Kansikuva

Nosta sykettä hostellilomalla

Näissä hostelleissa käytettävissäsi on tiloja sekä välineitä monipuoliseen liikuntaan. Voit harrastaa myös monipuolisesti talvisia lajeja, kuten hiihtoa, lumikenkäilyä, luistelua tai sisätiloissa esimerkiksi erilaisia pelejä, tennistä, keilausta, vesijumppaa tai Spikeballia.

1. Finnhostel Joensuu, Joensuu

Finnhostel Joensuu sijaitsee kaupungin keskustassa rauhallisen Kalevankadun varrella. Hostelli vuokraa polkupyöriä, joilla voi tutustua kaupunkiin tai vaikka lähteä seuraamaan kaunista Pielisjokea ja tehdä pidemmän retken. Myös frisbeegolf-setit ovat vuokrattavissa. Itä-Suomen Liikuntaopistolla tällä hetkellä suljettuna oleva kuntosali avautuu marras- tai joulukuussa. Jos kävely on lajisi, voit vuokrata vastaanotosta kävelysauvoja ja nostaa sykettä tehokkaammalla tahdilla. Lumen aikaan Finnhostelin läheltä, vain 200 m päästä, pääset hiihtoladuille. Jos omat sukset jäivät kotiin, ei hätää, vuokrasukset löytyvät hostellista. Lähin laskettelurinne on Mustavaara reilun 20 km päässä, ja Ukko-Kolin rinteet noin 75 km päässä. Kansainvälisellä ja Kotimaan hostellikortilla saat 15 % alennuksen kehonkoostumusmittauksesta Itä- Suomen Liikuntaopistolla (Länsikatu 15). Mittauksia tehdään arkisin  ma-pe 8-16, varaus ennakkoon puhelimitse 050-4084792.

Polkupyöräilijä Finnhostel Joensuun edustalla ja viihtyisä hostellihuone omalla keittiöllä. Huonekuva: Jarno Artika

2. Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski

Nuorisokeskus Piispala sijaitsee Kannonkoskella Keski-Suomessa. Piispala on Nuorisokeskuksista suurin ja se tarjoaa niin runsaasti aktiviteetteja, että tässä mainitaan niistä vain murto-osa. Sisäliikuntatilat ovat asiakkaiden käytettävissä ympäri vuoden. Näitä ovat kaksi kuntosalia sekä liikuntasali ja temppusali. Kuntosaleille pääset treenaamaan päivittäin, ja liikunta- ja temppusaliin voit varata vuoron varaustilanteen mukaan. Uimahallilla on tarjolla avoimia vesijumppia useita kertoja viikossa. Keilahalli palvelee asiakkaita myös päivittäin. Yleisöluisteluvuoroilla pääset luistelemaan edullisesti Piispalan omassa jäähallissa sekä mailallisilla että mailattomilla vuoroilla. Tulevan kauden ensilumenlatu avataan 30.10.2020. Hiihtoa ja lumikenkäilyä voit sitten harrastaa niin kauan kuin lunta riittää. Piispalassa on vuokrattavana myös fatbike-pyöriä, joilla pääset tutustumaan ympäröivään luontoon kaikkina vuodenaikoina. Kaikki päivän ateriat on mahdollista nauttia Piispantuvan ruokalassa ja oma kahviokin palvelee.

Lumikenkäilijät Piispalassa sekä Piispantuvan tarjoamaa hyvää ruokaa

3. Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki, Kuusamo

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja Kuusamon luonnossa. Talvisin käytössäsi on 5 km:n valaistu latu ja kaksi kotaa tulitteluja tai jopa ruuanlaittoa varten. Voit harrastaa curlingia ulkojäällä ja tietenkin uida avannossa – sijaitseehan Oivanki Elijärven rannalla. Latuverkostoa myöten pääset aina 20 km:n päähän Rukan hiihtokeskukseen. Oivangissa voit kokeilla lumikenkäilyä ja lapsille on tarjolla hiihtomaa. Lähialueen kansallispuistot Oulanka ja Hossa tarjoavat lisää mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Lumettomana aikana Oivangissa voit mm. pyöräillä maastossa, veneillä tai mini- ja frisbeegolfata. Myös Oivangin tennis- ja jousiammuntakentät sekä miniareena ovat käytettävissäsi.

Oivangissa voi hakea piristystä avannosta ja tunnelmoida laavulla

4. Urheiluopisto Kisakeskus, Raasepori

Raaseporissa sijaitseva Urheiluopisto Kisakeskus, Kisis, on luonnonläheinen ja monipuolinen liikuntakeskus, joka tarjoaa liikuntapalveluja kaikenikäisille. Kisakeskuksessa voit harrastaa yli 30 erilaista liikuntalajia ulkona. Ympäröivä luonto tarjoaa monipuoliset reitit kaikkina vuodenaikoina. Vaihteleva maasto sopii erinomaisesti mm. lumikenkäilyyn, hiihtoon, leppoisaan retkeilyyn tai kuntoa nostattavaan reippailuun. Talvella voit harrastaa myös avantouintia. Kesällä lajeina voi olla mm. frisbeegolf, potkupyöräily tai melonta. Kisakeskuksesta löytyy mahtavat puitteet myös erilaisten pelien pelaamiseen sekä vesiurheiluun. Vastaanotosta voit vuokrata mailat pöytätennikseen, sulkapalloon, tennikseen, pickleballin ja salibandyyn tai pallot jalkapalloon, lentopalloon ja koripalloon. Myös uudet lajit löytävät tiensä Kisikseen, yksi uusimmista lienee Spikeball.

Yläkuvassa Urheiluopisto Kisakeskuksen päärakennus ja alakuvassa laiturilta kuvattu ranta ja saunarakennus

5. Vaara Sport, Taivalkoski

Taivalkoskella sijaitseva Vaara Sport tarjoaa upeat puitteet liikkumiseen. Taivalkosken ja Taivalvaaran liikunta-alueet sijaitsevat aivan Vaara Sportin välittömässä läheisyydessä, reiteille pääset lähes ulko-ovelta. Vaara Sport onkin erikoistunut urheilijoiden harjoitusleirien järjestämiseen. Vaaran välittömässä läheisyydessä on valaistua latua 6,5 kilometriä, ja sen lisäksi pidempiä reittejä löytyy 10 km, 15 km ja 25 km. Ensilumen ladulle Taivalkoskella pääsee jo lokakuussa. Kesäisin lajivalikoima on myös runsas. Hostellin välittömässä läheisyydessä sijaitsee yleisurheilu- ja jalkapallokentät, kaarihalli sekä useita sisäliikuntasaleja. Vaara tarjoaa optimaaliset olosuhteet melontaan, suunnistukseen, polkujuoksuun ja maastopyöräilyyn. Liikunnallisen päivän jälkeen on ihana nauttia hyvää ruokaa, jota Vaara Sportin ravintola tarjoaa. Saunan lämmössä voit lepuuttaa lihaksiasi ja käydä läpi päivän suorituksia.

Huomio kaikki urheilijaryhmät: Vaara Sportista on mahdollista saada korkeatasoista valmentajapalvelua esim. hiihtoharjoittelua varten. Lähellä Vaaraa sijaitsevat myös Syötteen ja Hossan kansallispuistot sekä Kylmäluoman retkeilyalue. Nämä tarjoavat huikeat, vaihtelevat maastot harjoitteluun.

Yläkuvassa maastopyöräilijä tauolla Vaara Sportin maisemissa. Hiihtokuva on Taivalkosken Pölkky-hiihto tapahtumasta. 

6. Nuorisokeskus Marttinen, Virrat

Nuorisokeskus Marttinen sijaitsee Virroilla. Nuorisokeskuksen alueella voit nauttia luonnosta, vaikka luontopolkuun tutustuen tai kokeilemalla MOBO-suunnistusta. Sisällä lämpöisessä voit kahvion vieressä pelata biljardia tai ottaa leikkimielisen kisan iWall seinällä pelaten! Majoittuvana asiakkaana voit kokeilla veloituksetta boulderointiluolaa. Boulderointi on myös perheen pienimmille helppo ja turvallinen laji aloittaa kiipeily. Monitoimisalista voit varata pelivuoroja varaustilanteen mukaan ja kisailla mm. salibandyn, sulkapallon tai lentopallon parissa. Huomioithan, että boulderointi ja monitoimisali vaativat etukäteisvarauksen! Marttisissa vuokrataan mm. sähköfatbikeja, sähkömaastopyöriä, SUP-lautoja, kanootteja ja kajakkeja. Ryhmille on tarjolla monenlaisia  aktiviteetteja ja ohjelmia ympäri vuoden ja niistä saa lisätietoa Marttisen verkkosivuilta.

Pukkivuoren hiihto- ja laskettelukeskus sijaitsee noin 5 km Nuorisokeskukselta Virtain keskustassa. Alueella on laskettelun lisäksi loistavat maastohiihtomahdollisuudet, ulkoluistelupaikat ja jäähalli. Harrastat sitten perinteistä tai vapaata, kaikki onnistuu kansainväliset mitat täyttävällä latuverkostolla. Pukkivuoresta löytyy myös sykettä nostattavat 125 m pitkät kuntoportaat 237 askelmalla.

 

Yläkuvassa boulderoijia. Alakuvassa ryhmä melojia lähdössä vesille

Artikkelin pääkuva on Nuorisokeskus Piispalasta.

Julkaistu 2.11.2020, muokattu 16.11.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *