Äänestä Suomen Parasta Hostellia 2023! Voit voittaa hostellimajoitusta

Suomen Hostellijärjestö valitsee vuosittain verkostostaan ansiokkaasti toimineen hostellin, joka saa itselleen Suomen Paras Hostelli -tunnustuksen seuraavaksi vuodeksi. Vuoden 2022 Suomen Paras Hostelli on Laivahostel S/S Bore Turusta.

Vuoden 2023 Suomen Paras Hostelli valitaan vuoden 2023 alussa. Valintaan vaikuttavat myös yleisöäänet ja myös Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa äänestyksen avulla Suomen Parhaan Hostellin valintaan. Samalla voit osallistua majoituslahjakorttien arvontaan.

Valinnan painopisteenä paikallisuus

Painopistealueena ja teemana vuoden 2023 valinnassa on paikallisuus. Hostellien paikallinen toiminta ja tärkeä paikallisesti ja paikallista yhteisöä hyödyttävä työ jää usein piiloon, kun siitä ei välttämättä kerrota valtakunnan medioissa. Kilpailun avulla pyritään nostamaan tätä tärkeää työtä esiin.

Paikallisuudella tarkoitetaan sitä, miten hostelli näkyy ja toimii omalla paikkakunnallaan ja omassa ympäröivässä yhteisössään. Paikallisuudella tarkoitetaan esim. sitä, miten hostelli omalla toiminnallaan kehittää ja ylläpitää alueen elinvoimaisuutta, toimii aktiivisesti osana paikallista yhteisöä ja ylläpitää paikkakunnan houkuttelevuutta niin asukkaille kuin matkailijoille.

Paikallisuuden vaalimista voi olla esim. yhteistyö muiden paikallisten yrittäjien kanssa, paikallinen verkostoituminen, työllistämisvaikutus alueella (esim. kesätyöpaikat, opiskelijoiden harjoittelupaikat), paikallisuuden huomioiminen omassa ostokäyttäytymisessä (paikallisten yrittäjien tukeminen), tapahtumien järjestäminen, paikallisuuden esiin nostaminen omassa markkinoinnissa, ympäristöstä huolehtiminen, paikallisesta yhteisöstä ja asukkaista huolehtiminen, paikallinen hyväntekeväisyys jne. jne.

Kilpailumuoto on muuttunut hieman edellisvuodesta. Hostellijärjestön verkoston hostellit ovat halutessaan voineet hakeutua mukaan kilpailuun ja valinta tehdään mukaan ilmoittautuneiden hostellien keskuudesta. Hostellit ovat kertoneet omassa hakemuksessaan jo tähän mennessä tekemistään paikallisuuteen liittyvistä toimista ja / tai toimista, joita on tarkoitus vuoden 2022 aikana tehdä ja toteuttaa. Valinnan voittajasta tekee Suomen Hostellijärjestön hallitus hostellien hakemusten ja yleisöäänien perusteella.

Yleisöäänestys on nyt auki. Ehdolle on asettunut 11 hostellia Hostellijärjestön verkostosta (hostellit on listattu aakkosjärjestyksessä):

1. Dream Hostel & Hotel, Tampere
2. Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo, Lemmenjoki
3. ISLO Hostel, Joensuu
4. Hostel Suomenlinna, Helsinki
5. Hostelli Naurava Kulkuri, Hämeenlinna
6. Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna
7. Laivahostel S/S Bore, Turku
8. Lomakivi, Iitti / Kausala
9. Majatalo Pihlajapuu, Nurmes
10. Nuorisokeskus Marttinen, Virrat
11. Time Hostel, Jyväskylä

Tutustu alta kilpailussa mukana oleviin hostelleihin ja niiden tekemään paikalliseen työhön sekä anna oma äänesi ja vaikuta valintaan. Hostelleihin voi tutustua lisää myös Hostellijärjestön verkkosivuilla tai hostellien omilla verkkosivuilla.

Äänestä suosikkihostelliasi perusteluineen 15.11.2022 mennessä.
Äänestäjien kesken arvotaan 50 euron arvoisia majoituslahjakortteja Suomen Hostellijärjestön verkoston kotimaan hostelleihin.

Äänestä suosikkiasi tästä linkistä 

 

1. Dream Hostel & Hotel

Dream Hostel & Hotellin tiloja
Dream Hostel & Hotel on Tampereen parhailla pelipaikoilla vaikuttava monimuotoinen majapaikka. Valinnanvaraa on yhteismajoituksesta hotellihuoneisiin sekä täysin varusteltuihin ja kalustettuihin huoneistoihin. Dream Hostel & Hotel tunnetaan erinomaisen sijaintinsa lisäksi siisteydestään, leppoisasta ilmapiiristään, hyväntuulisesta henkilökunnastaan ja kodikkaasta oleskelutilastaan.

Pippurisena ja ketteränä perheyrityksenä Dream Hostel & Hotel tekee paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään eri koulujen kanssa, joista tulee paljon työharjoittelijoita. Monet harjoittelijoista jäävät myös palkkatöihin Dreamiin. Erityinen ylpeydenaihe on yhteistyö ammatillisen erityisoppilaitos Luovin kanssa. Nuorista on hostellille suunnaton apu ja Dream saa ylpeydellä tarjota opiskelijoille aitoa ja rentoa työmaata, jossa harjoitella. Lisäksi yhteistyötä tehdään kuntoutujien ja vaikeasti työllistyvien kanssa mm. Mielen ry:n kautta.

Dream Hostel & Hotelissa ekologisuus ja kierrätys näkyy toiminnassa selkeästi, Dream on myös kaupungin vanhin pyörävuokraamo, vuokrausyhteistyötä tehdään viereisen hotellin kanssa. Hostelli järjestää pop up -kirppistä/-roskalavaa paikallisille. Yhteistyötä tehdään myös paikallisten elämyspalveluiden tuottajien ja paikallisten tapahtumien kanssa, näitä ovat mm. klubit, minifestarit ja urheiluseurat. Dream tekee yhteistyötä ja vaikuttamistyötä myös Visit Tampereen ja Tampereen kauppakamarin kanssa.

”Meilläpäin sanotaan Kyä nääs se on semmonejjuttu että sommoro!”

Hostellin verkkosivut: www.dreamhostel.fi

Pikkukuva oikealla ylhäällä: ”Dream Hostel myy paikallisia, hostellille suunniteltuja postikortteja”

 

2. Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo

Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo
Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo sijaitsee Lemmenjoen kylän keskustassa, Njurgulahdessa, Lemmenjoen rannassa. Lemmenjoen kansallispuisto, Suomen suurin kansallispuisto, sijaitsee vieressä. Majoitusta tarjotaan majatalon huoneissa sekä mökeissä. Lemmenjoella voi kokea Lapin taikaa, valkeita kesäöitä ja puhdasta, hiljaista luontoa.

Elämys- ja majoituspalvelut Lemmenjoen Lumo järjestää monenlaisia kesätapahtumia niin paikkakuntalaisille kuin turisteillekin. Tapahtumien avulla pyritään elävöittämään pientä Lemmenjoen kylää ja lisäämään niin kyläläisten kuin turistienkin hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, sekä lisäämään kylän tunnettavuutta. Vuosien varrella on järjestetty mm. karaokeiltoja, juhannusjuhlia, Lemmenjoen napakymppi, Uusia ystäviä -retkeilytapahtuma, kalastuskisat, kykykisat, teatteripäivä ja hyvinvointitapahtuma yhdessä kunnan muiden yrittäjien kanssa.

Kesällä 2022 järjestetään mm. rakkausjuhla ja rakkauspolun avaaminen, juhannusjuhlat, teatteripäivä, musavisa, viini- ja juustoilta ja ohjelmallisia terassikaraokeiltoja. Kesällä 2023 järjestetään myös hyväntekeväisyystapahtuma, josta tuotto ohjataan Metsähallitukselle Lemmenjoen kansallispuiston polkujen kunnostamiseen. Hostelli tekeekin aktiivisesti yhteistyötä eri yrittäjien, mutta myös Metsähallituksen ja kylätoimikunnan kanssa. Paikallisia pyritään myös työllistämään mm. työharjoitteluihin ja kesätöihin.

Hostellissa sijaitseva kahvila / baari on kyläläisten suosima kokoontumispaikka, jossa järjestetään aktiivisesti tapahtumia, mm. kulttuuria ja musiikkia. Ravintolassa käytetään paikallisia raaka-aineita, poroa ja Lemmenjoen kalaa.

”Meille on jokainen tervetullut omana itsenään. Tapahtumissa puhutaan, tanssitaan ja nauretaan yhdessä – niin paikalliset kuin turistitkin”.

Hostellin verkkosivut: www.lemmenjoenmatkailu.com

 

3. Hostelli Naurava Kulkuri

Hostelli Nauravan kulkurin aula ja huone
Hostelli Naurava Kulkuri Hämeenlinnassa vaalii toiminnassaan kestävää kehitystä ja ekologisuutta aina huoneiden sisustamisesta lähtien. Majoitusta tarjotaan Hämeenlinnan kaupunginosien mukaan nimetyissä erikokoisissa huoneissa, jotka on jaettu 3-4 huoneen soluihin. Hostellista löytyy myös sviitti. Jokainen huone on sisustukseltaan uniikki.

Hämeenlinnan runsas palveluntarjonta tyydyttää vaativammankin matkaajan tarpeet ja tätä tarjontaa Hostelli Naurava Kulkuri tuo aktiivisesti esille toiminnassaan. Paikalliset aktiviteetit, nähtävyydet ja eri alojen toimijat, kuten ravintolat, on koottu hostellin kotisivuille helposti löydettäviksi ja vieraiden viihtyisyyden ja kokemuksen parantamiseksi. Hostelli tarjoaa asiakkailleen veloituksetta lainaksi polkupyöriä, joilla vieraat voivat liikkua kaupunkiin ja sen palveluihin tutustuen.

Hostelli pyrkii aktiivisesti luomaan uusia tapoja tehdä yhteistyötä paikallisten pienyrittäjien kanssa ja paljon uusia suunnitelmia on vireillä. Hostelli toimii myös paikallisen frisbeegolf -radan sponsorina.

”Meillä voit yöpyä puhtaalla omalla tunnolla, sillä vaalimme toiminnassamme kestävää kehitystä ja ekologisuutta.”

Hostellin verkkosivut: https://nauravakulkuri.fi

 

4. Hostel Suomenlinna

Hostel Suomenlinna ulkoa ja hostellihuone
Hostel Suomenlinna sijaitsee UNESCOn maailmanperintökohde Suomenlinnassa, yhdessä Suomen merkittävimmistä nähtävyyksistä Helsingin saaristossa. Hostelli sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa kansakoulurakennuksessa, vain 15 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin keskustasta. Sijainti saaristossa merilinnoituksessa on ainutlaatuinen. Ympäristö saaristoluonnon helmassa on rauhallinen ja historiallinen. Majoittua voi yksityis- tai yhteismajoitushuoneissa.

Hostellia ylläpitää Suomen Leirikouluyhdistys ja hostelli toimiikin myös leirikeskuksena, jonka ohjelmissa korostuvat Itämeri ja kulttuuriperintö ja sen arvostus ja suojeleminen sekä tiimityö. Leirikouluohjelmissa näkyy vahvasti paikallisuus eli sijainti Itämeren saaristossa ja maailmanperintökohteessa.

Hostelli tekee tiivistä yhteistyötä alueen ravintoloiden, museoiden sekä muiden yritysten kanssa. Suomenlinnalaiset toimijat järjestävät yhteisiä tapahtumia ja viestivät toistensa palveluista hyvässä yhteishengessä, jossa korostuvat kestävä kehitys, yhteisöllisyys ja kulttuuriperinnön suojeleminen. Yhteistyötä tehdään linnoituksessa tiiviisti myös esimerkiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa, josta hyvänä esimerkkinä toimii jo perinteeksi muodostunut Viaporin Kekri. Hostel Suomenlinnalle paikalliset palvelut ovat toiminnan edellytys. Esimerkiksi ryhmien iltapaloille ostetaan naapurikahvilan sämpylöitä, sauna varataan yhteistyökumppaneilta ja erilaiset opastetut kierrokset Ehrensvärdseuralta. Aulabaarina toimii läheinen paikallisten pyörittämä Linnabar ja vieraat ohjataan nauttimaan herkkuja paikallisiin ravintoloihin.

Hostelli tarjoaa säännöllisesti harjoittelupaikkoja matkailu- ja nuorisoalan harjoittelijoille, jotka usein työllistyvät myös harjoittelunsa jälkeen hostellilla. Hostel Suomenlinna on myös mukana Helsinki Marketingin ”Helsingin tekijät” -kumppaniverkostossa. Tavoitteena on ansaita vuoden 2022 aikana Sustainable Travel Finland -merkki, jonka sekä Helsinki, että Suomenlinna ovat destinaatioina jo ansainneet. Vuonna 2021 hostellille on jo myönnetty HI-Q&S-sertifikaatti, joka on yksi STF-merkin ansainnan edellytyksistä.

”Toimimme kulttuuriperintökohteessa Suomenlinnassa, jonka huomioimme kaikessa toiminnassamme. Toimintamme perustuu kohteen vetovoimaan ja sen tarjoamiin puitteisiin.”

Hostellin verkkosivut: www.hostelhelsinki.fi

 

5. ISLO Hostel

ISLO Hostel Joensuussa
ISLO Hostel (ent. Finnhostel Joensuu) on vehreässä ympäristössä oleva huoneistohostelli Joensuun keskustassa. Rautatieasemalta voit kävellä kahden kilometrin matkan pitkin kaunista Pielisjoen rantaa tai voit saapua hostellille paikallisbussilla Joensuun kauppatorilta. Majoittumiseen on varattu 24 viihtyisää yhden tai kahden makuuhuoneen huoneistoa. ISLO Hostelissa palvelussa näkyy karjalainen palvelualttius, ystävällisyys ja vieraanvaraisuus.

