Kansikuva

Hostellivinkkejä hiihtäjille ja laskettelijoille

Tekeekö mielesi ladulle tai rinteeseen? Näissä Suomen Hostellijärjestön verkoston hostelleissa pääset hiihtoladulle suoraan pihasta! Tai vietä päivä rinteessä ja yövy edullisesti hostellissa. Tässä saat myös vinkkejä suosittujen laskettelukeskusten lähellä sijaitseviin hostelleihin.

Jäsenenä saat 10 % alennuksen yöpymisestä kaikissa verkoston hostelleissa Suomessa, kun teet varauksen osoitteessa www.hostellit.fi tai suoraan hostelliin.

1. Imatra, Hostel Ukonlinna

Hostel Ukonlinna on paikallisen urheiluseuran omistama hostelli Saimaan rannalla Etelä-Karjalassa. Ukonlinna sijaitsee suojellussa puurakennuksessa seitsemän kilometrin päässä Imatran keskustasta.

Imatralla voi hiihtää jo lokakuusta alkaen ensilumenladulla. Ladulle pääsee Ukonniemi-stadionilta, joka sijaitsee vain 1,5 km:n päässä hostellista. Lumiseen aikaan Ukonniemen ulkoilualueella on hiihtäjille tarjolla useita eripituisia latuja. Pääset munkkikahveille hostellin kahvilaan suoraan Hostel Ukonlinnan pihan poikki kulkevalta valaistulta hiihtoladulta!

Hostel Ukonlinna, Imatra

Hostel Ukonlinnan huoneet ovat pääasiassa kahden hengen huoneita, mutta hostellissa on myös 6 hlön perhehuone. Asiakkaiden käytössä on yhteiskeittiö, TV-huone sekä lisämaksusta mahdollisuus saunomiseen. Kahvilan seiniä koristavat Aatos Hasun ja Veikko Lampisen maalaamat urheiluaiheiset seinämaalaukset vuodelta 1952.

2. Kannonkoski, Nuorisokeskus Piispala

Nuorisokeskus Piispala sijaitsee Kannonkoskella Kivijärven rannalla, luonnon keskellä Keski-Suomessa. Noin kilometrin pitkällä Piispalan omalla ensilumenladulla saat hiihtokaudelle hienon startin. Lumiseen aikaan alueella on myös 4,5 km:n valaistu hiihtolatu. Lisäksi käytettävissäsi ovat Piispalan monipuoliset liikunta- ja hyvinvointipalvelut. Pulikoi uima-hallissa tai varaa rentouttava hieronta Piispalan tiloissa toimivalta urheiluhierojalta. Pieneläinkoti Pihkassa voit tutustua iloiseen joukkoon vuohia, possuja, kanoja, poneja, chinchilloja ja marsuja. Piispalan omakeittiö tarjoaa maukasta ja terveellistä ruokaa noutopöydästä sekä ilta- ja välipaloja.

Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski

Piispalassa voit yöpyä viihtyisissä rivitalohuoneissa, puukerrostalossa, paritaloissa ja takkamökeissä. Kaikissa majoitustiloissa on omat suihku- ja wc-tilat, jääkaappi ja kahvinkeitin.

3. Kuusamo, Nuoriso- ja Luontomatkailukeskus Oivanki

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki tarjoaa mukavaa hostellimajoitusta Kuusamossa Oivangin kylässä järven rannalla. Oivangissa majoitut monipuolisten talviurheilumahdollisuuksien läheisyydessä. Pääset nauttimaan luonnon rauhasta hiihtäen tai lumikenkäillen. Valaistua latua on 5 km ja latuverkostoa pitkin pääsee myös Rukalle, joka sijaitsee vain 20 km:n päässä.

Rukan ja Kuusamon monipuoliset ja valaistut ladut sekä pitkä hiihtokausi lokakuusta huhtikuuhun tarjoavat hiihdon ystäville mukavat olosuhteet. Koko Kuusamon alueella on kunnossapidettäviä latuja yhteensä lähes 160 km, josta 40 km on valaistuja latuja. Rukan laskukausi aloitetaan jo lokakuussa ja rinteillä lasketaan aina toukokuulle saakka.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki, Kuusamo

Oivangin tilavat 3-4 hengen huoneet ovat järven rannalla sijaitsevassa huoneistossa, jossa on neljä huonetta, keittiö sekä suihku- ja wc-tilat. Oivangin ravintolassa voit nauttia maukasta kotiruokaa ja Joutsen-sauna tarjoaa pehmeät ja lämpimät löylyt päivän päätteeksi.

4. Saariselkä, Hostel Ahopää

Hostel Ahopää sijaitsee Saariselän Kiilopäällä Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa. Hostellin pihasta pääset suoraan tunturiin merkityille hiihtoreiteille. Kiilopään ja Saariselän alueella on merkittyjä maastohiihtolatuja n. 200 km, joista valaistuja on yli 35 km. Lumikengillä pääset liikkumaan ja retkeilemään vaihtelevissa maastoissa myös valmiiden reittien ulkopuolella. Kiilopää tunturille pääset helposti hostellin vieressä sijaitsevalta Kiilopään portilta, ja matkaa huipulle (545 m) tulee noin kaksi kilometriä suuntaansa.

Hostel Ahopäästä voit varata nais- tai miespaikan 2-6 hengen huoneeseen. Vessat ja varusteiden kuivauskaapit sijaitsevat käytävällä. Ahopään rakennuksessa käytössäsi on pieni asiakaskeittiö. Kiilopään päärakennuksessa voit nauttia kaikista päivän aterioista, aamiaisesta maittavaan illalliseen. Voit myös kokea unohtumattomia hetkiä uimalla tunturipurossa ja saunomalla aidossa savusaunassa.

Hostel Ahopää ,Saariselkä

Kiilopään lomaasi voit helposti yhdistää myös päivän laskettelureissun Saariselkä Ski & Sport Resortissa. Ahopäästä on matkaa Euroopan pohjoisimpaan hiihtokeskukseen Saariselälle vain 15 km ja sinne liikennöivät bussit pysähtyvät aivan hostellin edessä.

5. Sodankylä/Raudanjoki, Hostel Visatupa

Keskellä Lappia Sodankylän Raudanjoella sijaitseva Hostel Visatupa on ihanteellinen paikka hiljaisuudesta ja talvesta nauttimiseen. Visatuvan ympäristössä voit talvella nauttia puhtaista hangista hiihdellen tai lumikenkäillen. Luoston laskettelukeskuskin sijaitsee vain 44 km:n etäisyydellä.

Luostolla on yhtenäinen latuverkosta naapuritunturi Pyhän kanssa ja latukilometrejä kertyy yhteensä n. 150 km. Maastohiihdon lisäksi Luostolla on voi myös lasketella. Luoston laskettelurinteet sopivat erityisesti lapsiperheille ja leppoisan laskettelun ystäville.

Hostel Visatupa, Sodankylä

Visatupa on toimiva maatila Napapiirin pohjoispuolella ja halutessasi voit tutustua myös maatilan toimintaan ja maidon tuotantoon. Yöpyä voit kodikkaissa 2-4 hengen hostellihuoneissa tai 4-6 hengen Tupala -huoneistoissa. Huoneet ovat hostellirakennuksessa, jossa on yhteiskäytössä olevat wc:t, suihkut ja keittiö. Tupala–huoneistoissa puolestaan on jokaisessa oma tupakeittiö, suihku ja sauna. Voit halutessasi tilata myös täysi- tai puolihoidon ja nauttia maittavaa lappilaista maalaisruokaa. Illalla rentoutuminen rantasaunassa ja pulahtaminen avannossa takaavat hyvät yöunet.

6. Taivalkoski, Vaara Sport

Taivalkoskella sijaitseva Vaara Sport tarjoaa majoituksen lisäksi paljon erilaisia aktiviteetteja. Vaara Sportin välittömässä läheisyydessä on latuverkostoa vaikka millä mitalla. Valaistua latua on 6,5 kilometriä; tämän lisäksi pidempiä reittejä löytyy 10 km, 15 km ja 25 km. Ensilumille pääsee marraskuun alkupuolella ja lunta riittää aina huhtikuun loppupuolelle saakka. Laskettelu on mahdollista 1,5 km päässä sijaitsevassa Taivalvaaran hiihtokeskuksessa.

Vaara Sport, Taivalkoski

Vaara Sportissa majoitutaan 1–4 hengen huoneissa, joissa osassa on oma kylpyhuone. Vaara Sportin ravintolassa voit nauttia lähiruokaa ja yhteisesti käytössä olevissa minikeittiöissä hoituvat kätevästi omat pienemmät välipalat ja kylmätuotteiden säilytys. Talosta löytyy tilavat yhteiset säilytys- ja huoltotilat urheiluvälineille ja voit hoitaa mm. suksien voitelun vaivattomasti. Vaara Sportin sauna hellii lihaksiasi ja palauttaa kehon urheilusuorituksista.

7. Ylläs/Äkäslompolo, Kuerkievari KuerHostel

Kuerkievari KuerHostel on hotelli ja hostelli Ylläksellä Äkäslompolossa, aivan Kuertuntunturin kupeessa. Äkäslompolon keskustaan on muutama kilometri ja laskettelukeskukseen 6 km. SkiBussi pysähtyy noin 500 m päähän. Hiihtolatu menee pihasta ja Kuertunturiin pääset suoraan ulko-ovelta. Kuerkievarista voit myös vuokrata Kuertunturin huiputusta varten lumikengät tai vapaalaskuun tarkoitetun splitboardin.

Suomen laajin latuverkosto Ylläksellä takaa loistavat ja monipuoliset maastohiihtomahdollisuudet. Latuja on yhteensä 330 km, joista valaistuja 38 km. Suomen suurimmassa laskettelukeskuksessa löytyy sopivat rinteet ja haasteet kaikille laskettelun harrastajille.

Kuerkievari Kuerhostel, Ylläs

Kuerkievarissa voit yöpyä 1-4 hengen hostellihuoneessa tai kahden hengen hotellihuoneessa. Hostellin yhteiskäytössä olevat suihkut ja wc:t löytyvät käytäviltä samoin kuin Köökki, hostellivieraiden yhteinen keittiö. Hotellin puolella majoitutaan kahden hengen huoneissa, joissa on oma kylpyhuone. Majoitukseen sisältyy myös iltasauna. KuerTuvassa tarjoillaan aamiaista ja ennakkovarauksella myös muita aterioita. Talvisesongilla kahvila-ravintola KuerCafe palvelee päivittäin.

Julkaistu 28.12.2020, muokattu 28.9.2021

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.