Kansikuva

10 hostellivinkkiä retkeilijälle

Hostelliverkostossamme on useita hostelleja, jotka sijaitsevat mainioiden retkeilymahdollisuuksien ja upeiden luontokohteiden äärellä. Tässä saat 10 hostellivinkkiä retkeilyyn sekä luonnonläheiseen yöpymiseen.

1. Majatalo Villanen, Jämsä

Majatalo Villanen sijaitsee Jämsän maaseutumaisemassa Länkipohjan kylässä, Jyväskylän ja Tampereen puolimatkassa. Majatalo Villanen tarjoaa hyvät puitteet niin rauhallista yöunta kaipaaville kuin aktiivisesta luonnossa liikkumisesta nauttiville.

Majatalo Villanen, Jämsä

Majatalon läheisyydessä on kaunis Isojärven kansallispuisto, matkaa Heretyn portille on vain n. 13 km. Villasen oman taksipalvelun avulla tavoitat upean Isojärven kansallispuiston myös ilman omaa ajoneuvoa. Puistossa on hyvät reitit, joilla koko perhe voi retkeillä ja nauttia luonnonkauniista ympäristöstä. Majatalosta voit vuokrata myös retkeilyvälineitä, kuten polkupyöriä, lumikenkiä ja retkisukset. Kylä sijaitsee Längelmäveden rannalla ja kesällä monet saapuvatkin kylään vesiteitse. Vesistö houkuttaa myös kalastamiseen ja vesiretkeilyyn, ja Villasesta saat vuokrattua myös soutuveneen tai kanootin.

Majatalossa voit yöpyä 1-4 hengen huoneissa, osassa niistä on myös oma kylpyhuone. Kaikissa huoneissa on tv, jääkaappi sekä kahvin- ja vedenkeitin. Asiakkaiden yhteiskäytössä on myös täysin varusteltu keittiö sekä oleskelutila. Etukäteen tilaamalla saa aamiaisen.

2. Koskelan Lomatalo, Kaustinen

Koskelan lomatalossa majoitut ympäri vuoden valloittavassa maalaismiljöössä. Koskelan lomatalo sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Kaustisen Känsälän kylällä, viiden kilometrin päässä keskustasta. Hostelli tarjoaa mahdollisuuden tutustua aitoon maalaistalon elämään. Tilalla asuu isäntäväen lisäksi hevosia, kanoja ja kaneja.

Koskelan Lomatalo, Kaustinen

Mukavia retkeilykohteita löydät muun muassa noin 30-40 km:n päässä sijaitsevilta Halsualta ja Vetelistä. Halsualla voit seikkailla Töppösen luolikkoalueella tai retkeillä Soidinkallion luontopolulla. Luolikkoalue on suuri rakkakivikko, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä ja on eteläisen Suomen suurin muinaisranta-alue. Soidinkallion luontopolku on 20 km:n pituinen reitti, joka kulkee vaihtelevissa metsä-, pelto- ja suomaisemissa. Vetelissä sijaitseva Sulkaharjun Luontopolku on noin 5,5 km pitkä koko perheelle sopiva, helppokulkuinen ja hyvin merkitty reitti. Luontopolku esittelee keskipohjalaista suo-, kangas- ja harjumaisemaa.

Koskelan lomatalossa pääset majoittumaan kodinomaisessa ympäristössä 1-3 hengen huoneissa tai piharakennuksessa. Kaikissa huoneissa on oma suihku ja wc. Huoneiden yhteydessä on tilava oleskelutila ja keittomahdollisuus.

3. Kartano Hostel, Kokemäki

Kartano Hostel on ympäri vuoden avoinna oleva maalaiskartanon yhteydessä toimiva kodikas hostelli. Kokemäenjoen vieressä oleva hostelli sijaitsee puolitoista kilometriä Kokemäen keskustasta.

Kartano Hostel, Kokemäki

Maatilalla on paljon katseltavaa ja tilan yhteydessä toimii tilamyymälä. Tilalla on myös Suomen pienin limonaditehdas. Kesällä voit poimia herneitä ja puutarhamarjoja. Vuokrattavana on polkupyöriä ja Kokemäenjoki tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukseen. Tilan ympärillä on elinvoimaista maaseutua ja noin 30 km:n päässä on muun muassa Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto, joka tarjoaa lintuparatiisin keskellä arvokasta satakuntalaista kulttuurimaisemaa. Saat hienon elämyksen, kun saavut kansallispuistoon meloen Kokemäenjokea ja Ala-Kauvatsanjokea pitkin.

Kartano Hostellin huonekoot vaihtelevat 1-2 hengen huoneista aina 7 hengen yhteismajoitushuoneeseen. Majoitustilat ovat maalaiskartanon päärakennuksessa sekä pihapiirin muissa rakennuksissa. Hostellissa on paljon yhteisiä oleskelutiloja ja majoitushintaan sisältyy saunan käyttö.

4. Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus on retkeilijän unelmakohde upeissa Kolin maisemissa Kontiolahdella. Noin 16 kilometriä hostellista sijaitseva Kolin kansallispuisto on monelle tuttu upeasta maisemastaan. Suomen tunnetuin kansallismaisema avautuu Ukko-Kolilta 347 metristä. Puisto soveltuu kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille vuoden ympäri.

Herajärven retkeilykeskus, Kontiolahti

Herajärven retkeilykeskus sijaitsee Herajärven kierroksen puolivälissä, kierroksen risteysten kohdalla. Reitti kiertää Herajärven ja kulkee Kolin kansallispuiston halki. Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus niin kokeneelle retkeilijälle kuin luontoharrastajallekin.

Herajärven retkeilykeskuksessa yövytään retkeilyhenkisesti 2-6 hengen aitoissa. Wc – ja suihkutilat ovat jaetut muiden yöpyjien kanssa. Pihapiirin kivinavetassa, Kahjon Kantturan salissa, voi viettää aikaa tai valmistaa itse aterioita.

5. Kainuun Opisto, Paltamo

Kainuun Opistolla voit virkistäytyä, lomailla ja nauttia opiston rauhallisesta ympäristöstä. Kainuun Opisto sijaitsee kainuulaisen luonnon keskellä Paltamon Mieslahdessa, 23 km:n päässä Kajaanista. Opistossa majoitut edullisesti vieraillessasi suosituissa luontokohteissa Vuokatissa (40 km) tai Ukkohallassa (60 km) sekä moottorikelkkaillessasi ja retkeillessäsi Kainuun luontoreiteillä. Kesällä voit veneillä tai purjehtia Oulujärvellä. Oma uimaranta sijaitsee parin kilometrin päässä opistolta. Talviaikana opistolla on mahdollisuus mm. lumikenkäilyyn ja murtomaahiihtoon.

Kainuun Opisto, Paltamo

Hostellihuoneisiin mahtuu 2-3 henkilöä, jolloin jaat majoituksen ja kylpyhuoneen mahdollisesti muiden kanssa. Yhteisistä tiloista löydät myös asiakaskeittiön.

6. Majatalo Oravanpesä, Pello

Majatalo Oravanpesä on luonnonläheinen ja rauhallinen hostelli Rovaniemen ja Pellon välissä Lampsijärven kylässä. Lähiluonnossa on runsaasti harrastusmahdollisuuksia. Viereinen Raanujärvi sekä muut lähialueen lukuisat järvet tarjoavat loistavat mahdollisuudet kalastukseen ja melontaan. Oravanpesä vuokraa myös kanootteja ja veneitä ja voit tarvittaessa kuljettaa myös muille lähivesistöille.

Majatalo Oravanpesä, Pello

Ympäröivät luontopolut kutsuvat patikoimaan. Luontopolulle pääsee talon kulmalta ja merkittyjä polkuja on eripituisia. Läheiseltä Romakkavaaralta avautuu hienot näköalat ympäröiville järville. Hiihtäjä Eero Mäntyrannan mukaan nimetty Eeron polku johdattaa kulkijansa Pallistajavaaran huipulle, josta avautuu niin ikään hienot maisemat.

Hostellissa on voit yöpyä 1-7 hengen huoneissa. Suihku- ja wc-tilat ovat jaetut muiden yöpyjien kanssa. Asiakkaiden käytettävissä on yhteinen olohuone, keittiö sekä saunatilat. Ateriapalveluja voi ostaa hostellin kahvila/ravintolasta.

7. Korholan Kartano, Rautalampi

Korholan Kartano sijaitsee kaksi kilometriä Rautalammin keskustasta luoteeseen, Liimattalansalmen rannalla. Ympärillä on perinteinen suomalainen kartanomiljöö vehreine luonnonkauniine pihapiireineen ja rantapaviljonkeineen. Kartano on toiminut jo kolmen vuosikymmenen ajan kokouksien ja perhejuhlien sekä kurssien pitopaikkana. Ateljeekoti on taiteesta kiinnostuneiden suosittu retkikohde, jossa on näytteillä taidemaalari Oili Marskin maalauksia ja piirustuksia.

Korholan Kartano, Rautalampi

Kartanon rannasta on hyvä veneyhteys perinteikkääseen Rautalammin reittiin. Rautalammin reitti on yksi Suomen pisimmistä vesireiteistä Lahdesta Pielavedelle, yli 400 km päästä päähän. Etelä-Konneveden kansallispuisto on hostellista vain noin 15 km päässä. Etelä-Konneveden kansallispuiston monipuolinen maasto sisältää kirkasvetisiä lampia, jyrkkiä kallionseinämiä ja korkeita näköalapaikkoja. Veneilijät ja luistelijat voivat nähdä puiston kaakkoislaidalla rauhoitetun kalliomaalauksen.

Kartanon päärakennuksen sekä sivurakennuksien yksilölliset ja mukavat huoneet tarjoavat oivan levähdyspaikan. Yhteisissä tiloissa on oleskelutilat, keittomahdollisuus, suihku- ja wc-tilat sekä pyykinpesumahdollisuus. Uimaan pääsee Liimattalansalmen rannalla.

8. Hostel Ahopää, Saariselkä

Hostel Ahopää sijaitsee Saariselällä Kiilopäällä aivan Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa. UKK:n hiihto- ja patikointireitit alkavat pihamaalta ja tarjoavat loistavat puitteet ulkoiluun upeissa tunturimaisemissa! Pääset mm. Kiilopää tunturille helposti hostellin vieressä sijaitsevalta Kiilopään portilta, ja matkaa huipulle (545 m) tulee noin kaksi kilometriä suuntaansa. Sesonkiaikaan voit osallistua majoitushintaan sisältyviin Kiilopään oman viikko-ohjelman retkiin. Saariselän matkailukeskus on myös vain 15 km:n päässä ja sinne liikennöivät bussit pysähtyvät hostellin edessä.

Hostel Ahopää, Saariselkä

Hostel Ahopäästä voit varata nais- tai miespaikan 2-6 hengen huoneeseen. Vessat ja varusteiden kuivauskaapit sijaitsevat käytävällä. Ahopään rakennuksessa käytössäsi on pieni asiakaskeittiö ja Kiilopään päärakennuksen ravintolassa voit nauttia aterioista aamiaisesta illalliseen. Voit myös kokea unohtumattomia hetkiä uimalla tunturipurossa ja saunomalla aidossa savusaunassa.

9. Maaseutuhotelli Hirvikoski, Toholampi

Maaseutuhotelli Hirvikoski sijaitsee Keski-Pohjanmaalla luonnonkauniin Lestijoen rannalla, Toholammin Sykäräisten kylässä. Toholammin keskustaan on matkaa noin 24 kilometriä. Hostelli on suosittu kokousten, perhejuhlien ja erilaisten tilaisuuksien pitopaikka.

Maaseutuhotelli Hirvikoski, Toholampi

Laaja piha-alue ja ympäröivä luonto tarjoavat hyvät mahdollisuudet myös vapaa-aikaan ja ulkoiluun. Käytettävissäsi on Lestijoen melontareitti ja uimapaikka, moottorikelkkareitti, sekä merkityt luontopolut ja hiihtoladut. Lestijoki saa alkunsa Lestijärvestä ja laskee Himangalla Pohjanlahteen. Lestijoella on mittaa yhteensä vähän yli 100 km virtaavaa ja seisovaa vettä. Joella on pudotuskorkeutta 140 metriä, joten Pohjanmaan joeksi se on varsin koskinen (50 koskea) ja tarjoaa koskikalastajalle paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Maaseutuhotellin kaksi erillistä hostellihuonetta muodostavat soluhuoneiston, jossa on yhteinen suihku ja wc huoneiden eteisosassa. Hostellisiiven etuosassa on lisäksi oleskeluhuone, josta löytyy televisio.

10. Hostelli Hirvaskangas, Äänekoski

Hostelli Hirvaskangas sijaitsee 4-tien varrella Äänekoskella noin 30 km Jyväskylästä pohjoiseen. Luontoretkeilyyn sopivalle Kapeenkosken kulttuurihistorialliselle alueelle on 10 minuutin ajomatka ja siellä on mahdollisuus kalastukseen. Keski-Suomen näyttävin rotko, Hitonhauta on 12 km päässä. Hitonhauta on jylhä jääkauden jäljiltä syntynyt, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso ja upea retkeilykohde. Kansantarinat kertovat Hitto-menninkäisestä, joka on säikytellyt ihmisiä rotkossa. Voit löytää Hiton kivettyneet kasvot rotkon kallioseinämästä. Vajaan tunnin matkan päässä löytyvät lisäksi sekä Pyhä-Häkin että Etelä-Konneveden kansallispuistot.

Hostelli Hirvaskangas, Äänekoski

Hostelli Hirvaskankaalla voit majoittua kahden hengen huoneissa. Yleisistä tiloista löytyy keittiö, oleskeluhuone, wc- ja suihkutilat sekä sauna. Kävelymatkan päässä on ruokailupaikkoja ja päivittäistavarakauppa sekä apteekki.

Artikkelin pääkuva: Visit Finland/Harri Tarvainen, Koli

Tutustu myös muihin luontokohteiden lähellä sijaitseviin hostelleihin >>

Julkaistu 31.8.2020 (muokattu 6.8.2021)

One thought on “10 hostellivinkkiä retkeilijälle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *