Äänestä Suomen Parasta Hostellia 2024! Voit voittaa hostellimajoitusta

Suomen Hostellijärjestö valitsee vuosittain verkostostaan ansiokkaasti toimineen hostellin, joka saa itselleen Suomen Paras Hostelli -tunnustuksen seuraavaksi vuodeksi. Vuoden 2023 Suomen Paras Hostelli on Kartanohostel AnnaCatharina Savonlinnasta.

Vuoden 2024 Suomen Paras Hostelli valitaan vuoden 2024 alussa. Valintaan vaikuttavat myös yleisöäänet ja myös sinulla on mahdollisuus vaikuttaa äänestyksen avulla Suomen Parhaan Hostellin valintaan. Samalla voit osallistua majoituslahjakorttien arvontaan.

Valinnan painopisteenä vastuullisuus

Painopistealueena ja teemana vuoden 2024 valinnassa on vastuullisuus. Vastuullisuus on ajankohtainen teema ja se saattaa jäädä huomaamatta, mikäli sitä ei tuoda aktiivisesti esiin hostellin omassa toiminnassa ja viestinnässä. Kilpailun avulla pyritään nostamaan hostellien vastuullisuustekoja esiin.

Vastuullisuuden osa-alueita ovat ympäristövastuu, sosiokulttuurinen vastuu ja taloudellinen vastuu. Vastuulliset yritykset toimivat mahdollisimman kestävällä tavalla ja huomioivat omassa toiminnassaan sidosryhmien edut ja odotukset tähdäten samalla kannattavaan liiketoimintaan. Parhaimmillaan vastuullisuus on yrityksen kilpailuetu ja strategian ytimessä.

Ympäristövastuullisia tekoja ovat esim. jätteiden lajittelu ja kierrätys, energian ja veden säästäminen, ympäristömerkittyjen papereiden ja pesuaineiden käyttö jne. Sosiokulttuurillisesti vastuullisia tekoja ovat esim. paikallisuuden huomioiminen toiminnassa ja palveluissa, henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen, inklusiivisuus ja esteettömyys jne. Taloudellisesti vastuullisia tekoja ovat esim. paikallisten työntekijöiden ja yritysten työllistäminen, alueen toiminnan tukeminen, liiketoiminnan pitkäjänteisyys ja läpinäkyvyys, hankintojen vastuullisuus jne.

Suomen Hostellijärjestön verkoston hostellit ovat halutessaan voineet hakeutua mukaan kilpailuun ja valinta tehdään mukaan ilmoittautuneiden hostellien keskuudesta. Hostellit ovat kertoneet omassa hakemuksessaan jo tähän mennessä tekemistään vastuullisuuteen liittyvistä toimista ja / tai toimista, joita on tarkoitus vuoden 2023 aikana tehdä ja toteuttaa. Valinnan voittajasta tekee Suomen Hostellijärjestön hallitus hostellien hakemusten ja yleisöäänien perusteella. Yleisöäänten laskennassa tullaan käyttämään suhteutusmenetelmää, jossa hostellin saamat äänet suhteutetaan hostellin kokoon (petipaikkojen määrään).

Yleisöäänestys on nyt auki. Ehdolle on asettunut 12 hostellia Suomen Hostellijärjestön verkostosta (hostellit on listattu aakkosjärjestyksessä):

1. Gasthaus Vanha-Merivartioasema, Kotka
2. Hostel Iiris, Helsinki
3. Hostel Linnasmäki, Turku
4. Hotelli ja hostelli Marja, Mikkeli
5. Hostelli Naurava Kulkuri, Hämeenlinna (nyk. Kulkuri hostellit Hämeenlinna)
6. Hostel Suomenlinna, Helsinki
7. Hostel Tankar Inn, Kokkola
8. Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna
9. Laivahostel S/S Bore, Turku
10. Linnansaaren Ekohostelli, Linnansaari
11. Majatalo Pihlajapuu, Nurmes
12. Time Hostel, Jyväskylä

Tutustu alta kilpailussa mukana oleviin hostelleihin ja niiden vastuullisuustekoihin sekä anna oma äänesi ja vaikuta valintaan. Hostelleihin voi tutustua lisää myös Hostellijärjestön verkkosivuilla tai hostellien omilla verkkosivuilla.

Äänestä suosikkihostelliasi perusteluineen 15.11.2023 mennessä.
Äänestäjien kesken arvotaan 50 euron arvoisia majoituslahjakortteja Suomen Hostellijärjestön verkoston kotimaan hostelleihin.

Äänestä suosikkiasi tästä linkistä 

 

 

1. Gasthaus Vanha-Merivartioasema, Kotka

Merivartioston siirtymisen jälkeen toisiin tiloihin, halusimme säilyttää historiallisen rakennuksen tulevaisuuden sukupolvelle. Remontin jälkeen vanha Merivartioasema muuttui Gasthaussiksi.

Kotkassa sijaitseva Gasthaus Vanha-Merivartioasema on ottanut vastuullisuuden erityisesti huomioon eri toiminnan osa-alueilla.

Merivartioston toisiin tiloihin siirtymisen jälkeen halusimme säilyttää historiallisen rakennuksen tulevaisuuden sukupolvelle. Remontin jälkeen vanha Merivartioasema muuttui Gasthaussiksi. Jotta ilmasto ja ympäristö rasittuisi mahdollisimman vähän, hostellin sisustuksessa on käytetty paljon kierrätystavaraa, esimerkiksi taulut ja sisustuselementit ovat kierrätettyjä.

Toimimme ympäristövastuullisesti ja olemme vaihtaneet kaikki Gasthaussin lamput LED-lamppuihin sekä liiketunnistin-lamppuihin, jotta sähköä kuluisi vähemmän. Olemme myös parantaneet jätteiden lajittelua asentamalla jokaiselle jätteelle omat roska-astiat hostellin roskakatokseen. Myös hostellin yleiskeittiöstä löytyy eri jätteille omat roska-astiat. Vuoden 2023 alussa vaihdoimme myös lämmitysjärjestelmän, jotta öljyn kulutus pienenisi. Sosiokulttuurisesti vastuullisia tekoja olemme myös yrittäneet lisätä rakentamalla Gasthaussiin esteettömän huoneen. Taloudellisesti vastuullisia tekoja on vuonna 2023 tulossa enemmän, sillä teemme kokoajan enemmän ja enemmän yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa.

Hostellin verkkosivut: www.vanhamerivartioasema.fi

2. Hostel Iiris, Helsinki

Yöpymällä Hostel Iiriksessä tuet näkövammaisten hyväksi tehtävää työtä. Esteetön palvelu- ja toimintakeskus on suunniteltu niin, että rakennuksessa kaikkien on mahdollisimman helppo liikkua ja toimia.

Helsingissä sijaitseva Hostel Iiris on osa Iiris-keskusta, joka on Näkövammaisten liiton hallinnoima näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus. Yöpymällä Hostel Iiriksessä tuet näkövammaisten hyväksi tehtävää työtä. Esteetön palvelu- ja toimintakeskus on suunniteltu niin, että rakennuksessa kaikkien on mahdollisimman helppo liikkua ja toimia. Ilmasto- ja ympäristöohjelmamme avulla kannamme vastuuta myös ympäristöstä. Toimiessamme vammaisjärjestön katon alla vastuullisuus on työssämme aina läsnä.

Toimiessamme vammaisjärjestön katon alla vastuullisuus on työssämme aina läsnä. Hostellin toiminta tukee näkövammaisten hyväksi tehtävää työtä omalta osaltaan. Rakennus on suunniteltu esteettömäksi ja tiedon saavutettavuus huomioidaan aina kun se on mahdollista. Iiris-keskus on saanut Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin, joka on osoitus halusta kehittää toimitilojen, palvelun ja tuotteiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Ympäristövastuu huomioidaan Näkövammaisten liiton ilmasto- ja ympäristöohjelmassa, jonka toimenpiteillä vähennetään kuormitusta ilmastolle ja luonnolle. Olemme päivittäneet Näkövammaisten liiton kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen – Sitoumus2050. Sitoumuksen laatiminen on osa liiton ympäristö- ja ilmastotyötä. Lisäksi Näkövammaisten liitto on mukana Suomi ei käännä selkäänsä maailmalle -kampanjassa, joka painottaa kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja rauhantyön merkitystä vakaan ja turvallisen maailman rakentamisessa. Hostel Iiris tarjoaa myös parhaillaan majoituksen kuudelle ukrainalaispakolaiselle. Iiris-keskuksen katolle on asennettu 308 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä koko keskuksen käyttöön. Aurinkovoimala tasaa Iiris-keskuksen sähkönkulutuksen huippuja esimerkiksi taloa viilennettäessä. Aurinkopaneeleiden vuosituotanto vastaa noin 45 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Hostellin verkkosivut: www.iiris.fi/fi/majoitus

3. Hostel Linnasmäki, Turku

Luonnonkauniilla ja historiallisella paikalla toimiva Linnasmäki tarjoaa perheystävällistä majoitusta, arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisessa sekä esteettömässä rakennuksessa.

Turussa sijaitseva Hostel Linnasmäki haluaa tarjota vierailleen kokemuksen, jossa kestävä kehitys kattaa koko toiminnan ja on luonnollinen osa päivittäistä työtä. Olemme sitoutuneet ehkäisemään ja vähentämään toimintamme ympäristövaikutuksia ja työskentelemme aktiivisesti kestävän kehityksen edistämiseksi jatkuvasti toimintaamme kehittämällä ja uusia tavoitteita vuosittain asettamalla. Vastuullisuus on nostettu esiin strategiaa myöten ja näkyy konkreettisesti jokapäiväisissä toimissamme. Linnasmäki haluaa olla eturintamassa luomassa kestävää matkailualaa ja innostaa muita toimijoita, asiakkaita ja henkilöstöä osallistumaan kestävän kehityksen toimiin. Vastuullisuussuunnitelman mukaisesti Hostel Linnasmäki mm.:

  • Käyttää 100 % uusiutuvaa sähköä ja ympäristöystävällisiä tuotteita (mm. ympäristömerkityt puhdistus- ja pesuaineet sekä pehmopaperit).
  • Mittaa ja seuraa mm. veden, sähkön ja energiankulutusta sekä toiminnassa syntyvän jätteen määrän.
  • On sitoutunut käyttämään mahdollisimman paljon luomu-, ympäristömerkittyjä ja sesonkituotteita ja elintarvikkeita.
  • Työskentelee sosiaalisen kestävyyden puolesta alueellamme sekä henkilöstömme että asiakkaittemme hyväksi mm. kohtelemalla kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti, kouluttamalla henkilökuntaa suunnitelmallisesti sekä varmistamalla, että työympäristö on turvallinen ja riskien- ja kriisinhallinta on huomioitu toiminnassa.
  • Viestii henkilöstölle ja asiakkaille kestävän kehityksen toimista ympäristötietoisuuden ja -sitoutumisen lisäämiseksi (mm. huoneissa on infoa vastuullisuusteoista ja viestinnän vuosikellossa on huomioitu vastuullisuus).

Haemme tänä keväänä Green Key -sertifikaattia (auditointi huhtikuussa) ja Sustainable Travel Finland -merkkiä. Lisäksi meille on myönnetty HI Quality -laatusertifikaatti, Pyörämatkailukeskuksen Tervetuloa pyöräilijä -tunnus ja Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki. Aikeissamme on myös perustaa oma vastuullisuustyöryhmä.

(Edit 6.9.2023: Hostellille on myönnetty Green Key -sertifikaatti kesäkuussa ja Sustainable Travel Finland -merkki heinäkuussa)

Hostellin verkkosivut: www.linnasmaki.fi

4. Hotelli ja hostelli Marja, Mikkeli

Hotelli ja hostelli Marja, henkilökuva, hostellikuvia
Hotelli ja hostelli Marja on jo lähtökohdiltaan aikamoinen kierrätys! Talot ovat rakennettu 1880- luvulla ja toimineet monissa rooleissa. Yrittäjä- emäntä antoi niille uuden elämän majoituspaikkana.

Hotelli ja hostelli Marjan yrittäjän Marja Turusen mukaan vastuullisuus on ollut osa hostellin toimintaa aina: Kun on maalta kotoisin ja rahaa on niukalti, toimiminen luonnon ehdoilla ja taloudellisuus ovat ikään kuin geeneissä – se sopii hyvin yhteen ympäristön- ja luonnonsuojelun kanssa, jotka ovat koko talon väelle sydämen asia. Pyrimme saavuttamaan Sustainable Travel Finland -sertifikaatin tänä vuonna.

Uusi vastuullisuusteko on mm. siirtyminen probioottisiin pesuaineisiin – ne ovat ekoteko, mutta myös terveellisiä tuomalla hyvää bakteerikantaa. Suihkujen saippuatuotteiksi etsimme kotimaista ympäristömerkittyä ja allergiaystävällistä tuotesarjaa. Hostellissa lajittelupiste on keittiössä ja huoneisiin pyritään saamaan erilliset lajitteluyksiköt. Meitä rajoittaa toimiminen Museoviraston suojelemassa ympäristössä, joten esim. aurinkopaneelien asentaminen ei ole mahdollista. Suunnittelemme sadevedelle keräysjärjestelmää, sillä laitamme kasvihuoneen kesäksi omia yrttejä ja salaatteja varten, ja se vie paljon vettä. Jätämme osan nurmialueesta ajamatta pörriäisiä ja lintuja varten. Myös linnunpöntöt putsataan ja lisätään puistoon – siepot ja tintit ovat niissä alivuokralaisia. Kesäisin aamiaiseen kuuluu mm. kasvikset ja lähituottaja Paunolan tilan munia. Keräämme itse sieniä aamiaispöytään eri muodoissa tarjottavaksi ja kierrätämme ylijäänyttä puuroa tekemällä siitä leipää.

Rahaa meillä ei liikoja ole, mutta lahjoitimme 1 000 € Ukrainan SPR-keräykseen ja syksyllä lahjoitamme 500 €. Lisäksi entiset hostellin pussilakanat, pyyhkeitä ja lasten liinavaatesettejä lahjoitettiin seurakunnan Ukraina-keräykseen. Hotelli ja hostelli Marja on jo lähtökohdiltaan aikamoinen kierrätys! Talot ovat rakennettu 1880- luvulla ja toimineet monissa rooleissa. Kirpputorit ja Ekotori ovat aarreaittoja! Monet kalusteet ja astiat ovat löytäneet meiltä uuden kodin. Tärkeintä on jokaisen ihmisen ystävällinen kohtaaminen, se tuo iloa myös itselle.

Hostellin verkkosivut: www.huoneistohotellimarja.fi

5. Hostelli Naurava Kulkuri, Hämeenlinna (nyk. Kulkuri hostellit Hämeenlinna)

Hostelli vaalii toiminnassaan kestävää kehitystä ja ekologisuutta huoneiden sisustamisesta lähtien ja siksi meillä voi yöpyä puhtaammalla omalla tunnolla.

Hämeenlinnalainen Hostelli Naurava Kulkuri (nyk. Kulkuri hostellit Hämeenlinna) vaalii kaikessa toiminnassaan kestävää kehitystä ja ekologisuutta aina huoneiden sisustamisesta lähtien ja siksi siellä voi yöpyä puhtaammalla omalla tunnolla. Huoneiden materiaaleissa on hyödynnetty mahdollisimman paljon luonnonpuuta ja suosimme aina kierrätettyjä ja entisöityjä kalusteita. Jotkut sisustuselementit ovat ihan itse tehty kierrätysmateriaalista! Jopa hostellin lattiat ovat ympäristöystävällisiä. Ne on valmistettu kestävän kehityksen mukaisesti kasvatetusta puusta ja niiden ydin on keraamista mineraalimateriaalia. Ne ovat täysin PVC- ja kloorivapaat ja 100 prosenttisesti kierrätettävissä.

Hostellin on myös energiatehokas; kaikissa valaisimissa on energiaa säästävät polttimot. Suihkuihin on asennettu veden kulutusta vähentävät suihkupäät. Valitsemme vain ympäristöystävällisyydestä kertovalla Joutsenmerkillä varustettuja tuotteita, kuten pesuaineita ja papereita. Solujen keittiöistä löytyy myös itse etikasta ja sitruunasta tehtyä puhdistusainetta. Hostellissamme on selkeä, helppo jätteiden lajittelupiste asiakkaiden käyttöön, jonne toivomme vieraiden lajittelevan jätteensä ohjeiden mukaan. Jätteet on mahdollista lajitella kuuteen eri kategoriaan ja ne toimitetaan Hämeenlinnan Kiertokapulaan kierrätettäväksi. Toimitamme joskus myös puhtaita purkkeja ja pulloja läheisiin päiväkoteihin lasten askartelutarvikkeiksi.

Hämeenlinnassa välimatkat ovat lyhyitä ja täällä on mukava taittaa matkaa pyöräillen. Tarjoammekin vieraiden käyttöön muutaman polkupyörän. Turvallisuus on meille tärkeä ja pyörät huolletaan talven aikana. Keväällä pyörät ovat jälleen kaikkien hostellin kävijöiden käytettävissä. Hostelli onkin saanut Pyörämatkailukeskuksen myöntämän Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen. Lisäksi työllistämme toiminnassamme paikallisia yrittäjiä.

Hostellin verkkosivut: https://kulkurihostellit.fi/kulkuri-hostellit-hameenlinna

 

6. Hostel Suomenlinna, Helsinki

Hostel Suomenlinna järjestää laadukkaita opetussuunnitelmaa tukevia leirikouluja ainutlaatuisessa ympäristössä. Tavoitteenamme on olla taloudellisesti kannattava, kestävä ja arvostettu toimija.

Helsingissä sijaitseva Hostel Suomenlinna järjestää laadukkaita opetussuunnitelmaa tukevia leirikouluja ainutlaatuisessa ympäristössä. Hostel Suomenlinna harjoittaa myös yksittäismatkailijoita, yrityksiä sekä muita ryhmiä palvelevaa liiketoimintaa.

Tavoitteenamme on olla taloudellisesti kannattava, kestävä ja arvostettu toimija. Arvojamme ovat yksilöllisyys ja yhdenvertaisuus, asiakaslähtöisyys, joustavuus ja rentous sekä vastuullisuus. Meille kestävä kehitys on muutakin kuin kierrättämistä – se on lähtökohta ja perusta kaikelle toiminnalle. Lisäksi toivomme voivamme osaltamme edistää vastuullisuuden etenemistä matkailualalla niin omien tekojemme, kuin viestinnänkin välityksellä. Kestävän matkailun kehittämissuunnitelmassamme olemme avanneet vastuullisuuden osa-alueiden nykytilaa ja tavoitteita. Esimerkkejä kestävistä valinnoistamme ovat mm.:

  • Huolellinen lajittelu ja sen mahdollistaminen myös vieraille.
  • Kotimaisuus ja mahdollisuuksien mukaan luomu kaikissa eläinperäisten tuotteiden hankinnoissamme sekä kasvis- ja vegaanisten aterioiden osuuden kasvattaminen ryhmille tarjottavissa aterioissa.
  • Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioima uusiutuva ekoenergia.
  • Tarjoamme usein töitä harjoittelun tai siviilipalveluksen jälkeen. Meille jokainen työntekijä on arvokas ja pyrimme huomioimaan kunkin tarpeet ja toiveet.
  • Tiivis yhteistyö Suomenlinnan matkailutoimijoiden kanssa.

Vastuullisista teoista osoituksena saavutimme vuonna 2022 Sustainable Travel Finland -merkin. Lisäksi meille on myönnetty HI Quality & Sustainability -laatusertifikaatti ja Luonto-Liitto suosittelee -merkki. Olemme myös mukana We Speak Gay -sateenkaariystävällisen matkailun verkostossa. Vuonna 2023 pääsemme etenemään mm. veden säästössä, kun kaikkiin suihkuihimme asennettiin vettä säästävät hanat. Valmistamistamme aterioista ryhmillemme (joita käy noin 90-100 vuosittain) jo 44% oli kasvisruokia vuonna 2022 ja osuutta kasvatetaan vuosittain (myös täysin vegaanisten ruokien osalta).

Hostellin verkkosivut: www.hostelhelsinki.fi

7. Hostel Tankar Inn, Kokkola

Hostel Tankar Inn huonekuva ja ulkokuva
Hostel Tankar Inn sijaitsee arvokkaalla luonnonsuojelualueella ollen osa Natura 2000-aluetta sekä osa Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa.

Hostel Tankar Inn sijaitsee Kokkolassa Tankarin majakkasaarella arvokkaalla luonnonsuojelualueella ollen osa Natura 2000 -aluetta. Majoitustoiminnasta vastaa Kokkolan Matkailu Oy / Visit Kokkola, jonka vastuullisuussitoumuksesta voit lukea lisää täältä. Hostelli on entinen luotsiasema, joka sen käyttötarpeen päätyttyä otettiin matkailukäyttöön antaen rakennukselle uusi elämä ja jatkaen saaren kulttuuriperintöä uudessa käytössä. Käyttöönotto majoituskäyttöön tehtiin ilman suuria muutostöitä ja säilyttäen rakennuksen ympäristöön sopivat piirteet. Meille on myönnetty Ekokompassi -sertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki. Huomioimme toiminnassamme saaristoluonnon haavoittuvuuden; ohjeistamme matkailijoita kunnioittamaan luontoa, kulkemaan saarella vain merkittyjä polkuja pitkin ja välttämään lintujen pesimäalueita.

Tankarin majakkasaarelle voi saapua M/S Jennyn reittivuoroilla, joten omaa venettä ei tarvita ja hiilijalanjälki pysyy pienempänä. Yhteiskuljetus säästää luontoa ja matkalla ohjeistamme kävijöitä toimimaan saarella vastuullisilla tavoilla. Matkailijat voivat osallistua veloituksetta saarikierroksille, jossa saaren ainutlaatuisesta kasvillisuudesta, runsaasta linnustosta ja saaren historiasta saa runsaasti tietoa. Moottoroitujen kulkuvälineiden käyttö saaressa on kielletty.

Hostel Tankar Innin lämmitys on vaihdettu öljylämmityksestä ympäristöystävällisempään maalämpöön. Öljystä luopuminen merkitsi myös vanhojen säiliöiden ja putkistojen aiheuttaman ympäristöuhan poistumista. Jätehuollosta vastaa Pidä Saaristo Siistinä ry, jonka alus tyhjentää saaren seka-, muovi-, lasi- ja metallijäteastiat. Hostel Tankar Innin jätevedet johdetaan isompaan säiliöön, joka tyhjennetään tarpeen vaatiessa. Hostellin juomavesi puhdistetaan merivedestä. Olemme vaihtaneet pesuaineita ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin edellisen aineen loputtua. Saaren sosiokulttuurista perintöä suojellaan ylläpitävällä korjaustoiminnalla ja museotoiminnalla, joka mahdollistaa tutustumisen aiempien sukupolvien työhön ja elinolosuhteisiin. Myös esteettömyysasiat on huomioitu; laivalle pääsee pyörätuolilla katetulle kannelle ja leveät pitkospuureitit saarella mahdollistavat myös pyörätuolilla / lastenvaunuilla liikkumisen. Saarella on myös esteetön puucee satamassa sekä hostellissa on tavallinen esteetön WC.

Hostellin verkkosivut: www.visitkokkola.fi/majakkasaari-tankar

8. Kartanohostel AnnaCatharina, Savonlinna

Kartanohostel AnnaCatharina vaalii toiminnassaan paikallisuutta. 1900-luvun alussa vaivaistaloksi rakennettu rakennus on kokenut muodonmuutoksen vanhainkodin kautta lämminhenkiseksi hostelliksi.

Savonlinnassa sijaitseva Kartanohostel AnnaCatharina vaalii toiminnassaan paikallisuutta. Talo on aikoinaan ollut vaivaistalona ja sittemmin vanhainkotina. Iso maatila ja hoitokoti ovat työllistäneet lähes koko kylän. Vaalimme talon ja alueen historiaa valokuvin ja kertomalla ihastuttavasta historiastamme ja pidämme huolta vanhasta pihapiiristä ja sen näyttävyydestä. Lisäksi teemme yhteistyötä Varparannan alueen kyläyhdistyksen kanssa. Tänä vuonna mm. auttamalla kyläläisten juhannusjuhlan järjestämisessä sekä tekemällä talkootyötä uuden frisbeegolfradan rakentamisessa. Rata tulee sekä kyläläisten että matkailijoiden käyttöön.

Haluamme viestittää omalla olemuksellamme ja palvelullamme, että jokainen vieraamme on tervetullut meille omana itsenään. Ja vaikka vanha talo ei olekaan täysin esteetön, pyrimme tekemään siitä niin esteettömän kuin mahdollista. Viime vuosina olemme työllistäneet paljon nuoria, joilla ei ole ollut kokemusta matkailualasta. Kesätyön aikana heistä on kasvanut vastuullisia työntekijöitä, joista olemme todella ylpeitä! Kesäpäivät on monesti meille kiireisiä, mutta yhdestä asiasta pidämme tiukasti kiinni – syömme yhteisen aamiaisen henkilökunnan kesken joka ikinen aamu!

Ostamme tuotteitamme paikallisilta toimijoilta mm. aamiaispöydän Muhosen luomuruisleipä tulee naapurikylästä, siemennäkkileipä Vispilänkaupasta Savonlinnasta, mansikat ja herneet Marjatila Taurenin tilalta. Talon kaikki marjat ja sienet kerätään itse tai ostetaan paikallisilta. Omassa pihassa meillä kasvaa marjapensaita ja omenapuita, ja kalan suhteen hyödynnetään lähivesien kalastajia. Kahvileivät ja kakut tilaamme kahvi- ja leipomoyrittäjiltä naapurikylästä Enonkoskelta ja Savonlinnasta. Pienessä kesäpuodissamme myymme paikallisten käsityöläisten ja pienten yritysten luonnontuotteita. Pyrimme hyödyntämään vanhoja esineitä ja käsityötä sisustuksessamme mahdollisimman paljon. Korjaamme ja ehostamme kaiken mahdollisen. Huolehdimme myös jätteiden lajittelusta ja käytämme mahdollisimman ympäristöystävällisiä tuotteita

Hostellin verkkosivut: www.annacatharina.fi

9. Laivahostel S/S Bore, Turku

Laivahostel S/S Bore huonekuva ja kuva laivasta
Turussa sijaitseva Laivahostel S/S Bore toimii Turun ammatti-instituutin oppimisympäristönä.

Turussa sijaitseva Laivahostel S/S Bore toimii Turun ammatti-instituutin oppimisympäristönä. Noudatamme oppilaitoksemme kestävän kehityksen periaatteita (laatukäsikirja) kaikessa toiminnassamme ja kannamme vastuumme viihtyisästä ja turvallisesta oppimisympäristöstä. Edistämme erilaisuuden hyväksymistä, yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta niin asiakkaiden, opiskelijoidemme kuin henkilökuntammekin keskuudessa. Opiskelijat harjoittelevat eri osastoilla (mm. ravintola, hostelli, kerroshuolto ja kokoustilat) ja heistä osa työllistyy myös kesätöihin Borelle. Matkailualan opiskelijat pääsevät tutustumaan hostellitoimintaan perinpohjaisesti.

Tuotamme palveluja hostellimajoittujien lisäksi paikallisille; näitä ovat mm. kampaamo- ja kauneuspalvelut, lounasravintola ja kesäkahvila. Vuokraamme kokous-, ravintola- ja saunatilojamme yksityisille ja yrityksille. Merikeskus Forum Marinumin Bore-näyttely sijaitsee laivan komentosillalla sekä muutamassa museohytissä. Laivaan pääsee tutustumaan myös verkossa Digimuseon tuottaman virtuaalikierroksen kautta.

Lajittelemme jätteet ja kierrätämme mm. vanhat astiat ja kalusteet, uusimme vanhoja valaisimia energiaa säästäviin, käytämme ympäristömerkittyjä papereita ja pesuaineita. Muutamme tänäkin kesänä laivan ison kokoustilan polkupyöräsuojaksi majoittujien fillareille ja olemmekin saaneet Pyörämatkailukeskuksen myöntämän Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen. Osallistuimme myös ensimmäistä kertaa Earth Hour -tapahtumaan sammuttamalla laivan juhlavalot valomerkiksi ympäristön puolesta. Olemme aloittamassa HI Quality & Sustainability -laatuohjelman työstämisen saavuttaaksemme sertifikaatin. Meille on myös myönnetty Clean & Safe Turku -merkki. Hostelliasiakkaamme arvostavat laivan nostalgiaa huokuvaa tunnelmaa ja monelle turkulaiselle laiva tuo muistoja usealta vuosikymmeneltä. Laivan sijainti Turun linnan ja sataman läheisyydessä on ihanteellinen monelle matkailijalle. On vaikea kuvitella Aurajokea ilman Borea!

Hostellin verkkosivut: www.hostelbore.fi

10. Linnansaaren Ekohostelli, Linnansaari

Linnansaaren Ekohostelli ulkokuva ja sisäkuva
Linnansaaren Ekohostellissa ei ole juoksevaa vettä tai sähköä, joten majoittua voi hyvinkin ekologisesti.

Linnansaaren kansallispuistossa sijaitsevassa Linnansaaren Ekohostellissa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, joten majoittua voi hyvinkin ekologisesti. Saaressa on kuivakäymälät ja kaivo, mistä saa käyttöveden. Biojätteet kompostoidaan, paperiset jätteet poltetaan ja kierrätettävät jätteet viedään mantereelle jätelajittelupisteeseen. Käytämme ympäristömerkittyjä pesuaineita. Meillä on Oravissa kanoottivuokraamo ja rohkaisemme asiakkaita melomaan saareen tai hyödyntämään venekuljetusta (kimppakyyti), jolloin hiilijalanjälki jää pieneksi. Olemme myös julkaisseet vastuullisen vesiretkeilyn oppaan.

Opastamme kävijöitä vastuulliseen retkeilyyn ja järjestämme opastettuja retkiä järviluonnossa. Retkillä opas kertoo tarinoita paikallisesta luonnosta, historiasta ja kulttuurista. Järjestämme myös mm. leirikouluja, lammaspaimenlomia ja erilaisia tapahtumia yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Majoitusaittojen ympäristössä on laaja kukkaniitty, jota hoidamme niittämällä. Järjestämme myös niittotalkoita, joihin matkailijakin voi osallistua. Niittäminen on välttämätöntä, jotta elinympäristö pysyy sopivana niittykukille. Niityt ovat myös monille hyönteisille tärkeitä elinympäristöjä. Olemme sitoutuneet Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteisiin ja norppaystävällisen matkailun sääntöihin. Perheyrityksemme on perustettu vuonna 1997 ja olemme hoitaneet Ekohostellia noin 20 vuotta. Pitkä yrityshistoria ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa osoittaa, että toiminta on taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää ja pitkäjänteistä.

Linnansaaren leirintäalueella on esteetön nuotiopaikka, ulkokäymälä ja majoitusaittoihin on hankittu ramppi. Kulkuväylä laiturilta on esteetön ja meillä on kaksi esteetöntä venettä. Järjestämme tilauksesta ruokailua leirintäalueella ja aterioissa suosimme paikallista järvikalaa; pääosin haukea, kuhaa ja muikkua. Yrityksemme on sertifioitu Joutsenmerkillä ja Sustainable Travel Finland -merkillä. Meille on myös myönnetty Pyörämatkailukeskuksen Tervetuloa pyöräilijä -tunnus, Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki ja Luonto-Liitto suosittelee -merkki. Lisätietoa vastuullisuusteoistamme löydät täältä.

Hostellin verkkosivut: www.oravivillage.com/fi/Linnansaari/Ekohostelli

11. Majatalo Pihlajapuu, Nurmes

Majatalo Pihlajapuu on entinen Nurmeksen Salmenkylän kyläkoulu. Majataloa on kutsuttu myös mummolaksi, sillä yksilöllisesti sisustetut huoneet ja ilmapiiri talossa ovat kodikkaat.

Nurmeksessa sijaitseva Majatalo Pihlajapuu on osa Äksyt Ämmät Oy:n liiketoimintaa, joka on vastuullisen matkailun matkatoimisto, matkanjärjestäjä sekä ohjelmapalvelujen tuottaja. Tärkeitä arvojamme ovat luonnon monimuotoisuus, vastuullisuus ja ekologisuus. Majatalo Pihlajapuun ruokapöydässä syöt itse tehtyjä hilloja, sämpylöitä, kaurakeksejä ja siemennäkkäriä sekä ruokaa, joka on valmistettu alusta loppuun majatalon kotikeittiössä. Marjamehut ovat itsetehtyjä ja kesällä valmistetaan Mannerheimin juomaa mustaherukan- tai pihlajanlehdistä. Vieraille tarjotaan myös paikallisen hirviseuran pyydystämää hirveä. Tarmo toimittaa ahvenet sekä kuhat ja Pauli tuo suppilovahverot sekä mustatorvisienet kuivattuna suoraan majatalon ovelle. Majatalo Pihlajapuun jätteet kierrätetään; esim. kompostimulta laitetaan piparminttukasvimaalle, jotta saadaan kuivattua piparminttu- ja suklaaminttuteetä. Käytämme myös ekologisia ja kotimaisia Ole Hyvä -tuotteita.

Äksyt Ämmät toimii aktiivisesti Pohjois-Karjalan Biosfäärialueen työ- sekä ohjausryhmässä. Biosfäärialueella on useita ilmastonsuojeluun keskittyviä projekteja. Äksyt Ämmät on palkittu vuoden 2017 kestävän kehityksen kärkiyrityksenä Visit Finlandin toimesta. Vuonna 2020 Äksyt Ämmät on saavuttanut Sustainable Travel Finland -merkin. Lisäksi meillä on TourCert (CSR) -sertifikaatti. Sertifikaatin avulla lasketaan yrityksen hiilijalanjälki sen kaikissa toiminnoissa ja pyritään edelleen kehittämään vastuullista matkailua. Lisäksi meille on myönnetty HI Quality & Sustainability -laatusertifikaatti, Luonto-Liitto suosittelee -merkki ja Pyörämatkailukeskuksen Tervetuloa pyöräilijä -tunnus.

Äksyt Ämmät kompensoi lentävien asiakkaittensa matkat lähtömaasta Nurmesta lähimpinä oleville kentille. Kompensaatio ohjataan atmosfair.de -järjestön kautta sopivaan kohteeseen: esim. vuonna 2019 ”Uutta energiaa Nepaliin”. Tavoitteena vuonna 2023 on löytää kotimainen kohde, johon kompensaatio hyväksytysti ohjataan. Lue lisää vastuullisuusteoistamme täältä.

Hostellin verkkosivut: www.aksytammat.fi/majoitus

12. Time Hostel, Jyväskylä

Time Hostel on Jyväskylän keskustassa uniikki 9 huoneen boutique-hostelli. Vastuullisuus on ollut hostellin yrittäjillä sydämen asia jo toiminnan alusta saakksa.

Jyväskylän Time Hostelissa vastuullisuus on ollut sydämen asia jo toimintamme alusta saakka ja se näkyy kaikessa päivittäisessä toiminnassamme ja pyrimme kehittämään sitä jatkuvasti. Meiltä on jopa asiakkaat kysyneet mm. veden säästö- ja kierrätysvinkkejä huomatessaan, miten helpoksi nämä on meillä tehty. It’s about TIME for responsible travelling! Voit lukea lisää vastuullisuusteoistamme täältä, mutta alla nostettuna niistä muutamia:

  • Yleisissä tiloissa käytössämme on Mundus Aer -ilmanpuhdistuslaitteet ja meillä on myös paljon viherkasveja puhdistamassa sisäilmaa.
  • Kierrätämme jätteet ja toivomme myös asiakkaidemme huomioivan tämän. Käytävällä ja keittiössä on jätteidenlajitteluasemat.
  • Sähkömme on Väreen vihreää sähköä ja kaikki valaisimet ovat varustettu ledipolttimoilla. Suihkujen ja wc-tilojen sekä yleisten tilojen valaistus on säädetty liiketunnistimilla.
  • Käytämme vastuullista hankintapolitiikkaa, eli mitä tahansa hankintoja tehdessä tarkastamme tuotteiden vastuullisuuden.
  • Kaikki hostellin seinä- ja kattotaide on paikallisen Huonosti maalatut seinät kädenjälkeä.

Meillä on Time Hostellin lisäksi myös muita kohteita, joissa noudatamme samoja vastuullisuuden periaatteita. Kaikille Time Hostel & Apartments kohteille onkin myönnetty Green Key -sertifikaatti. Olemme myös saavuttaneet Sustainable Travel Finland -merkin ja Luonto-Liitto suosittelee -merkin. Lähtöideamme hostellia rakennettaessa oli, että säilytetään se, mikä voidaan säilyttää ja käytetään mahdollisimman paljon kierrätettyä. Suurin osa hostellin kalusteista ovat kierrätettyjä, kuten vanhoista hotelleista poistettuja huonekaluja (pois lukien kotimaiset sängyt). Käytämme myös mahdollisimman paljon paikallisia palveluita, kuten paikallista pesulapalvelua. Vuoden 2023 aikana poistimme käytöstä mm. käsipaperit ja asiakkaat käyttävät sen sijaan huoneissaan olevia käsipyyhkeitä myös jaetuissa wc-tiloissa.

Hostellin verkkosivut: www.timehostel.fi

Äänestä suosikkiasi

Julkaistu 29.3.2023