Palvelut ja tuotteet, kuten mainos- ja painopalvelut, pesulapalvelut, korjaus- ja sähkötyöpalvelut, ostetaan ensisijaisesti paikallisilta toimijoilta. Hostelli tarjoaa aktiivisesti harjoittelupaikkoja matkailualan opiskelijoille ja TET-harjoittelijoille. Hostellin omistaja, Itä-Suomen Liikuntaopisto, toimii yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen kanssa järjestäen koulutus- ja leiriviikkoja sekä yläkoululeirejä eri lajien seurojen kanssa, välittäen näin paikallista liikunta- ja urheiluosaamista. Majoituksesta ja muonituksesta huolehtii hostelli.

Aamupalalla on tarjolla paikallisia tuotteita, kuten pottuskoita. Marjat on poimittu itse (tai sukulaiset ja tuttavat ovat poimineet!) ja niistä tehdään myös hilloa ja mehua. Hostellilla käytetään paikallisia toimittajia: vehnä- ja ruisjauhot tulevat kiteeläiseltä luomutilalta, salaatti Ylämyllyltä, kananmunat Kiihtelysvaarasta ja marjat mahdollisuuksien mukaan luomuna Pohjois-Karjalan alueelta.

Toiminnassa otetaan ympäristönäkökulmat laajasti huomioon. Jätteiden lajittelupisteitä on runsaasti, käytössä ovat ympäristölle lempeät puhdistusaineet ja käytössä ovat led- ja energiansäästölamput. Vuonna 2022 tavoitteena on mm. siirtyminen ympäristöystävälliseen sähköön. Asiakkaita kannustetaan liikkumaan lähiympäristössä lihasvoimalla ja vuokralla on erilaisia liikuntavälineitä, kuten polkupyöriä, suksia, luistimia ja rullaluistimia. Tavoitteena on myös tehdä lähialueen liikunta- ja muut ajanviettopaikat näkyvämmäksi asukkaille, samoin kuin paikallisliikenne. Suunnitelmissa on Aarteenetsintä -tyyppisiä tehtäviä, joiden avulla majoittuja voi tutustua kaupunkiin.

”Suurin osa työntekijöistämme on Pohjois-Karjalan kasvatteja, joten puhelimessa ja kasvotusten kuulet mietä, sietä ja myötä, ellei sitten puhuta englantia tai venäjää. Palvellessammekin ollaan siis omia itsejämme.”

Hostellin verkkosivut: www.islo.fi

Pikkukuva oikealla ylhäällä: ”ISLO:ssa leivät ja leivonnaiset ovat mahdollisimman pitkälti paikallisista ja vastuullisista raaka-aineista tehtyjä ja itse valmistettuja.”

 

6. Kartanohostel AnnaCatharina

Kartanohostel AnnaCatharina
Kartanohostel AnnaCatharina sijaitsee kauniissa ympäristössä Savonlinnan maalaispitäjässä, Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen läheisyydessä. Hostelli toimii 1900-luvun alussa vaivaistaloksi rakennetussa rakennuksessa ja on kokenut muodonmuutoksen vanhainkodin kautta lämminhenkiseksi hostelliksi. Pihapiiristä löytyy kaksi perinteistä puulämmitteistä saunaa ja kota. Majoittua voi 1-4 h huoneissa ja samalla tunnelmoida rakennuksen persoonallista historiaa.

Iso maatila ja hoitokoti ovat aikanaan työllistäneet lähes koko kylän ja nykyisin hostelli työllistää kylän nuoria kesäisin. Hostellilla on myynnissä savonlinnalaisen korutaiteilijan koruja, naapurin rouvan neulomia villasukkia sekä läheisen lammastilan tuotteita. Tavoitteena on saada paikallisten käsityöläisten tuotteita lisää myyntiin. Hostelli tekee tiivistä yhteistyötä Varparannan alueen kyläyhdistyksen kanssa. Vuonna 2022 tavoitteena on korjata AnnaCatharinan pihalla oleva vanha vilja-aitta talkoovoimin kyläläisten kanssa. Yhteistyössä pidetään myös yllä Kalliorannan uimarannan siisteyttä ja hostelli on mukana järjestämässä kyläläisten juhannusjuhlaa Kalliorannassa.

Kesäaamiaisella hostellivieraat pääsevät nauttimaan Marjatila Taurenin mansikoista, herneistä ja vadelmista. Lisäksi aamiaispöydästä löytyy Muhosen luomuruisleipää naapurikylästä, savonlinnalaisen leipomokahvilan siemennäkkileipää sekä omatekoista raparperimehua ja omenahilloa. Raparperit ja omenat ovat tietenkin omasta takaa! Kalan suhteen hyödynnetään lähivesien kalastajia. Kahvileivät ja kakut tilataan kahvi- ja leipomoyrittäjiltä naapurikylästä Enonkoskelta ja Savonlinnasta.

Uutuutena on yhteistyön kehittäminen villiyrttiyrittäjän kanssa ja jatkossa toiminnassa hyödynnetään myös alueen luonnontuotteita. Tavoitteena on järjestää yhteistyössä koulutuksia, kursseja, ja hemmotteluviikonloppuja sekä kehittää hostellin ruokatuotteita hyödyntämällä villiyrttejä.

Kartanohostel AnnaCatharina on alueen tiehoitokuntien ja yhdistysten kokouspaikka ja syksyisin talossa vietetään paikallisten hirviseurojen hirvipeijaisia. Myös erilaisia perhejuhlia ja tilaisuuksia järjestetään paljon. Matkailutoiminnan lisäksi hostelli tarjoaa piha- ja puutarhapalveluja eli lähialueella käydään leikkaamassa nurmikoita, pensaita ja omenapuita. Suurin osa palvelun asiakkaista on ikäihmisiä ja kesäasukkaita.

”Hostellissamme vaalitaan talon ja alueen historiaa valokuvin, historiasta kertomalla ja pitämällä huolta vanhasta pihapiiristä ja sen näyttävyydestä. Meillä nukut rauhalliset yöunet luonnon keskellä ja saat maittavan aamiaisen paikallisista tuotteista tehtynä!”

Hostellin verkkosivut: www.annacatharina.fi

Kuvissa: ”AnnaCatharinassa kaikki marjat ja sienet kerätään itse tai ostetaan paikallisilta. Hostelin pihalla kasvaa marjapensaita ja omenapuita. Mansikoiden lisäksi kesäaamiainen koostuu paikallisten tuottajien tuotteista.”

 

7. Laivahostel S/S Bore

Laivahostel S/S Bore, komentosilta ja hytti
Laivahostel S/S Bore on uniikki museolaivassa sijaitseva hostelli, jossa on nostalginen tunnelma 60-luvun Ruotsin-risteilyiltä. Hostellilaiva sijaitsee ankkuroituna Aurajoessa Merikeskus Forum Marinumin edessä, Turun sataman ja Turun linnan välittömässä läheisyydessä. Majoittua voi 1-4 hengen hyteissä.

Laivahostel S/S Bore toimii paikallisen ammatillisen oppilaitoksen oppimisympäristönä. Opiskelijat harjoittelevat eri osastoilla (ravintola, hostelli, kerroshuolto, kokoustilat) ja oppilaita palkataan myös kesätöihin. Matkailualan opiskelijat pääsevät tutustumaan hostellitoimintaan perinpohjaisesti. He osallistuvat myös mahdollisuuksien mukaan mm. messuille ja muihin tapahtumiin. Hostellina ja ammatillisena oppimisympäristönä Bore onkin ainutlaatuinen ja tuo hienosti esiin turkulaista ammattiosaamista historiallisessa merellisessä ympäristössä: uutta osaamista vanhaa kunnioittaen.

Palveluja tuotetaan hostellimajoittujien lisäksi paikallisille; näitä ovat mm. parturi-kampaamo, kauneushoitola, lounasravintola ja kesäkahvila. Paikallisille tarjotaan staycation-majoituksia. Tapahtumapuolella pyörii laivabingo kesäkahvilassa kerran viikossa ja paikallinen Kitaramusiikin seura järjestää bändi-iltoja Manööveri-ravintolassamme kerran kuussa. Vuoden 2022 aikana palaavat myös Boren matkailuillat. Yhteistyötä tehdään Merikeskus Forum Marinumin kanssa myymällä pääsylippuja ja opastamalla kävijöitä Boren museonäyttelyyn.

”Hostelliasiakkaamme arvostavat laivan nostalgiaa huokuvaa tunnelmaa ja monelle turkulaiselle laiva tuo muistoja usealta vuosikymmeneltä. Laivan sijainti Turun linnan ja sataman läheisyydessä on ihanteellinen monelle matkailijalle. On vaikea kuvitella Aurajokea ilman Borea!”

Hostellin verkkosivut: www.hostelbore.fi

Pikkukuva keskellä: ”Laivan komentosiltaa. Laivahostel Boren löytää myös www.digimuseo.fi sivuilta, jossa pääsee tutustumaan hostellilaivaan veloituksetta.”

 

8. Lomakivi

Lomakivi ja poni
Hostel Lomakivi sijaitsee luomumaatilalla Lahden ja Kouvolan välissä. Lomakivessä voi viettää aikaa lähellä monia harrastuspaikkoja ja palveluja. Lähellä sijaitsevat mm. golfkenttä, uimaranta, hiihtoladut ja kyläkeskus. Lomakivi sijaitsee Iitissä, kuuluisassa hevospitäjässä ja se on erikoistunut raviponeihin ja ravihevosiin, jotka majoittuvat tilalla. Majoittujille on tarjolla lomatalossa sijaitsevat 1-2 hengen majoitushuoneet.

Lomakiven päärakennuksen pääty ja pihapiirin vilja-aitta ovat museoviraston suojeltujen rakennusten listalla. Koko peltoaukea kuuluu maisemaltaan suojelun piiriin. Uudet rakennukset on toteutettu ohjeita noudattaen, suojellen paikallista rakennuskulttuuria. Yrittäjä on mukana oman kylän kyläyhdistyksessä ja on toiminut kylän jääkiekkokaukalon rakentamishankkeen vetäjänä ja talkoolaisena. Yrittäjä on myös paikallisen vesiosuuskunnan johtokunnassa ja on ollut Iitin Ladun organisoimassa, kylän uuden luontopolun (8km), talkoissa kyläläisenä ja paikallisena yrittäjänä. Lomakivi antaa käyttää omaa maa-aluetta yleiseen virkistysreittiin, jonne paikallinen lintuyhdistys on asentanut isoille linnuille, mm. helmipöllöille, pönttöjä. Lomakiven ranta on suojeltu alue Kaulushaikaran pesintäruovikkona.

Lomakiven keittiössä valmistetaan ruoat alusta alkaen itse, mahdollisuuksien mukaan paikallisista raaka-aineista, mm. täytekakut tehdään iittiläisistä vadelmista. Lähellä toimii Iitin maatilatori, josta hankitaan tuotteita. Majoitusvieraita ohjataan tutustumaan paikalliseen kyläkauppaan ja muihin alueen kohteisiin, kuten Iitin kirkonkylään ja paikallisten käsityöläisten myymälään. Lomakivessä on Iitissä kangaspuilla kudottuja mattoja ja poppanoita.

Hostel Lomakiven yhteydessä toimivassa Lomatallissa toimii hevosvalmentajayritys Ravitalli Vilja Kivinen Tmi. Nuori yrittäjä on mm. palkannut 16-vuotiaan oppisopimustyöntekijän ja ilmoittautunut mukaan Poniraviyhdistyksen listalle, jossa tallin ponit ovat käytettävissä syrjäytymisvaarassa olevien ja ilman harrastuksia olevien lasten ja nuorten avuksi. Lomakivi antaa myös kokoontumistilan paikallisen hevosyhdistyksen käyttöön ja tukee Kausalan raveja 500 euron loimipalkinnolla. Toinen yrittäjistä toimii myös kengittäjänä, hevoshierojana ja työpaikkaohjaajana hevosalan opiskelijoille, sekä on mukana Iitin Hevosystäväin yhdistyksen johtokunnassa.

Luomumaatilalla hevoset syövät väkilannoitteista vapaata luomuheinää ja hevostallin kuivikkeet jatkavat matkaa pellolle ravinteeksi. Hevostallin lähellä asustaa myös monipuolisesti lintuja ravinnon saannin vuoksi. Lomakiven omat ponit ovat mukana Iitin maatilatorin tapahtumissa talutusratsastus aktiviteettikohteena. Lomakivessä on myös ”hevoskimppoja”, joihin pääsee mukaan niin paikalliset tai kauempaa tulevat. Avoimena on mm. suomenhevosen Sirkka-Irmelin kimppa, johon pääsee mukaan 50 €/kk osallistumismaksulla.

”Meidän poneja, jotka kisaavat ajoittain myös raveissa, voivat tulla hoitamaan ja ajamaan myös lapset, joilla ei ole omaa ponia, mutta haluavat poneja harrastaa. Myös vieraiden on mahdollista harjata ja taluttaa poneja. Hostellin vieraat lemmikkeineen voivat myös käyttää Lomakivessä olevaa harjoitusrataa lenkkeilyyn.”

Hostellin verkkosivut: www.lomakivi.fi

 

9. Majatalo Pihlajapuu

Majatalo Pihlajapuu, ruokapöytä ja huone
Majatalo Pihlajapuu toimii entisessä, 1930-luvulla valmistuneessa Nurmeksen Salmenkylän kyläkoulussa. Vuodesta 2000 asti rakennuksen on omistanut Äksyt Ämmät Oy. Majataloa on kutsuttu myös mummolaksi, kodikkaiden ja yksilöllisesti sisustettujen huoneiden sekä ilmapiirin vuoksi. Huoneet on sisustettu eri värein ja nimetty luonnonmukaisin nimin. Haluaisitko nukkua kedonvihreässä vai villiruusun punaisessa huoneessa? Majoitusta tarjotaan yhden ja kahden hengen huoneissa.

Majatalo Pihlajapuu tarjoaa luonnonläheisiä, liikunnallisia lomia; tavallisia luontoelämyksiä, joista matkalaisilla on aikaa nauttia. Retkistä ja lomista tehdään aina mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Päätöksissä otetaan huomioon ympäristölle aiheutuvat haitat. Periaatteita ovat esim. julkisten kulkuneuvojen käyttö, paikallisten pienten matkailuyritysten majoitus- ja ruokailupalvelujen suosiminen, lähiruoka sekä tavallisten arkipäiväisten ilojen tarjoaminen kuten sieniretket, aamiainen ulkona, metsämarjahillot ja puulämmitteinen sauna. Kestävän kehityksen periaatteet ovat olleet mukana alusta alkaen.

Salmenkylän kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran kanssa tehdään yhteistyötä mm. liikuntatapahtumien järjestämisessä. Kyläläiset voivat käyttää majatalon vieressä olevaa liikuntasalia, esim. kokouksiin ja lasten liikunnallisiin tapahtumiin. Yritys toimii yhteistyössä Näre ry:n (Nurmeksen aktiivit työnhakijat) kanssa järjestäen jousiammuntailtoja, sekä osallistuen myös itse Näre ry:n järjestämiin ruokakursseihin ja luontoretkiin sekä talkoisiin sopivissa tilaisuuksissa. Majatalo on jo vuodesta 2001 tehnyt yhteistyötä paikallisten muiden majatalojen kanssa luoden yhteistyössä Majatalosta Majataloon -tuoteperheen. Majatalosta majataloon -vaellukset työllistävät paitsi 4 majataloa, myös kuljetusyritystä, kokkeja, siivoojia, matkatavarankuljettajia, oppaita sekä paikallisia elintarviketoimittajia.

Hostellin vastuullisuus ja paikallisuus näkyy myös Äksyjen Ämmien kymmenessä vastuullisuusteossa, joissa kerrotaan mm. lentävien asiakkaiden matkojen kompensoinnista (hostelli saa käyttää markkinoinnissaan Keski-Euroopassa 100% Klimaschutz-merkkiä; 100% ilmastotuki), toiminnasta Pohjois-Karjalan Biosfäärialueen työ- sekä ohjausryhmässä, yhteistyöstä paikallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa, jätteiden kierrätyksestä, paikallisten ruokatuotteiden käytöstä ja erityisryhmille tarjotusta ohjelmasta. Hostelli on saanut myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -merkin sekä kansainvälisen TourCert -sertifikaatin.

”Meille ovat tervetulleita kaikki vauvoista isovanhempiin. Meille saa tulla myös ”räksyttäviä rakkeja” ja muita karvakavereita. Tule mukaan iloiseen tunnelmaan!”

Hostellin verkkosivut: https://aksytammat.fi/aksyt-ammat

 

10. Nuorisokeskus Marttinen

Nuorisokeskus Marttinen, huone ja SUP-lautailija
Nuorisokeskus Marttinen sijaitsee keskellä kaunista järvimaisemaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella Virroilla. Marttisessa yöpymällä tai käyttämällä muuten palveluita olet tukemassa nuorten ja lasten tulevaisuutta! Marttinen on yksi Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista nuorisokeskuksista. Majoittua voi hirsihuvilahuoneistoissa tai hotellihuoneissa.

Nuorisokeskus Marttinen on suosittu leirikoulupaikka ja kokous- ja juhlatalo. Paikalliset käyvät Marttisen tiloilla ulkoilemassa, lounaalla, leireilemässä, tykyilemässä ja järjestämässä juhlia pikkujouluista häihin. Paikalliset vuokraavat myös välineitä, kuten maastopyöriä sekä sekä sup-lautoja. Asiakkaita viedään paikallisiin kansallispuistoihin, sekä hyödynnetään paikallisia toimijoita niin ruoassa, kuin myös tiloissa mm. metsämaissa.

Paikallista toimintaa tuodaan esiin verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja hostellin tiloissa. Tavoitteena on tulevaisuudessa kehittää paikallisuutta mm. tekemällä vieläkin paremmat ympäristöt omaehtoiseen toimintaan, kuten pyöräilyyn. Lisäksi pyrkimys on tiivistää toimintaa mm. yritysten suuntaan paremmalla kommunikoinnilla. Lisäksi tarkoituksena on tehdä hostellin ulkopuolisten tilojen, kuten jäähallin varaaminen helpommaksi asiakkaille, jolloin myös paikallisten toimijoiden myynti lisääntyy, kun palveluja pystyy varaamaan hostellilta suoraan.

”Arvojamme ovat yhdenvertaisuus ja yhdessäolo, elämyksellisyys ja monipuolisuus, osallisuus ja turvallisuus. Olemme viihtyisä ja turvallinen ympäristö erilaisille leireille, kursseille, koulutuksille ja muille tapahtumille ympäri vuoden.”

Hostellin verkkosivut: www.marttinen.fi/nuorisokeskus/

Pikkukuva oikealla ylhäällä: ”Marttisessa on laaja valikoima liikuntavälineitä vuokrattavaksi omatoimiseen liikuntaan, mutta myös ohjattuja aktiviteettejä on runsaasti tarjolla.”

 

11. Time Hostel

Time Hostelin tiloja ja seinämaalaus
Time Hostel tarjoaa uniikkia majoitusta, erinomaisella sijainnilla Jyväskylän keskustassa yliopiston vieressä. Majoitushuoneita on 1-4 henkilölle sekä yksi yhteismajoitustila. Hostellissa taide näkyy seinissä, katoissa sekä majoitushuoneissa ja se on koko hostellin sielu ja sydän. Maalaukset ovat jyväskyläläisen Iikka Hackmanin kädenjälkeä. Maalauksissa esitellään mm. Jyväskylän historia pikakelauksena.

Paikallisuus näkyy toiminnassa konkreettisesti. Rakennus- ja remontointityöt on tehty itse tai teetetty paikallisilla pienyrittäjillä ja suunnittelu tehty itse. Paikallisista hotelleista käytöstä poistettuja kalusteita kierrätetään mahdollisimman paljon, mm. kaikki peilit ja valaisimien jalat, sekä osa muista huonekaluista ovat kierrätettyjä. Ekologisesta näkökulmasta paikallisuutta vaalitaan ostamalla pesulapalvelut paikalliselta toimijalta, kierrättämällä jätteet mahdollisimman monipuolisesti sekä tarjoamalla asiakkaille paikallisten tuottajien tuotteita, kuten Foodinin välipaloja ja Papu-paahtimon kahvia teetä.

Paikallisten yrittäjien kanssa tehdään jatkuvaa yhteistyötä. Esitehyllystä löytyy lajitelma Jyväskylän ja lähiympäristön esitteitä ja suosituksia paikallisista ravintoloista ja mainostaululta voi seurata paikallisia tapahtumia. Yhteistyökumppanilta saman kadun varrelta voi helposti vuokrata polkupyörän käyttöönsä. Yhteistyötä tehdään myös Jyväskylän yliopiston sekä Sairaala Novan kanssa. Opiskelijoiden ja harjoittelijoiden saaminen Jyväskylään lisää kaupungin elinvoimaisuutta jatkossakin. Hostelli on kesäyliopiston majoittajakumppani, joka tarkoittaa kansainvälisten opiskelijoiden majoittamista kesäyliopiston ajan. Yhteistyötä tehdään myös JYY:n (Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta) kanssa majoittamalla JYY:n järjestämän tapahtuman Jyrockin kaikki artistit hostellissa keväällä 2022.

Muita tulevia ja suunnitteilla olevia yhteistöitä ovat mm. aamiaisvarauksen mahdollisuus hostellivieraille paikallisista kahviloista, melonta-aktiviteettipalvelujen tarjoaminen asiakkaille paikallisen melontaliikkeen kanssa, paikallista kulttuuriyhteistyötä Bar Vakiopaineen ja Jelmu Ry:n kanssa sekä Yläkaupungin Yö -kulttuuritapahtuman kanssa. Vuonna 2022 tapahtuman kaikki radiotoimittajat tulevat majoittumaan hostellissa, joka sijaitsee tapahtuma-alueen ytimessä yläkaupungilla ja vuonna 2023 hostellin piha-alueesta tulee yksi tapahtuman monista kulttuuripisteistä.

”Time Hostellissa vastuullisuus on ollut sydämen asia jo toimintamme alusta saakka. Vastuullisuuteen liittyy suuri määrä erilaisia odotuksia ja vaatimuksia, joihin pyrimme vastaamaan parhaamme mukaan. Paikallisuus on tärkeä osa vastuullisuutta sekä ekologisesta, että sosiaalisesta näkökulmasta. Haluamme olla mukana sekä Suomen hostelliyhteisön, että Jyväskylän seudun kehittämisessä. Olemme jatkuvasti ajan hermolla ja kehitämme mahdollisuuksien mukaan uusia yhteistyökuvioita paikallisten yrittäjien kanssa.”

Hostellin verkkosivut: www.timehostel.fi

 

Julkaistu 4.5.2022