Kansikuva

Kansallispuistot kutsuvat luontomatkalle! 5 puistovinkkiä hostelliyöpymisillä

Kansallispuistojen brändi ja kiinnostavuus matkakohteena on viime vuosina vahvistunut entisestään ja puistot ovat yhä useammin matkan ainoa tai tärkein syy. Kansallispuisto on yleisesti tunnettu ja tunnustettu laadun tae, ja kokematonkaan retkeilijä ei eksy helpolla. Kiinnostus luontoa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia kohtaan sekä ympäristötietoisuus houkuttavat yhä useampia vierailemaan kansallispuistoissa.

Syksy on oivallista aikaa retkeilyyn, kun ei ole liian kuuma, eivätkä sääsket, mäkäräiset tai paarmat häiritse liikkumista. Luonto on myös silloin erityisen kaunis väriloistossaan.

Koli
Syksyinen maisema Kolilta. Kuva: Visit Finland / Julia Kivelä

Suomen 41 kansallispuistoa tarjoavat jokaiselle oman tavan nauttia luonnosta. Mikäli luonnossa yöpyminen ei houkuta, ovat hostellit loistavia majoituspaikkoja luontomatkailijoille. Majoitus on edullista ja retkieväät voi valmistaa kätevästi hostellin asiakaskeittiössä. Hostellit ovat myös luonnostaan ekologisia majoitusvaihtoehtoja, sillä niissä voi itse valita tarvitsemansa palvelut ja mukavuudet.

Eväspaikalla Isojärvellä ja Linnasmäen asiakaskeittiö
Puistojen tulistelupaikoilla on mukava levähtää ja nauttia retkieväitä. Retkieväiden valmistamiseen mm. Hostel Linnasmäessä on hyvin varustelu asiakaskeittiö joka majoituskerroksessa.

Tässä viisi vinkkiä kansallispuistoista, joiden lähellä voit yöpyä mukavasti verkostomme hostellissa:

1. Etelä-Konneveden kansallispuisto, Rautalampi

Etelä-Konneveden kansallispuisto soveltuu sekä vesiretkeilijöille että veneettömille. Retkeilyreitit ovat suurten korkeuserojen vuoksi vaativia. Monipuolinen maasto sisältää kirkasvetisiä lampia, jyrkkiä kallionseinämiä ja korkeita näköalapaikkoja. Vedestä käsin voi nähdä puiston kaakkoislaidalla rauhoitetun Tossunlinjan kalliomaalauksen. Haastavalla 14 km:n pituisella Kolmen vuoren vaelluksella pääset aitoon erätunnelmaan, kun kierrät Kituvuoren, Loukkuvuoren ja Kalajanvuoren jylhissä maastoissa.

Retkeilijä Etelä-Konneveden kansallispuiston Kalajanvuorella.
Kalajanvuorelta on upeat näkymät Vuori-Kalajan järvelle.

Majoitu:
Viehättävä Korholan Kartano sijaitsee vain noin 11 km:n päässä Kalajan pysäköintialueelta, josta pääset helpoiten patikointireiteille. Kartanon päärakennuksen sekä sivurakennuksien yksilölliset ja mukavat kartanon tyyliin sisustetut huoneet tarjoavat oivan levähdyspaikan. Yhteisissä tiloissa on oleskelutilat, keittomahdollisuus ja suihku- ja wc-tilat. Ympärillä on perinteinen suomalainen kartanomiljöö vehreine luonnonkauniine pihapiireineen ja rantapaviljonkeineen. Liimattalansalmen rannalla pääset uimaan ja vuokrattavissa on myös kaksiosainen sauna.

Korholan Kartano, Rautalampi
Korholan Kartanossa on vanhanajan kartanon tunnelmaa.
2. Isojärven kansallispuisto, Jämsä

Isojärven kansallispuistossa voit kulkea savottajätkien tasoittamia polkupyöräteitä ja nähdä miljoonia vuosia vanhoja rotkolaaksoja. Reitit ovat paikoin haastavia suurien korkeuserojen ja kivien ja juurakoiden vuoksi. Reittien ”Savottapolku”, ”Hevosenlenkki” ja ”Jätkän polku” nimet ovatkin hyvin puistoa kuvaavia, ollen pituudeltaan 6 – 11 km. Helppokulkuisella Majavanpolulla 3,8 km, voit nähdä majavien rakentamia patoja.

Retkeilijä Isojärven kansansallipuistossa
Jätkänpolku on hidaskulkuinen korkeuserojen ja kivisyyden vuoksi. Ympyräreitin pituus on 11 km.

Majoitu:
Länkipohjan kylässä sijaitsevasta Majatalo Villasesta on lyhyt ajomatka reittien lähtöpisteille; Kaatvuoren pysäköintialueelle on vain 9 km ja Heretyn kämpälle n. 14 km. Majatalosta saat myös halutessasi taksikyydin kansallispuistoon. Villasessa on majoitustilaa 14 henkilölle 1-4 hengen huoneissa, joista yhdessä on myös omat suihku- ja wc-tilat. Kaikki huoneet ovat omannäköisiänsä ja nimetty puiden mukaan. Kaikissa huoneissa on tv ja jääkaappi. Asiakkaiden yhteiskäytössä on myös täysin varusteltu keittiö sekä oleskelutila. Saunan voit halutessasi varata lisämaksusta.

Majatalo Villanen, Jämsä
Majatalo Villasessa yövytään yksilöllisesti sisustetuissa huoneissa.
3. Kolin kansallispuisto, Lieksa

Suomen tunnetuin kansallismaisema avautuu Kolilta. Kansallispuiston parasta antia ovat päätähuimaavat maisemat vaarojen huipuilta. Tunnetuimmat näkymät avautuvat Ukko-, Akka- ja PahaKolilta sekä Mäkrältä, mutta näköalapaikkoja on lähes jokaisen vaaran huipulla. Päiväretkeilyyn voit valita oman kunnon ja käytettävissäsi olevan ajan mukaan 1,5–7 kilometrin pituisen reitin. Vaativammalle vaeltajalle soveltuu Herajärven kierros eri versioineen. Monet Kolin reiteistä ovat vaativia suurten korkeuserojen vuoksi. On myös hyvä huomioida, että Kolin huiput ja useat muut näköalapaikat ovat vaikeakulkuisia ja usein liukkaita avokallioita.

Kolin kansallispuistoa
Kolin maisemaa

Majoitu:
Herajärven retkeilykeskus sijaitsee Herajärven kierroksen puolivälissä, kierroksen risteysten kohdalla. Reitti kiertää Herajärven ja kulkee Kolin kansallispuiston halki. Kierros koostuu kahdesta rengasreitistä, jotka yhdistämällä voit kulkea jopa 60 km. Retkeilykeskuksesta voit valita kuljettavaksesi myös vain toisen rengasreitin, pituudeltaan joko 35 km tai 30 km. Kolin luontokeskukseen ja sieltä lähteville reiteille on hostellista matkaa 20 km. Herajärven retkeilykeskuksessa yövytään retkeilyhenkisesti 2-6 hengen aitoissa. Yöpyjien käytössä on pihasaunan suihkutilat ja biovessa sekä kivinavetta, josta löytyy keittomahdollisuus. Saunoa voit lisämaksusta pihan tilavassa puusaunassa tai savusaunassa.

Herajärven retkeilykeskus
Herajärven retkeilykeskuksesta pääsee suoraan Herajärven kierrokselle. Majoitusaitoissa yövytään lähellä luontoa.
4. Kurjenrahkan kansallispuisto, Turku

Turun kupeessa sijaitseva Kurjenrahka on nimensä mukaisesti kurkien kotisuo ja puisto soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden. Suomaisemissa kulkevat reitit ovat pääosin helppokulkuisia ympyräreittejä. Puistossa on eripituisia reittejä aina 1,7 km:n Karpalopolulta 30 km:n pituiseen Vajosuon vaellukseen. Seudun merkittävimpiä nähtävyyksiä on Kuhankuonon vanha rajakivi, ja siihen pääsee tutustumaan Kuhankuonon retkeilyreitistön pitkospuilla, esim. Savojärven kierroksella.

Kurjenrahkan kansallispuistoa
Kurjenrahkan 6 km:n mittaisella Savojärven kierroksella kierretään Savojärvi.

Vinkki: Turusta on vain tunnin ajomatka Uuteenkaupunkiin, josta pääsee yhteysaluksella Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevalle Isonkarin majakkasaarelle. Risteilyjä saarelle tehdään 18.9. saakka.

Majoitu:
Turun hostelleista on noin puolen tunnin ajomatka (n. 40 km) esim. Kurjenpesän luontotuvalle, josta pääsee mm. Savojärven kierrokselle. Hostel Linnasmäki sijaitsee hieman lähempänä kansallispuistoa rauhallisella ja luonnon ympäröimällä paikalla, noin neljä kilometriä keskustasta. Linnasmäen majoitushuoneet ovat tilavia ja jokaisessa on oma wc ja suihku. Jokaisessa kerroksessa on myös yhteiskeittiö sekä oleskelutila. Asiakkaille on tarjolla myös maksuton sauna ja uima-allas sopimuksen mukaan. Luontoon ja kuntopolulle pääset myös suoraan hostellin pihasta.

Hostel Linnasmäki, Turku
Hostel Linnasmäki sijaitsee  luonnonkauniilla paikalla.

Jos puolestaan haluat yöpyä lähempänä keskustaa, on Suomen Parhaaksi Hostelliksi 2022 valittu Laivahostel S/S Bore oivallinen valinta, sillä se sijaitsee museolaivassa Aurajoessa Turun linnan lähellä. Bore myös toimii oppimisympäristönä Turun ammatti-instituutin monille aloille. Useimmissa hyteissä on oma wc ja suihku ja löytyypä laivalta myös saunatilatkin. Hostellin Taxfree- oleskelutilassa on tv, pieni kirjasto sekä keittiönurkkaus, jossa käytettävissäsi on mikro, veden- ja kahvinkeitin ja jääkaappi.

Laivahostel S/S Bore, Turku
Laivahostel S/S Borella on valittavana erilaisia hyttejä majoittumiseen.
5. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa

Leivonmäen kansallispuisto on suosittu koko perheen retkikohde, sillä polut ja pitkospuureitit ovat helppokulkuisia. Kansallispuiston salattu helmi on kirkas Rutajoki kuohuvine koskineen, joita pääset ihailemaan 3,5 km:n pituisella Koskikaran kierroksella. Puiston ehdoton käyntikohde on myös Joutsniemen harju, jota pitkin kulkevalta 1,5 km:n helppokulkuiselta reitiltä voit ihastella järvimaisemaa harjun molemmin puolin. Joutsniemeen voit poiketa Harjunkierrokselta ja Mäyränkierrokselta, jolloin koko reitille tulee pituutta 7,5 – 8,5 km.

Leivonmäen kansallispuiston Rutajoki
Rutajoen komeat kuohut.

Majoitu:
Maaseutuhostelli Vaihelan Tila sijaitsee Pappisissa vain noin 18 km:n päässä Selänpohjan pysäköintialueelta, josta pääset mm. Harjunkierrokselle ja Mäyränkierrokselle. Hostellina toimii vanha traktorihalli, jossa on neljä majoitushuonetta ja kodikkaat ja toimivat yhteiset tilat. Asiakkaiden yhteisessä käytössä on viihtyisä takkatupa/oleskelutila, jossa on ajanviettoon televisio sekä pelejä ja lueskeltavaa. Retki- ja muita eväitä voit laitella hyvin varustellussa keittiössä. Rakennuksessa on myös puulämmitteinen sauna, jota voit halutessasi lämmittää maksutta. Wc- ja suihkutilat ovat niin ikään yhteiskäytössä.

Vaihelan Tila, Joutsa
Vaihelan Tila. Yhteisessä tilassa on mukava viettää aikaa ja aterioida.

Katso muut vinkkimme luontoretkeilijälle

Pääkuvassa Joutsniemen harjua Leivonmäen kansallispuistossa. 

Vinkit antoi Hostellijärjestön markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Sinikka Komu, joka on itsekin aktiivinen luonnossa liikkuja ja on vieraillut useimmissa kansallispuistoissamme. 

Julkaistu 2.9.2022

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *