Kansikuva

Neljä hostellia taiteen ystäville

Näissä hostelleissa on jokaisessa jotain omaperäistä. Hostellien seiniä, ja jossain myös kattoja, koristavat ainutlaatuiset taideteokset ja teokset ovat kaikkien vieraiden ihailtavissa.

1. Hostel Ukonlinna, Imatra

Imatralla sijaitseva Hostel Ukonlinna tarjoaa paitsi mielenkiintoisen historian myös upeaa taidetta. Ukonlinnan funkkistyylisen linnamaisen ulkomuodon on piirtänyt maisteri Urho Räsänen ja rakennusta alettiin kutsumaan seudun ja olomuodon mukaan Ukonlinnaksi. Vuonna 1945 työväenopisto vuokrasi Ukonlinnan Tainionkosken Tähdelle ja vuonna 1949 omistus vaihtui Tähdelle kokonaan. Uutta ilmettä antoi myös 1950-luvulla tehty maalausurakka, jolloin Ukonlinna maalattiin ulko- sekä sisäpuolelta. Samaan aikaan ruokasali sai seinilleen tänäkin päivänä siellä komeilevat maalaukset seuran urheilulajeista.

Seinämaalaukset on maalannut vuonna 1952 Aatos Hasu ja Veikko Lempinen. Maalaukset esittävät Tainionkosken tähden urheiluseurassa harrastettuja lajeja. Maalaukset on tehty niin sanotulle enso-pahville ja ne ovat tiettävästi ainoat Suomessa hyvässä kunnossa olevat seinämaalaukset tälle materiaalille.

Enso-pahville tehdyt maalaukset koristavat Hostel Ukonlinnan kahvilan seiniä. Ylempi kuva: Miska Keskinen

2. Korholan kartano, Rautalampi

Korholan kartano Rautalammella on perinteinen suomalainen kartanomiljöö, jossa on vehreä pihapiiri suurine puineen ja veden äärellä ihastuttava paviljonki ja uimaranta. Kartano on toiminut jo vuosikymmenien ajan kokouksien ja perhejuhlien pitopaikkana.

Korholan Kartanon Ateljeekoti on taiteesta kiinnostuneiden suosittu retkikohde, jossa on näytteillä taidemaalari Oili Marskin maalauksia ja piirustuksia. Taiteilija Oili Marski toimii itse hostellissa yrittäjänä. Hostellin huoneet ja yhteiset tilat ovat yksilöllisesti kartanon tyyliin sisustettuja ja niiden seinillä on runsaasti niin omia kuin muidenkin taiteilijoiden luomuksia.

Taidemaalari, hostelliyrittäjä Oili Marski ja hänen ateljeensa

3. Tapion Tupa, Kalajoki

Pysähdy hetkeksi ja nauti taide-elämyksistä Tapion Tuvalla, Kalajoella. Tapion Tuvassa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä, joista saa parhaiten tarkempia tietoja Tapion Tuvan Facebook-sivulta. Tuvan pihapiirissä on myös pysyvää taidetta, sillä niin ympäristössä kuin sisätiloissakin on taidokkaita puuveistoksia vieraiden ihailtavana. Talvisin Tapion Tupa järjestää yhdessä Kalajoen Ladun kanssa jäänveistotapahtuman, johon tulee myös kansainvälisiä osallistujia. Silloin pihapiiri täyttyy upeista jääveistoksista.

 

Taidenäyttely Tapion Tuvan päärakennuksen salissa ja pihalla lumilinna

4. Time Hostel, Jyväskylä

Jyväskylässä sijaitsevan Time Hostelin seiniä ja kattoja koristavat tarinalliset seinämaalaukset ovat hostellin sielu. Maalaukset on tehnyt jyväskyläläinen Iikka Hackman (Huonosti maalatut seinät). Käytävän päätyä koristaa muistokuva taiteilijan edesmenneestä hyvästä ystävästä ja aulaa kartta, johon vieraat voivat merkitä kotipaikkansa. Myös jokaisessa majoitushuoneessa on seinälle maalattua taidetta. Sana ”Time” esiintyy eri lausahduksissa useimmissa maalauksissa. Is it time to travel?

Time Hostel on kietoutunut taiteeseen ja aikaan, kuvat: Aksu Kolehmainen

Artikkelin pääkuva: Time Hostel, kuvaaja Aksu Kolehmainen

Julkaistu 30.08.2021

One thought on “Neljä hostellia taiteen ystäville

  1. Näyttää lupaavalta, pitänee lähteä matkustelemaan.
    Kiinnostavia kohteita lisätään matkasuunnitelmiin.
    Kari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *