Kansikuva

Ekologisesti hostelleissa

Matkustamisen ekologiset vaikutukset puhuttavat sekä Suomessa että maailmalla. Vastuullisuus onkin yhä useammalle matkailijalle majoituksen valintaperuste. Majoittuminen hostellissa on jo lähtökohtaisesti ekologista. Voit valita mitä palveluita käytät eikä hostelleissa tarjota yletöntä kuluttamista. Hostelleissa vaalitaan paikallisuutta ja asiakkaita kannustetaan omatoimiseen liikkumiseen matkakohteessa. Tämän lisäksi ekologiset valinnat ovat mukana monessa toiminnassa.

Hostellien omat laatumerkit: Luonto-Liitto Suosittelee –merkki ja HI-Quality & Sustainable –sertifikaatti

Luonto-Liitto Suosittelee-merkki

Hostellijärjestö on yhdessä Luonto-Liiton kanssa laatinut ekokriteeristön hostelleille. Ekohostellikriteerit varmistavat majoituksen ympäristöystävällisyyden ja kannustavat kotimaanmatkailuun. Kriteeristössä huomioidaan muun muassa kierrätys, luomu- ja kasvisruuan saatavuus, energian ja veden säästäminen, ekoenergian käyttö sekä ympäristötiedon levittäminen hostellin asiakkaille. Ekokriteeristön täyttävä hostelli saa oikeuden käyttää Luonto-Liitto Suosittelee –merkkiä.

Ekokriteeristöön kokonaisuudessaan pääset tutustumaan tästä.

 

 

HI-Q&S-logoHostelling International (HI) on kehittänyt erityisesti hostelleille suunnatun HI Quality & Sustainability (HI-Q&S) laadunhallintajärjestelmän, johon verkostoon kuuluvat hostellit voivat liittyä. Hostellijärjestö ylläpitää Suomessa HI-Quality & Sustainability-sertifikaattia.

HI-Q&S tukee hostellia toiminnan prosessien kautta. Laatujärjestelmässä otetaan huomioon myös hostellien kestävä kehitys. Sertifikaatissa huomioidaan hostellien sosiaalinen vastuu, ympäristövastuu ja taloudellinen vastuu, sekä niiden alaluokat. Sosiaalinen vastuu sisältää ihmiset (henkilöstön), yhteisöt, asiakkaat ja liikkuvuuden (palvelujen mahdollistaminen kaikille); ympäristövastuu sisältää kulutuksen (laitteet, ruoka), luonnon (jätehuolto, lajittelu) ja hiilineutraalin hostellitoiminnan; ja taloudellinen vastuu sisältää alueiden ja kohteiden suojelun, oman toiminnan jatkuvan kehittämisen sekä taloudellisen vastuun.

Serfikaatin saanut hostelli saa oikeuden käyttää HI-Q&S-logoa. HI-Q&S-sertifikaatti on osoitus laatuvaatimusten täyttymisestä niin asiakkaille kuin yhteistyökumppaneillekin.

HI-Q&S laatuvaatimuksiin kokonaisuudessaan pääset tutustumaan tästä.

HI-Q&S on GSTC:n (Global Sustainable Tourism Council) tunnustama laatusertifikaatti sekä yksi Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) – ohjelmaan hyväksytyistä laatumerkeistä.

Seuraavilla verkoston hostelleilla on Luonto-Liitto Suosittelee-merkki ja/tai HI-Q&S-sertifikaatti:

Eurohostel, Helsinki

Eurohostel on kansainvälinen cityhostelli, joka sijaitsee keskellä kaunista merellistä Katajanokkaa. Eurohostelissa on käytössä HI-Q&S laatujärjestelmä ja se tarjoaa lisäksi omalla varaussivustollaan asiakkailleen mahdollisuuden hyvittää majoittumisensa hiilidioksidipäästöt. Kerättävät varat ohjataan Luonnonperintösäätiölle luontoalueiden rauhoittamiseksi. Iltasaunamyynneistä Eurohostel puolestaan lahjoittaa osuuden Puhdas Itämeri -hankkeelle. Hostelli on saanut myös Visit Finlandin STF-laatumerkin.

Eurohostel, Helsinki

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Helsingissä UNESCOn maailmanperintökohteessa sijaitseva Hostel Suomenlinna täyttää Luonto-Liiton ekohostellikriteeristön ja on laatinut oman laatukäsikirjan. Hostellilla on myös HI-Q&S-sertifikaatti. Lisäksi Hostel Suomenlinna on saanut matkailualan yrityksille räätälöidyn laadunkehittämisohjelma Laatutonni Q1000:n diplomin. Hostel Suomenlinna on myös mukana We Speak Gay-arvoyhteisössä.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Time Hostel, Jyväskylä

Time Hostel Jyväskylässä on pieni ja vastuullisesti toimiva hostelli. Vastuullisuuteen kuuluu mm. kierrätys, ympäristöystävällisyys materiaaleissa ja pesuaineissa, paikallisten palveluiden käyttö ja niiden suosittelu myös matkailijoille. Time Hostel täyttää Luonto-Liiton ekokriteeristön ja on aloittanut matkansa myös kohti HI-Q&S-sertifikaattia.

Time Hostel, Jyväskylä

Nuorisokeskus Anjala, Kouvola

Nuorisokeskus Anjala on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema ja valvoma nuorisokeskus Kouvolassa. Anjalassa ympäristöasiat huomioidaan Luonto-Liiton ekokriteeristön lisäksi ympäristökoulutuksessa. Anjala järjestää yhdessä Ympäristökoulu Reginan kanssa ympäristökoulupäiviä nuorille. Anjalassa vaalitaan lisäksi kulttuurihistoriallista miljöötä.

Nuorisokeskus Anjala, Kouvola

Linnansaaren Ekohostelli, Linnansaari

Linnansaaren pääsaarella sijaitseva Linnansaaren Ekohostelli täyttää Luonto-Liiton ekokriteeristön. Majoittua voi kesäaikaan luonnonmukaisesti hirsiaitoissa keskellä niittyä. Hostellilla ei ole juoksevaa vettä tai sähköä, joten paikka on erinomainen kohde ekologisesta majoituksesta kiinnostuneille.

Linnansaaren Ekohostelli

Majatalo Pihlajapuu, Nurmes

Majatalo Pihlajapuu on Nurmeksessa sijaitseva kodikas ja yksilöllinen hostelli. Hostelli on noudattanut toimintansa alusta alkaen kestävän kehityksen periaatteita. Ruokapöydässä tarjotaan itse tehtyä ruokaa ja suositaan luomutuotteita ja lähiruokaa sekä tehdään yhteistyötä pienten paikallisten yritysten kanssa. Majatalo Pihlajapuu täyttää Luonto-Liiton ekokriteeristön sekä on saanut HI-Q&S- ja STF-laatumerkit. Majatalo Pihlajapuulla on lisäksi TourCert -sertifikaatti.

Majatalo Pihlajapuu, Nurmes

Hostel River, Pori

Hostel River on persoonallinen retrohenkinen hostelli aivan Porin keskustan tuntumassa, ja täyttää Luonto-Liiton ekokriteeristön.

Hostel River, Pori

Dream Hostel & Hotel, Tampere

Dream Hostel & Hotel on tyylikkäästi sisustettu design-hostelli Tampereen keskustassa. Dream Hostel & Hotelissa vastuullisuus yltää HI-Q&S -laatuvaatimusten täyttymisen lisäksi myös sosiaaliseen vastuullisuuteen, sillä hostelli on mukana We speak gay -arvoyhteisössä.

Dream Hostel & Hotel, Tampere

Julkaistu 25.10.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *