Kansikuva

Pyörämatkalla hostelliin! Valmiita reittejä ja pyöräily-ystävällistä majoitusta

Suomalaiset ovat kiinnostuneita tekemään pyöräilymatkoja jopa enemmän kuin luontoretkiä. Näin kertoo Ellaren kotimaan pyörämatkailusta tekemä tutkimus. Sen mukaan haluamme pyöräretkillämme ihailla kauniita maisemia ja nauttia monipuolisista palveluista. Arvostamme myös suhteellisen helppoja reittejä.

Panostamme myös Hostellijärjestössä tähän hauskaan ja ekologiseen tapaan matkustaa. Olemme suunnitelleet pyöräilyreittejä, joissa on hyödynnetty hostelliverkostoamme. Monet hostellit tarjoavat erityispalveluja pyörillä liikkuville matkailijoille. Eniten pyöräilijöitä kiinnostavat alueet ovat tutkimuksen mukaan rannikko ja saaristo, Tunturi-Lappi ja Järvi-Suomi. Näillä alueilla on mukavasti myös hostelleja.

Tässä artikkelissa esittelemme muutaman erityisesti pyörämatkailijoille sopivan hostellin ja artikkelin lopusta löydät linkin reittiehdotuksiin.

Kaakkoisessa Päijät-Hämeessä pyöräilijä saa monipuolista palvelua

Hostel Lomakiven yrittäjät Virpi ja Ismo Kivinen toivottavat pyöräilijät tervetulleeksi majoittumaan ja huilaamaan hyvän ruuan äärelle Iitin Kausalaan. Pyöräilijät voivat majoittautua yhden, kahden tai kolmen hengen huoneisiin, joiden hintaan sisältyvät liinavaatteet ja pyyhe. Majoittujilla on käytössä perustasoisesti varusteltu keittiö, wc ja suihkutilat sekä mahdollisuus saunomiseen. Majoitusrakennuksessa on vaatteiden pesu- ja kuivauskoneet ja isommille varusteille erillinen kuivaushuone. Polkupyörän voi pestä ja huoltaa huoltorakennuksessa ja tarvittaessa saa apua paikallisesta pyöräliikkeestä. Polkupyörän saa turvalliseen säilytykseen ja sähköpyörille on latauspaikat.

Paikallinen sääennuste on saatavilla, kuten vinkit reittivaihtoehdoista, lähialueen nähtävyyksistä ja ulkoilureiteistä. Maalaisaamupalan voi nauttia joko pitotalon tuvassa tai sen voi ottaa mukaan reissuun kuten myös lounaspaketin. Illallista on mahdollisuus saada kello kahdeksaan asti.

Myös ohikulkevat pyöräilijät saavat hankittua Lomakiven keittiöstä eväspaketin, välipaloja tai täytettä juomapulloon. Yrittäjät auttavat matkatavaroiden kuljetuksessa ja säilytyksessä.

Lomakivi on suosittujen pyöräilyreittien varrella, kuten esimerkiksi reitillä Helsinki-Myrskylä-Artjärvi- Kausala (Lomakivi) – Mäntyharju- Mikkeli. Osa pyöräilijöistä jatkaa Kausalasta Savitaipale-Lappeenranta suuntaan tai Jaala-Heinola suuntaan. Kotkasta pääsee Lomakiveen myös Länsi-Kymen Kulttuuritien viitoittamaa reittiä.

Pyöräilijät Hostelli Lomakivi

Hostel Lomakiven päärakennus. Yrittäjät Virpi ja Ismo Kivinen työn touhussa

Pyöräile kaunis Puumalan saaristoreitti Saimaalla

Puumalassa sijaitseva Hostelli Rantapappila on aivan Puumalan saaristoreitin varrella. Hostellissa on 1-4 hengen huoneita, joissa on oma televisio, teen- ja kahvinkeitin, jääkaappi, mikroaaltouuni ja leivänpaahdin. Suihkut ja wc:t ovat yhteiskäytössä ja asiakaskeittiössä voi valmistaa omia aterioita. Hostelli järjestää ateriapalveluita vain ryhmille, mutta keskeisen sijainnin ansiosta hostellin lähellä on monta hyvää aamiaiskahvilaa ja ravintolaa ruokailuihin. Hostellissa on kaksi vuokrattavaa saunaa, joista toinen on pihapiirissä sijaitseva puulämmitteinen sauna. Pyöräilijät saavat kulkuvälineensä lukkojen taakse säilytykseen ja pyykit voi pestä pesutuvassa.

Puumalan Saaristoreittiin kuuluu elämyksellinen lauttamatka Norppa II -lautan kyydissä. Lautalle tulee varata paikka ennakkoon. Tästä näet aikataulut ja voit tehdä varauksia Lintusalo-Hurissalo lauttamatkaan.

Viime kesänä Hostellireissaajamme Meeri ja Juha ajoivat 60 km:n mittaisen Puumalan saaristoreitin ja majoittuivat Hostelli Rantapappilassa. Lue tästä heidän reissutarinansa Pyöräretkestä Puumalassa.

Pyöräilijät Hostelli Rantapappila, kuvat Meeri Kukkola

Lepotuokio Saaristoreitillä ja näkymä Hostelli Rantapappilan terassilta saunalle, kuvat Meeri Kukkola

Valmiita pyöräretkiä Pohjois-Karjalassa

Noin 20 km Nurmeksen keskustasta sijaitsevasta Majatalo Pihlajapuusta voi ostaa valmiita pyöräretkiä lähialueille. Näitä ja muitakin ohjelmapalveluja tuottavat Majatalo Pihlajapuun omistajat, Äksyt Ämmät. Miltä kuulostaa kahden yön pyöräretki Bombaan ja Hyvärilään tai neljän yön Majatalosta majataloon pyörävaellus? Mielenkiintoinen voisi olla myös kahden tunnin opastettu pyöräretki Nurmeksen vanhassa kauppalassa.

Majatalo Pihlajapuussa on yhden ja kahden hengen yksityishuoneita, jotka on varusteltu liinavaattein ja pyyhkein ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. Suihkut ja wc:t ovat asiakkaiden kesken yhteiskäytössä. Hostellilta saa kaikki ruokapalvelut ja siellä on mahdollisuus hoitaa myös vaatteiden pesu ja kuivaus. Polkupyörän saa turvalliseen säilytykseen sisätiloihin. Pihlajapuuta hoidetaan kestävän kehityksen periaattein ja hostelli on saanut monia merkittäviä tunnustuksia ja sertifikaatteja tekemästään työstä.

Pyöräilijät Majatalo Pihlajapuu

Majatalo Pihlajapuusta voi tehdä myös päiväretkiä, ruokahuolto pelaa!

Kaupunkilomalle polkupyörällä

Pyöräilijän ei kannata karttaa kaupunkeja, kun hän etsii mukavia ja palvelevia majoituspaikkoja. Hyvänä esimerkkinä on Dream Hostel & Hotel keskellä Tamperetta. Hostelli toivottaa pyöräilijät tervetulleeksi ja tarjoaa apua, jos fillari tarvitsee korjausta tai huoltoa. Kaupunkiin ja lähialueille pääseekin sitten näppärästi tutustumaan hostellista saatavien karttojen avustuksella. Illan tullen pyörän saa turvalliseen paikkaan sisätilaan.

Hostellissa on sekä yksityishuoneita että yhteismajoitustiloja. Suihkut ja wc-tilat sijaitsevat huoneiden välittömässä läheisyydessä. Aamiaisen voi ostaa valmiina tai halutessaan aamiaisen voi valmistaa itse täysin varustellussa keittiössä. Viihtyisä ja kauniisti sisustettu hostelli sopii hyvin tukikohdaksi yksin, kaksin tai isommalla porukalla matkaillessa.

Pyöräilijät_Tampere

Oikeanpuoleinen kuva: Saunaravintola Kuuma Laukontorilla, kuvaaja Laura Vanzo

Verkostomme uusin hostelli panostaa pyörämatkailijoihin

Vuoden 2021 alussa avattu Hostelli Naurava Kulkuri Hämeenlinnassa odottaa innolla kesää ja pyörämatkailijoita. Hostellissa panostetaan pyöräilijöiden palveluihin, hostelli mm. tarjoaa pyörille kuivan ja lämpimän tilan pyörien säilytykseen sekä puhdistukseen. Tilasta löytyy paikkausvälineet sekä perustyökaluja pyörän korjaamiseen. Hostellissa on mahdollista myös ladata sähköakkua. Päivän reissun jälkeen asiakas pääsee nauttimaan saunan löylyistä maksuttomasti. Hostellilla ei ole omaa ateriapalvelua, mutta he tekevät yhteistyötä paikallisen elintarvikekaupan kanssa, joten ruokahuoltokin onnistuu. Hämeenlinnan kaupunki tuottaa pyöräilijöille kohdennettuja tietoja paikallisista pyöräilyreiteistä, nähtävyyksistä ja elämyksistä. Jos et ole reissussa omalla pyörällä, hostellista voit lainata maksutta polkupyörän kaupunkiin tutustumiseen.

Hostelli Nauravan Kulkurin huoneet sijaitsevat 3-4 huoneen soluissa. Jokaisessa solussa on yhteisessä käytössä suihku ja wc. Yksi mukavuuksilla varustettu sviitti on myös tarjolla. Lakanat ja pyyhkeet kuuluvat huoneen hintaan. Hostellin sisustuksessa ja toiminnassa muutenkin on panostettu kestävään kehitykseen, mm. huonekalut ovat pääosin kierrätettyjä.

Hostelli Naurava Kulkuri_900x401

Hostelli Nauravan Kulkurin asiakaskeittiö on vieraiden käytössä

Tutustu tästä Hostellilta hostellille pyöräillen -reittiehdotuksiimme

Pääkuva: Visit Finland, Mikko Nikkinen

Julkaistu 3.5.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *