10 hostellivinkkiä retkeilijälle

Hostelliverkostossamme on useita hostelleja, jotka sijaitsevat mainioiden retkeilymahdollisuuksien ja upeiden luontokohteiden äärellä. Tässä saat hostellivinkkimme retkeilyyn sekä luonnonläheiseen yöpymiseen. Mukana on myös kohteita, joissa voit yöpyä hyvinkin retkeilyhenkisesti aitta/mökkimajoituksessa ja nautiskella ympäröivästä luonnosta.

1. Koskelan Lomatalo, Kaustinen

Koskelan lomatalossa majoitut ympäri vuoden valloittavassa maalaismiljöössä. Koskelan lomatalo sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Kaustisen Känsälän kylällä, viiden kilometrin päässä keskustasta. Hostelli tarjoaa mahdollisuuden tutustua aitoon maalaistalon elämään. Tilalla asuu isäntäväen lisäksi hevosia, kanoja ja kaneja.

Koskelan Lomatalo, Kaustinen

Mukavia retkeilykohteita löydät muun muassa noin 30-40 km:n päässä sijaitsevilta Halsualta ja Vetelistä. Halsualla voit seikkailla Töppösen luolikkoalueella tai retkeillä Soidinkallion luontopolulla. Luolikkoalue on suuri rakkakivikko, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä ja on eteläisen Suomen suurin muinaisranta-alue. Soidinkallion luontopolku on 20 km:n pituinen reitti, joka kulkee vaihtelevissa metsä-, pelto- ja suomaisemissa. Reitti sopii hyvin koko päivän retkeksi, mutta siihen voi tutustua myös lyhyemmissä osissa. Vetelissä sijaitseva Sulkaharjun Luontopolku on noin 5,5 km pitkä koko perheelle sopiva, helppokulkuinen ja hyvin merkitty reitti. Luontopolku esittelee keskipohjalaista suo-, kangas- ja harjumaisemaa.

Koskelan lomatalossa pääset majoittumaan kodinomaisessa ympäristössä 1-3 hengen huoneissa tai piharakennuksessa. Kaikissa huoneissa on oma suihku ja wc. Huoneiden yhteydessä on tilava oleskelutila ja keittomahdollisuus.

2. Kartano Hostel, Kokemäki

Kartano Hostel on ympäri vuoden avoinna oleva maalaiskartanon yhteydessä toimiva kodikas hostelli. Kokemäenjoen vieressä oleva hostelli sijaitsee puolitoista kilometriä Kokemäen keskustasta.

Kartano Hostel, Kokemäki

Maatilalla on paljon katseltavaa ja tilan yhteydessä toimii tilamyymälä. Tilalla on myös Suomen pienin limonaditehdas. Kesällä voit poimia herneitä ja puutarhamarjoja. Vuokrattavana on polkupyöriä ja Kokemäenjoki tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukseen. Tilan ympärillä on elinvoimaista maaseutua ja noin 30 km:n päässä on muun muassa Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto, joka tarjoaa lintuparatiisin keskellä arvokasta satakuntalaista kulttuurimaisemaa. Saat hienon elämyksen, kun saavut kansallispuistoon meloen Kokemäenjokea ja Ala-Kauvatsanjokea pitkin.

Kartano Hostellin huonekoot vaihtelevat 1-2 hengen huoneista aina 7 hengen yhteismajoitushuoneeseen. Majoitustilat ovat maalaiskartanon päärakennuksessa sekä pihapiirin muissa rakennuksissa. Hostellissa on paljon yhteisiä oleskelutiloja ja majoitushintaan sisältyy saunan käyttö.

3. Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus on retkeilijän unelmakohde upeissa Kolin maisemissa Kontiolahdella. Noin 16 kilometriä hostellista sijaitseva Kolin kansallispuisto on monelle tuttu upeasta maisemastaan. Suomen tunnetuin kansallismaisema avautuu Ukko-Kolilta 347 metristä. Puisto soveltuu kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille vuoden ympäri.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus sijaitsee Herajärven kierroksen puolivälissä, kierroksen risteysten kohdalla. Reitti kiertää Herajärven ja kulkee Kolin kansallispuiston halki. Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus niin kokeneelle retkeilijälle kuin luontoharrastajallekin.

Herajärven retkeilykeskuksessa yövytään retkeilyhenkisesti 2-6 hengen aitoissa. Yöpyjien käytössä on päärakennuksen wc – ja suihkutilat sekä pihapiirissä oleva kivinavetta, Kahjon Kantturan sali, jossa voi viettää aikaa tai valmistaa itse aterioita.

4. Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki, Kuusamo

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki tarjoaa mukavaa hostellimajoitusta Kuusamossa Oivangin kylässä järven rannalla. Oivangissa majoitut monipuolisten retkeilymahdollisuuksien läheisyydessä. Ympäröivä kuiva kangasmaasto soveltuu loistavasti lenkkeilyyn, patikointiin ja maastopyöräilyyn.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki, Kuusamo

Oivangissa voit myös kalastaa, veneillä, meloa ja purjehtia. Talvella pääset nauttimaan luonnon rauhasta lumikenkäillen tai hiihtäen. Joutsen-sauna tarjoaa pehmeät ja lämpimät löylyt päivän päätteeksi. Oulangan kansallispuisto ja Rukatunturi ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Kaukana eivät ole myöskään Hossan ja Riisitunturin retkeilymaastot.

Oivangin tilavat 3-4 hengen huoneet ovat järven rannalla sijaitsevassa huoneistossa, jossa on neljä huonetta, keittiö sekä suihku- ja wc-tilat.

5. Kainuun Opisto, Paltamo

Kainuun Opistolla voit virkistäytyä, lomailla ja nauttia opiston rauhallisesta ympäristöstä. Kainuun Opisto sijaitsee kainuulaisen luonnon keskellä Paltamon Mieslahdessa, 23 km:n päässä Kajaanista. Opistossa majoitut edullisesti vieraillessasi suosituissa luontokohteissa Vuokatissa (40 km) tai Ukkohallassa (60 km) sekä moottorikelkkaillessasi ja retkeillessäsi Kainuun luontoreiteillä. Kesällä voit veneillä tai purjehtia Oulujärvellä. Oma uimaranta sijaitsee parin kilometrin päässä opistolta. Talviaikana opistolla on mahdollisuus mm. lumikenkäilyyn ja murtomaahiihtoon.

Kainuun Opisto, Paltamo

Hostellihuoneisiin mahtuu 2-3 henkilöä, jolloin jaat majoituksen ja kylpyhuoneen mahdollisesti muiden kanssa. Yhteisistä tiloista löydät myös asiakaskeittiön.

6. Nikkilän Elämyskylä, Ranua

Nikkilän Elämyskylä sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla, Posion ja Ranuan puolivälissä. Seudun koskemattomat erämaat ja laajat vesistö-, suo- ja metsäalueet tarjoavat lukuisat mahdollisuudet liikkumiseen ja rauhoittumiseen puhtaassa ja karun kauniissa luonnossa. Nikkilän Elämyskylässä voit harrastaa monipuolisesti erilaisia luontoaktiviteetteja kuten kalastusta, marjastusta ja sienestystä. Ranuan laajat hillasuot houkuttavat marjanpoimijoita kauempaakin ja kunta tunnetaan myös Arktinen Hillakylä -nimellä. Syksyisin voit retkeillä ja nauttia Etelä-Lapin ruskaloistosta. Voit liikkua luonnossa joko omatoimisesti tai opastetusti.

Nikkilän Elämyskylä, Ranua

Retkeilijälle on tarjolla monipuolisia kohteita myös lähialueella. Korouoman rotkolaakso ja Soppanan sekä Simojärven luontoalueet sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä. Korouoma on noin 30 kilometriä pitkä, satoja miljoonia vuosia vanha rotkolaakso. Voit vaeltaa, hiihtää tai lumikenkäillä halki koko uoman tai kulkea siitä viiden kilometrin pituisen Koronjää -reitin. Simojärven ja Soppanan alueet ovat upeita retkikohteita vesiretkeilystä, kalastuksesta ja patikoinnista pitäville. Alueen vanhat metsät ovat helppokulkuisia ja maisemat vaihtelevia.

Nikkilän Elämyskylä tarjoaa majoitusta 4 hengen huoneissa, wc:t ja suihkut ovat yhteiskäytössä.

7. Korholan Kartano, Rautalampi

Korholan Kartano sijaitsee kaksi kilometriä Rautalammin keskustasta luoteeseen, Liimattalansalmen rannalla. Ympärillä on perinteinen suomalainen kartanomiljöö vehreine luonnonkauniine pihapiireineen ja rantapaviljonkeineen. Kartano on toiminut jo kolmen vuosikymmenen ajan kokouksien ja perhejuhlien sekä kurssien pitopaikkana. Ateljeekoti on taiteesta kiinnostuneiden suosittu retkikohde, jossa on näytteillä taidemaalari Oili Marskin maalauksia ja piirustuksia.

Korholan Kartano, Rautalampi

Kartanon rannasta on hyvä veneyhteys perinteikkääseen Rautalammin reittiin. Rautalammin reitti on yksi Suomen pisimmistä vesireiteistä Lahdesta Pielavedelle, yli 400 km päästä päähän. Etelä-Konneveden kansallispuisto on hostellista vain noin 15 km päässä. Etelä-Konneveden kansallispuiston monipuolinen maasto sisältää kirkasvetisiä lampia, jyrkkiä kallionseinämiä ja korkeita näköalapaikkoja. Veneilijät ja luistelijat voivat nähdä puiston kaakkoislaidalla rauhoitetun kalliomaalauksen.

Kartanon päärakennuksen sekä sivurakennuksien yksilölliset ja mukavat huoneet tarjoavat oivan levähdyspaikan. Yhteisissä tiloissa on oleskelutilat, keittomahdollisuus, suihku- ja wc-tilat sekä pyykinpesumahdollisuus. Uimaan pääsee Liimattalansalmen rannalla.

8. Kyyrönkaita, Ristiina

Kyyrönkaita sijaitsee Kaitajärven rannalla Mikkelissä, Ristiinan alueella. Ympärillä on eteläsavolainen runsas luonto, kirkkaat vedet ja jylhät maisemat. Kyyrönkaidassa voit nauttia luonnosta mm. kalastaen, retkeillen, marjastaen, pyöräillen ja talvella hiihtäen. Kanootteja, soutuveneitä ja polkupyöriä on käytössäsi maksutta.

Kyyrönkaita, Ristiina

Voit myös käydä ihailemassa noin 40 km:n päässä sijaitsevia Astuvansalmen esihistoriallisia kalliomaalauksia, jotka ovat Pohjois-Euroopan suurimpia. Repoveden kansallispuistokin on vain tunnin ajomatkan päässä.

Kyyrönkaidassa majoitut rivitalomökeissä, joissa on kaksi huonetta, yhteinen eteinen, minikeittiö sekä wc ja suihku. Saunomisen ystäville rannasta löytyy puulämmitteinen rantasauna.

9. Maaseutuhotelli Hirvikoski, Toholampi

Maaseutuhotelli Hirvikoski sijaitsee Keski-Pohjanmaalla luonnonkauniin Lestijoen rannalla, Toholammin Sykäräisten kylässä. Toholammin keskustaan on matkaa noin 24 kilometriä. Hostelli on suosittu kokousten, perhejuhlien ja erilaisten tilaisuuksien pitopaikka.

Maaseutuhotelli Hirvikoski, Toholampi

Laaja piha-alue ja ympäröivä luonto tarjoavat hyvät mahdollisuudet myös vapaa-aikaan ja ulkoiluun. Käytettävissäsi on Lestijoen melontareitti ja uimapaikka, moottorikelkkareitti, sekä merkityt luontopolut ja hiihtoladut. Lestijoki saa alkunsa Lestijärvestä ja laskee Himangalla Pohjanlahteen. Lestijoella on mittaa yhteensä vähän yli 100 km virtaavaa ja seisovaa vettä. Joella on pudotuskorkeutta 140 metriä, joten Pohjanmaan joeksi se on varsin koskinen (50 koskea) ja tarjoaa koskikalastajalle paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Maaseutuhotellin kaksi erillistä hostellihuonetta muodostavat soluhuoneiston, jossa on yhteinen suihku ja wc huoneiden eteisosassa. Hostellisiiven etuosassa on lisäksi oleskeluhuone, josta löytyy televisio.

10. Hostelli Hirvaskangas, Äänekoski

Hostelli Hirvaskangas sijaitsee 4-tien varrella Äänekoskella noin 30 km Jyväskylästä pohjoiseen. Luontoretkeilyyn sopivalle Kapeenkosken kulttuurihistorialliselle alueelle on 10 minuutin ajomatka ja siellä on mahdollisuus kalastukseen. Keski-Suomen näyttävin rotko, Hitonhauta on 12 km päässä. Hitonhauta on jylhä jääkauden jäljiltä syntynyt, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso ja upea retkeilykohde. Kansantarinat kertovat Hitto-menninkäisestä, joka on säikytellyt ihmisiä rotkossa. Voit löytää Hiton kivettyneet kasvot rotkon kallioseinämästä. Vajaan tunnin matkan päässä löytyvät lisäksi sekä Pyhä-Häkin että Etelä-Konneveden kansallispuistot.

Hostelli Hirvaskangas, Äänekoski

Hostelli Hirvaskankaalla voit majoittua kahden hengen huoneissa. Yleisistä tiloista löytyy keittiö, oleskeluhuone, wc- ja suihkutilat sekä sauna. Kävelymatkan päässä on ruokailupaikkoja ja päivittäistavarakauppa sekä apteekki.

Artikkelin pääkuva: Visit Finland/Julia Kivelä, Koli

Julkaistu 31.8.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *