Kansikuva

Road trip pyöräillen

Moni haaveilee road tripistä ja perinteisesti haaveeseen kuuluu auto tai moottoripyörä. Road tripin voi kuitenkin tehdä myös pyöräillen! Pyöräily on paitsi ekologinen tapa matkustaa, myös mainio tapa tutustua eri paikkoihin. Pyöräillessä voi samalla ihailla kauniita maisemia, pysähtyä helposti kiinnostaviin paikkoihin ja edetä täysin omaan tahtiin. Ja samalla kohoaa myös matkailijan kunto!

Rennointa pyöräillen tehty road trip on silloin, kun reitti ei ole liian raskas ja kun majoituspaikat on katsottu valmiiksi sopivien ajomatkojen päähän. Suomen Hostellijärjestön verkoston hostelleja löytyy ympäri Suomen, joten erilaisia, hostelliverkoston hostelleja hyödyntäviä kiinnostavia pyöräilyreittejä löytyy useampia. Pyöräillen on paitsi mukava siirtyä eri majapaikkojen välillä, myös tutustua itse määränpäässä tarkemmin kohteeseen. Myös sähköpyörät sopivat mainiosti road tripin tekemiseen, hostelleissa kun pystyy helposti lataamaan akut – niin pyörien, kuin niiden ajajienkin!

Alla esittelyssä muutama kiinnostava reitti ja niiden varrelta hostelleja, joissa pyöräilijöiden on mukavaa majoittua. Huom! reittejä ei ole testattu ajaen. Päivämatkat vaihtelevat reitistä riippuen, joten pisimmillä matkoilla kannattaa tarvittaessa varata välille yöpymispaikka verkostoomme kuulumattomasta majoituspaikasta.

Kansallismaisemaa ja Saimaan aaltoja

Kaunis saaristoreitti kulkee Saimaan maisemissa reittiä Imatra – Punkaharju – Savonlinna – Linnansaari – Mikkeli – Puumala – Imatra. Reitille tulee yhteismittaa noin 400 km.

Aloituspisteeksi reitille on valittu Imatra, jossa sijaitsee Hostel Ukonlinna.
Hostel Ukonlinnassa voi yöunien jälkeen ja matkan aluksi käydä vieressä sijaitsevalla uimarannalla pulahtamassa järvessä virkistäytymässä. Pyöräilijän kannattaa hakea myös inspiraatiota edessä olevalle matkalleen kahvilasta, jonka seiniä koristavat Aatos Hasun ja Veikko Lampisen maalaamat urheiluaiheiset seinämaalaukset vuodelta 1952. Matkaan voi lähteä virkistyneenä ”olympiahengessä” maalausten tekovuoden innoittamana.

Hostel Ukonlinna
Hostel Ukonlinna

Imatralta matka jatkuu Punkaharjulle, jossa sijaitsee jopa kaksi verkostomme hostellia, Itä-Karjalan Kansanopisto sekä Hostel Rantakatti. Matkaa Imatralta tulee poljettavaksi noin 100 km. Kumman tahansa hostelleista valitseekaan, majoittuu kauniissa maisemissa Saimaan rannalla. Matkan varrelle osuva Punkaharjun Harjutie on mm. äänestetty ”Vuosisadan tieksi” sen historian ja maisemien vuoksi. Tällä tiellä ei polkemisen kanssa ole kiirettä! Hostellilta puolestaan grillailun, saunomisen ja makoisten unien jälkeen voi aamulla matkaa jatkaa Savonlinnaan. Välimatkaa kaupunkien välillä on 46 km.

Hostel Rantakatti ja Itä-Karjalan kansanopisto
Hostel Rantakatti ja Itä-Karjalan kansanopisto

Kartanohostel AnnaCatharina Savonlinnassa huokuu historiaa. 1900-luvun alussa vaivaistaloksi rakennettu rakennus on kokenut muodonmuutoksen vanhainkodin kautta lämminhenkiseksi hostelliksi. Hostelli sijaitsee Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen läheisyydessä. Saunomaan pääsee puulämmitteisessä pihasaunassa, tai itseasiassa kahdessa sellaisessa! Tunnelmallisessa hostellissa saa todella levättyä ja tankattua maittavan aamiaisen seuraavalle etapille.

Linnansaaren kansallispuistossa sijaitsee myös toinen verkoston hostelli, Linnansaaren Ekohostelli, jossa voi majoittua luonnonmukaisesti. Pyöräiltävää matkaa tulee Savonlinnasta 19 km ja Oravista matka jatkuu venetaksilla tai reittiveneellä Linnansaareen. Pyörät saa ottaa veneeseen mukaan. Linnansaaressa kokee suomalaista järviluontoa parhaimmillaan ja alueeseen voi tutustua esim. luontopolulla, veneillen tai meloen.

Kartanohostel AnnaCatharina ja Linnansaaren Ekohostelli
Kartanohostel AnnaCatharina ja Linnansaaren Ekohostelli

Seuraava kohde reitin varrella on Mikkeli ja Hotelli ja hostelli Marja. Matka aloitetaan Linnansaaresta venetaksilla Järvisydämeen Rantasalmelle, josta matka jatkuu pyöräillen kohti Mikkeliä. Pyöräiltävä matka on noin 92 km. Hotelli ja hostelli Marja vie majoittujan keskelle tsaarinajan vanhoja kasarmeja Tykkipuistoon, jossa kasarmit on remontoitu majoituskäyttöön vuonna 2016. Kasarmimiljöön ympäristöstä löytyy paljon mielenkiintoista tekemistä, mm. aivan naapurissa sijaitsee Jalkaväkimuseo. Hostellissa on majoittujilla myös pyykinpesumahdollisuus, mikä onkin monelle pyöräilijälle mukava palvelu tässä vaiheessa matkaa.

Mikkelin jälkeen suunnataan pyörien sarvet kohti Puumalaa, jonne matkaa tulee 71 km. Puumalassa sijaitsee Hostelli Rantapappila, joka niin ikään sijaitsee Saimaan rannalla, kuten reittimme muutama muukin hostelli. Nimensä mukaisesti hostelli on vanha pappila, joka on saneerattu majoituskäyttöön. Kävelymatkan päässä on Puumalan kaunis satama palveluineen, kivoja ravintoloita ja Puumalansalmen silta. Tai jos tässä vaiheessa matkaa vielä voimia riittää, asiakkaiden käytettävissä on kunnan kuntosali. Rantapappilassa voi toki myös saunoa, uida ja grillailla, jos rentoutuminen kuulostaa houkuttelevammalta.

Hotelli ja hostelli Marja ja Hostelli Rantapappila
Hotelli ja hostelli Marja ja Hostelli Rantapappila

Tämän jälkeen jäljellä onkin enää viimeinen etappi kohti aloituspistettä Imatraa. Poljettavaa Imatralle tulee Puumalasta 68 km. Hostel Ukonlinnassa voi rentoutua matkan päätteeksi ja lopettaa reissu vaikkapa ansaittuihin munkkikahveihin.

Pirkanmaan ja Hämeen reitti

Pirkanmaan ja Hämeen alueella pyöräilijän on mahdollista valita mukava reitti Hämeenlinna – Tampere – Iitti – Hämeenlinna ja majoittua hostelleissa, jotka tarjoavat monipuolisia palveluja pyörillä liikkuville matkailijoille. Mikäli matkan haluaa päättää aloituspisteeseen, kokonaismatkaksi tulee noin 385 km. Matkaa voi myös lyhentää reilulla sadalla kilometrillä, mikäli matkan päättääkin jo aiemmin, palaamatta lähtöpisteeseen.

Matkaan lähdetään Hämeenlinnasta, jossa sijaitsee Hostelli Naurava Kulkuri. Hostelli vaalii kaikessa toiminnassaan kestävää kehitystä ja ekologisuutta. Myös pyöräilijät otetaan hyvin huomioon. Tarjolla on mm. kuiva ja lämmin tila pyörien säilytykseen ja mahdolliseen paikkailuun ja korjaamiseen tarvittavine työkaluineen. Myös sähköakun lataus onnistuu vaivatta. Ennen matkaan lähtöä kannattaa kuitenkin tutustua ensin rauhassa Hämeenlinnan nähtävyyksiin ja hyvien yöunien jälkeen lähteä ajamaan tip-top -kuntoon viritetyllä menopelillä kohti Tamperetta, jonne matkaa kertyy vajaat 80 km.

Tampereella odottaa paitsi ison kaupungin hulinat, myös seuraava majapaikka eli Dream Hostel & Hotel. Dream Hostel on tyylikäs design-hostelli Tampereen keskustassa, jossa palvelut ovat helposti kävelymatkan päässä, jos pyörät haluaa jättää välillä huilaamaan ja haluaa tutustua kaupunkiin kävellen. Pyörät voi jättää hostellille huoletta, sillä Dream tarjoaa turvalliset sisätilat pyörien säilytykseen. Kaupungin tunnelmaan pääsee myös viettämällä aikaa huoneessa, sillä jokainen niistä on nimetty kaupungin nähtävyyksien mukaan. Aamulla nautitun, joko itsetehdyn tai lisämaksusta hankitun, aamiaisen jälkeen siirrytään pyörän selkään ja lähdetään ajelemaan kohti Iittiä. Poljettavaa matkaa tulee peräti 180 km, joten matkan varrelta kannattaa katsella myös vaihtoehtoisia yöpymispaikkoja ennen Iittiin saapumista.

Dream Hostel ja Hostelli Naurava Kulkuri
Hostelli Nauravan Kulkurin huone ja Dream Hostelin asiakastilaa

Iitissä pyöräilijöitä odottaa paitsi alueen monet harrastusmahdollisuudet ja palvelut, myös majapaikka Lomakivi laajoine palveluineen. Lomakivessä voi rentoutua vaikkapa tutustumalla paikan hevosiin ja poneihin tai oleskelemalla muuten vain maatilan miljöössä. Jos voimia riittää pyöräreissun jälkeen, mm. luontopolku ja lenkkimaastot alkavat heti hostellin pihasta. Tilauksesta hostellilla tarjotaan myös ateriapalveluita tai aamiaista ja ruoat Lomakivessä valmistetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisista raaka-aineista. Vaihtoehtoisesti majoittujat voivat valmistaa itse ruokansa asiakaskeittiössä. Hostellilta löytyy myös pyykinpesumahdollisuus. Pyöräilijät voivat pestä ja huoltaa pyöriään huoltorakennuksessa ja pyörät saa turvalliseen säilytykseen. Myös sähköpyörille löytyy latauspaikat.

Lomakivi
Lomakivi

Kun pyörien ja pyöräilijöiden akut on ladattu, on edessä siirtyminen viimeiselle etapille eli paluumatkalle Hämeenlinnaan. Matkaa kertyy noin 130 km, mikäli matkan haluaa päättää sinne mistä se alkoi. Paluupisteessä Hostelli Nauravassa Kulkurissa voi reissun päättää rentouttavasti saunan lauteille tai palkita itsensä vaikkapa varaamalla matkan päättymisen kunniaksi omilla mukavuuksilla varatun sviitin. Sen on uurastuksen jälkeen varmasti ansainnut!

Tutustu myös muihin reitteihin >>

Julkaistu 1.7.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *