuorisokeskusta, joista neljä on mukana Suomen Hostellijärjestön hostelliverkostossa.

Nuorisokeskuksien tehtävänä on järjestää lapsille ja nuorille leirikouluja ja muita leirejä. Tavoitteena on luoda lapsille ja nuorille elämän mittaisia hyviä muistoja, edistää nuorten kansanvälisyyttä ja kestävää kehitystä. Tärkeitä asioita on luontosuhteen kehittäminen, nuorten osallistaminen ja vastuunkannon opettaminen sekä itsetunnon ja yhteistyötaitojen kehittäminen.

Nuorisokeskukset tekevät siis todella tärkeää työtä ja olisi ensiarvoisen tärkeää, että jokainen lapsi ja nuori pääsisi edes kerran elämässään kokemaan leirien yhteisöllisyyden. Koulujen lisäksi leirejä järjestetään urheiluseuroille, muille yhteisöille ja aikuisille.

Käyttämällä nuorisokeskuksen palveluja tuet lasten ja nuorten hyväksi tehtävää työtä. Nuorisokeskukset ovat voittoa tavoittelemattomia, yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden mahdollinen tuotto käytetään nuorisokeskustoiminnan kehittämiseen.

Hostelliverkostoon kuuluvat nuorisokeskukset ovat:

– Kouvolan Anjalassa sijaitseva Nuorisokeskus Anjala
– Kannonkoskella Keski-Suomessa sijaitseva Nuorisokeskus Piispala
– Kuusamossa sijaitseva Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki
– Virroilla sijaitseva Nuorisokeskus Marttinen

Millaista lomaa yksittäinen omatoimiasiakas voi viettää näissä keskuksissa? Hyvinkin monenlaista, tutustutaan tässä kunkin keskuksen tarjontaan hostellimatkaajalle:

Kouvola/Anjala, Nuorisokeskus Anjala

Nuorisokeskus Anjala sijaitsee Ankkapurhan kulttuuripuistossa. Alueen keskiössä ovat Anjalan kartano ja Ankkapurhan teollisuusmuseo. Monipuolisimmin alue palvelee omatoimimatkaajaa kesäaikaan.

Kesällä kartano on avoinna yleisölle. Pääset tutustumaan Wrede-sukuun ja sen tarinoihin ja elämään 1600-luvulla. Kartanossa järjestetään myös taidenäyttelyjä ja puistokonsertteja. Liput puistokonsertteihin tulevat myyntiin maaliskuussa. Kartanon yläkerrassa on uskaliaille 1700-luvulle ajoittuva huonepakopeli!

Makasiinikahvila palvelee niin ikään kesällä. Paikallisten kahvilatuotteiden lisäksi voit ostaa sieltä kalastuslupia ja vuokrata frisbee-golf settejä, muita pelivälineitä ja polkupyöriä. Myös Makasiinikahvilassa järjestetään taidenäyttelyjä.

Ankkapurhan alueella on vuonna 1872 rakennettu puuhiomo, joka toimii nykyisin teollisuusmuseona. Museossa pääset seuraamaan työntekijöiden elämää ja teollisuuden kehittymistä yli sadan vuoden ajalta.

Voit tutustua alueeseen omatoimisesti lataamalla ilmaisen Nomadi-sovelluksen omasta sovelluskaupastasi. Sovellus näyttää sijaintisi kartalla ja näet lähellä olevat reitit. Reittejä seuraamalla kuulet tarinoita ja opit asioita mm. Wrede-suvusta ja sen kummituksesta Harmaasta Rouvasta.

Alueella on käytettävissäsi 9-väyläinen Frisbee-golfrata, riippumattoja, piknik-alue grilleineen, 3 km luontopolku, jonka vaihteleva maasto vie näköalapaikalle, vuokrapyörillä pääset tutustumaan lähialueisiin. Kalastusonnea voit kokeilla Kymijoella, jolloin saaliiksi voi tulla lohta, taimenta tai kirjolohta, luvat saat kätevästi makasiinikahvilasta.

Nuorisokeskus Anjala

Anjalan Makasiinikahvila ja hostellihuone

Kannonkoski, Nuorisokeskus Piispala

Piispala on Suomen suurin nuorisokeskus, joka sijaitsee puhtaassa luonnossa kirkasvetisen Kivijärven rannalla. Se on mainio paikka, kun haluat viettää aktiivista liikunnallista lomaa joko yksin, pienessä porukassa tai perheen kanssa. Piispalassa on paljon mahdollisuuksia omatoimiseen tekemiseen, sillä lainattavina on mm. piha- ja lautapelejä ryhmien ja perheiden yhteisiin hetkiin.

Piispalan kesässä voit harrastaa seuraavia lajeja: Beach volley, ekoaseammunta, frisbeegolf, kalastus, luontopolku, melonta, parkour, pienpelit ulkoareenalla, sup-lautailu, uinti. Talvella voit hiihtää, lumikenkäillä ja uida Piispalan omassa uimahallissa. Seuraavia lajeja voit harrastaa ympäri vuoden sisätiloissa: Kuntosali, sisäseinäkiipeily, sulkapallo, lentopallo, koripallo ja temppurata.

Piispalan Pieneläinkoti Pihka on avoinna yleisölle viikonloppuisin. Varsinkin lapset ihastuvat Pihkan asukkeihin, joita ovat ponit, vuohet, marsut ja chinchillat sekä hassun näköiset silkkikanat kukkoineen.

Piispankankaan virkistysalue on vapaasi kaikkien käytössä. Kiinnostaako sinua valaistu noin 5 km mittainen kuntopolku, kiintorastit, geokätköt, frisbeegolf vai maastoseikkailurastit? Talvella samalla alueella on hyvin hoidettuja eri pituisia ja vaativuudeltaan erilaisia latureittejä sekä myös pulkkamäki.

Nuorisokeskus Piispala

Piispalan oma uimahalli PiiSpa sekä pieneläinkoti Pihka

Kuusamo, Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki

Oivanki sijaitsee metsän keskellä Elijärven rannalla ja antaa mahdollisuudet monenlaiseen toimintaan kaikkina vuodenaikoina. Lähellä ovat Hossan, Riisitunturin ja Oulangan kansallispuistot sekä Rukan matkailukeskus.

Jos olet liikkeellä pienellä porukalla, voitte ottaa mittaa jalkapallossa, koripallossa tai tenniksessä. Välillä voitte kokeilla mini- tai frisbeegolfia. Evijärvellä voit kalastaa ja uida, talvella on mahdollisuus myös avantouintiin. Kanootilla, lenkkeillen ja maastopyörillä voit tutustua kauniiseen lähiluontoon. Maastopyöriä voi lainata keskuksesta.

Talvisin käytössä on aikuisille ja lapsille sopivat valaistut hiihtoladut ja mahdollisuus kokeilla alppi curlingia. Alueella on lintutorni, jonne on esteetön kulku. Oivangissa lämmitetään sauna majoittujille kolme kertaa viikossa. Mikäs sen mukavampaa liikunnallisen päivän jälkeen. Ja saunasta pääset uimaan kesät talvet!

Oivangissa järjestetään lasten ja nuorten leirien lisäksi myös erilaisia tilaisuuksia, perhejuhlia ja kokouksia.

Nuorisokeskus Oivanki

Oivangin alppi curlingia ja lämmittelyä tulilla

Virrat, Nuorisokeskus Marttinen

Nuorisokeskus Marttinen sijaitsee saarella, Virtain Herrasessa. Ympärillä on järviä, Herraskosken kanava ja Herraskoski. Virtain keskustaan on matkaa noin neljä kilometriä. Marttisissa on saatavana lukuisa määrä aktiviteetteja ryhmille, kuten leirikouluille ja urheiluryhmille sekä aikuisryhmille.

Omatoimimatkaajana voit tutustua kauniiseen ympäröivään luontoon vuokraamalla sähköfatbiken tai sähkömaastopyörän. Niitä on saatavilla läpi vuoden. Kesällä valikoimiin tulee lisäksi SUP-lautoja, kanootteja ja kajakkeja. Voit harrastaa myös patikointia ja kalastusta. Pienten lasten käytössä on leikkipuistoja ja päärakennuksessa leikkinurkkaus.

Monet Marttisen aktiviteetit ovat sen verran vaativia, ettei niihin voi osallistua ilman asiantuntevaa ohjaajaa. Tämän vuoksi niitä järjestetään ainoastaan ryhmille, ja silloin hintaan kuuluu myös ohjaus. Miltä kuulostaa jääkiipeily 12 m korkeaa seinää vasten? Jos saat kokoon pienen ryhmän, valittavanasi on mm kirkkovenesoutua, pelastuspukukelluntaa, Marttisen curlingia eli jäällä pelattavaa joukkuepeliä, kalliokiipeilyä, vaijeriliukua, köysilaskeutumista ja jousiammuntaa.

Nuorisokeskus Marttinen

Kalastajia Herraskosken kanavalla ja sup-lautailua

Pääkuvassa Nuorisokeskus Marttisen päärakennus.

Julkaistu 24.2.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *